Cítim sa neschopná

19. sep 2023

Trápi ma,že sa cítim neschopná. Dosť sa bojím toho ako budem v budúcnosti zvládať rôzne veci. Nastupujem na vysokú školu a aj toho sa dosť bojím,či budem sama zvládať riešiť všelijaké veci.
Bojím sa ísť napríklad aj niekam v budúcnosti do práce. Vždy mám zo seba pocit,že som úplne sprostá. Veľakrát keď niečomu nerozumiem,tak sa spýtam druhých. Ale často mám potom pocit,že som otravná a hlavne vtedy keď napríklad niečomu neporozumiem na prvý krát. Cítim sa taká zaseknutá. Akoby som nevedela spraviť žiadny prvý krok. A nechcem byť v očiach druhých za sprostú. Niekedy mám pocit,že ma druhí ľudia podceňujú alebo mi neveria. Viacero ľudí mi povedalo,že čo si robím starosti,že blbá určite nie som. A ja by som ani nepovedala,že som blbá čo sa týka nejakých vedomostí alebo inteligencie…ale skôr ide o také moje fungovanie v spoločnosti a riešiť rôzne veci,ktoré prídu druhým úplne normálne. Neviem no,dosť mi záleží na tom aby som taká nebola a neviem ako to zmením🙁

doriiis
19. sep 2023

Pýtať sa je práveže znakom inteligencie.Je úplne normálne sa pýtať,keď niečo nevieme.Za toto sa netreba hanbiť a myslieť si o sebe že si hlúpa.

anjelicek26
19. sep 2023

Clovek, ktory sa pyta nie je ani otravny, ani sprosty. Vysvetlit, vediet, pochopit, prave to s teba robi dobreho zamestnanca...lebo ta veci okolo teba zaujimaju... nepytas sa predsa sto krat to iste, pytas sa na nieco nove...to je obrovsky rozdiel...

bublinka1426
19. sep 2023

ja som sa vzdy hrala na blbu ale aspon som sa vzdy viac dozvedela.

luccija
19. sep 2023

Neboj sa hlavne dopredu🙂aj ja mám bujnú fantáziu a zbytočne riešim katastrofické scenáre a potom, keď k niečomu príde ide to samo.Asi si na seba príliš kritická a zodpovedná.kazdy má strach z nových veci vôbec netreba premýšľať čo bude, keď raz pôjdeš do práce.V škole budeš mať spolužiakov pomôžete si.Mozno Ti len chyba sebavedomie a to ti vzrastie každým malým úspechom.

bublinka1426
19. sep 2023

@luccija presne.

loliki
19. sep 2023

Zájdi k psychológovi. Možno si len nerozhodná, alebo úzkostlivá, možno je to výchovou, že ti niečo vtĺkli do hlavy. Autosugescia a opakovanie vhodných myšlienok Ti môže pomôcť.

salamistka
19. sep 2023

Ja si vážim ľudí, ktorí majú odvahu sa pýtať, požiadať druhých o pomoc, aj priznať si svoje slabšie stránky....v živote zažiješ ešte kopec situácií, keď sa budeš cítiť kvôli niečomu trochu horšie, ale nenechaj sa tým pohltiť...každý je v niečom dobrý a v inom zasa menej, ty máš tiež svoje prednosti, napríklad vidím na tebe, že si emočne inteligentnejšia a vyzretejšia než kopa ľudí v mojom okolí...a vieš čo, ja mám tiež problém, keď musím niečo riešiť a vybavovať a všimla som si, že aj celkom dosť ľudí, vôbec nie si v tom sama...ja napríklad teraz tiež niečo neviem vyriešiť v práci, kvôli čomu sa cítim "blbá", ale nemôžeme predsa všetko vedieť, nie sme dokonalí, nikto.

domkakvet
19. sep 2023

Je to normalne sa opytat, dobri ludia ti poradia, samozrejme natrafis aj na sprostych, ale na tych sa treba vykaslat.

zuzana76
19. sep 2023

@autor asi si úzkostliva, mas nízke sebavedomie, možno vplyvom rodinného prostredia a výchovy. Určite nie si hlúpa, len si neveríš a podceňujes sa

lilitela
20. sep 2023

Ano, moze to tak byt, si proste menej prakticka. Su taki ludia, dolezite je si to uvedomit a akceptovat, ze potrebujes viac casu na taketo veci. Mas urcite zase svoje silne stranky. Ze ti niekto da pocitit, ze si nechapava, z toho si nic nerob, aj normalne chapajuci ludia narazia na takych, ktori nemaju trpezlivost. Nepripustaj si to k srdcu a ber to ako je, nauc sa s tym zit.

chodec15
20. sep 2023

Zbytocne sa podcenujes 1. Ako sa moze "neschopna" osoba dostat az na VS? 2.Praca je opakovana cinnost. Ked sa v nejakej zabehnes, cim dlhsie, cim viac praxe, tym viac ti to pojde. Ked budes robit v Lidli za kasou 1 den, ci 2 tyzdne, nebudes vediet, kde co, ako, vsetko ti bude padat z ruky. Budes sa citit ako neschopna. Po pol roku to budes buchat jedno za druhym, ani sa na to nebudes pozerat. A budes sa smiat z nemotornych novacikov.

katina02
20. sep 2023

Skôr by si mala popracovať na svojom sebavedomí. Vieš ľudia ťa tak môžu brať, lebo je proste z teba cítiť tá neistota. A ver alebo nie, tak je to proste vidieť. Nemôžeš si sama hovoriť, že si neschopná, rob všetko pre to , aby si sa cítila sebavedomejšie

hladamematku
20. sep 2023

po prvych troch vetach ti poviem len podakuj svojim rodicom...

autor
20. sep 2023

@hladamematku prečo?

hladamematku
20. sep 2023

No v prvých vetách mi prídeš ako kopa komplexov v tvojom veku si to musela pochutnať zo soc prostredia kt ťa formuje, ERGO rodičia....

loliki
20. sep 2023

Prosím Ťa, nenechaj si ubíjať sebavedomie tu na MK. Ty ideš na VŠ a zvládneš všetko čo treba. Hore hlavu a choď.

salamistka
20. sep 2023

@hladamematku myslím, že jej rodičia boli tiež formovaní prostredím, v ktorom vyrastali, vôbec by som ich neobviňovala, urobili všetko čo sami najlepšie vedeli...ale niektoré generačné problémy sa budú aj tak neustále opakovať, kým sa ľudia nenaučia, ako ich neprenášať na iných...ja si ale myslím, že stále budú na svete rôzni ľudia, úzkostliví či nerváci, leniví alebo ľahostajní...každý dostal do života rozdané karty, s ktorými musí hrať....a nikto nezaručí, že vyrovnaný človek plný sebavedomia bude mať šťastnejší život ako ten, kto musí občas "bojovať" sám so sebou.

samkolea
20. sep 2023

Cely zivot sa budes pytat a ucit sa, aj ked vystudujes, spravis si kurzy a skoly. Kto sa vela pyta sa vela dozvie. 🙂

salamistka
20. sep 2023

@samkolea presne tak...a keď mi neodpovie jeden, idem za druhým 😁

eliska13
20. sep 2023

@hladamematku a tebe kto z rodičov tak ublížil?čo príspevok to arogancia

hladamematku
20. sep 2023

@eliska13 vsetci 4 🙂, citaj ma dalej 🙂

lilitela
21. sep 2023

@hladamematku to nemusi byt nutne vec vychovy. moze to byt aj vrodena zalezitost. aj ludia s aspergerom, ktori mimo ineho su v mnohom sikovni a v praktickych a socialnych veciach uplne mimo, maju casto znizene sebavedomie. castkrat za to moze kolektiv, sikanovanie v skole apod. tam ta ani ultra super rodicia nezachrania, darmo ti budu 3 hodiny denne dvaja vraviet, ze si super, sikovna, ked ta 6-8 denne deptaju 30-i spoluziaci.

miadi
22. sep 2023

Mozno len este dospievaš a bojis sa zodpovednosti ktoru zo sebou dospelost prinasa, bojis sa predstavy ze raz budes mat pracu ci to budes zvladat. Ak bude cas popri skole si najdi brigadu a zistis ze to nie je nic Strasne. Kazdy clovek o sebe obcas pochybuje. Aj najsuverennejsi ludia sa niekedy mozu citit hlupo. Aj najinteligentnejsi clovek niekedy nepochopi situaciu atd. Mam z tvojho prispevku pocit ze este nie si zbehla v socialnej interakcii a mas z toho uzkost bojis sa zmeny a neveris si, mozes mat aj poruchu pozornosti ak sa potrebujes casto pytat vysvetlenie. Nech je to ako chce este sa vsetko naucis a zvladnes , obavy a strach patria k zivotu k pudu sebazachovy . Len sa v nich nesmies umarat. Vsetko s mierou. Bud k sebe zhovievava. Nesud sa priliz prisne. Ked nieco nechapes kludne sa pytaj . Sokrates povedal “ viem ze nic Neviem.”