Nepríjemní susedia sa sťažujú, že moje dieťa dupoce a nepočujú TV

12. nov 2021

Ahojte, ako by ste sa zachovali, ak by vám búchali o podlahu a prišli vám vyzváňať k dverám, že moje dieťa dupoce a nepočujú telku?
Bývame v paneláku, máme štyri deti, najmenšie malo rok, ostatní sú školáci. Susedia pod nami sú dôchodcovia, sú celé dni doma a mám pocit, že iba striehnu, že čo sa u nás pohne.
Najnovšie začali búchať o podlahu a dnes sa aj prišli sťažovať. Ozaj sa snažíme byť k nim tolerantní, ale zas aby to išlo na úkor nášho rodinného života? U nás to "žije" naozaj až na večer, keď sa konečne všetci stretneme. Ale od 22:00 je u nás už ticho. Ráno sa vstáva cez týždeň o 7 a cez víkend o 9.
Hádať sa ozaj nechcem, nie sme žiadni asociály, obaja sme s manželom vysokoškolsky vzdelaní, vôbec sa nehádame, nebijeme. Len susede vadí podľa mňa už aj to, že nás je viac. Ešte sme sa ani nenasťahovali, už riešili, že prečo sa sťahujeme tam, prečo nie do domu a pod.
Dá sa to slušne vysvetliť, že nech sa do nás nestarajú?
Ďakujem.

kittykat22
12. nov 2021

mat nad sebou rodinu so 4 detmi tak sa stahujem. Susedov chapem. Je vas doma 6 - ved to musi byt strasny dupot. Dufam, ze doma mate aspon koberce a nie plavacky.

leeenka26
12. nov 2021

4 deticky určite narobia zivot v rodine, ale tak to ma byť a tak je to správne. Pokiaľ je u vás o 22.00 klud, nie je čo riešiť. Deti sa ustriehnut niekedy fakt nedá, aj keby ste sa s manželom na mihalnice postavili. Susedov nezmeníš. Slusne im vysvetliť, ze sú to deti a je ich viac, ale budete sa snažiť nerobiť príliš veľký hluk a o 22.00 bude ticho. Skus mozno nejaký koláčik upiecť a ísť sa ospravedlniť, že to musia strpieť, ale nič iné ako upozorniť deti nevieš. Musia sa aj oni prispôsobiť a vy byt trosku ohľaduplni, aj keď sa to príliš pri deťoch nedá. U nás sa aj zvýši hlas, aj deti sú občas hlučné, ale tak to proste je, nedá sa nič robiť, deti sú deti a pokiaľ sú doma, nie je možné, aby bolo úplne ticho. Jeden x vysvetlit a viac to neriesit. Popros ich, nech ti nebuchaju na podlahu, lebo robia hluk potom vlastne oni a neprajes si to. Verím, že dospejeme k rozumnej debate.

vanda323
12. nov 2021

Ahoj, akože toto je také že sa v tejto téme na sto percent bude rozchádzať nazor. Ten môj je že treba toleranciu určite, ale zas ak to je v medziach tak musíš susedom dôchodcom vysvetliť že deti nemôžeš priviazať a že proste sú to deti tak občas aj poskocia občas sa naháňajú kričia tancujú. Ja.mam výhodu že bývam na prvom poschodí.
Ale inak tiež bývame v bytovke kde je prevazne starší ročník, a to vždy na oknách striehne že čo kto zas koľko toho nakúpil, kde bol 😄

zuzanka.zuzu
12. nov 2021

a tí nepríjemní susedia sú oni či vy? asi sebe navzájom 😀

savanna
12. nov 2021

@kittykat22 tiez mi to napadlo ako prve, ze dufam, ze nebudem mat stastie na takuto velku rodinu medzi susedmi. Asi by som plakala a tiez sa stahovala, este keby mi do vecera behali nad hlavou. No, nie je na to riesenie, je to smola zivota v panelaku. Bud clovek ma stastie na susedov, alebo nema.

vanda323
12. nov 2021

@savanna Ale počkaj počkaj, veď aj takto mnohodetna rodinka musí niekde bývať. Ja mám 3 detí štvrté na ceste ale nikdy sa na nás nikto nesťažoval. Proste to je i výchove. Dieťa musí vedieť že byt není ihrisko.

autor
12. nov 2021

@kittykat22 Tí starší už nebehajú, tam už som rada, keď sa konečne pohnú 😂 vyslovene im vadí dcéra, ktorá sa učí chodiť a samozrejme pritom padá. Práve kvôli tomu sme si dali kvalitné hrubšie koberce, aby sa mohla hrať na zemi, aj aby nebolo až tak počuť všetko. Je to proste panelák, kde počuť všetko. 😔

lula313
12. nov 2021

Nad nami bývalo 3 ročne dieťa a bol to masaker, takze ich aj chapem, že na dôchodok chcú mat klud. Riesenie je čo najviac byt vonku a vecer už dceru držať na posteli, v náruči, v šatke, stolicke a o tej 19-20tej dat spat.

kristina2412
12. nov 2021

Nad nami bývala slobodná dáma po štyridsiatke ale teda ten jej bežecký pás a neustále cvičenie videí a dupotanie o 23:00 by vydalo aj za 4 deti😃ale zvykli sme si , pokiaľ sa mi deti nebudili bolo mi to jedno. Vedela som že dá tu svoju hodinu a je pokoj. Ona zase vedela že u nás sú rusnejsie rana,kým sa všetci vychystame . Všetko je o tolerancii. Ale aby niekomu vadilo +-ročne dieťa🤨neverím že dokáže dupať tak, že nepočujú televízor ,však má 10 kíl aj s topánkami .

autor
12. nov 2021

@vanda323 Predtým sme bývali v dvojizbáku a starší majú medzi sebou menší vekový rozdiel. To bola samá naháňačka, bitky, vreskot... No susedka pod nami sa nikdy neprišla sťažovať, a keď som sa jej ospravedlňovala, že určite robíme hluk, povedala, že to je ok, veď sú to deti. Po desiatej však bolo a aj teraz je vždy ticho.
Týmto susedom vadí všetko a susedka je vyslovene útočná.
Len neviem, kto má bývať v štvorizbových bytoch, ak nie rodiny s deťmi?! Nám sa splnil sen, máme viac priestoru, školy sú blízko, nikto nemusí cestovať, až na týchto susedov... 😔

vanda323
12. nov 2021

Neries, ak vyslovene deti nerobia hluk ako v zoo tak proste ak bývaš v paneláku tak nejak sa stým musí rátať že tam všetko počuť...ja počujem susedu ako " vychováva" svojho syna mám dosť....

zirafienka
13. nov 2021

...nepríjemní susedia a teraz ktorí?...

andreatytler
13. nov 2021

Kasli na dochodcov. Asi tam pred vami byvali dalsi dochodcovia a tak je to pre nich sok. Vy mate pravo zit a nechat deti byt detmi. Oni maju pravo sa stazovat. No co uz. To je zivot v panelaku. Na jednej strane sa oni musia naucit zit s hlucnejsimi susedmi z hora a na druhej strane, vy sa musite naucit zit s neprijemnymi susedmi odspodu.
Ked sa pridu stazovat, vysvetli im ako ste dali koberce, ako sa snazite hluk obmazit ale so 4 detmi nie je mozne nemat ziadny hluk. Poziadaj o pochopenie a zavri dvere a kasli na nich.

michkat
13. nov 2021

Hmm tak my mame OPROTI 2 chalanov ccab3 a 4 rocnych a lutujem tych co s nimi zdielaju steny, nastastie byvame na prizemi, takze... Asi chapem skor vasich susedov, 4 deti su 4 deti a sama pisete, ze to u vas zije az navecer... Ale zije a oni chcu asi sledovat spravy atd.... Takze no....

katus226
13. nov 2021

Nevysvetlis takym nijako. Oni vam tak budu urcovat, kde mate byvat, nie? Takymto by vadilo, aj keby tam zijes sama, budu striehnut na najmensi suchot a ked nepochodia, tak aspon na to, kto ti chodi na navstevu a preco. Vzdy by si nieco nasli, mam svoje skusenosti 😒

pieksamaki
13. nov 2021

Myslim si, ze starsia generacia je viac menej uz neprijemna preto, lebo maju nieco odzite a nemaju stale klud...je to vsak aj o nich...snazit sa len tolerantne vyjst v ustrety...pritom maj na zreteli...ze aj tak nevyhovies...uz to ze tu pises..je fajn...lebo si uvedomujes a teda hladas iny nazor na to.
Ja som tieto spory riesila v anglicku ako mlada v ramci svojej diplomovej prace....a spatne si vybavujem ako to bolo narocne povedat slusne o tom druhom pre nich...ze im vadi hluk, smeti pred vchodom, hlucny televizor, psy, macky....ale ja to realne chapem az teraz .......az ked mam fakt viac rokov.....ze asi ako sa citili obidve strany susedov...a najst podmienky riesenia bolo pre mna narocne.....
Skuste sa porozpravat co presne im vadi....

natalienka12
13. nov 2021

Mila autorka, nezabudla si zdoraznit, ze ste vysokoskolsky vzdelani s manzelom, tak snad mate v sebe trosku slusnosti a pochopenia aj pre starsich ludi, ktori uz vychovali svoje deti a chcu mat klud konecne. Ich nemusi zaujimat, ze mate 4 deti, ze mala dcera sa uci chodit. Podla mna trochu klames, pretoze isto ten hluk nebude iba tym, ze mala pada. Ten hluk bude isto aj tym, ze tie starsie decka vrieskaju, kricia. Ako matka by si ich mala usmernit, aby boli tichsie, co podla mna nerobis, ved sama si napisala, ze u vas to vecer “zije”. A nie sa tu stazovat na susedov. Byvanie v panelaku, hlavne v tych starych komunistickych barakoch, kde nie su steny ani podlahy odhlucnene, sa neda jednoducho bez interakcie so susedmi, ale istu mieru treba dodrzat. Starsie decka usmernit, aby boli tichsie, nejacali ako opice v ZOO hadam mozes, ci nie? Ci ty si myslis, ze susedia su povinni to trpiet, lebo skratka “to su deti”. Nikto vam nekaze sa stahovat, na rodinny dom asi peniaze nemate, ale prispiet aj svojim dielom k pokojnejsiemu byvaniu stisenim decibelov musite aj vy.

mogaa
13. nov 2021

Ono vieš, tebe by sa tiež nepáčilo keby si cez víkend o 6-tej tí dôchodcovia nahlas začali púšťať ludovky alebo nahlas telku.....a tiež by neporušovali nič a bolo by to prirodzené keďže ide o starších ľudí čo sú skoro ráno už hore....trochu tolerancie z oboch strán by nezaškodilo....a tvojich susedov aj chápem....

natalienka12
13. nov 2021

@mogaa Inak toto je dobrý argument, keď autorka sa oháňa nočným kľudom po 22,00 hodine, tak o 6.00 ráno, kedy nočný kľud končí by si pustili na plné pecky ľudovky, by ma zaujímalo, čo by akože na to povedali, keď cez víkend vstávajú o 9.00 a o 6.00 by ich pekne všetkých zobudili. Možno by si až potom vysokoškolsky vzdelaná autorka uvedomila, aká je netolerantná.

lenka1993
13. nov 2021

No my mame 2 deti, ale bývame našťastie na prízemí. Neviem, pri toľkých deťoch by som asi riešila dom a nie byt. Nad nami je tiež rodina kde majú 3 deti a večer mi tiež lezú na nervy. Moje deti o pol8 ležia v posteli a ja chcem mat kľud po celom dni. A ich deti plne života behajú vrieskajú. A už som sa pár krát uchýlila aj k tomu že som buchala metlov. Takze susedov viac menej chápem.

nenne27
13. nov 2021

@natalienka12 tak ale to je trochu ina situacia, pustat si nahas hudbu a normalne fungovat.co ma tie deti privazovat o postel?
Ocakavat v panelaku ticho a klud je smiesna utopia

luci310
13. nov 2021

Štyri deti v paneláku? Neviem si to predstavit dlhodobo, 6 ľudí v jednom byte, nad nami bývajú dvaja dospelý a teda aj ich počujem dupotat

mogaa
13. nov 2021

@nenne27 čo je to nahlas púšťať hudbu? veď pre dôchodcu čo slabšie počuje je normálne že si pustí rádia či TV tak že počuje....a pritom susedu to ak má otvorené vetračky už môže zobudiť.....rovnako ako ke´d v nedeľu niekto skoro ráno začne vyklepávať rezne.....lebo iné je ak nad niekým býva malé dieťa a iné ak tam býva rodina so 4deťmi a večer to tam "žije"....lebo isto to nie je len o tom malom dieťati čo sa učí chodiť a padá.....

panda21
13. nov 2021

Normálne ziram ako sa všetci chytili slova "žije". Ja som to pochopila, že celý deň je práca, škola a večer keď prídu, tam proste byt ožije čo sa týka spraviť večeru, najesť, ísť do sprchy, úlohy.. To je bežné fungovanie a neviem či sa máte naučiť lietať. Poznám takýto typ susedov, že keď sme boli na návšteve a splachla som o 22:10 tak suseda začala klopkat na radiátor. Ak deti vážne žijú bežný život, že sa nehadaju, nebiju, neskacu, a nevrieskaju tak bohužiaľ, to je život v paneláku, susedom tiež nezakazes barlicky, lebo moc buchaju o zem 🤷‍♀️ raz keď bývam v paneláku, tak musím rátať aj s tým, že budem mať za susedov novorodencov, ktorý plaču, plazia sa, padajú pri chodení, hádžu veci keď sa učia gravitácii. Ak máš svedomie čisté, tak není o čom, nemôžeš deti nútiť nechodiť po byte. A teda, chodia sa sťažovať aj keď si doma iba s ročným? Alebo až keď ste všetci doma?

luccija
13. nov 2021

Máš to jedno vy nikdy nebudete potichu pri veľkej rodine, stále niekto púšťa vodu, buchne dcérami, vrava...tvojim susedom budete vadiť vždy.Uprimne mne by to tiež vadilo.Takze, keď Ťa nahnevá povedz, že je to bežný rodinný hluk a nočný kľud dodržiavate.Pravdaze im je všetko hlučné, keď 90% dňa sedia na gauči

mogaa
13. nov 2021

@panda21 ono záleží aj od veku tých detí....lebo ak ide o malé deti tie sa častokrát naháňajú, skáču, bláznia.....takže naozaj tam je to dosť počuť a treba tie deti aj trochu usmerňovať lebo ak sa naháňajú - ten dupot a krik je počuť.....nikto nehovorí že deti nemôžu normálne fungovať...len to "normálne fungovanie" si každý predstavuje po svojom...my sme mali nad nami susedu so štyrmi deťmi (3-6rokov)a teda bolo presne počuť kedy nebol doma otec tých detí, lebo zaujímavé že v čase keď bol doma , tak deti kludné, normálne sa hrali, nebolo počuť skoro nič....ak bol ale v práci, suseda ich nechala nech si robia čo chcú a to sa nedala naozaj ani pozerať telka lebo nad nami dupot a hukot....tá suseda nemala problém s tým že tie decká si v obývačke o zem hádzali loptu.....takže nám veľmi odľahlo ked byt predali a ano začali tam tiež bývať rodičia s deťmi ale všetko je v norme😉

miren86
13. nov 2021

@kittykat22 🤦🤦🤦🤦

natalienka12
13. nov 2021

Moj svokor napriklad miluje ludovky typu Michal Perny, Akropola a pod. 😂 a to nema ani nejako vela rokov, 65. Neviem, ci horsie pocuje, ale on doslova miluje, ked si to riadne pusti nahlas. A uz o pol piatej rano je hore, vacsina dochodcov vstava skoro a caka, kym sa rano o 7 postavia pred Lidl. To je proste diametralny rozdiel zivot dochodcov, ktori chodia skoro spat a trpia stareckou nespavostou a iny je zivot mladej rodiny. Ked dochodcovia nerusia susedov mala by sa aj susedia uvedomit a stlmit hlucnost na minimum, minimalne decka upozornovat v mrdziach normy, aby nevrieskali, nejacali, tych troch skolakov si hadam vedia rodicia usmernit. Neda sa zit tak, ze pocujem muchu v byte lietat, ale uvedomit si, ze rodina so 4 deckami narobi viac hluku, ako rodina s jedym deckom. A byt primerane tomu ohladuplni k susedom, lebo ta rodina obtazuje nielen susedov dochodcov, ale aj inych susedov, len sa nestazuju. A ak to nemienia robit, preco by sa dochodcovia mali obmedzovat? Nech si tiez robia, co uznaju za vhodne.

dori92
13. nov 2021

Mali sme takých susedov tiež. A to mame len dve deti. Nepomohli ani koberce v celom byte. Stále si našli problém. Pomohlo len odísť do domu a odvtedy mame kľud 🙏

amelia89
13. nov 2021

No nemusite byt ani 6ti ani mat dochodcov susedov… my mame uplne novy byt, mame syna ktory sa uci chodit a ano - pada a ano dupe a ano hadze hracky o zem. Nie nedokazem 15m dietatu vysvetlovat ze nema pri chodeni padat🤷🏽‍♀️ No a nam sa prisli stazovat susedia ktori maju…. ROCNE DIETA. Ja som skoro odpadla. My sme ako fakt uplne normalna rodina- nerobime ziadny hluk navyse,mame koberec v obyvke aj v detskej a oni pridu ze je pocut dupot ale napr o 19 vecer…. oni si myslia ze ja susedov nad nami nepocujem? kym tam nemaju party o 23 s 50 ludmi ani by ma nenapadlo aa stazovat.
Proste deti su deti. Ja akceptujem ze byvanie v panelaku znamena hluk,nechcem hluk- pokusim sa o dom.

takze autorka,necit sa zle, ludia su vselijaki ved vidis aj tu premudrele odpovede zase 🤦🏽‍♀️