Mám zlý vzťah s otcom

23. máj 2022

Ahojte, v poslednej dobe ma trápi pocit viny. Od mala sa o mňa stará nevlastný otec ktorý ma bere ako svoju taktiež ako otca beriem ja jeho. Moj bio otec vlastne hneď od rozchodu s mamou o mňa nemal žiadny záujem. Všetko čo som ako dieťa potrebovala či to bolo oblečenie, školské potreby proste všetky tieto veci som mala iba koli nevlastnému otcovi. Dával mi pravú otcovskú lásku ktorú mi vlastný otec nikdy nedal. Cez to všetko som vždy mala nejakú snahu byť v kontakte aj s bio otcom aj keď som vedela že to bolo jednostranne. No po istej nezhode medzi nami som sa rozhodla vlastného otca úplne vypustiť zo svojho života, kedy vlastne aj on sám povedal že už nemá dceru. Rozhodla som sa že nechcem s nim byť v kontakte a nechcem byť stale ja tá ktorá sa má snažiť a prosiť o jeho pozornosť. Taktiež mi to bolo už neskor ked som si uvedomila pravé hodnoty aj blbé. Nikdy mi nedal ani z polovice takú pozornosť ako oco a teraz vyrokuje že všetko je to moja chyba že mi nieje blbé nazyvať otcom cudzieho človeka a že vlastného otca som vymazala preč. Ja ho v živote nepotrebujem on mi nikdy nic v živote nedal okrem pocitu že ma nechcel. Trápi ma však to že hovorí že za to všetko(že nemal zaujem, že sa somnou nestretával) možem ja, ja som nič zlé neurobila prave ja som bola tá ktorá sa niekedy vyslovene vnucovala.

zmrzlinka2021
23. máj 2022

Nevycitaj si to, on svoje zbabelstvo chce presunut na teba a z teba urobit vynnicku. Mozno by som ho nevyhodila zo zivota uplne, ale nemas potrebu mat s nim vrucny vztah a na nieco sa hrat.

deny81
23. máj 2022

Predovšetkým si uvedom, ze to je o nom, nie o tebe. Vzdy si to povedz a dá ti to trocha odstup. Musíš sa s tym vyrovnat vnútorne. Ako sa vravi, rodicov si nevyberas. Ja viem ze sa mi lahko povie, ale netrap sa 😘

lintu
24. máj 2022

Podľa situácie by som sa snažila zistiť, ako k takému záveru vôbec došiel. Celú tú záležitosť si totiž možno vysvetľuje inak ako ty. Možno visí medzi vami niečo nevypovedané, o čom keby sa porozprávate, posunie vás niekam inam. Alebo aj nie. S niektorými ľuďmi ťažko. Pri nich je ale pocit viny zbytočný.

andreatytler
24. máj 2022

Prerus kontakt. Zial, je to hrozne smutne, ale bude to pre teba lepsie. Jeho spravanie je uplna spodina. Nielen ze ta opustil, ale este na teba hadze vinu. Zivot nam prinesie niekedy skutocne tazke zivotne konstelacie. Drzim ti palce aby si nasla pokoj a spokojnost.

juliet86
24. máj 2022

bola si dieta. vas vztah bola jeho uloha. ak ta to tazi skus psychologa. mas deti? predstav si svoje deti v situacii v akej si bola ty mozno potom pochopis

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kitycat
24. máj 2022

Jooooj, zbytocne. Tiez s otcom nekomunikujem a ked tak sa pohadame. Uz sme sa nevideli roky. Pisal mi na meniny a velku noc ale ja mu nemam silu odpisat. To bude tym ze mi predtym pisal ze som velke sklamanie, ale on ma odvahu pisat len opity. Takeho cloveka netreba... Ze zvoja vina. Trt makovy 😉

autor
24. máj 2022

Ja realne nepotrebujem s nim byť v kontakte ako otca ho neberiem ani som nikdy nebrala pretože odjakživa je pre mňa ako cudzí človek. Mňa vychoval a staral sa o mňa nevlastný otec za čo som nesmierne vďačná lebo ako som už povedala všetko som mala iba koli nemu a iba koli nemu viem čo je otcovská láska miluje ma ako svoje vlastné dieťa chránima dodnes aj keď som už dospelá. Ja som len cítila povinnosť byť v kontakte aj s bio otcom pretože je to predsa moja krv a ja som kúsok z neho a ako dieťa som bola velmi naivná a myslela si že ma má rád. No postupným dospievaním som si uvedomila že všetko to úsilie bolo iba z mojej strany a nakoniec ešte ja som tá zlá. On mi nevedel za celý život napísať k narodeninám, meninám, vianoce, nič sám od seba.

liljana
24. máj 2022

Vela ludi sa vyssim vekom zmeni, zacne prehodnocovat,... Dalej si vaz nevlastneho otca. S bio mozes skusit sa dalej stykat, ale hodte vsetky stare krivdy za hlavu a zacnite s prazdnym stolom. Dohodnite sa, ze prestanete si hovorit , co, kto, kedy za co moze a co urobil zle. Ak to nevyjde, mozes ho s kludnym pocitom komplet hodit za hlavu a odstrihnut sa.

yna1
24. máj 2022

nemusis mat vycitky, netrapila by som sa na tvojom mieste. Podla toho, co pises si mala snahu a nie raz takze si urobila, co bolo v tvojich silach. Podla mna sa mal starat, mal sa zobudit skor a nieco robit pre ten vztah aby bol dobry. Ty nemozes za to jak sa k tomu postavit. Nevlastny sa o teba staral a tomu by som venovala aj cas, aj pozornost.

andreatytler
24. máj 2022

Skus si nastudovat nieco o adoptovanych detoch. Vsetky deti, ktorych sa ich biologicky rodicia vzdali, maju dozivotnu traumu. Proste ten pocit ze ich nechce vlastny rodic sa zapise tak hlboko do ich srdc ze nic a nikto (ani ten najlepsi nevlastny rodic) nedokaze tuto traumu uplne eliminovat. Da sa s tym zit normalny a stastny zivot ale neda sa to ignorovat. Treba si to uvedomit, prijat to ako sucast svojho zivota a pracovat s tym.
Proste mas v dusi strach ze nie si dost dobra a ze ta biootec nelubi a preto odisiel a nechcel byt s tebou. Koli tomu si sa snazila vytvorit s nim vztah - aby si videla ze to nie je pravda, aby si videla ze ta lubi. Zial nedari sa ti ten vztah vytvorit, ale to vobec neznamena ze je to preto ze ty si zla, alebo nie hodna lasky. Viem ze ty si toto vsetko uvedomujes a chapes to, ale tvoje podvedomie to nechape a neustale sa vracia k tomu strachu a smutku a potrebuje to zmenit.
Skus zajst za psychologom. Biootca teraz na cas neries. Najskor si vyries svoju traumu v dusi. Vela stastia.

tykat
24. máj 2022

Potrebuje najst vinnika, asi tiez dosiel na bilancovanie zivota a chce z toho vyjst pekny, dobry... ja by som mu povedala ze ked to takto vidi, ty mu to neberies. A viac neries, tes sa z toho ze si mala takeho fajn nebio otca.

zorana999
24. máj 2022

Mam to úplne rovnako. A vieš kedy som si uvedomila, že vzťah medzi nami je proste konečná, že ho v živote nechcem vidieť a ze na celej čiare zlyhal??
Keď sa mi narodila dcéra 🙂 a ja som si uvedomila, že urobím všetko pre to, aby na ňu taky hajzel nemal žiadny dosah 🙂

hipuska
24. máj 2022

V prvom rade si musíš uvedomit, že ho nikdy nevypustis zo života. Či už vedome alebo nevedome bude stále tam v kútiku duše, aj keď píšeš, že ho nepotrebujes. Proste je to bio a vždy bude. Toto si musíš uvedomiť. To je aj dôvod, prečo ťa trápi to, čo on tvrdí. A je to podľa mňa normalne. Takže si to dajak zrovnať a prijať to tak, ako to je.

mikadooo
24. máj 2022

A čo bio otecko? Že by ťa zrazu potreboval keď si takto vynucuje tvoju pozornosť a citovo ťa vydiera? Jo jo, mladší už nebude a zrazu mu to doplo, že tak ako on sa nestaral, tak sa ani o neho nikto nepotrhá keď bude potrebovať pomoc? Hýčkaj si svojho nebio otca a k tomu bio by som sa správala rovnako, ako sa on po tie roky, keď si ho potrebovala a chcela, správal k tebe... Karma je zdarma a vyzerá to tak, že role sa pomaličky otáčajú 😉

selwadza22
5. jan 2023

Ale to je všetko v poriadku. Len musíš priať, že to sú jeho pocity a názory. On sa cíti zle a potrebuje sa sám vyviniť z toho. Najjednoduchšie je vinu zvaliť na niekoho druhého.... Sama píšeš, že si urobila veľa pre váš vzťah. Teraz je rad na Tebe aby si priala tú bolesť z toho, že ťa otec nechce. Prijmi ten pocit, precíť ho v sebe. Bolesť vždy ostane ale časom sa zmierni keď sa s ňou vyrovnáš. Ty nie si zodpovedná za činy druhých, nenechaj sa tým ovplyvniť inak to zasiahne hlboko do tvojho života...