Riešite darčeky pre svoju časť rodiny iba vy samostatne?

20. dec 2023

Ahojte, aj ja pridám niečo predvianočné, zaujímalo by ma či si darčeky pre svoju časť rodiny riešite vy samostatne a váš muž pre svoju časť rodiny samostatne?
U nás je to tak, že sme spolu 8 rokov a jeho časť rodiny mi v živote nezagratulovala na meniny, narodeniny, nikdy som od nich nič nedostala na Vianoce, takže ja sa tiež pretrhnúť nejdem, ja som im nemohla kupovať drahé dary lebo keď sme spolu začali chodiť, tak som bola ešte VŠ študentka a bola som rada že si z brigády zaplatím intrák a mhd, takže teraz zagratulujem keď si spomeniem a kupujem sem-tam niečo malé svokre, lebo si hovorím že nebudem nevychovaná, aj keď ona mi to nevracia. Tak som si povedala že ja im na Vianoce tento rok nekúpim nič, celkovo nie som za dary pre dospelých a muž má obrovskú rodinu, takže by som skrachovala, rieši si to iba on zo svojich peňazí.
Na druhej strane, ja rodinu nemám, mám už iba rodičov a som jedináčik, takže mi vždy dopriali a teraz im to ja vraciam, takisto doprajú aj môjmu mužovi, minulý rok dostal od nich na Vianoce značkovú bundu a tento rok vyhrali v súťaži masážnu pištoľ a muž stále do nich “zo srandy” hučal že on by ju chcel, tak mu ju nakoniec moja mamina dala síce ešte pred Vianocami, ale brala to ako dosť hodnotný dar.
Tu však prichádza pravidlo každý svojej rodine, takže on im tiež nič nekupuje a nechápe rozdiel v tom, že jeho rodina mi dáva ignor a veľké 💩 a musela by som kupovať dary 20+ členom, a že moji rodičia mu vždy niečo kúpia aj na iné sviatky a mamina už bola minulé Vianoce dosť smutná, že ani úplnú maličkosť im on sám od seba nevyberie, jej nejde o to materiálno, ale že oni sa snažia a spomenú si na neho a berú ho ako člena rodiny a on je ako taký mumák, takže ja zvažujem tento rok že buď kúpim niečo navyše za neho alebo sa s nimi dohodnem nech mu už nič nedávajú na žiadny sviatok, lebo ozaj neviem ako toto vyriešiť k spokojnosti a kto je vlastne ten zlý…

anjelicek26
20. dec 2023

Tak vy a muz mate snad spolocne peniaze, nechapem, co on akoze riesi zo svojich penazi a ty zo svojich. Co sa tyka vybavovania a nakupov pre rodinu, tak ano aj my to tak mame, ja kupujem mojim synovcom, neteriam, rodicom, on kupuje zasa svojej strane, tam ide doslova ale o to - kto to musi vybrat, zabalit, poslat co sa tyka prace okolo toho 😂

autor
20. dec 2023

@anjelicek26 každý máme svoj účet a spoločné výdavky platíme na polovicu a zvyšné peniaze každý míňame podľa svojho uváženia. Ale áno aj toto som myslela, že kto u vás vyberá, balí a platí, že ako to je v iných rodinách.

zmrzlinka2021
20. dec 2023

Ja nechapem, preco pises "ja a on". Ste manzelia, cize uz fungujete ako rodina, jedna bunka a vsetko co kupujete predsa davate ako rodina, nie ako cudzi ludia.

Je uplne jedno, ze darcek kupi tvoj manzel, davate ho vzdy spolu ako manzelia.
U nas toto mám na starosti ja a kto plati neriesime. Peniaze su spolocne. Neviem si predstavit kalkulovat vo vztahu s clovekom, ktory mi je najdrahsi.

thereisabear
20. dec 2023

U nás kupujem všetky darčeky iba ja. Manžel ani netuší, čo kto z jeho rodiny dostane. Ale máme spoločné peniaze a darčeky sú od nás, nie odo mňa.

bluemoon24
20. dec 2023

@thereisabear u nas je to uplne stejne 😅

zuzidr
20. dec 2023

@thereisabear aj u nás, prekonzultujem s ním, poradím sa, ale všetko je na mne....raz z môjho účtu, potom od neho vypýtam hotovosť alebo jeho kartu "na pár dní"....sú to naše spoločné peniaze aj napriek tomu ,že máme každý svoj účet a kupujem všetko ja...

sense
20. dec 2023

Ja kúpim mame, on kúpi svojim rodičom, tento rok prídu jeho rodicia na vianoce ku nám tak jeho otec dostane obľúbenú fľašu a mama dozu na med. Ab mali niečo pod stromčekom aj oni kvôli dcére hlavne lebo ta vianoce prežíva dosť intenzívne. Ja ako vždy od nich dostanem niečo úplne nepotrebne ale poďakujem a neriešim. A po pravde ani neviem ci im niečo partner kúpil a je mi jasné že on dostane niečo hodnotné po čom mu srdce pisti keďže je jedináčik. Ale neriešim. Stačí mi ze už pochopili alebo aspoň sa pýtajú co pre moje dieťa co by ju potešilo, aj keď teda ju poteší absolútne všetko, dokonca aj kondicionér na vlasy za 1 e co dostala od tajného santu v skole. A ci im on niečo kúpil popravde ani netusim

cervenaruza123
20. dec 2023

U nas nosi darceky Jezisko 😀 . Vyberame spolu, ale rozhodujuce slovo ma ten, pre koho rodinu sa vybera. A potom sa to zjavi pod stromcekom pocas navstevy a ak je na navsteve naraz viac ludi, tak vlastne nikto ani nevie co je od koho. Pripadne to davame so slovami, ze k nam doniesol Jezisko nieco pre nich. Nespecifikujeme co kto kupil. Davame to ako spolocne veci.
Ale aj kazda rodina ma ine zvyky. Moj muz si v rodine vobec nekupuju darceky, iba rodicom. U nas sa zase nakupuje celej rodine. Takze to treba to nejak vymysliet aj v ramci respektu k uz existujucim tradiciam danej rodiny.

sedrik89
20. dec 2023

U nás to má na starosti zväčša manželka. Ale kupujeme rodinám z oboch strán.

banalu
20. dec 2023

Pockaj, vy kupujete darceky dva pre kazdeho? Akoze 1 od teba a druhy od muza pre 1 osobu? Ved jeden spolocny - akoze od vas dostane tuto kazetu so srchacom, nie?
Mate hrozne divny system.
Ja vyberam pre mojich, on pre svojich, plati on, ja som na RD, ale peniaze berieme, ze su spolocne a nepytam si povolenie pouzit ich. Ale davame to ako spolocne darceky od nas. Nie, ze ja som kupila toto a on kupil toto a do stitku napisem - od nevesty ci od syna 😆

milanemila
20. dec 2023

Tak v manzelstve tak uplne nefunguju moje a tvoje peniaze 🤷🏼‍♀️ takze on ked nakupi darceky svojej rodine 20+ clenov, tak to ide z vasho rodinneho rozpoctu tak ci tak.
U nas je manzel v kupovani darov trosku bezradny, takze vacsinou vymyslim nieco ja pre kazdeho a potom si to spolu prejdeme. Aj nasim detom vymyslam darceky ja. Manzel vlastne vybera darcek iba mne :D
Muzovi rodicia mu napr vobec nedavaju darcek na narodeniny ani na meniny a uz zrusili aj vianoce, ze dospelaci si nedavame 🤷🏼‍♀️ jeho mama si ale nikdy nezabudla nakazat co jej ma kupit na narodeniny a veru nezvykla byt skromna :D on dostal naposledy od nej hubert de luxe 😂
Moja mama nam naopak kupuje obidvom narodeniny, meniny, vianoce, mikulasa a ja dokonca stale dostavam darcek aj na den deti :D takze aj moj muz je taky, ze vzdy sa pyta co by mohol mojej mame na narodeniny/vianoce vybrat, aby jej spravil radost. Darceky ale potom davame spolu ako rodina.

amelie2017
20. dec 2023

Darceky kupujeme len tym, s ktorymi sme pri stedrovecernom stole. Zvacsa len mamina a svokra. Tento rok bude len svokra. Vzdy som kupovala ja za spolocne peniaze, tento rok jej muz kupil poukazku do jej oblubeneho obchodu- na jej zelanie. Ona nam zaplatila kavovar, ktory som si sama vybrala a zaplatila jej kartou 😂 dospeli si davame darceky na Viankce len kvoli detom.

colsami
20. dec 2023

Keby som to nechala na muza tak nikdy jeho rodina nedostane nic okrem flase a cokolady (hoc toto niektorym na meniny narodky velakrat staci...)
Je schopny a samostatny vo vsetkych veciach ci do prace ci do domacnosti ale ked sa ho aj stokrat spytam co by bolo dobre a potesilo by jeho mamu, oca, uja, brata, hockoho, stala odpoved je "neviem". Toto fakt vymyslat nevie a nema rad zhananie za darcekmi takze to proste vymyslam a zhanam ja.

A peniaze su spolocne, kto to plati neriesime. Tieto cele Vianoce som vsetkym z mojej aj jeho strany platila ja, lebo som vsetko objednavala ci kupovala ja. A to. Nase rodiny maju vela clenov z kazdej strany.
Asponze sebe nemusim nikdy kupovat 😃

hortenziaj
20. dec 2023

Nekupujem dospelým, iba svojim rodičom, sestrám a aj to ak natrafím na niečo špeciálne co by chceli. Mužovej rodine nedávame, oni tiež nedávajú, teda švagriná prvý rok keď sme boli spolu manželia, tak vravela ze nič netreba kupovať, nechcú darčeky, tak ze ok, nekúpim a ona nám potom dala ale už na rok nič, my sme im potom na rok kúpili hrti pre deti spoločenskú, dospelým nic, ale toto bol darček kvázi pre celú rodinku

lubkovaandrejka
20. dec 2023

Ahoj 🙂 no darceky kupujeme mojim rodicom/surodencom a jeho rodine spolocne, dohodneme sa,ze co a platime spolocne, ale ked sme spolu len chodili, tak ja som jeho rodicom kupila nieco mozno po 2-3r,neviem presne, oni kupili mne,ja im ci uz na narpdky, Vianoce. Bolo by mi blbe,keby mi nieco dali a ja im nic alebo aj opacne. A moj muz zacal mojim roficom tiez kupovat sam za seba, este pocas chodenia, nejako sameho ho to napadlo,ze sa to patri... ale stalo sa,ze sme kupovali aj pre nejakych clenov z jeho rodiny, ktory nam nedali na sviatky nic, ale o to nejde, no ani SMS neposlali, tak som mu povedala,ze nech sa nehneva, ale uz do nich neinvestujem ani €, suhlasil. Mne to inak tiez pripada mumacke alebo nezdvorila, ked jeden od druheho cosi dostane a druhy nic.

majlo1234
20. dec 2023

U nas rovnako kupujem ja, spolocne funancie nemame a muz je otrasny na darceky. Muz ma uz iba mamu a krstnu, plus par blizkych kamaratov, ktorych vybavime kavou a dobrym alkoholom. Nejako neriesim, ci dostanem nieco naspat, ja to robim, aby som sa citila dobre, nepotrebujem nic dostavat, vsetko si kupim aj sama

januska12323
20. dec 2023

Každý svojej rodine ale neznamená, že ten dar je len od neho. Za manželov sa dáva jeden dar spoločný. Kto ho vyberie, zaplatí, zabalí, odovzdá je úplne jedno. Keby mi na narodeniny ani ruku nepodajú bolo by mi jedno či niečo vôbec dostanú.

birika
20. dec 2023

my sa dohodneme na celkovej sume a povieme co asi komu kupime - kupujem len ja (manzel umyva okna a prezlieka periny ), balime spolu

lindous
20. dec 2023

Nie sme ani manželia, ale dary rodičom (Vianočné aj narodeninové) dávame od nás, spoločne, s tým, že primárne každý vyberie svojim a prediskutujeme to... širšej rodine (ako píšeš, že na jeho strane je to 20 ľudí) darčeky nedávame... neviem, mame podľa mňa nemusíš prízvukovať, že toto je len od teba a od manžela nemá nič, proste je to od vás

jankalukasova
20. dec 2023

Nechápem. To akože Ty kúpiš svojim rodičom a očakávaš, že on im kúpi ďalší darček len za seba? S manželom máme spoločnú kasu a teda aj darček dávame spolu. Jasné, pre moju maminu som vyberala ja, ja to pripravím a zabalím, polovička nemá ani tucha čo som pokúpila ale dávame to spolu. Vôbec neočakávam, že by moj manžel behal po obchodoch a vyberal dary pre mojich rodičom zvlášť. Pravdupovediac, mám problém vybrať aj ten jeden aby to bolo niečo normálne. Pre môjho otca som tento rok vybrala ja ale napr minulý rok našiel manžel nejaké náradie a dali sme tatinovi to ale tiež sme mu to dali spolu.

hellionka
20. dec 2023

Predpokladám, že oni manželia niesu …

majka99999
20. dec 2023

Muz riesi len svoju mamu a riesim svojich rodicov. Inym ludom nekupujeme. Ja kupujem sebe, muzovi aj detom. Ale mame taky spolocny ucet a plus mame kazdy svoj, kam si prevadzame cast penazi ale teda vacsina je na spolocnom, muz od neho nema ani kartu, len IB. Moja svokra mi vzdy chce dat dar, vravela som, ze mne nic netreba, ja si kupim, co potrebujem. Aj nasi mi chcu dat, tak nakoniec akoze prispeju detom, kedze hracky uz netreba, tento rok akoze 1 hru na PS5.

autor
20. dec 2023

@jankalukasova u nich sa na darčeky píše od koho sú a pre koho a nechajú sa všetky u babky a tam si ich chodia vyzdvihovať a on tam píše iba seba, mňa písal iba keď som pre jeho rodinu ja samostatne niečo kúpila alebo prispela na darček, tento rok sa napísal všade sám (jeho mama, sestra, jej muž, babka, ujo, bratranec…), mňa napísal iba na darčeky pre sestrine deti, lebo tam som ja kúpila 2 darčekové tašky a nakúpila hračky a zaplatil mi polovicu, takže ja tiež rodičom nehovorím že to je od nás ale odo mňa.

diewcatqoo
20. dec 2023

Darceky pre celu rodinu (vratane tych pre mna) riesim ja zo spolocnych penazi. Vianoce nejako nehrotime, rodicom kupujeme uplne malickosti, pripadne ked nevieme co, tak darcekovy kos s dobrotami to isti. Dospelym surodencom nekupujeme, synovcov a netere mame takmer dospelych, tak tam davame peniaze. Akurat jeden synovec ma do 10 rokov, tak tomu akurat nieco.
Inak, celkom nechapem, preco to takto hrotite, ze odomna a od neho. Tak snad ak sme par, davame darceky ako par. Vykomunikujte si to medzi sebou a bude po probleme.

milanemila
20. dec 2023

No tak po tomto poslednom komente od teba, sa mi fakt tvoj muz zda dost divny 🙈 neviem ako fungujete v ostatnych veciach ohladom financii, ale taketo rozratavanie, vyratuvanie mi pripada v manzelstve trosku divne.

felycity
20. dec 2023

máte taký zvláštny vzťah, ale to je samozrejme vaša vec, darčeky som vždy riešila ja, aj môj muž má veľa súrodencov = veľa darčekov, časom som vymyslela vždy pre dospelých partnerov spoločný darček, vždy podľa naších možností. darčeky sa vždy dávali za nás, nikdy nie ja a ty, toto mi príde troška divné u vás , celé to to vaše ponímanie ja a ty...hoc aj v rodine sú členovia, kde nie je ideálny vzťah vždy to bolo za nás spoločne...asi toto by ste si mali troška vo vzťahu upraviť a bude sa vám ľahši dýchať, vzťah nie je o tom, že ja a ty, ale my

simca06022011
20. dec 2023

Ja riešim svojich, on svojich

radkaradix
20. dec 2023

tak toto je uz fakt uletene, ze pisat od koho to je.. ved to nosi jezisko! v ich rodine su ocividne velmi zatazeny na materialne veci, ale len pre seba a ostatni nech si trhnu.. to by som mu hned vykricala, ze nech sa neopovazi tam pisat len seba, ved ste par, davate dary spolu! a celkovo nech prestanu traposit a podpisovat sa na dary! a ty tiez vasim povedz, ze je to od vas.. vo vasej rodine chyba sudrznost.. smutne..

abbey1
20. dec 2023

Úprimne? Trošku nechápem toto ja našim, ty vašim. My máme s manželom peniaze spoločné. Všetky darčeky v rodine vyberám a kupujem ja, ale z našich spoločných peňazí.
Ja sa so svokrou vôbec nestretávam, ale ak tam manžel ide, kupujem dar pre jeho mamu.
Staršia dcéra má priateľa, ešte ani nie je rodina a darček mu vždy automaticky kupujem a viem, že on tiež prispieva na darček nám. Dokonca náš snáď budúci svat, kupuje bežne maličkosť našej mladšej dcére, keďže si ju obľúbil.
Darčeky kupujem a dávam ľuďom nie z povinnosti, ale z lásky a preto, že si ich vážim. A hoci mi svokra nikdy nič nekúpi, nepomôže, je to mama môjho manžela a tak to beriem. I moja rodina môjho manžela berie ako súčasť rodiny. A k tomu patria i oslavy, Vianoce.
Skutočne nikdy nepochopím toto moje, tvoje,....

zmrzlinka2021
20. dec 2023

Autorka,

tvoj muz je divný. Ale ak vám to obom vyhovuje, tak je to OK.