ahojte, zakladám novú tému, aby to bolo prehladnejšie, takže ak má niekto zaujímavé recepty sem s nimi, ja skopírujem tie, čo mám zozbierané 🙂
Pribináčikový krém
2 slahacky vyslahat, pridat 500g makkeho tvarohu, 1 smotanu, 2 lyzice praskoveho cukru, 2 vanilkove creme ole.
jogurtový krém
1 šlahačku
3 smotanové jogurty (ovocné)
1 želatinovy stužovač za studena
-šlahačku vyšlahať do tuha, pridať jogurty a prešlahať, potom podla návodu pripraviť želatinový stužovač za studena a pridať do hmoty premiešať ručne metličkou.
*RAFAELO KREM* ( mamina1978)
Jedno maslo ( 250 g) vymiesat s 1 Milchmädchen (SALKO)- nevarene!!! , pridat husty vychladeny vanilkovy puding( 2 zlate klasy v 500 ml mlieka) a 5 polievkovych lyzic struhaneho kokosu
K tomu sa hodi z ovocia : ananas, mandarinky a nektarinky.
Mascarpone krém od Mizulienky
v dvoch slahackach rozpustis dve biele cokolady, nechas zovriet, odstavis, nechas vychladnut a cez noc odstat v chladnicke. na druhy den das dva stuzovace slahacky, vyslahas, a pridas dve mascarpone. baby pridavaju maliny
* Mramorovy korpus *
250g hladké mouky
1prášek do pečiva
4 vejce
240g cukru moučka
150ml oleje
100ml vroucí vody
kakao
POSTUP PŘÍPRAVY Ušleháme bílky, V druhé míse šleháme žloutky s cukrem. Postupně přiléváme olej,vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme ručne metličkou sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem. ( nevím, kolik napsat, určitě to jsou 2 lžíce, poznáte podle barvy...) Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky. Pečeme ve vyhřáté troubě pri 150st..
UNIVERZAL piškotove cesto
na 1 vajíčko pridať 1 PL polhrb.múky 1 PL kr.cukru mozno pridat trocha PDP a oleja.Toto vsetko vymiesať šľahačom
SVETLÝ KORPUS takže 5 vajec, 5pl výb.múka, 5.kryš.cukor, 1 vanilka, 1PDP, 5pl olej, 5pl minerálka najprv dám 5 bielok, štipka soli super sa vymiešajú bielka, potom pridám 5 pl kr. cukor s 1 vanilkou potom žĺtky,potom olej s minerálkou nakoniec pridám múku s PDP.Miešam spolu v jednej miske, cukor pridávam až keď sú bielka dostatočne vyšľahané (tuhé).
Orechovo-kávová plnka
1 a 1/2 dcl teraz uz precedenej ciernej kavy, 1 dl mlieka, 3 pl polohrubej muky, 1 vanilka,
15 dkg praskoveho cukru, 20 dkg masla, 5 dkg orechov, rum podla chuti, 1 zltok
Z mlieka, kavy, muky a vanilky uvarime husty krem a po vychladnuti pridame k vyslahanemu maslu s cukrom poriadne vymiesame pridame najprv orechy, potom rum a nakoniec zltko na zjemnenie plnky /kto nechce nemusi dat/ a naplnime korpusy.
Orechový korpus
5 vajec, 30 dkg praskoveho cukru, 20 dkg hladkej muky, 10 dkg mletych orechov, 10 pl varenej ciernej kavy /melty/ aj so zrnkami
vyslahame do peny zltka s cukrom a po lyziciach pridavame vopred uvarenu kavu aj so zrnkami, cim viac zrniek tym lepsie, pridame muku s orechami a nakoniec vyslahany sneh s bielkov. Upecieme dva korpusy v okruhlej forme. Po upeceni nechame vychladnut a kazdy prerezeme na polovicu ja este kazdy pokropim ovocnym sirupom rozrobenym s trochou rumu tak dostanu stavnatu chut
Kávový korpus (robím ako mramorový len miesto vody dávam kávu)
250g hladká muka
1prášok do pečiva
4 vajcia
240g práškový cukor
150ml olej
100ml kávy
vyšlaháme bielka, s cukrom vyšlaháme žltka, pridáme olej, kávu a múku s pdp a nakoniec ručne metličkou primiešame sneh, pečieme pri 150 st.
karamelový krém podľa mňa (bez masla):
prevarit 500 ml slahacky s 100g bielej cokolady, nechat do druheho dna v chladnicke. Vyslahat s dvoma stuzovacmi, pridat asi 3/4 skaramelizovaneho salka a polovicu zelatinoveho stuzovaca
varená čokoládová plnka
15 dkg. čokolády
1dcl. mlieka
1 van. cukor
3 žltka
15 dkg. kryš. cukru
25 dkg. masla
všetko okrem masla uvaríme za stáleho miešania, po zovretí variť za stáleho miešania ešte 5-8 minút, po vychladnutí pridať do vyšlahaného masla
@dadka212 super, dakujem za napad... 🙂
mramorovy korpus s fotopostupom aj s mierami do rozne velkych foriem, vyborny 🙂, skusala som na odporucanie a vydaril sa a to som zaciatocnik 🙂
http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=17&t...
**NAHRADA ZA KUKURICNY SIRUP
•400g krystalového cukru,
•200g vody,
•1/2 lžičky kyseliny citronové
Smícháme cukr, kyselinu citronovou a vodu a VELMI POMALU zahříváme, nesmí se to vařit. Na elektrickém sporáku vaříme tak na dvojku, necháme na plotně asi hodinu a občas promícháme - podle zkušenosti Kajd mícháme častěji, potom je krásně světlá, ale NEVAŘIT! Kyselina působením doby a tepla rozštěpí cukr na čistou glukosu. Tato glukosa je čirá, má hustotu tekutého medu, když vychladne, ještě trošku zhoustne. Uchováváme v uzavřené sklenici při pokojové teplotě. Pokud by se delším skladováním utvořily na dně krystaly, opatrně rozpustíme v mikrovlnce.
**RKT - Rice Krispie Treats - burizonová hmota
Suroviny:
•150g ryžových burizonov
•42g masla
•štipka soli
•285g penových cukríkov
•1/2 ČL vanilkového extraktu
Postup:
•23 cm formu vymažte tukom alebo vysprejujte Carlex sprayom
•to isté spravte aj s väčšou misou a stredne veľkou (najlepšie teflonovou) panvicou
•do misy vložte burizony
•na panvici na nízkom plameni rozpustite maslo a soľ
•pridajte penové cukríky a za stáleho miešania ich rozpustite
•pridajte vanilkový extrakt a zamiešajte
•nalejte na burizony a premiešajte, aby sa všetky burizony obalili v rozpustených cukríkoch
•preklopte do vymazanej formy a lyžicou utlačte, aby bola vrstva burizonov rovnomerná
•nechajte pri izbovej teplote vychladnúť
•nakrájajte na kúsky
•skladujte vzduchotesne uzavraté pri izbovej teplote niekoľko dní. Možno mraziť
**VANILKOVY KREM:
250 ml 33% slahacky
300 ml mlieka
2 smotanovo-vanilkove pudingy
2 van.cukry
1 prava vanilka - nemusi byt
1-2 biele cokolady
500 g masla
praskovy cukor podla chuti
V slahacke, mlieku s 2 van. cukrami uvarim puding,po odstaveni vmiesam bielu cokoladu.Pravu vanilku davam ked puding varim.Vyslaham maslo s praskovym cukrom a po lyziciach pridavam vychladeny puding.A hotovo
KOLAC S VAJECNYM LIKEROM
6 vajec
2 balenia vanilkového cukru
250 gramov práškového cukru
1/8 liter olej
1/4 l vaječný likér
250 gramov múky
1 balenie prášku do pečiva
Vajcia s práškovým cukrom miesat kym masa nezbledne. Potom striedavo vmiešame , vaječný likér olej a prášok do pečiva zmiešany s múkou.
Naliat do formy 26 vystlanej papierom na pecenie a pri 165 ° asi 70 - 80 min. piecť. Pečenia sa môže líšiť podla rúry, Takže skusit spajlou.
Dam obrazok,ked som robila namiesto vajecneho likeru bailys a robila som z polovicnej davky.Z normalnej davky je o polovicu vyssi.
SALKOVY KOLAC( u nemcov velmi oblubeny)
Na cesto:
1 plechovka Salka
2 vajcia
200 g múky
o niečo viac ako polovica balenia prášku do pečiva
krém:
2 šl. smotany
práškový cukor alebo salko (3-4 polievkové lyžice).
Stuzovac
Miešajte, vajcia so salkom do hladka,vmiesat múku s práškom do pečiva. Na papier na pečenie si nakreslite(na 26 cm je to asi 5 poschodí, ja vyjdem na 23 na 8 cm). Na 26 cm dat 2 lyžice cesta , na menši priemer menej. A rozotriet. Pečieme pri 200 ° asi 5-6 minút, do zlatožlta. Počas tejto doby, si pripravime dalsi kruh. Papier stahuje hned za horuca!Nechat vychladnut, Vyslahat smotanu do tuha s pr.cukrom alebo salkom a so stuzovacom(ja som davala slahacku s citronovym ole bolo to super take kyselkave-osviezujuce)Jednotlive cesta ponatierat a poukladat na seba . Nechat cez noc postat aby cesto nasiaklo slahackou a nabralo chut. Potom si to potrite maslom s cukrom a potiahnite ak nechcete potah tak len slahackou dozdobit.
Ja som robila 23 priemer prilozila som papier na sklokeramicku dosku a cesto som rozotrela podla jednej patne tak som nemusela nic kreslit.
Pridavam fotos
Je vhodný aj pre iné formy super-jeden môže ovál, trojuholník a a a pečieme.
Veľa šťastia!
Osviežujúca jednoduchá plnka tvaroh + mascarpone:
750 g tvarohu (makkeho, ja som dala z lidla) 500 g mascarpone, 120 g cukru krupica, 2-3 lyzice citronovej stavy, 1 vanilkovy cukor. Vsetko dat do misy a zmiesat. Ak by bola riedka, mozete pridat trochu crem-ole.
@dadka212 prosim ta ty mas ten besamelovy krem?ak hej prosim vlozit.
dakujem
čokoládový korpus:
6 vajec
240g práškový cukor
250g hladká múka
prášok do pečiva
100g čokoláda na varenie (rozpustiť)
100ml olej
100ml voda
z bielok vyšlahať sneh, žltka vyšlahať s cukrom do biela, pridať rozpustenú čokoládu, olej, vodu a nakoniec múku s pr.do peč., ručne metličkou vmiešať sneh, piecť pri 150stupňoch
@lokalistin ja nemám ten recept @vlada111 ho tuším robieva....
@lokalistin 6 dkg hladkej muky, 6 dkg masla, spravit zaprazku, zaliat 400 ml mlieka, po zovreti odstavit....
po vychladnuti spojit s 20 dkg masla, 20 dkg praskoveho cukru, kakaom
Ja ale dávam o niečo menej tej múky, 250g masla a ešte do teplého bešamelu jednu 200g lidl čoko na varenie. Po zašľahaní masla dávam cukor podľa chuti a kakao tiež.
Citronový krém podle mě
•350 g másla
•0,5 l mléka
5 lžic citron. pudingu
cukr dle chuti
•šťáva z 1/2 citronu
z mléka a pudingu uvaříme hustou kaši, necháme vychladnout, všleháme cukr, máslo a šťávu z citronu
zkopírováno z 1
tvarohovej č.1 (tenhle jsem dělala, super na dětský dorty )
hustej pudink z 500 ml mléka, 1 vanilk.cukru a 2 vanilkových pudinků. V misce vyšlehat 250g másla s vanilk.cukrem a cukrem moučka Pořádně vyšlehat pudink, máslo a 0,5 kg tvarohu
tvarohovej č.2
uvařit pudink (250 ml mléka, 1 vanilkový puding, 2-3 vanilkové cukry, krystal podle chuti), pořáááádně nechat vychladnout, smíchat s 1/2 kg tvarohu.. Můžeš vylepšit 1 želatinou za studena.. tu rozmíchat ve 100 ml kompotové šťávy a vmíchat do tvarohu
máslovej klasika
1/2 litru mléka, 6 dkg vanilkového pudinku, 10 dkg cukru krystal, cca 30-40 dkg másla (nebo podle potřeby)
máslovo čokoládovej
stejnej jak máslovej jen do uvařeného pudinku okamžitě po uvaření vsypat 1-2 tabulky čokolády a pořádně promícháš.. do vanilkového pudinku bílou čokoládu, do kakaového mléčnou
pařížský krém
350g kryštál cukru, 250ml šľahačky, 2 žĺtka, 1 kakao (100g), 150g roztopeného tuku (Cera), 2 veľké kocky masla (500g) uvarím 350 g kryštál cukru s 250 ml šľahačky a 2 žĺtkami, ak to zovrie odstavím a vmiešam 1 kakao (100g) a pridám 150g roztopeného tuku (Cera)- treba dobre premiešať, nech sa tám masa spojí. Nechám do druhého dňa prechladnúť, aby to bolo úplne tuhé a potom vmiešam 2 veľké kocky masla (500g) a trocha rumu.
Vynikající čokoládový krém s nuttelou :o)
2 čokoládové pudingy, 0,5 litru mléka, 2 lžíce cukru-z toho uvaříme puding Ještě horký puding smícháme se 4 vrchovatými lžícemi nuttely (dávám dvoubarevnou-čokobílou,v kauflandu nebo tescu kolem 30 korun)k tomu přihodíme 3 kostičky hořké čokolády.Toto necháme vychladnout,občas promícháme,aby se neutvořil škraloup.Mezi tím vyšleháme 350g másla(může být i 400g)se 4 lžíce i moučkového cukru.Nakonec vše smícháme s vystydlým pudingem,krém je výtečný. Dělám ho i pod potahované dorty. V kombinaci s oříškovým korpusem jé luxusní.
straciatella krém
5 dcl bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, 5 dcl smotany na šľahanie, 4 bal. vanil. cukru, 2 ks vanilkového Créme Olé Dr. Otker, 10 dkg čokolády na varenie - nastrúhať nadrobno, 1 ks tyčinka ľadové gaštany alebo Margot tiež nastrúhať nadrobno.. Vanil. cukor rozpustiť v jogurte. Potom pripraviť smotanu s Créme Olé a spojiť s osladeným jogurtom, nakoniec primiešať nadrobno postrúhané čokoládu a taktiež nadrobno postrúhanú tyčinku ľadové gaštany
višňová náplň
celý višňový kompot i se šťávou, na půlky překrájené višně, uvařit zahustit vanilkovým pudinkem s cukrem, nechat vychladnout a dort naplnit spolu se šlehačkou.
Višňový krém
Višne (2 poháre) zleješ, vykôstkuješ. Šťavu doleješ do litra a uvaríš s 2 zlatými klasmi. Ten uvarený puding rozdelíš na polovicu. Do jednej zamiešaš ešte zahorúca višne - ja ich krájam nadrobnoa druhú polovicu necháš vychladnúť. Do tej potom vmiešaš 250g maslo. Na korpus dáš najprv ten višňový maglajz a na to krém. Je to veľmi dobré a pekne to ukáže na reze.
Suroviny:
20dkg polohrubé mouky
20dkg cukru písek
4 vejce
2 rovné lžičky prášku do pečiva
10 lžic oleje
8 lžic horké vody
špetka soli
Postup
Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a nekolikanásobně nenabyde, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla bát téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystaky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).
Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmící. Pokud budete míchat příliš razantně, vyžnete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.
Dortovou formu vyložíme na dne pečicím papírem, pokud máte olej ve spay, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou. Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40min. Po 40 min. zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5min. odpočinout. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.
Červený samet (Red Velvet Cake)
250 g mouky (dala jsem napůl hladkou a polohrubou)
0,5 lžičky soli
2 lžíce holandského kakaa (15 g)
113 g másla
300 g cukru krupice
2 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
240 ml podmáslí
půl lžičky gelové červené barvy
1 lžička sody
1 lžička octa
Dno dortové formy vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou (Smícháme mouku se solí a prosátým kakaem. V podmáslí rozmícháme barvu. Změklé máslo rozšleháme, přidáme cukr a šleháme další cca 3 minuty. Pak po jednom zašleháme celá vejce a vanilkový extrakt. Nakonec postupně vešleháme třetinu mouky, polovinu podmáslí, druhou třetinu mouky, druhou polovinu podmáslí a zbytek mouky. Sodu v malém hrníčku zalijem octem. Směs vzkypí, okamžitě ji nalijeme na těsto a vařečkou rychle ale opatrně do těsta zamícháme. Těsto rozetřeme do připravené formy a vložíme do trouby vyhřáté na 175°C. Pečeme asi hodinu, zkusíme špejlí.
Upečený korpus necháme asi 10 minut ve formě odpočinout. Pak opatrně nožem odřízneme korpus od stěny formy, vyjmeme a necháme vychladnout, nejlépe na mřížce. Zcela vychladlý korpus zabalíme do fólie a uložíme minimálně na hodinu do ledničky, lépe přes noc. Studený korpus dvakrát prokrojíme...
nejdu mi pridať fotky,je chyba vo mne či zasa tu?
punčovina
Jedná se o hmotu, kterou použijete k dotvarování dortíku - ať už třeba k vytvoření krajiny, kopců, údolí, nebo i k dorovnání nižší strany, aby dortík nebyl křivý. Časem příjdete, na co se vše dá použít. Stačí na ni zbytky korpusu, nebo musíte upéct jakýkoli piškot - záleží na tom, jaké množství budete potřebovat. Toto dáme do mísy, přidáme v malém množství krém a pikantní jam, nebo marmeládu. Celé promícháme, piškot musí být dobře rozmělněný a hmota poměrně hustá. Podle chuti a potřeby přidáváme opět krém, jam, nebo, když je to vše řídké tak piškot. Někdo přidává i rum - já ne, kvůli řidičům v rodině
ani na tom druhom nejdú teraz....
* Falošný parížsky krém *
*350g kryštál cukru
*250ml šľahačky
*2 žĺtka
*1 kakao (100g)
*150g roztopeného tuku (Cera)
*2 veľké kocky masla (500g)
Postup : uvarím 350g kryštál cukru s 250ml šľahačky a 2 žĺtkami, ak to zovrie odstavím a vmiešam 1 kakao (100g) a pridám 150g roztopeného tuku (Cera)- treba dobre premiešať, nech sa tám masa spojí. Nechám do druhého dňa prechladnúť, aby to bolo úplne tuhé a potom vmiešam 2 veľké kocky masla (500g) a trocha rumu.