Počíta sa finančný dar do spoločného majetku?

14. apr 2024

Ahojte. Ideme s manželem stavať dom. On od rodicov dostal pozemok. Nevieme aku ma hodnotu, nerieslili sme to, kedze to previedli dávno pred tym ako sme sa brali. Teraz sme uz svoji a ideme sa brať. Mne rodicia chceli dať nejake peniaze na stavbu - aby vyvážili ten pozemok, ale teraz sa boja, že keby sa nahodou rozvedieme, on by mal polovicu z celej hodnoty domu (nepočítam pozemok) a vlastne aj z tych penazi, ktore by mi dali naši. Kedze sa nejedna o 10 tisíc, rozumíme ich obavám. Ale ja si myslim, že keď mi tie peniaze dajú formou daru, nepočítá sa to do našeho společného majetku a teda keby sa nedajbože rozvedieme, na polovice vy sa delila hodnota domu odčítaná od tych penazi co dostanem. Je to tak, že?
Prosim vás hlavne mi tu nepíšte aka som vypočítavá a neviem čo. Nejdu nám zaplatit dovolenku ale daju nám možno toľko peňazí aby to malo cca hodnotu toho pozemku. Každý príčetný človek by to chcel mať na poriadku, a nám dvom o nejake obohatenie ani nejde a sme obaja v pohode s tym, že co je moje, to je moje.

vsadeviem
14. apr 2024

Pozemok, ktorý dostal váš manžel pred svadbou, je jeho vlastným majetkom a nespadá do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM).
Peniaze, ktoré vám darujú vaši rodičia, sú vašim vlastným majetkom, pokiaľ je darovacia zmluva spísaná riadne a bezpodmienečne. To znamená, že v prípade rozvodu by váš manžel nemal nárok na polovicu týchto peňazí.
Hodnota domu, ktorá bola financovaná z vášho daru, by sa nemala deliť na polovicu v prípade rozvodu. Avšak, preukázanie podielu vášho vkladu do domu môže byť v praxi zložité.
Pre zabezpečenie vašich práv a predchádzanie budúcim sporom je vhodné spísať darovaciu zmluvu na peniaze od vašich rodičov. V zmluve by malo byť jasne uvedené, že ide o bezpodmienečný dar, ktorý sa nestáva súčasťou BSM.
Zvážte spísanie zmluvy o vyrovnaní medzi vami a vaším manželom. V tejto zmluve by ste sa dohodli na tom, ako sa bude deliť hodnota domu v prípade rozvodu. Zmluva by mala zohľadňovať váš dar od rodičov a jeho podiel na financovaní domu.
Pre konzultáciu vašej špeciálnej situácie a spísanie potrebných zmlúv sa odporúča obrátiť na notára. Notár vám poradí s ohľadom na vaše práva a povinnosti a pomôže vám spísať zmluvy, ktoré budú chrániť vaše záujmy. Ak sa s manželom dohodnete, že časť peňazí od vašich rodičov bude vašim spoločným vkladom do stavby domu, táto časť peňazí bude spadať do BSM. V prípade rozvodu by ste sa o túto časť museli podeliť s manželom. Váš vklad do domu môžete nechať zapísať na katastri nehnuteľností formou notárskej zápisnice. V tomto prípade by ste mali nárok na vrátenie vášho vkladu v prípade rozvodu.

osky
14. apr 2024

U nas to bolo podobne.
My sme nic nespisovali.
Muz mal po rodicoch dom a bolo treba ho komplete zrekonstruovat..
Ja som doniesla znacny obnos penazi.
Muz napisal na mna polovicu domu vratane pozenku...
Ja som potom vrazila do prestavby svoje peniaze.
Cize u nas v pripade rozvodu by slo vsetko na polovivu ..

liz_lemon
14. apr 2024

najprv si ujasni, ci je to manzel, alebo sa este len idete brat, zjavne mas v tom chaos

autor
14. apr 2024

@liz_lemon *sme svoji a ideme stavať som chcela napisat 😂

lenkakravcova
14. apr 2024

On má tiež nejakú čiastku ktorú bude dávať do stavby?
Ak by ste dali rovnakú čiastku obaja? (Ty od rodičov on od seba alebo od svojich rodičov ak to má podobné?)

lenkakravcova
14. apr 2024

Alebo nevedel aby si si za tie peniaze odkúpiť od neho polovicu pozemku? 😃
Teda za polovicu tých peňazí. Potom by ste pol na pol dali peniaze do domu do stavby. A boli by ste obaja polovičný mi vlastníkmi aj domu aj pozemku.

rozculena
14. apr 2024

veď nech ti daruje polovicu pozemku....ty potom dáš peniaze....