Chceme sa rozviesť

alena68
4. aug 2020

Ahojte, zvazujeme s manzelom rozvod, mame 4r.syna,ja som prisla o pracu a manzel pracuje na zmluve ma polovicny uvazok. Komu by bolo zverene dieta ak by som nesuhlasila so striedavou starostlivostou? Dieta chce do starostlivosti vylucne manzel ja s tym nesuhlasim.
A este jedna otazka, vlastnickou bytu som ja bez manzela, manzel plati uver, komu vlastne patri byt resp.kto ma na neho pravo?

veronikaszabova
4. aug 2020

@alena68 vlastnikom bytu je ten, kto je na LV.

veronikaszabova
4. aug 2020

@alena68 pri vysporiadani ho ale asi budes musiet vyplatit, ked dokaze, ze to platil on.

alena68
autor
4. aug 2020

@veronikaszabova ma to ako dokazat je pisany na uvere a platí uver. Na LV som pisana ja

renatka1985
4. aug 2020

@alena68 budes ho musiet vyplatit

lucinkab
4. aug 2020

@alena68 byt je tvoj kedze si zapisana ako jediny majitel... To ze platil je jeho pruser...a dieta hoc nemas pracu dostanes ty kedze je malolete ,muz by dostal keby si pila, drogovala.... A este tip pre teba.... Mas narok na vyzivne na dieta aj na seba !

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alena68
autor
4. aug 2020

@ayanamirei musim pozriet presne do zmluvy aky by bol v tom rozdiel?

michaela889
4. aug 2020

Je to hypotekarny úver zabezpečený daným bytom? Niesi náhodou spoluziadatel? Je jedno kto je hlavný žiadateľ a kto bol prípadne spoluziadatel lebo predpokladám že si podpisovala súhlas na zápis do katastra ak sa za úver ručí daným bytom. Takže ak sa úver nebude splácať ďalej môže naň siahnuť exekútor. Nadubudla si pred alebo po sobáši byť?

alena68
autor
4. aug 2020

@renatka1985 aj napriek tomu ze nieje pisany na LV?

loginexistuje
4. aug 2020

@alena68 ma narok na polovicu splatok zaplatenych pocas manzelstva

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
renatka1985
4. aug 2020

@alena68 ano, aj napriek tomu ak vie preukazat, ze splacal uver. Je to logicke a podla mojho nazoru aj korektne. Jedine v pripade, ze by vyrovnanie nepozadoval.

alena68
autor
4. aug 2020

@michaela889 Dlznikom je manzel ja som spoludlznik na uvere. Rucime danym bytom a ano ja som podpisovala zapis do katastra.Byt som nadobudla pred sobasom, uver bol vtedy na mna bol to komplikovany proces kedze sme prepisovalo členské prava bytu. Po svadbe sme refinancovali a uver sa dal na manzela, no ja som sloludlznikom.

marseillefan
4. aug 2020

@alena68 V tom prípade je byt tvoj, no manžel si môže nárokovať na polovicu splátok, ktoré sa uhradili počas manželstva (bez ohľadu na to, kto ich platil)... a všetky splátky, ktoré sa uhradili pred uzavretím manželstva (ak ich splácal on).

alena68
autor
4. aug 2020

@ayanamirei byt sme brali ešte pred sobasom

mogaa
4. aug 2020

@alena68 byt je tvoj, ale....muž prestane platil a zbytok keďže si spoludlžník budú požadovať od teba , ak nebudeš platiť ani ty - prídeš o byt kedže ručíte daným bytom...samozrejme pri BSM môže od teba požadovať splatenie peňazí čo vrazil do úveru ak sa teda preukáže že ten úver išiel na tvoj byt

ivkazba
4. aug 2020

@lucinkab nemáš pravdu, že je jeho prúser, že platil úver. On má nárok od nej žiadať polovicu splátok ktoré zaplatil, takže prúser skôr môže mať ona, ak nemá na to peniaze a ako nepracujúca ani nedostane úver.

alena68
autor
4. aug 2020

@ayanamirei muz je pisany ako dlznik a ja ako spoludlznik. Byt sme kupovali pred manzelstvom

panelacikova
4. aug 2020

@alena68 otázka znie, čo je to za úver, ktorý platí? je to nejaký bežný nezdokladovaný úver? ktorý dá ktorákoľvek banka? alebo je to hypotéka, kde si ty založila byt, no on ho platil?

panelacikova
4. aug 2020

@alena68 aha, už to čítam. v tom prípade ako píše
@mogaa súhlas

lucinkab
4. aug 2020

@alena68 hypo prestane platit a musis platit ty.... Ale moze si ziadat cast naspet.... Nie polku ale 1/3 kedze mate dieta...
@ivkazba uver dostat nemusi...uz je spoludlznik

lucinkab
4. aug 2020

@mogaa byt nie je bsm... Kedze ho nadobudli pred manzelstbom

alena68
autor
4. aug 2020

@panelacikova je to americká hypoteka v tatrabanke

ivkazba
4. aug 2020

@lucinkab veď práve. Ty si písala, že je jeho prúser, že platil splátky na byt. Ale práve preto že ona nedostane úver môže mať prúser skôr ona ako on, lebo ona nebude mať na to, aby ho vyplatila. A to bsm, mogaa nepíše, že byt je v BSM, ale peniaze áno.

mogaa
4. aug 2020

@lucinkab ja som ale nepísala že byt pôjde do BSM...napísala som, že byt je jej, ale v rámci vysporiadania BSM od nej bude žiadať vyplatiť hypotéku ktorú platil on.....

ivkazba
4. aug 2020

@alena68 je to ako tu už odznelo viac krát + doplním (píšem ako odborník, nie ako laik alebo niekto, kto si myslí, že vie).

Manžel môže od teba žiadať polovicu peňazí, ktoré počas manželstva vložil na splátky úveru bytu prípadne aj iné náklady, ktoré vložil do tvojho majetku počas manželstva. Čo sa týka úveru, treba banku požiadať o to, aby si jediným dlžníkom bola ty, t.j. vylúčiť manželka z úveru. Ak však nepracuješ, banka toto neschváli, keďže banka bude posudzovať, či máš príjem na splácanie. Prestať platiť úver neodporúčam, obaja budete mať v úverovom registri negatívny záznam, čo vás zablokuje pri prípadných iných úverových žiadostiach v budúcnosti. Takže treba sa zamestnať, aby si mohla úver preniesť na seba a zároveň ho zrejme navýšiť resp. si zobrať iný na vyplatenie manžela (teda za predpokladu, že na vyplatenie nemáš cash).

alena68
autor
4. aug 2020

@ivkazba dakujem za vysvetlenie

alena68
autor
4. aug 2020

@lucinkab aj ked nemam ziadny prijem dostanem dieťa? Zblaznila by som sa keby ho dostal on, chcela by som mu ho davat vikendy iba

deti95060810
4. aug 2020

@alena68 ak nie si alkoholička, nedroguješ tak prečo by si nemohla dostať dieťa...

hopsadobrandejsa
4. aug 2020

Vo vseobecnosti plati pravidlo, ze vsetok majetok nadobudnuty pred svadbou je osobnym vlastnictvom jedneho z partnerov a druhy nema narok ziadat polovicu hodnoty majetku ci uz sa teda jedna o byt, dom, auto, uspory a pod. Vsetko co je nadobudnute po svadbe je uz troska ina story.

Na liste vlastnictva si ako vlastnik vedena ty a to dokonca pred svadbou cize zakon stoji na tvojej strane a byt ostava v tvojom vlastnictve. Tvoj coskoro ex sa ale financne spolupodielal na jeho rezii ci uz by to bola pripadna prerabka, inkaso alebo splatky uverov. Tvrdenie, ze byt je tvoj a ze to on platil je jeho pruser je nespravne.

Vsetko co je nadobudnute po svadbe sa deli rovnym dielom cize tvoj ex ma narok na vratenie casti splatok uverov prip. inych investicii do nehnutelnosti.

Momentalne sa nachadzas v nezavideniahodnej situacii. Si nezamestnana, budes musiet splacat hypo na byt kedze tvoj ex od toho zrejme da ruky prec kedze ty si vlastnikom. Za sucasnej situacie okolo koronakrizy maju banky prisnejsie podmienky poskytovania uverov cize refinancovanie s minimalnym prijmom je velmi nepravdepodobne.

Dieta zrejme zveria tebe, ale uplne 100%-ne to byt nemusi. Dieta sa nezveruje do opatery len na zaklade toho, ze nepijes ci nedrogujes, ale na zaklade toho ci sa o dieta vies adekvatne postarat. Ostane ti hypo na krku a vychova dietata a aj pri vyzivovej povinnosti od ex, bez zamestnania to nebude len tak. Sud bude prihliadat aj na ine okolnosti cize stat sa moze vselico.

Dufam, ze to pre teba dopadne dobre, ale rozvod riesite asi v najhorsom obdobi ake mozete mat ( neistota stabilnej prace, pandemia, rekordne ceny nehnutelnosti a najmov ). Teraz je najlepsia doba naucit sa drzat veci pokope aj napriek nezhodam.

Vela zdaru.