Komentovanie oblečenia detí učiteľkami

24. okt 2023

Len taký môj výlev, po návšteve kamarátky s dcérou 😂. Kľudne píšte svoje skúsenosti.
S kamarátkou som sa rozprávala, ako jej malú štve, keď ju učiteľka komentuje a napomína za oblečenie. Majú to aj vaše deti tak? Podľa mňa úplne trápne to je. Keď rodič je v poriadku s oblečením dieťaťa ( crop-top, detská tetovačka zmývateľná, roztrhané rifle ….. ) načo sa kvôli tomu navážať do detí a komentovať ich? Už keď majú takú potrebu učitelia, tak by to mohli prebrať v súkromí s deťmi alebo rodičmi, a nie pred celou triedou. Podľa mňa to je hrozne netaktné. Veď ako by sme sa cítili, ak by nás v práci nadriadený napomínal za naše preferencie v obliekaní sa a ešte pred všetkými kolegami.
Mne sa stalo, že mi dieťa v školke nechcelo nosit tričká s vyčnievajúcimi zvieratkami a “kúzelným” premieňacím vzorom. Mali sme toho veľa, nechápala som prečo zrazu to nechce nosiť, a povedal mi, že učiteľka mu to zakázala. Ja som si to s ňou potom vybavila, že bude dieťa nosiť to, čo mu oblečiem a nechcem počuť, že bude škôlkara napomínať za veselé tričká. Ale riadne cez mi to prišlo. A to išlo len o hravé tričká u chlapca. Neviem si ani predstaviť čo musia zažívať rodičia dievčat.

michaelam2
24. okt 2023

Tak ako v zamestnani plati urcity dress code, tak by mal platit aj v skole. Crop top, tetovacka, roztrhane rifle do skoly podla mna nepatria a chapem ucitelku.

mamelka
24. okt 2023

Nemajú. Ale tak do školy idu rifle, tričko, mikina/sveter.... pripadne sukňa ktorá nevyzerá ako opasok, pripadne šaty ... na začiatku školského roka povedala učiteľka,že majú chodiť deti do školy slušne oblečené-ja proti tomuto nemám nič a len súhlasím. Sú mamičky ktoré neriešia a je im to jedno a tým pádom si zastávajú názor,že si ma každý obliecť to čo chce.
Aj v práci sme mali nariadené co mame mat oblečené.

ariannazara
24. okt 2023

Tak zas odtial-potial. 🤷‍♀️

monikkatt
24. okt 2023

Ked raz maju v skolskom poriadku ze take veci nosit nemaju tak jasne ze ich ucitelka napomina. Radsej dcere dohovor miesto toho aby si podkopavala autoritu ucitela

kamatopo
24. okt 2023

Tak crop top je troška vyzývave, hlavne v triede plnej pubertiakov. Tak možno daná učiteľka chce viac pozornosti pre svoj výklad ako pre pupok žiačky🤣.

cocolino234
24. okt 2023

@autorka čo sa týka obliekania malých detičiek do oblečenia s odhalenými časťami tela, tak s tým ja osobne nesúhlasím. Nechajme deti byť deťmi, dúhové tričko s volánikmi a jednorožcami si asi v 30 rokoch nebude obliekať pravidelne. Čiže crop top podľa mňa určite nepatrí na dieťa ale dnešné mamičky obliekajú svoje deti tak, ako aj seba a to mi príde odveci. No a v tomto bode by som sa zastavila. Neprináleží mi aby som komentovala oblečenie detí či iných ľudí. Ak dieťa neporušuje dress code školy, čiže nie je oblečené neslušne, nemyslím si, že je v poriadku to riešiť pred celou triedou. A ak má učiteľka pripomienku, tak treba zobrať podklady, kvôli ktorým tú pripomienku má a rozprávať sa s rodičom.

Stojím si za tým, že učiteľka sa môže vyjadriť k oblečeniu dieťaťa ale to len v súkromnom rozhovore s rodičom. Nikdy nie sama s dieťaťom, nedajbože pred ostatnými žiakmi. Rodič kupuje oblečenie a oblieka dieťa (predpokladám, že sa bavíme o nízkych ročníkoch) a preto by to mala učiteľka diskutovať s rodičom a nie dieťa stavať do pozície, kedy je na očiach celej triede a ona ho komenutje/napomína.

saraxyz
24. okt 2023

V školskom poriadku je čo o oblečení napísané? Aj ste ho s kamarátkou čítali?
Súhlasím s tým, že učiteľka by to mala riešiť v súkromí.

sasitimi17
24. okt 2023

ale vravíš o škôlke alebo o škole? lebo dať dieťatu do školky crop top a roztrhané rifle mi teda ok nepríde... tetovačky zase za mňa ok, aj moja dcéra si sem tam dá nejakú

zuzanapjat
24. okt 2023

Učiteľky majú deti vzdelávať a hodnotiť maximálne tak ich vedomosti. Oni nie sú nadriadené detí, nezamestnávajú ich. Je to prežitok a je to svojim spôsobom úbohosť. Ja o tom neviem, že by škola prispievala deťom na dresscode. A že niektoré matky nedajú dcére crop top a iným matkám to nevadí, je snáď ich vec a nerozumiem z akého titulu by sa jedna matka mala správať ako druhá matka... myslieť si o tom môžeme čo chceme, ale očakávať že sa niekto bude podriaďovať našim predstavám je troška moc.

jaond19
24. okt 2023

U nas problem s premienacimi obrazkami nebol, ale viem si mozno predstavit v skolke situaciu, kedy druhe deti chodia a chcu sa s takym trickom hrat pripadne vznikaju nejake konflikty... takyto zakaz by som nebrala namiereny proti tebe ci dietatu, ale skor v snahe predist konfliktom.... co sa tyka skoly, az sa mi oci pretacaju nad crop topmi... dcere to zakazujem do skoly nosit. Iba cez velke teplo v lete dakam k vode... vsak to uz kde sme... by som sa ja hanbila keby ju tak pustim do skoly a nie ze sa budem ocapovat na ucitelku ked na to upozorní

maranta_leuconeura
24. okt 2023

Co je v skolskom poriadku? Pamatam si este z praveku (2000 roky), ze u nas na zakladnej bolo zakazane malovanie dievcat, nafarbene vlasy, umele nechty a pod.

tetapetra
24. okt 2023

U nás je v školskom poriadku napísané, čo je zakázané.

autor
24. okt 2023

@zuzanapjat Úplne s tebou zdieľam tento názor.

kp7333
24. okt 2023

Tak ako do prace nepridem s odhalenym bruchom, v roztrhanych rifliach alebo v sukni ledva zakryvajucej zadok, rovnako moje deti nepojdu do skoly nevhodne oblecene. Existuje predsa slusnost a zdravy rozum. Urcite typy oblecenia sa hodia na volny cas a nie do skoly, do prace, ci na vybavovacky po uradoch. Ak to matky nedokazu svoje deti naucit, tak to musia robit ucitelia. Napokon je to zakotvene aj v skolskom poriadku.

cocolino234
24. okt 2023

@kp7333 zdravý rozum a rovnako úsudok, to si vystihla. 🙂

Ak má človek zdravý rozum a ten je sprevádzaný zdravým úsudkom, predsa nebude mať názor, že dieťatu môžem obliecť čo chcem a učitelia sú len na to, aby riešili vedomosti. To sú ľudia zaslepení a často neschopní prečítať si školský poriadok. Nebojím sa povedať, že sa tam určite nachádzajú informácie o dress code.

drakvak
24. okt 2023

Ja som učiteľka na 1.stupni a u nás v škole crop-top tričká a roztrhané rifle (také tie celé otrhané, že vidno viac nohy ako látky) školský poriadok zakazuje. Na súkromné akcie si dieťa obliekajte ako chcete, škola je vzdelávacia inštitúcia. Deviatačka s holým pupkom a trčiacou spodnou bielizňou hore aj dole pôsobí často vulgárne a v školskom prostredí nevhodne. Matkám to zamestnávateľ možno toleruje, sú dospelé, ale deti majú dodržiavať pravidlá danej školy. Naozaj je dosť iných príležitostí vynosiť tieto cool kúsky inde ako do školy 😉

zuzanapjat
24. okt 2023

Moja mama si v roku 1967 na internáte zo všetkých sukieň, ktoré jej ušila babka spravila minisukne. Keď ju učiteľ chcel poslať po dlhšiu sukňu, tak prišla zase v minisukni s tým, že inú nemá. Moje spolužiačky v roku 2000 prišli oblečené do školy ako prostitútky (inak čisté jednotkárky) neriešilo sa to, len učiteľ skoro skolaboval na schodisku. :D Dnes si všímam u nás na ZŠ chodia deti v teplákoch do školy a nikoho to netrápi. Trápi to len tých, čo nemajú nič na robote. Argumenty že do práce sa chodí tak a hentak sú mimo... nakoľko deti si školu nemôžu zmeniť na základe toho, či sa tam cítia dobre, alebo nie. Dospelý človek chodí do takej práce, ktorá ho má baviť a v ktorej sa cíti dobre. Príde mi to, že toto riešia učiteľky ktoré deťom závidia mladosť........ mladí ľudia oblečením vyjadrujú svoj názor a mladé dievčatá sa chcú proste páčiť. PREJDE ICH TO.

saxana000
24. okt 2023

Skolsky poriadok nic? S holym.pupkom tam nema mlada co robit.takisto.nalepovacie tetovacky ani farebne nechty do skoly nepatria.si urcite uzasna super cool mama ale dress code ma.kazda.institucia dany.na urade nesedi.pani v sustakovej suprave a ani do divadla nechodime v plavkach..

drakvak
24. okt 2023

@zuzanapjat Pobavila som sa - učiteľky, ktoré závidia deťom mladosť? 😂 Vy ste aká vtipná osoba 🤦🏻‍♀️😜

simona92101
24. okt 2023

Prepac ale mne pride trochu dost cez,ak 10 r dievca ide do skoly viac naha ako oblecena,vídam to aj u nas,crop top a k tomu riflove sortky ze pol zadku vonku,fialove vlasy..toto nech si nosia vo volnom case a nie do skoly

danielle21
24. okt 2023

Ja len k tým meniacim tričkami, našťastie už celkom prešiel osial, v MŠ mi to tiež liezlo na nervy, deťom niečo vysvetľujete a oni nepočúvajú lebo si chodia hladkať obrázky dookola, niektoré deti revali lebo im druhé deti stále premieňali obrázky a nedali si pokoja keď to boli malé deti, takže možno to je dôvod, fakt to bolo na nervy, pol dňa riešiť len nejaké trička

zuzanapjat
24. okt 2023

@drakvak mňa by zaujímalo či hodnotíte deti na základe ich výzoru. Mladí ľudia vždy rebelovali a keď nemohli inak, tak prejavovali svoje slobodné názory práve výzorom. Dialo sa tak už v komunizme a možno by sme to mohli začať chápať a riešiť podstatnejšie problémy v školstve, než to, ako je dieťa oblečené. Lenže to by ste nemohli chcieť z detí polorobotov bez vlastného názoru.

eeffka
24. okt 2023

U nas riesila ucitelka vseobecne znama svojou "milou" povahou , ze preco ma v zime na sebe tricko s kratkym rukavom. V skole 600stupnov a ona citila potrebu ju zvozit pred triedou. Ak by mi to dcera povedala skor asi sa s nou pojdem porozpravat ja . Tiez v tricku s kratkym rukavom . Dcera len mykla plecom, ze je to neprijemna zena a na dalsi rok ju uz nemaju.

Ked sme uz pri croptopoch, poniektore ucitelky by sa tiez podla tohto pravidla mali obliekat primerane svojej pozicii a veku. U nas sa najdu 55+ v cizmach do pol stehien, dobry den cecky ven, aj damy v rokoch v obleceni z cias ked mali 20kg menej.

guliver19
24. okt 2023

@zuzanapjat ty si dobre mimo

queen_mary
24. okt 2023

V zivote by som tak dieta nepustila do skoly 😀 vyucba o lgbt vadi kazdemu druhemu, ale pustit polonahu dceru do skoly v pohode, a este sa aj ofuci. Zasa bonton trosku.

A ucitelka to mala riesit v sukromi, nie ponizovat dieta verejne.

senta_sofia
24. okt 2023

V skolskom poriadku mame uvedene, ze maju chodit slusne obleceni, nie vyzyvave oblecenie, odhalene brucha, roztrhane rifle, atd., tetovanie, gelove nechty, vyrazny make-up. Myslim, ze v maloktorom zamestnani by ti dotrhane rifle a crop top tolerovali.

drakvak
24. okt 2023

@zuzanapjat Čiže v krajinách, kde sú v školách zavedené školské uniformy, sú deti a mladí ľudia bez názoru? Učím malé deti vo veku 6-10 rokov, nevadia mi tepláky ani žiadne obrázky na tričkách, neriešim značky a pod. len aby mali oblečenie čisté a primerané počasiu (keď je v júni horúco, očakávam tričká a kraťasy, nech im nie je horúco a pod.) Vyjadrovala som sa skôr k žiakom na 2.stupni. Vypočítala som, že v tomto školskom roku 189 dní chodia do školy a 177 dní sú víkendy a prázdniny. To je celkom dosť na vyjadrovanie sa oblečením. So strednou školou nemám skúsenosti, aké sú tam pravidlá, ale na ZŠ sú deti do 15 rokov. Ak pre dievčatá v tomto veku “chcú sa páčiť” znamená byť sexi a vyzývavá podľa internetových vzorov, tak áno, som proti - pre ich vlastné dobro.

zuzinka888
24. okt 2023

Crop- top je uz cez trochu cez ciaru. V nasej skole musia mat na nom- zapnutu koselu, ci mikinu ak nemaju musia si obliect dres.( a to ziadne dievca nechce🤣). Takze cestiu do a zo skoly mozu byt sexice- v satni sa prezliekaju.

poppy22
24. okt 2023

ono je tam jeden zasadny problem...mnohe mlade dievcata maju uz v 12 rokoch fakt riadne prsia..a celkovo su dnes nejak dost vyspele...takze ak si da nieco,v com je brutalne sexi-a moze byt zahalena od krku dole,ale ked je to obtiahnute,je videt vsetko..a teraz si predstavte jej nadrzanych spoluziakov-chalanov,ktorym v tych rokoch 12-14, hormony zatemnuju mozog..co myslite co robia v skole?-pretlak ventiluju silackym spravanim,nesustredia sa na vyucovanie,snazia sa zaujat sexi slecny...pred rodicmi su decka samozrejme ine nez v skole...pre mamu je crop top len moderne oblecko,tak si nejak neuvedomuje,ako spolu s leskom na pery atd posobi toto na chlapcov...a ucitelka nema komentovat konkretnu ziacku-ale normale hodit vseobecnu debatu so ziakmi o obliekani...

basullinka
24. okt 2023

Ja som učiteľka, u nás su konkrétne kúsky (crop topy, minisukne, roztrhane rifle a pod.) zakázané v Školskom poriadku. Ja osobne deti nekomentujem aj keď maju niečo z tohoto oblečené. Ale niekedy sa aj ja nad tym pozastavím. A nie, nezávidím im mladosť. Ale jednoducho, aby 10 ročné dievča malo odhalené kríže v októbri, keď je vonku chladno a leje, mi príde maximalne nebezpečné a od rodičov nezodpovedné. Ale tak, oni zodpovedajú za zdravie svojho dieťaťa. A bohužiaľ, toto je častý jav, vlastne každodenný.