Mám jedno dieťa a nič nestíham

zuzik1701
26. jún 2018

Ahojte,
Prosím vás, o vaše názory. Mam jedno dieťa, vravím, že nič nestíham, variť, žehliť, upratať, namalovat sa, bývam na byte atd atď.
Kamoška ma 4 deti, (1,5r/4r/7r/9r) stíha všetko, namalovat, prať, vždy navarene, napecene, záhrada dom.....
Čím to je? Čo robím zle?trosku sme sa po chytili
Ďakujem za názory

saslavka73
26. jún 2018

Čím viac detí tým viac baby stíhajú. Uvidíš pri druhom. Si normálna neboj.

andy241
26. jún 2018

A co robis cely den?

bucko555
26. jún 2018

@zuzik1701 nic si s toho nerob ja mam jednu skoro dvoj rocnu a niekedy stiham niekedy nie. ale tak navarene a povysavane je vzdy ostatne robim len ked stiham

pininka
26. jún 2018

Sorry,ked mas cas tu pisat, tak mas cas aj na ine veci. Ja mam tri deti, dva psy,muz robi mimo, som v kuse sama a stiham vsetko, dokonca este aj o babkine zajace som sa teraz starala. Je to len a len o pristupe k veci. Jasne ze ani ja nepratam ako predtym, dom nemusi byt ako na fotenie, ale bordel neznasam. No vsimam si ze je to taky fenomen dnesnej doby, mame milion spotrebicov a nestihame nic. Vacsina nezehli a o peceni alebo kazdodennom vareni poculi len od starej mami asi.

conspi
26. jún 2018

@zuzik1701 netráp sa. Myslím, že je to aj od dieťaťa. Pri dcére som stíhala všetko. Teraz pri synovi nestíham nič ak nie je dcéra alebo muž doma 😂

zltalienka
26. jún 2018

@zuzik1701 ešte je dôležity vek dieťaťa.

myjusiatko
26. jún 2018

Vobec sa netrap. Zalezi aj od dietata. Ja mam jedno a nestiham nic. Nemozem ju nechat samotnu a ani sa sama moc nevyhra. Ak ju samu necham, tak kym ja jedno upracem, ona dve roztaha. Tak sme radsej furt von. A doma mi praca stoji. Ale raz bude dobre.

marlenkac
26. jún 2018

Nebij nie si sama.ja mam jednu dcerku a tiez nic nestiham.cely den sme vonku.ked sme vnutri hram sa s nou.varim rychlo ked spi na obed a povysavam smeti.dam oprat saty a ostatne vsetko stoji.mam z toho nervy ale neda sa nic robit.

siska53
26. jún 2018

@zuzik1701 aj ja som mala pocit,ze nic nestiham.. s dvoma som akoby stihala viac. Teraz vidim,ze ci jedno,ci dve,stihala som.. teraz,ked robim..vidim,co je to nestihat a byt unavena..

skjatqo
26. jún 2018

To prejde. Pri starsom som tiez malo stihala, odkedy mam dvoch, stiham viac. Teda...zmenila som svoje ocakavania a priority. A tiez sa to riadi podla starsieho. Narocne dieta, cim je starsi, tym viac stiham. Mladsi je totalny pohodak, spi aj 3 hodiny cez den a nema problem ked na chvilu zmiznem za dverami. Kazde dieta je ine. Neda sa to porovnavat.

danula.ch
26. jún 2018

Ale veľké je dieťa? Treba zaobstarať ďalšie, ak sa da, nech sa spolu zabavia. Nevenujes všetok čas iba malému? Rodičia s jedným dieťaťom sa mu často krat na 100 percent venujú, dieťa si na to zvykne a potom je doma bordel, rodič je vyflusnuty. Nevravim, že deťom sa nevenovat a radšej upratovať, ale tak asi v rozumnej miere, nech ste obaja spokojní. Škoda že nepises, ako trávite čas. Ale na druhej strane ak vám to takto vyhovuje, je to len a len vaša vec a iných si nevsimaj. Jedneho dňa sa všetko môže zmenit

sasesoe
26. jún 2018

@zuzik1701 to je normalne, ja pri jednej som si tiez vravela,ze nic nestiham a teraz sa popri dvoch ucim anglinu...

lalota
27. jún 2018

Na materskej sme kvôli deťom, nie kvôli domácnosti 🙂

kvetinka75
27. jún 2018

ja som sa nemalovala a málo sa maľujem aj teraz. Takže tam som dosť času ušetrila. Navarené a povysávané bolo a to bol pre mňa základ. Každý deň sme chodili von - doobeda aj poobede. To , že sú otlačky rúk na okne, nábytku, to som neriešila. Z času na čas pretrela. Porozhadzované hračky boli iba v detskej, inde sme ich spolu priebežne upratovali. Prala som, keď bola čas a ke´d sa míňalo oblečenie. Nepotrebovala som mať vyupratované ako zo škatulky každý deň, mať navarené komplet menu, niekedy stačila polievka, niekedy druhé. Málokedy mi dcéra zjedla 2 jedlá po sebe. Prach som utierala tak 1x do týždňa. A čo sa týka žehlenia, veci na doma som nežehlila vôbec. Dosku som mala stále vonku, tak keď bolo treba, rýchlo som niečo prežehlila. Hlavné bolo, mať veci na svojom mieste - okrem hračiek, to sa niekedy nedalo, a potom človek nemusel toľko upratovať. Ja som zástanca minimalizmu, takže u nás ani veľa zbytočností, ktoré by bolo treba upratovať nikdy nebolo.

elysa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dadikaj
27. jún 2018

Mam tiez dve, chlapcov, 5 a 3 a nehraju sa spolu, stale sa biju, alebo su na striedacku chori. Ked chcem nieco stihnut musim vstavat o 5 tej kym vstanu aby som nieco urobila. Muza mam stale prec z jeho strany minimalna pomoc.

uglybetty1234
27. jún 2018

Prepac, ale nechapem ze nestihas. Varenie je zaklad, aspon 1x za dva dni na dva dni, malovanie trva tak max 10 minut, zehlenie vynechaj, upratat priebezne ( nemusi byt vsetko tip top). Co robis cele dni? Ja stiham vsetko, presne plus dom, zahrada, zvery. Malych som odmalicka ucila, ze chvilka pre seba je fajn a maminka sa moze aj vzdialit ;)

mima86
27. jún 2018

Vies, ak by si to otofila opacne, kolko casu venujes ty svojmu dietatu a kolko ona tym svojim, tak by to zrazu tak dobre nevyzeralo. Aj moja mama vsetko stihala - prat,zehlit,upratovat,piect, zavarat, zahrada atd. Ale nepamatam si, ze by sa s nami niekedy hrala (sme traja). Takze upratana domacnost sa jednoducho musi niekde ozrkadlit. Ja mam tiez 3 deti. Prvy extremne narocne babatko, teraz dvojicky. Upratane ako tak mam, upustila som od narokov. Aj ked si poviem, ze nestiham, aj tak to nakoniec urobene je, len nie hned. Aj ked viem, ze niektore zeny zvyknu ine sudit podla miery poriadku doma, ze ktora je aka. Ale ja si myslim,ze su aj dolezitejsie veci, ako stravit zivot pri hrncoch a s handrou v ruke (ako moja mama, ktora to robi do teraz).

eliska13
27. jún 2018

@zuzik1701 kazdy mame ine priority, temperament
Jedna si da skor budik, aby mali deti na ranajky kolac, druha vyvari cestovinu a da omacku a nevadi, ze to deti jedia 2 dni.Neporovnavaj sa.Skus napisat co robis cely den.u mna bola vzdy priorita mat navarene a byt vela vonku a zbezne upratane

jumama
27. jún 2018

Jej sa uz deticky vzajomne pohraju. Aj moze dat trosku to malinke postrazist najstarsim, a zatial porobi, napecie kolac... My mame 8r jedinacku a ak nezozenieme kamosky a nechceme aby skoncila pred telkou s rozpravkami, musime sa aj pohrat aj ist von s nou. Cize je to naozaj tak, ze ten cas minies aj na venovanie sa dietatu. Ja nehovorim, ze to ma taka mamina so 4 detmi lahsie - ona ma viac prania, zehlenia, upratovania... no vacsinou aj vacsi pud sebazachovy a prinuti deticky zucastnovat sa upratovania, starania o ostatnych a o seba 🙂 Deticky z viacdetnych rodin byvaju samostatnejsie ako jedinaci.

papaya308
27. jún 2018

Popravde nechapem ako sa da s 1 dietatom nestihat. Podla mna je vsetko o organizacii. Umyt utriet prach max 20min. Varit sa da na dva dni. Zehlit vecer ked zaspi. Namalovat obriadit sa max 10min.

eeffka
27. jún 2018

a co robis cele dni? ja som pri oboch aj pracovala z domu. ak clovek nestiha pri zdravom dietati je problem v nom

kvetinka75
27. jún 2018

@eliska13 no vieš, ja som sa mojej dcére venovala nonstop a pritom som stíhala. Aspoň tie podstatné veci. Ja som aj ju zapájala do prác. To detstvo alebo materská nie je len o hrách s dieťaťom. My sme s dcérou napr. aj spolu piekli, ked sme skončili, ja som umyla riady, ona sledovala ako sa v rúre pečie koláč a keď vychladol, tak si k nemu sadla a ja som zatiaľ poumývala podlahu. Ke´d bolo zlé počasie, vytiahla som plastelínu, vodové farby, chvíľu si s ňou maľovala a popri tom dohliadala na obed. V pohode sa to dalo. Málokedy poobede spávala , tak som jej pustila CD s rozprávkou a kým sa hrala, alebo len tak ležala, ak bola unavená, ja som žehlila alebo robila niečo, čo sa dá stihnúť do 30 min. A zistila som, že je toho veľa. U nás neexistoval žiadny zaberák času, ako TV, PC, mobil, tablet, internet. Žiadne sociálne siete. A ešte veľa záleží aj od toho ako človek berie to upratovanie. Ako rýchlo upratuje. Ja keď som videla kamarátku, že koľko jej trvá povysávať, utrieť prach, nečudujem sa, že jej všetko toľko trvá. Pomalým, ležérnym tempom. A keď videla, ako upratujem ja, zistila, že sa to dá aj rýhlejšie. Ja som naučená rýcho robiť, nešuchtať sa, nerozptyľovať sa. A vtedy aj to upratovanie ide rýchlejšie.

myjusiatko
27. jún 2018

@kvetinka75 to sa tak pekne cita, ale ked mas dieta, co s tebou nevydrzi piect/varit, nesadne si pred ruru a nebude kukat ako sa pecie kolac. S plastelinou a pastelkami vydrzi 5 minut a koniec. Idealne zacne carbat po stenach, ked si v kuchyni a umyvas ten riad. 😂 deti su rozne, rozhodne sa neda porovnavat.

29simona29
27. jún 2018

@zuzik1701 ono to chce si správne naplánovať den a určiť priority, myslím že pri dobrej organizácii prace sa da stihnúť všetko, ja mám tiež jedno malé babatko, ale zatial stíham všetko, navarit, upratať, o seba sa postarať, oddýchnuť si a ešte aj pracujem z domu bez prestávky od nastúpu na MD,pracovala som aj pocas šestonedelia a da sa to...Len to chce pevnú vôľu a tvrdú disciplínu, načasovať si den a dopredu premyslieť, čo všetko chceš urobiť a stihnúť a držať sa toho☺️

cammille
27. jún 2018

@zuzik1701 no ked budes mat 4, budes aj ty stihat😉 ja mam 5 deti v podobnom veku ako kamoska (9,7,4,3,1) a stiham ovela viac, ako ked som mala len prveho😊 Proste pri prvom sa len “zabehavas”, pri viacerych to uz fici. A navyse moj prvy bol velmi narocny, dalsie babatka boli kludne, dobre, to sa hned inak zije 😊 A teraz uz aj starsi vela pomozu, proste to uz ide tak samo😊
Hlavne sa medzi sebou neporovnavajte, kazda sme ina, kazde dieta je ine, kazda mame inu situaciu 😊

44janica44
27. jún 2018

stačí vypnúť internet a telku (najväčší žrúti času) a bude čas aj na iné veci

lubina
27. jún 2018

@zuzik1701 vacsinou si matky jednoho dietatka myslia, ze mu treba venoat vsetok cas...no a potom dieta nevie byt ani chvilocku same. Ked som mala jedno dieta a bola som s nim sama doma, tiez som mala pocit, ze nic nestiham lebo som sa bala nechat malu "bez dozoru" v postielke, cize len s nou som bola. Ked sa narodila druha zmenilo sa to, uz sa to nedalo zvladat 100 % pre kazde dieta a tak som sa musela prestat bat nechat malu v postielke, ved mala hrazdicku a pozerala, buchala do nej rucickami a pod....starsiu som tiez nechala malovat aj samu, ved to pekne zvladla....a tak som zistila, ze mam cas aj na seba a svoje veci, islo to pomaly, ale prislo to 😉

kreata
27. jún 2018

Ahoj
nam pred tromi mesiacmi pribudla k 4rocnej dcerke mala sestricka. A musim povedat ze odkedy mam dve deti mam paradoxne pocit ze mam viac casu. Starostlivost o dve ma prinutila menej riesit, vacsia fyzicka unava ma donutila viac oddychovat kym jedna je v skolke a druha spi, lebo prosto nevladzem pratat kolko by som chcela i ked som velka fanusicka poriadku. A zaroven som donutena viac kalkulovat ked chcem nieco stihnut tak si to musim lepsie zorganizovat. Predtym kym som mala jedno, nasa prva je neposedne zive striebro, tak mi casto toto mamy hovorili, ze to ze budeme mat dve, neznamena ze to bude dvojnasobne horsie. A zatial mi skusenost potvrdzuje ze je to pravda. Nieco je tazsie, to ano, ale nieco zase lepsie. A to co sa mi automaticky zdokonalilo prichodom druheho je timemanagement. A zaroven schopnost nelipnut na poriadku a oddychnut si. Preto mam teraz pocit ze mam viac casu a viac oddychjem. Tymto celym som chcela povedat, ze ta mamina za tie roky co je mamou, to preto tak zvlada, lebo uz za tie roky co je mama je tak vyskolena tymi detmi a donutena tak si prepracovat system, ze to vsetko vie stihnut.
Velmi by ma mrzelo keby si kvoli tomu, co zazivas pri pohlade na spominanu mamu, nechcela mat dalsie deti. Bola by to obrovska skoda. Prave naopak, neboj sa toho. Nech ta ini ludia neodradia od takej vzacnosti akou je dieta, v uvodzovlach len preto, ze maju castejsie upratane a napecene.
Dalsia vec je, ze spominana mama moze mat naozaj viac casu ako ty. Vies, minimalne tie starsie uz netreba prebalovat krmit obliekat obuvat sprchovat, odpovedat im na nekonecne otazky davat pozor na kazdy ich krok,...lebo prosto uz nie su babatka. A ak aj ano tak zdaleka nie v takej miere ako mimco. Dalej zahraju sa s kamosmi a popri tom sa pri nich premotaju aj tie mensie,... ked je dieta jedinacik vesia sa mame za nohu lebo nema komu inemu. A mama nemoze poriadne nic dokoncit. Ked ma starsich surodencov premota sa pri nich, a mama ma volnejsie ruky. A myslim si ze aj ta mamina obcas vyuzije starsie na strazenie mladsieho aby nieco vybavila ci upratala, pripadne starsie uz mozno utru prach ci povysavaju aspon z casu na cas.
Takze vymyslim si priklad- ked jedna mama ma napr. 3 deti dve z toho uz okolo 10 rokov ktore su samostatnejsie a doobeda su v skole, a k tomu napr babo ktore dobre spinka, ma ovela viac casu ako mamka dvojrocneho jedinacika, ktory je cely den s nou, treba okolo neho robit vsetky ukony od kakania po obliekanie a program a ktore sa dozaduje maminej pozornosti lebo nema okolo seba nikoho ineho. Vidis? Jedna s tromi detmi, jedna s jednym a ta s jednym ma objektivne menej casu a sily na vsetko.
Pred par rokmi som stretla znamu, ktora kocikovala svoje sieste dietatko. Pytam sa jej prepanajana to ako davas? Ja mam jedno a neviem ako sa volam. A ona odpoveda: Vies, ale to nie je 6 MALYCH deti. Tato odpoved si myslim ze vysvetluje prave to co na mamach vela deti nechapeme- ako to prosto zvladaju. Takze tak, ze tych deti je viac, je zaroven aj akesi oslobodenie pre tu mamu, aj ked to znie paradoxne.
No a potom je tu este to, ze stale ma napecene upratane, ...mozno rada pecie a oddychne si pritom, tak ma prosto napecene. Mozno ma rada poriadok, tak ma silnu motivaciu zorganizovat si, aby bol. Ja napriklad nerada varim a takisto relativne nerada peciem tak ja aj keby som mala hrrrbu casu nebudem mat napecene ani cerstvo navarene keby si ku mne prisla na navstevu. Ponukla by som ta kupovanou babovkou- ak by sme ju v lepsom pripade mali- a mali by sme prijemny pokec😊napriklad na recepty a aranzovanie jedal ake tu na mk davaju niektore mamy sa zdaleka nechytam. ja si radsej precitam knihu, niektora radsej napecie. Take nieco je medzi nami ze kazda mame pocit ze musime byt dokonala. Taka blbost neviem odkial sa vzala lebo to nie je mozne. Ani jedna nie sme dokonala. Kazda s niecim bojuje a trapi sa, ci uz s niecim navonok viditelnym alebo nie. Ty skus v sebe vyskumat, na com zalezi a co robi radost konkretne tebe a co ide tebe a to rozvijaj. Mozno ani nevies, obrazne povedane, co obdivuju ludia na tvojej zahrade, kym ty sa zbytocne pozeras do cudzej. Hlavu hore😉

charlie1980
27. jún 2018

Nenapisala si podstatnu vec- ako stare je dieta.
Bez ohladu na to, ake je stare, caro celeho je v tom, ze si treba zorganizovat robotu.
Varim kazdy 2.den. Nahadzat do pracky je najmenej. Upratujem priebezne, kedy je na co cas, okrem toho vzdy v sobotu, ked je muz doma. Zehlim po veceroch.
Mat dieta a byt mamou je krasne, avsak netreba zabudat na to, ze deti treba viest aj k tomu, aby sa vedeli zabavit aj same, kym ty mas robotu. Netreba sa im venovat na 200% v tom zmysle, aby s nimi clovek travil kazdu sekundu.
Urcite nie je na toto naplast druhe dieta. Pretoze pri dvoch detoch budes riesit zas nieco ine. Problem je v tom, ze si nevies zorganizovat den a chod domacnosti.
Co vlastne robis cez den, ked nestihas ani navarit ?