Ostala som sama s deťmi a riešim bývanie

8. jún 2023

Potrebujem nejaký iný pohľad, alebo nápad? Ešte rok som na rodičáku, menšiu nevzali do škôlky, staršia ide od septembra. Mám dočasné bývanie na rok, ale rozmýšľam čo bude potom. Aj keď sa zamestnám, tak mi úver pravdepodobne nedajú a ak áno, tak to nestihnem do roka a bola by to malá čiastka. Pri dnešných cenách nehnuteľností nemám šancu na kúpu domu/bytu (myslím si). Je možnosť, že pôjdem bývať ku mame, ale jej dom je maličký. Ona si môže vziať úver na prístavbu, lenže splátky jej vyrátali na 400€ mesačne čo je strašne veľa. Ja by som jej mohla platiť polovicu +polovicu za energie. Lenže, čo keď sa odsťahujem... A ďalšia vec, dom zdedí aj môj brat. Úver je smiešny, takže vyjde iba jedna izba s kúpeľňou a kuchynkou plus prerábka pôvodného stavu. Mama taký úver sama ani neuplatí. Vychádza to celkovo aj s energiami 60% z jej prijímu... Čo by ste robili? Neriešte prečo som doteraz nemala svoje bývanie. Nestihli sme. Môj muž zomrel.

simona20201309
8. jún 2023

Úprimnú sústrasť. Pozisťuj si na aké príspevky máš nárok. Mala by si dostávať vdovský, deti sirotský. Nešla by som do prístavby. Opäť to nebude len tvoje, neskôr musíš vyplatiť brata...touto cestou nechoď. Úver nemusíš brat hneď. Zatiaľ rieš nejaký lacnejší podnájom. Držím prsty, verím ze to zvládneš!

jana0215
8. jún 2023

Ahoj. V prvom rade ti chcem vyjadriť úprimnú sústrasť.
Čo sa týka bývania, tá prístavba neznie zle, pokiaľ by ste to s mamou spolu utiahli a dalo by sa s ňou dohodnúť, že by ti dala podiel na dome, aby si mala aspoň niečo z toho, čo do domu vrazíš. Otázne ale je, chceš s mamou potom už zostať na stálo? Ak by si si do budúcna našla druhého partnera, vieš si predstaviť bývať ďalej s mamou? Lebo ak to má byť len dočasné riešenie, tak by som do toho nešla. Je to veľká investícia, ktorá sa s tebou bude ťahať roky... Máte s mamou dobré vzťahy? Nebudete si časom liezť na nervy? Chápem, že si teraz vo veľmi ťažkej situácii, len aby si sa tou hypotékou nedostala ešte do ťažšej.
Možno by mohlo byť dočasným riešením ísť s deťmi do menšieho bytu do podnájmu, kým sa zabehneš v práci po rodičáku a spamätá sa situácia na trhu s nehnuteľnosťami.
Držím palce, aby si sa rozhodla čo najlepšie.

luccija
8. jún 2023

Koľko by si mala miesta u mamy?zatiaľ by som išla tam, keď sa budeš musieť po roku odsťahovať.
Potom do práce a uvidí sa..u mamy neprerabaj presne pre to, čo píšeš, že aj brat raz bude chcieť vyplatiť.Ked budeš niekde zamestnana môžeš byť v podnájme nepíšeš o aký príjem pôjde či máš istú prácu..budeš riešiť, keď budeš mať plat.
Drž sa!po manželovi nič nezdedis?

missdiva
8. jún 2023

V tvojom pripade by som asi vyuzila tu mamu ak je taka moznost s tym, ze ked sa odstahujes prepadnute peniaze za pristavbu a rekonstrukciu by som brala ako "najomne". Na rozdiel od prenajmu tymto "najomnym" zhodnotis tu polku domu co v buducnosti dostanes.
Po pol roku v praci ti daju uver, kupila by som garsonku a dala ju na prenajom kym budes byvat s mamou.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
8. jún 2023

@mamula20 na tento prípad sa poistka nevzťahuje. Tie príspevky už mám vybavené, ale on bol mladý, sú to smiešne peniaze

autor
8. jún 2023

@jana0215 bývam v okolí ZA a tu sú prenájmy šialené. Nechcem ísť bývať ďalej lebo to by som bola preč od rodiny a už úplne sama. Navyše s deťmi ma nikto nevezme, takže toto pre mňa nie je riešenie 😐

la_dolce_vita
8. jún 2023

zaujimala si sa o mestský byt?

lenocka8894
8. jún 2023

Ahoj..ostala som v rovnakej situacii len s tym rozdielom ze sme mali hypoteku a ostala som na nu sama...tiez ziadna vyhra...o tychto prispevkoch pisat nemusis lebo je to vysmech...hlavne ze politici vsade blacia ako pomahaju matkam samozivitelkam 😶 jedine co by som ti poradila tak ist k mame a poziadat o verejnu zbierku napr. Ludialudom pokym sa dostanes z najhorsieho...a neboj..aj ked vsetko teraz vidis cierno tak zivot ti otvori dalsie dvere a vyhrabes sa z tejto situacie len sa netreba vzdavat. Ak chces kludne napis mozme pokecat

autor
8. jún 2023

@lenocka8894 čo sa týka pomoci, tak nula bodov. Druhé dieťa bude mať v januári 2r8m a ani vtedy mi ju do škôlky nevezmú kvôli kapacite. Na predĺžený rodičák nemám nárok, lebo moje dieťa má "zlý" dátum narodenia. Človek si to neuvedomuje kým to nezažije. Čo sa týka celkovo, tak sa mi niekedy sníva, že sa som mala iba nočnú moru, ale keď sa naozaj zobudím, tak zistím, že je to realita...

autor
8. jún 2023

@missdiva to je dobrý nápad 🙂

nwnw
8. jún 2023

Ja by som sla teraz k mame a setrit peniaze. Ked sa zamestnas tak pozistuj uver. No je to sialene s uvermi. Nam v decembri uver nedali na garsonku lebo ja mam spotrebak + 2 deti. Tak siel moj chlap do banky sam a tiez ma spotrebak a jemu samemu ho dali. Deti su vazne minus v tomto 😩

spadnutaslivka
8. jún 2023

zatiaľ by som sa do úveru nehnala. Radšej chvíľu skromnejšie u mamy a keď sa kus vyjasnia hlavy a ukážu možnosti, potom uvidíš. Ale skús pohľadať prácu, hoci aj len brigádu alebo niečo, čo by sa dalo buď popri malej doma alebo že by ti mama pomohla postrážiť poobede.

marysa21
8. jún 2023

Treba si dať žiadosť o sociálny byt a neriešiť nechcem sa sťahovať z mesta ,ktoré poznám ,ale zobrať ,kde bude možnosť sa k takému bytu dostať . Sú obce ,kde obecné byty sa stavajú a dajú ich ,aj prisťahovalcom ,kvôli zvýšeniu počtu obyvateľov. Hypotéku by som nebrala pokým nie je dobrý príjem .

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simona20201309
9. jún 2023

@oonnaganamakusai ??? Daj si kávu, preber sa, a ešte raz daj zo seba von to, čo si chcela povedat