Slobodné mamičky - ako to zvládate?

23. júl 2022

Mile zeny, chcela by som sa opytat, ako zvladate zivot slobodnej matky. Zial, som sa ocitla v tejto situacii pred par mesiacmi a mam pocit, ze cim dalej to zvladam menej. Som dokonca cim dalej tym viac neprijemna na ludi, bez nalady, hocico ma rozculi.
Dieta ma akurat obdobie vzdoru a som s nim sama na rodicovskej. Mam pocit, ze len prezivam a nezijem.
Pomoc od byvaleho partnera je nespolahliva. Rodina byva daleko. Co sa da, posuvam na cas, ked dieta spi. Varim, vynasam smeti, zapinam umyvacku a pracku, sprchujem sa az po 20:00, ked zaspi. A kym ja idem spat o 23:00, tak sa nezastavim. Cez den sa malicky len vesia po mne alebo mi berie veci z ruk. Vraj neskor to bude lepsie. No ja si neviem predstavit, ze budem chodit so prace, jeho nosit do a zo skolky a mam cas na nieco len vecer a cez vikendy. Teraz aspon zoberiem nakup do kocika, ale co potom. Budem mat v jedej ruke nakup a v druhej dieta, ktore chce ist inam ako domov?

Napiste, ako vy zvladate bezne denne aktivity s detmi. Ako vyzera Vas den ci tyzden, pokial mate este male dieta. Co Vam pomohlo zvladnut to? Dakujem.

vilma7
23. júl 2022

Síce slobodná mamička nie som, ale tiež sa.musim a starám o deti, domácnosť, nákupy, varenie a chodím aj do práce.
Systém si nájdeš, hlavne netreba dovoliť dieťaťu aby.ti dirigovali život - myslím tým že ty budeš chcieť ísť na nákup a dieťa inde. Kľudne spojiť návštevu ihriska s nákupom, programe sa a potom deti vedia že sa.ide ešte na nákup a domov. Nastaviť si to od začiatku.
A čo sa dá stihnúť, človek stihne, ináč zapájať dieťa do činnosti alebo sa môže hrať pri tebe, kým napríklad vešiaš prádlo, musíš si sama nájsť možnosti aby ti na neskôr ostalo čo najmenej. Ste dvaja, takže až taký bordel neurobite, ako napríklad 4 osoby.
A nebuchat hlavu o stenu, ak nebude domácnosť super. Neboj, ono to príde samé.

mirkava
23. júl 2022

Mam manžela, ale fungovala som presne tak ako ty... a ešte aj v noci som bola hore, malý malo spal a veľa plakal... a ešte som sa dohodo hadala aj s mužom.... nie vždy mat manžela znamená mať aj pomoc s deťmi a v domacnosti

zuzana9393
23. júl 2022

Moja skusenost. Ako rozvedna som si nasla pracu, kde mi dali aj ubytko. Maly isiel do skolky, ja do prace. Po praci sme nakupili, navarili len nieco na veceru. Nebudes musiet tolko varit, lebo dieta sa napapa v skolke. Cize bude celkovo menej upratovania, varenia atd. A hlavne, dieta je uz rozumnejsie. 3 rocne a 2 rocne je podlahy mna velky rozdiel. A cim dalej tym to uz bude lepsie. V praci som si nasla o 2 tyzdne uz manzela a cele je to inak, ako som si myslela. Drzim palce, das to v pohode. Uvidis.

autor
23. júl 2022

@mirkava toto je podla mna prave situacia, ze ju asi doverne pochopi len slobodna matka. Lebo ziadne take neexistuje, ze muz je s dietatom, kym zena ide do kuchyne, kupelne. Malicky okamzite vystartuje za mnou, ked opustim miestnost. Tym, ze sme len dvaja a on je este malicky, tak je velmi na mna naviazany.

dagmarovita
23. júl 2022

@vilma7 @mirkava osamelí rodic to ma vzdy tazsie ako dvaja rodicia, to sa nemozes vôbec porovnavat.

noami12
23. júl 2022

Ja sidce priateľa mam, ale on je cele dne v práci, čiže domácnosť a dieťa je moja celodenná parketa.
Nasli sme si režim už od malička, malá je celkom samostatná že si nevyžaduje moju celodennú pozornosť, keď idem upratovať dom, alebo tak ju dám do ohrádky a ona sa pekne tam sama vydrží hrať. Potom sa napapa, ide spinkať ( spí tak 4 hodinky cez deň) tak rýchlo medzi tým doupratujem, mame veľký dom a ja umieram prach, vysávam a umývam zem tak, že si všetko poodťahujem takže mne to trvá všetko dosť dlho. No a potom keď sa zobudí napapa sa a ideme do bazénu, alebo pochodime po dvore, alebo ideme do obchodu, k rodičom, vždy si niečo nájdeme. A večer keď sa ulozi mala, si vychutnám s priateľom kávu, bud priateľ alebo ja spravíme si večeru, umyjem riad, idem sa okúpať, pozriem ešte seriál a okolo 1 zaspím. A ráno o 8 znova 😀

vilma7
23. júl 2022

@dagmarovita tak ja si zas niekedy myslím, že manžel mi na práci viac pridá, ako pomôže. S jedným dieťaťom by to bol raj na zemi.

mirkava
23. júl 2022

@dagmarovita no môj syn bol vkuse pri mne, na vecko keď som sa sprchovala. Manžel nepomáhal nič veľa sme sa pre to hadali. Častokrát som mu vyčítala že sa cítim ako sloboda matka. Z prace chodil neskoro. Neviem no bola som strhana... bol mi vtedy ešte na príťaž. Ďalšie deti smenemali, vtedy by som to fakt nedala a neskôr keď som chcela tak už sa nedalo... Slobodne matky to nemajú ľahké, určite nie, alevydate s mužom kt. je na príťaž tiež nie.

autor
23. júl 2022

@vilma7 ano, toto je nazor mnohych, ktory si ani nevedia predstavit, co je to byt uplne sama. Preto sa nepytam v svojom okoli, lebo ti mi nevedia poradit. Priklad. Zena ide vyniest odpadky a muz ostane doma s dietatom. Zena ma pocit, ze robi vsetko sama. Ale nie. Ten muz je s tym dietatom doma. Ak by bola zena skutocne sama, tak ma v jednej ruke kos s odpadkami a v druhej dieta, ktore ma potrebu vyhmtahovat z toho kosa kadeco. A ze viac ludi, viac odpadu. Tak mozno o nieco, ale porovnavat tie dve situacie je ako nebe a dudy.

vilma7
23. júl 2022

Anonym, tak ako ty nemáš zrejme prehľad ako to chodí v rodinách, kedy je manžel buď v práci, alebo spí po nočnej, alebo zničený z ťažkej fyzickej práce, tak zas my nevieme ako by to bolo samé.
Odpadky chodím vyniesť sama, skôr som išla s dieťaťom ako ty, nečakala som kým manžel príde domov.
Manžel je akurát s deťmi, keď som v práci. A to nechci vidieť ten výbuch, keď prídem po práci domov. Začína druhá šichta.

autor
23. júl 2022

@vilma7 ano, presne o tom hovorim. Ja by som bola vdacna za to, ze manzel bol s detmi, kym ty si mohla ist do prace. Nevidim v tom ztazenie tvojej situacie. Ved ak ti to nevyhovuje, ako strazi deti a je tam vybuch, tak ho posli na prechadzku/na pivo. A mozes si to zariadit vsetko sama.

Len tato diskusia by nemala byt o tom, kto to ma tazsie. Samozrjeme, ze viem, ako to maju uplne rodiny. Mam tak kopu kamaratok. Aj moji rodicia su spolu. Slobodnu matku ani jednu nepoznam.

raffaella
23. júl 2022

Moja mama ovdovela, keď ja som mala 2r a sestra 3,5r. Nemala automatickú práčku, nemala žiadnu umývačku riadu, auto, dokonca ani telefón. Pracovala ako zdravotná sestra v detských jasliach pri deťoch do cca 2 rokov, služby mala ranné tak, že o 6:00 otvárala jasle pre prvé det. Ráno nás zobudila o 5:30, brala nás peši do jasiel s ňou, kde sme zostali kým sme nešli do školy. Do obchodu som vedela ísť sama ešte pred nástupom do ZŠ, napísala na papier zoznam, dala peniaze a predavačky mi dali do tašky čo bolo treba. Večere sme nevarili, vždy navarila v sobotu doobeda (zároveň s praním v manuálnej práčke, vysavani, drhnutia kúpeľne a pod) a to sa jedlo aj v nedeľu. V nedeľu sme zväčša niekam išli, sme Bratislavčania a vždy sa niečo konalo. Do táborov sme chodili od 6 rokov na 2 týždne, na dovolenku niekam do Tatier, zvyšok sme sa preflakali na sídlisku s kamarátmi.
Hlavne sa netreba ľutovať, treba mať dobrý time management a myslieť pozitívne.

autor
23. júl 2022

@raffaella dakujem pekne za tvoj prispevok. A velky respekt pred tvojou mamou! Zvladla to super! Ano, mas pravdu, ze sa netreba lutovat a byt optimista. Este asi musi prejst nejaky cas, aby som sa na veci dokazala takto pozerat.

raffaella
23. júl 2022

Isté veci sa nezvládli a dopadlo to tragédiou, ale to už je iný príbeh. Každopádne som chcela len poukázať na tú logistiku 😉

autor
23. júl 2022

@raffaella chcela by si o tom napisat sukromne? Mozem ti napisat.

raffaella
23. júl 2022

Nie, to je už minulosť.

kubkovamama
23. júl 2022

Je to len obdobie,ktoré zvládneš.Zostala som sama s dvomi 1,5r.Najhoršie bolo pre mňa nájsť si rýchlo bývanie-deti nikto v podnájme nechcel a finančne to utiahnuť.Ak si vo svojom byte to je úplne naj naj čo môžeš mať ako základ a zázemie pre dieťa.Ja som sa viackrát sťahovala a syn to neznášal moc dobre.Neviem ani čo konkrétne ti napísať k logistike alebo čo ako stihnúť,zvládnuť.Ja som to nejak nevnímala,stres z celkovej tej životnej situácie mi nedal šancu premýšľať to,proste ideš lebo musis ich uživiť a starať sa o domácnosť a robíš automaticky.Nepozastavovala som sa nad tým,že mi lezú aj na wc,že sa sprchujem keď je čas,nie kedy chcem,varím s dieťaťom prilepeným k nohe.Vsetko prejde a akurát čo to z teba spraví silnejšiu ženu,ktorú máločo rozhadze.Budes vytrenovana do ďalšieho obdobia aj práce.Uz som vydatá,prešlo cca 15r,máme ďalšie deti..a zas nemám čas na sprchu a varím s dieťaťom pri nohe.Skor je to o tom,aby si sa nebála,bola v kľude a užila si ten čas s malým dieťaťom a nestresovala ako to bude-bude to tak ako si spravíš,roky idú strašne rýchlo a ani nevieš ako toto bude za tebou

dudos
23. júl 2022

Nie som slobodná matka. Len možno rada čo sa týka hygieny. Ja som do neskorej noci sama s dvoma deťmi. Skoro 7 ročným a 7 mesačným. Keď sa potrebujem osprchovať tak mám pre 7 mesačnú také húpacie vajíčko. Dám ju do toho a ide so mnou do kúpeľne. Ja sa rýchlo osprchujem. Fakt, že rýchlo. Smeti beriem so sebou keď ideme von. Keď nejdem, tak je na balkóne.
Obdivujem samoživiteľov, je to náročné a neviem si to predstaviť takto fungovať. Muž vstáva v noci ku deťom a berie ich k lekárom. Staršieho brával ráno do škôlky. A keď mi je zle, tak ma vie úplne zastúpiť. Toto jednorodič nemá. Veľký obdiv.

bessie12
23. júl 2022

Moja mama je slobodna matka. Vychovala ma sama, ked sa zbavila alkoholika a tyrana. Som jej za to nesmierne vdacna, ze ho kopla do zadku. A kedze ho nemam zapisaneho v RL, tak nedostavala od neho ani cent na mna. Zbil ju ked bola vo vysokom stadiu tehotenstva, zlomil jej nos, dal jej facku a ked sa ho spytala, ze za co to bolo, tak jeho odpoved bola "len tak". Obvinoval ju, ze sa chodi ku***t. O mne povedal, ze nie som jeho dcera. A potom ked som zacala chodit do skolky / skoly, tak chodil za mnou a vypytoval sa ucitelov na mna. Kupoval mi sladkosti a neviem odkial vzal na to peniaze, kedze to bol bezdomovec. Niekolko krat sme volali policiu, ked nam chodil vyklopavat na dvere. To som mohla mat asi 3-4 roky. Vynadala som mu ( ano poznala som uz vtedy, take tie pekne slova 😂 ) az nakoniec odisiel. Ale samozrejme nedal si pokoj ako som uz spominala. Teraz neviem co s nim je. Ja ho za otca nepovazujem. Je to cudzi clovek pre mna.

tarvika
23. júl 2022

Ja som slobodna mama, ale mam už staršie dieťa. Najhoršie to bolo medzi 1 a 2 rokom života dcéry. Po 2 narodeninach sa to začalo pomaličky zlepšovať. Ale reálna pohodka pohodicka to je až odkedy chodí do školy.
Najhoršie boli situácie, keď som mala akútny zdravotný problém a nemali kto malú po strážiť. Inak som ju bravala všade so sebou, aj na úrady, do obchodu, ba aj ku gynekológovi 🙂
Oddych bol len vtedy, keď bola u otca, ale užívala som si to naplno. A naozaj nemusí byť všetko tip top pouoratovane. Keď dieťa spi, rob si svoje a oddychuj, upratať a navariť sa sa aj s dieťatkom. Musíš mat psychogygienu, inak to je zle.

ariesi
23. júl 2022

Som sama s dvoma zbojníkmi. Lepšie to bude časom v tom, že na nákup vieš zbehnúť aj sama a dieťa bude na ihrisku alebo s kamarátmi, ale to ešte pár rokov potrvá. Na druhú stranu, keď pôjde do školy, pribudnú úlohy, minimálne ten prvý rok. Keď bude v škôlke, bude to lepšie v tom, že poobede žiadne povinnosti. Rob len to co musíš, nutný poriadok, neukracuj zo spánku pre domácnosť. Nevyspatá a unavená matka je nervózna matka. Aspoň u mňa to tak je. Zvyčajne po 8 večer už mám nervy na prasknutie, som vyčerpaná z celého dňa a chcem len kľudné chytanie sa do postele a na ďalší deň, ale moje neriadené strely majú opačný názor. Pokiaľ Ti nemá kto pomôcť, je to ťažké. Viem Ťa pochopiť rada by som Ťa aj povzbudiť, že bude lepšie. Ťažké to bude vždy, dvaja sú dvaja, ale nebuď prísna na seba a poriadok, rob tak, aby si vládala. My sme boli často von, pre mňa bol oddych aj celý deň v zoo. Držím palce.

jenn82
24. júl 2022

Tiež som sama a tiež mám niekedy pocit, že nežijem, ale to su fázy. Snažím sa chodiť na výlety po okolí, vždy nejaký program, aby sme boli medzi ľuďmi. Neviem, koľko má dieťa, ale určite zvážiť jasle, skolku a ísť do práce, zmeniť prostredie....

alexka89
24. júl 2022

A prečo neodídes do mesta kde máš rodinu?....ja by som sama v cudzom meste už neostala

dagmarovita
24. júl 2022

Ja to zvladam velmi tazko, skoro na hrane, celkovo ked zadas do googlu slobodny rodic po anglicky, nemecky vyjde to iste nic pekné a to si myslim, ze v nemecku, rakusku maju lepšie moznosti ale aj tam je to pre ledige mutter chudoba a stres, a na Slovensku 100 krat horsie, je uz o tom vela pisane, ako aj dosledky ...a to nazor byvalej slobodnej matky..teraz by som to nezvladla, volajedy sa dalo. Nejde o zle vztahy co maju ludia, ze bezohladnost, ale aj drahe byvanie oproti minulosti sa zmenil svet velmi. V pravde pisali ze takym rodičom hrozi predcasna smrt. Ziadna zena co ma doma muza sa nemoze porovnavat s osamelym rosicom..kym neni tyraná ovšem.

fodorka
24. júl 2022

Ja som ostala sama rozvedena ked mali chlapci 4 a 6 rokov....zvladnut sa to da....bolo vela preplakanych noci aj pocitania miestami kazdeho eura aj malo casu pre seba....no uz maju chalani 11 a 13 rokov a je to uzasne....😉 Sice uz sme mali 3,5 roka spolubyvajuceho ktory uz nieje ale je nam super a casu je az az niekedy 🤣 moj pubertak sam ma vyzenie nech idem kamoske na kavu a podobne....ver mi aj ked sa ti to teraz zda miestami ze to nedavas alebo ze to nejde je to len a len obdobie 😉

terka224
24. júl 2022

Kolko má malý rokov ? Možno má niektoré mamičky ukamenuju ale keby mu pustis rozprávky a zatiaľ niečo porobis, vypijes kávu. Alebo si len tak s ním sadnes a oddychujete chvíľu ?

aylinn
24. júl 2022

Tak ja som slobodná od jeho 1,5 roka , teraz ma 2 roky a 2 mesiace a zvládam to čím ďalej tým lepšie. Mame to síce s ex podelené že snim je každý víkend tie mám celé pre seba poprípade keď chce niekam ísť tak sa dohodneme , ale vôbec toto rozhodnutie neľutujem som veľmi šťastná a užívam si klud a “samotu” malý je príjemná čerešnička na torte ktorá mi sprinemňuje dni. Ja pri ňom idem aj do vane si ľahnúť , nieje to taký relax ako keď si dám vaňu cez víkend ale on mi umyje chrbát 😃 hráme sa s vodou vlasy mi pomáha umývať , cez deň mi tiež skáče po hlave ked si chcem na 15 minút ľahnúť na gauč. Mňa zachraňuje asi to že som tak trošku aj sebec. Deň ma 24 hodín a ty si pánom tohoto času. Musíš si to podeliť a vyplniť ho aktivitami ktoré spravia aj teba šťastnou, áno deti sú priorita deti sú budúcnosť deti sú dôvod prečo sme na tomto svete ale o tie deti sa treba starať a na to potrebuješ byt spokojná vyrovnaná v rámci možnosti aj oddýchnutá. Takže kľudne nechaj ten riad cely deň v dreze, kľudne tie smeti vynes až na další deň po ceste na prechádzku , kľudne vynechaj jeden deň vysavania teda neviem ako ty ale ja musím vysávať 5 krát za deň, a kľudne mu pusti na 20 minút rozprávky a vypi si kavu posurfuj po internete , objednaj si maličkosť pre radosť , ja som celé detstvo bola na Shrekovi a bambulkinych dobrodružstvách a niesom ani dementna z toho ani nič 😄 vážne nieje to žiadna katastrofa byť slobodnou matkou , ak si v tom vzťahu nebola šťastná musíš nájsť šťastie v slobode. Veľa šťastia 🙃

khuliniova
25. júl 2022

Kym som bola vydata a zili sme spolu v jednej domácnosti bolo mi ovela horšie ako ked som s detmi sama.. Deti majú svoje obdobia, toto prejde. No dieťa cíti energiu z teba. Ak si taka ako to popisujes, je to najmä o tebe.. Kašli na domácnosť, nebuď upnuta nato.. Jeden den uprac a toe ostatné tráv vonku.. Nebude doma toľko neporiadku. Ked s deťmi niekam idem si jedlo väčšinou vezmeme so sebou.. Ušetrí to peniaze..
Ja som spokojná, lebo spokojná byt chcem. Deti uz chodia do školky, čiže doma len veceriame a chodíme domov vecer pretoze vzdy sa niekde cestou z práce a školky zastavíme..

autor
25. júl 2022

@terka224 ma 1.5 roka. A zhruba rok som sama. Cize pri ziadnych rozpravkach on este nevydrzi. Ani mu ich nepustam. A ani neviem, co je len tak si sadnut. Aspon zatial.

autor
25. júl 2022

@alexka89 pretoze neviem, ci by som sa tam zamestnala. Nezila som tam uz takmer 20 rokov. Okrem rodicov tam nic nemam.