Priateľ sa povyšuje, lebo viac zarába

11. sep 2023

Co by ste robili na mojom mieste. Mam 27 a priatela ktory je o rok starsi, sme spolu 2 roky, posledny polrok vsak prehodnocujem ze ci to ma buducnost. Nedokoncil vysku ale nasiel si dobru pracu v IT sfere a teda ma vyssi plat ako ja, co mam spravenu strednu skolu hotelovu a pracujem ako recepcna. Plat ma zhruba 2x taky ako ja, niekedy aj viac, co by bolo fajn keby nemal okolo toho hlupe reci.
Napriklad cez leto som vyberala ubytovanie a nic sa mu nepacilo, ze on chce nieco luxunejsie. Tak som mu povedala ze ak to zaplati tak bude luxusne, na co mi povedala ze vsak aj ja zarabam tak pojdeme napoly. Akurat mne by to narusilo rozpocet viac ako jwmu ale to ho nezujma. To iste ked sme riesili novy najom, ze on chce 3i aby mal miesto na cvicenie a PC kedze robi aj z domu. Za mna stacil 2i, lebo je rozdiel ci dam mesacne na najom 300 alebo 500 eur. On ale tvrdi ze chce vsetko delit napoly lebo ze to nie je jeho chyba ze nie som dost ambiciozna a nemam zaujem na sebe pracovat, pritom ja som so svojou pracou spokojna v ramci moznosti, jasne raz za cas sa postazujem ze sa mi nechce ist na nocnu alebo ze su v praci nejake neprijemnosti, ze som unavena, no ale on mi prave vtedy zacne nepriamo vycitat ze tam len stracam cas, nemam sancu na karierny rast, a ze taku pracu moze robit hocikto kto ma ruky a vie rozpravat. Niekedy mam pocit ze mu to az pride trapne aku mam pracu, napriklad ked sme spolu niekde a sa ma opytaju na pracu. Inak mame dost veci spolocnych, aj nazorov, zaujmov, ale v tomto sa mi jeho pristup nepaci

888elizabeth
11. sep 2023

On nie je správny chlap, len to ti poviem.

ckocka
11. sep 2023

Dosť vecí spoločných ti je na h... ak sa budete stále doťahovať o peniaze.

ema22270
11. sep 2023

Nebola by som s nim. To uz teraz je cele zle. Vies si predstavit mas s takymto prepac za vyraz "chujom" rodinu? To este by ti len vykrikoval, ze nezarabas vobec nic a on Vas vsetkych musi zivit. Utekaj !

abbey1
11. sep 2023

Utekaj. Inak budes casom utekat s detmi, kedze vtedu uz vobec nebudes financne drzat krok s tym primitivom.

levandula7
11. sep 2023

ako ste to nakoniec vyriešili s tým nájmom? 🙂

inak kopni ho do zadku, ak je k tebe takto odporný, opovrhuje tvojou prácou a prakticky si necháva tebou preplácať polku zbytočného luxusu, ktorý si ty nemôžeš dovoliť (a ani ho nechceš a nepotrebuješ), je to sebec a chudák.

januska12323
11. sep 2023

Ako môžete mať veľa vecí spoločných keď ťa takto bežne ponižuje? Pošli ho hľadať milionarku potom hádam bude spokojný. A ty hľadaj frajera, ktorý ťa bude mať rád a vážiť si ťa či aj bez peňazí.

hugger
11. sep 2023

Dnesna doba prihrava vyssie platy aj ludom ktori na ne nie su zreli. Ak su peniaze jedina hodnota ktory on vnima ze dava do vasho vztahu bud pripravena na nelahky zivot kedy pocas materskej a pocas starostlivosti o deti ty nebudes moct zarabat a karierne rast a on bude mat pocit nadradenosti z toho, ze donesie o par eur viac.

nikky6
11. sep 2023

ver mi, ze cim skor od neho odides, tym lepsie. toto nie je spravny partner 🙂 z toho, co pises, je uplne evidentne, ze si ta proste nevazi. normalne mu povedz, co ti vadi, ale ono sa tym aj tak zrejme nic nevyriesi, pretoze takuto povahu nezmenis. chlapi sa jednoducho nezmenia.

autor
11. sep 2023

@levandula7 nakoniec sme nasli vacsi ale starsi byt, akoze ako kompromis, ale tiez parkrat podpichol ze keby sme este priplatili, nasli by sme lepsi

Akoze ono to nie je take ze mi vykrikuje alebo proste otvorene vycita, skor len tak provokuje ze vlastne ako keby trpel tym ze sa kvoli mne musi obmedzovat

anjelicek26
11. sep 2023

Ked jeden zaraba dvojnasobne viac, nemozu proste ist s nakladmi napol pri hodnotnejsich veciach...moj muz zarabal tiez nepomerne viac, teraz sa to uz pomaly zrovnava... ale v tej dobe tahal vacsinu nakladov on a nikdy ho nenapadlo nieco riesit... proste vedel, aky mam rozpocet a aky ho ma on... ked zarabam lepsie odkedy robim full time a vyssiu poziciu, preberam viac veci zasa ja, co kedysi platil on... takyto styl provokacii od partnera by ma vytacal a uprimne aj ponizoval...

tanyan
11. sep 2023

Starostlivosť o domácnosť si tiež delíte rovným dielom?
Aj pri sexe si počítate kto bol koľkokrát hore a kto mal koľko orgazmov?
A nevidím dôvod, aby ti si platila polovicu nájmu, keď izbu na cvičenie využíva on...
S takýmto nastavením v oblasti financií budeš vždy ťahať za kratší koniec. Ale najdôležitejšie je, že si ťa neváži a nerešpektuje ťa. Naozaj chceš svoj život prežiť v takejto atmosfére po jeho boku?

mimikarol
11. sep 2023

Veľmi dobre porozmýšľaj či s takým chces mať deti. Čo bude hovoriť keď zostanes na rodicaku? Aj potom bude chcieť mať zaplatené všetko na polovicu?

vanilkovazmrzka
11. sep 2023

Fuj s takym odpornym clovekom by som zit nechcela.

dzina007
11. sep 2023

no pozor na takeho chlapa do budncnosti...
je tu vela mamiciek ktore tu potom pisu o tom ze su s dietatom doma na rodicaku a z toho rodicaku financuju vsetko aj stravu aj oblecko aj plienky pre deti a muz este aj najom polku pyta a nerieis ze proste sa ten prijem zene znizil... a zije vo svete moje peniaze su pre mna tvoje peniaze su pre teba a dieta....

lucka_ke
11. sep 2023

neváži si ťa, ani tvoju prácu, toto nie je dobrý základ pre dlhodobý vzťah

autor
11. sep 2023

Presne toho sa bojim, ze co potom v buducnosti keby sme riesili byvanie a deti, tam by sa to este viac prehlbilo asi:/
Zas domace prace spravi v pohode, hlavne pocas dni kedy ma home office a ja som napriklad az do vecera v praci, na to sa zas nemozem stazovat kedze predosly priatel si zo mna robil sluzku, co tiez nebolo idealne

lulu8491
11. sep 2023

Radím ti, chod od neho preč. Keď budeš na materskej/rodičovskej, tiež budeš platiť polovicu zo všetkého? A k tomu to vyvysovanie sa...., celé zle

autor
11. sep 2023

Ale tak co mu mam navrhnut, ze ked zaraba viac by mal platit 70% najmu a ja 30? To by mi asi bolo aj trapne ze nejdeme napoly, alebo aby dovolenku zaplatil on?

avonladyba
11. sep 2023

Pusti ho, nech si nájde priateľku čo zarába lepšie ako on. Je to úplný chudák. A v partnerstve by toto nemalo vôbec byť.

kaktusik007
11. sep 2023

ja som to mala s frajerom kedysi rozdelene pomerovo. Zarabal trojnasobne viac, ale obaja sme do spolocnej kasy platili rovnake % zo svojho prijmu. 70% to bolo. A z toho sa platilo ubytovanie, strava, drogeria a ostalo aj na cast dovolenky. Z tych 30% si jazdy hradil svoj telefon, obedy v praci, oblecenie, restauracie -proste zabavu. Takze ano, zarabala som menej, menej som si mohla dovolit, na druhu stranu frajer tie svoje peniaze co mu ostali vyuzival aj tak, ze kino ci vylet zaplatil mne.

ak teraz ma tvoj chlap potrebu si delit vsetko napoly a neberie ohlad na to, ze zarabas vyrazne menej - dobre ti blikaju kontrolky, toto sa nezvykne menit a nie je to v poriadku.

tiezjedna
11. sep 2023

Buď ho kopni do riti (to by som urobila ja) alebo mu navrhni, že budete platiť tieto veci nie na polovicu, ale každý 50 % zo svojho príjmu. To je totiž sakra rozdiel. Proste dáte na kopu 50 % jeho príjmu, 50 % tvojho príjmu a s tým budete hospodáriť.

simsalabim
11. sep 2023

To nie je ten spravny partner... ked sme s vtedy este priatelom riesili dovolenku, tiez mi uplne nevychadzalo na tu, co vybral, ale vtedy povedal - a naco mas mna? Ved to doplatim... na peniaze nikdy nebol skupy, ani vtedy, ani za tie roky manzelstva ( v ktorom su vsetky peniaze NASE, nie moje a jeho).

viestta
11. sep 2023

Ty mu nenavrhuj nic. Ty sa ho spytaj ako si predstavuje financovanie chodu domacnosti, stravy a potrieb pre deti ked budete rodina a ty budes na rodicaku alebo bez prijmu. Podla toho sa zariad. Pretoze este teraz by sa dalo delit pol na pol aj podla zarobku, lenze potom to uz budu spolocne peniaze a mali by sa minat po dohode. Ked sa chysta vydelovat ti peniaze s tym, ze co zarobi to su jeho prachy ´, nedajboze jeho predstava, ze ty budes vsetko riesit zo svojich, tak utekaj.

veselo_neveselo
11. sep 2023

Na financnych nezhodach stroskatava vela vztahov. Preto sa najprv randi, aby ste videli ci si rozumiete dostataocne na dlhodoby vztah.

A teraz k veci, absolutne nedava zmysel, aby ste pri takych platovych rozdieloch sli 50:50 na absolutne vsetkom.
Ak vezmete do uvahy platy, mohli by ste ist 66:33. To by bol vhodny model. Skus navrhnut, co na to povie partner.

Alebo este dalsi model je, ze sa bude zit na urovni menej zarabajuceho partnera, ale tak, aby aj ten si mohol budovat uspory. Nie uplne idealny, ale da sa.

Dalsi je, ze sa dohodnete ze kazdy si necha urcite "vreckove", odvedu sa peniaze do prislusnych setriacich uctov ( aby obaja mali uspory pre pripad), a zvysok vyplaty ide na spolocny ucet pre oboch.
Tento model vyzaduje naozaj spolupracu oboch, a porozumenie a tuzbu po tom, aby sa financne darilo tomu druhemu bez ohladu na to, kolko prave zarobi.

Je mnoho variacii, ako sa to da spravit; ale chce to spolupracu oboch. Mate pred sebou vela tazkych diskusii; a ja ti prajem, aby boli uspesne.
Najprv porozmyslaj, co by tebe prislo fer a ako by si chcela ako by to malo u vas fungovat.

alickapusinka
11. sep 2023

Skonči to s ním je to na figu .Budete mať deti a pokiaľ TY budeš mať materskú a ON zarábať tam už je horšie platiť na polku všetko. Podľa mňa ON si bude šetriť a TY si s toho čo budeš mať nič neušetríš . Vidieť teraz rozdiel budeš vidieť aj potom. Partner ktorý ťa miluje tak sa nevysmieva že nič si nedokázala že si mala sa viac vzdelávať. Každá práca ma zmysel. Každý človek sa narodil pre povolanie ktoré pre niečo robí. Ale ešte nie ste svoji a ON už sa vysmieva dáva pravidla. A robí si s teba srandu. Je to debil s veľkým Egom ktorý si potrebuje niečo dokázať. Ja si myslím že môžeš byť rada že sa ukázal aký je a že pred svadbou. Vydeľovať TI peniaze tebe a dieťaťu a ON veľký frajer si bude šetriť. Utekaj kým je čas. Výčitky budú stále aj teraz sú aj potom budú a ešte väčšie. Jeho nároky sa budú stupňovať a ak zarobí ON 2 krát viac nevyrovnáš sa mu iba ak by si mala dve zamestnania. Sama vieš že to nie je dobre vždy budeš ťahať za kratší koniec. Pokiaľ budeš vychovávať aj jeho deti ON sa až tak podieľať nebude a TY budeš mať menej peňazí a ON viac .A najhoršie bude deliť na tvoje a moje .Budeš mať problém dieťaťu kúpiť topánky TY budeš chcieť lacnejšie ON drahšie polku musíš dať .Nech si nájde seberovnú ktorá bude mať tiež taký zárobok ako ON.

luccija
11. sep 2023

Tak na toto si dávaj veľký pozor Keď sa nechce kvôli tebe obmedzovať nech je grand a doplatí za teba.Odporna vlastnosť a ver, že keď by si bola doma s dieťaťom bolo by to 100x horšie.
Príliš mu narástlo ego.Dnes hojno zajtra h...o
Aj Ti niečo kúpi len tak pre radosť?
Nie každý je ambiciózny povedala by som mu nech si nájde lepšie zarábajúcu resp viac ako on potom by čusal.

bodka70
11. sep 2023

Vo vzťahu, keď je nejaký problém, tak má väčšinou 2 roviny. Jedna je tá vonkajsia, čo sa deklaruje a potom ťa vnútorná, skutočná časť. V tomto prípade navonok je to o tom, že mu vadí, že zarábas menej. Tá vnutorna skutočná môže byť to, že potrebuje vedľa seba rovnako ambicióznu a kariérne založenú ženu, ako je on, aby ste sa v tom navzájom ťahali. Iný dôvod môže byť úplne opačný. Že v skutočnosti ani nechce, aby si zarobila viac, nebodaj viac ako on, ale dobre mu robí práve to zhadzovanie, zvyšuje mu to ego a pocit dôležitosti. Skrátka peniaze mu stúpli do hlavy alebo vždy bol takýto a časom sa to prejavilo. Ešte je tu tretia možnosť, že je iba emocionálny pako s nižšou mierou empatie a citu voči tebe, čiže nevníma svoje reči ako to, čo narušuje váš vzťah a že ta to zranuje. V tom poslednom prípade je ešte šanca, že komunikáciou sa to dá napraviť. V prvých dvoch prípadoch ty nevyhovujes jemu alebo on tebe.

kristinapetronela
11. sep 2023

Daj si otazku ...chces s ním dieťa ? A chces vyrastať v takom prostredí že keď pôjdete na zmrzlinu tak si od teba vypýta 75 centov a ďalších 75 doloží a pôjde víťazoslávne kúpiť malemu zmrzlinu a ešte mu povie že to ocko zarobil a mamka je lenivá na materskej ? ......

nikpa
11. sep 2023

S takýmto chceš zdieľať život, mať deti? Keď zostaneš s deťmi doma a pípne ti akurát tak 400-500€ materské, nič viac a on ti povie, že toto je tvoj príjem aktuálne tak z toho máš žiť alebo že ešte máš z toho aj na niečo prispievat.... potom už bude neskoro si trieskať hlavu. A garantujem ti, že to je presne ten chlap, ktorý ťa bude vydelovat a on si bude žiť na vysokej nohe. Utekaj od neho kým sa dá, máj rozum.

lapersefona
11. sep 2023

A aku ma presne pozíciu ze sa tak povyšuje? Isla by som preč . Ste spolu 2 roky a uz ti vravi ze si malo ambiciózna. Take typy mužov potom ocakavaju pocas materskej ze im tiez budes platit 50 na 50 . Cim skod prec si mlada kocka najdes si perspektivneho.

Inac sak ked chce zeby si viac zarábala tak nech ta vyskoli v tom co robi alebo nech ti nájde tam pracu