Syn má skoro tri roky a stále nosí plienky

anoushka33
26. sep 2021

ahojte, ťažko sa mi to píše, ale ... môj syn má takmer tri roky a stále sa nepýta na wc sám ... vyciká sa do nočníka len na vyzvanie, a to len občas, nie vždy, keď vidím, že mu treba, inak sa jednoducho pociká... a ak mu nedám preventívne plienku, tak sa do slipkov pokojne aj vykaká, alebo niekedy radšej vôbec nekaká a nemôže napríklad poobede preto zaspať ... no keď sa pociká, je potom celý zošokovaný, že čo sa mu to stalo a volá ma, nech rýchlo prídem sa prozrieť, čo sa stalo ... dokonca sa mi posledné dni zdá, že mi, sediac na nočníku, viac povie :" nedá sa..." a o päť minút príde, že cikal... do tepláčkov... "rýchlo prezleč, prosím!"
áno, v lete sme skúšali metódu "polejeme kvietok", ale nedarilo sa nám to... až som mala pocit, že mu s tým leziem na nervy... v horúčave sa jednoducho pocikal do kraťasov a chodil si ďalej s mokrou ritkou, akoby sa nič nestalo... tak som veľmi na neho netlačila, priznám sa.
aj lentilkou odmením, keď sa nočníková misia podarí, a predsa nič... Zatiaľ.
v moderných príručkách pre mamy čítam, nech sa upokojím, že nie je ešte pripravený... ale rozum mi hovorí, že je to už fakt blbé :(. Mať takmer tri roky, a stále chodiť v plienkach! alebo chidiť bez nich, no pocikať sa alebo potom radšej vôbec necikať. niekedy takto vydrží aj doobeda, hoci vody pije dosť.
inak je rozumný, vnímavý, rozpráva ako päťročný... sám sa napapá, skúša sa obliecť, vyzliecť..., ale nie vycikať :(.
Prešli ste si takýmto dlhým odplienkovaním niektorá? Čo nakoniec pomohlo?

pribinak
26. sep 2021

Skoro 3 ročný je na nočník už veľký. Skús kúpiť redukciu na wc a kúp aj stupienok, aby mohol vyjsť sám ako veľký chalan

anoushka33
autor
26. sep 2021

a to som zabudla napísať, redukciu máme, aj tú ponúkam ... (používa ju starší syn), no rovnako bez efektu : občas tam sadne, ale "nedá sa"... a o pár minút na to je pocikaný... mám dojem, akoby "to" nevedel zo seba vypustiť inde ako do plienky či slipkov.
starší syn pekne za lentilku cikal a v tomto štádiu, aj keď sa hneď nepýtal sám, sa aspoň už nepocikal.

zuzkaa1991
26. sep 2021

@anoushka33 ako dlho ste ho skusali odplienkovat kolko dni bol uplne bez plienky??
Moja az na 12ty den pochopila ze sa ma. Pytat ale.to mala 2r. Ale vysvetlovala som xkrat kde sa cika a kde nie a 3r musi ovela viac rozmýšľať a uz ma v hlave ze mama mi da peluhu stale ;) takze vysvetliť mu ze je veľký ako braček nech mu aj braček ukaze ako sa cika kaka na wc ale urcite nwpovolit a nedat plienku a naučí sa
Aj ja som bola zufala hlavne kaki v gatach 🤮☺ to.som.ei nevedela osledovat ale.cikanie som si týždeň zapisovala v akych intervaloch a tak.som malej ponukala nocnik alebo isli na wc

dzina007
26. sep 2021

Nasmu sa podarilo odplienkovat tesne pred 3 narodeninami. Ale prve mesiace to nebolo o tom ze on sa pytal ale ze ja som ho pravidelne davala a nakoniec si vsimala jeho spravanie. Videla som kedy mu treba a vtedy som letela s nim cikat aj mimo pravidelny interval.
V skolke sa mu stalo parkrat ze sa pocikal a raz sa pokakal lebu uz aj ked sa pytal doma, v skolke sa hanbil a nepovedal nic. Ale stalo sa to len parkrat na zaciatku lebo vlastne v skolke tiez su posielany v pravidelnych intervaloch ze to nieje o tom chces nechces ale idu vsetky deti do radu.

dzina007
26. sep 2021

A inak odplienkovali sme tak ze ja som mala zapnutu telky ako podmaz a vzdy ked sla reklama som ho posadila a sedel kukal. Ked sa vycural dostal nalepku aku si vybral na nocnik, ak sa vykakal velku nalepku. Neakor to uz bola len kazda druha reklama a tak.

ukulela
26. sep 2021

@anoushka33 moj ma 3 o 2 tyzdne aplienka sla dole v auguste az. Cikanie ok, pyta sa, dokonca sa nepocika ani v spani. Ale kakat sa skryva a naklada do slipkov. Ale to naschval a cielene. Zrejme mu nevyhovuje poloha na serbliku ani na zachode.... Starsi zhodil plienky skor, no stale sa pocika v noci, tam to skratka este nema dozrete.
Skus pozorovat, kedy sa pocika, resp v akej polohe cika. A davat ozaj kazdu pol hodinu. My sme natahovali kychynske minutky 😆 u nas zaberalo cikanie v sprche.

euka210
26. sep 2021

@anoushka33 moze tam nieco byt, ze to este nepochopil proste.
Prvy tak 2t kym pochopil, ale na nocnik nechcel ani sadnut. Ale potom rychlo sa odplienkoval.
Druhy mal na 3r este na spanok aj v skolke plienku, lebo sa vedel pocurat a v noci aj v 4r sa stala nehoda.
Su deti, co budu kakat len do plienky a netlacila by som....sam si to uvedomi. Svagrina asi na deti tlacila a mali potom veeelke problemy s kakanim, ked dieta zadrziavalo aj par dni.
Pokial nie je nejaka neurologicka porucha, tak sa nauci. Musi si uvedomit co robi, musi sa mu to v hlavicke pospajat a niekto skor, niekto neskor.

panelacikova
26. sep 2021

@anoushka33 tak chápem, že v lete, keď sa pocikal v horúčave, tak nemal problém chodiť s "mokrými gaťami" či plienkami 🙂 urob to takto teraz, keď je zima. nechaj ho normálne pocikaného alebo pokadeného v plienke, uvidíš, ako razom zmení názor 🙂 3-ročný je už ozaj dosť veľký na to, aby sa v bdelom stave vypýtal cikať/kakať.. veď ti ho ani do zariadenia nevezmú, ak to nebude vedieť. čiže ideálny čas je teraz, v čase, keď vykurovacia sezóna ešte len začína, nechať ho v mokrých spoďároch niekoľko desiatok minúť, či mu to bude príjemné. prípadne von, ak chodíte. ak sa pochcá, bez vypýtania, tak nech je v tom proste. uvidíš, prejde deň a zrazu sa naučí pýtať 🙂 ja som toto mala s dcérou. prisámvačku, od cca 7 mesiacov som jej ukazovala nočník, dávala ju, chválila, keď sa vycikala, a neviem čo všetko, samozrejme, boli to chvíle, kedy som to doslova vystriehla. akonáhle pustila v roku cikanicu do plienky, kúpila som také gaťky (nepamätám si názov), ktoré mali medzi dvomi látkami igelit a teda nepretiekli (alebo len minimálne), ale dieťa cítilo na pokožke ten moč. no a dcéra sa, samozrejme, dočúrala... juj, keby si ju videla, ako chodila 😀 😀 tak som jej vysvetlila, nech si v tom chodí, že mohla ísť na nočník a nemala by mokro (bol cca marec). podotýkam, že dcéra mi nehovorila do 3 rokov, ale vnímavá bola nesmierne. dodnes je taká, že slovná zásoba zaostáva, ale chápanie má nadpriemerné... nuž, pobudla v tom asi 2-3 hodiny. ešte v ten deň si priniesla sama nočník, posadila som ju a vycikala sa. odvtedy bol pokoj. aj s kakaním. na noc som dávala samozrejme plienku, nehoda sa jej však na počudovanie stala až okolo 2.roku života, asi mala veľmi tuhý spánok alebo neviem. sama som sa čudovala, že od toho roka do 2 sa mi nepocikala ani v noci. či už šlo o nejaké celkové uvedomenie si danej veci alebo náhodu, netuším. cez deň sa mi však pýtala pekne (priniesla nočník) a v noci vydržala bez pocikania. bolo to až také divné, ale bolo to tak 😀 mne by bolo stačilo, keby cez deň sa pýtala, čiže skús to ešte prípadne tak. nechať ho v tom mokrom hodinku-dve, či sa mu to bude páčiť teraz, keď nie je von (a ani dnu) 30 stupňov 🙂

oslo1
26. sep 2021

Syn sa odplienkoval, ked Mal 2,5 rokov.
Posadila som ho na nocnik, do pripravenej misky s vodou vlozila obe ruky a hned sa vycikal.
Teraz ma cez 3 roky, stale pouziva serbel. Mame AJ redukciu, ale z anatomickeho hladiska sa priklanam k serbliku.

gabika20
26. sep 2021

Ahoj. Tak ja ta upokojim.. Myslela som, ze moj syn pojde v plienkach aj do skoly.. odskusala som vsetky zarucene metody odplienkovania...nic..uz bol prijaty do skolky a stale plienka..na cikanie bol bez plienky nepreháňam zo dňa na deň v lete sa rozhodol a v 3,5 roku cikal vonku alebo do wc, na noc tiež uplne bez plienky..kakanie stale výlučne do plienky po stojačky..inak mu nešlo.. v lete si chudatko tal rozbil kolena, ze nevladal stat na nohach a sadol na zachod..odvtedy kaka do zachoda a plienok sme sa ze uplne zbavili az v 4,5 roku..bola som zufala, bojovali sme ale teraz uz naozaj bez plienky som si vydychla..nocnik sme vobec nepouzili, hned presiel na zachod s detskym sedatkom..drzim palce, skor ci neskor to zvladnete 🙂✊

matapo
26. sep 2021

...aj moja dcera sa zacala pytat ked mala pomaly tri roky. Nocnik sme uplne preskocili, sla uz potom rovno na wc, pocas spanku sme s tym bojovali aj do 5 rokov. Doktorka nam radila neriesit a neupozornovat na to, v skolke ucitelky to iste, nepocikala sa sice zakazdym pocas spanku ale teda dost casto, ucitelky to brali ze ok stava sa a ze nie je jedina a ozaj z toho vyrastla, bez ujmy na zdravi, bez nasledkov, uz sa jej nehoda nestala potom nikdy. Jej obaja bratia ju v tomto riadne predbehli 🙂 a pritom to byva skor opacne.

21oktober
26. sep 2021

My sme bez plienky cez deň od dvoch rokov a to takmer na deň , začal sa pýtať sám . Ale až teraz cez leto sme sa zbavili plienky na noc , a to má v decembri 4. Zo začiatku som aj dvakrát v noci prezliekala periny, potom som ho jednej zobudila a vycikal sa na záchode a teraz sme asi týždeň bez budenia a je suchý .

marianna_peskova
27. sep 2021

Neber to tak tragicky. Každé dieťa je individuálne.
Kamarátkina dcéra vie rozprávať, pýtať sa na záchod a trvalo jej dlhšie, kým sa odplienkovala než môj syn, čo ledva niečo povie. A dievčatko má doteraz plienku na poobedný i nočný spánok. Môj syn hneď po mesiaci vydržal necikať celú noc. 🤷🏻‍♀️

markaterka
27. sep 2021

No ja som sa so synom natrapila veľmi, skúšala som všetko možné. Jemu nevadilo byť pocikany, proste keď nemal plienku, tak sa dokázal pocikat aj 3x za pol hodinu. A potom to prišlo, v nedeľu mal oslavu tri roky, v nedeľu s plienkou, a v pondelok ráno sa zobudil, išla som mu dať plienku, nechcel, tak dostal len slipky a on sa vážne nepocikal celý deň, pekne sám od seba šiel na záchod. Od toho dňa nemal plienku ani na deň, ani na noc. A bez nehody. Normálne sme tomu nechápali. Že v nedeľu bol schopný sa pocikat a v pondelok úplný obrat.

panda6
27. sep 2021

Asi len trpezlivost. Moj syn mal nocnik stale po ruke v kupelni a na wc ,,malu dosku,, pre deti. Chodil raz tam a raz tam...do asi 3 a pol roka. Je to velmi individ.,svagrinej syn mal 5r a v noci stale plienka. Kamoskin skoro 4 nez bol tiez uplne bez plienky. ✊

miadi
27. sep 2021

Hlavne klud o rok si ani nespomenies ze si bola z takejto banality zufala, moja dcera sa odplienkovala 3m pred 3r zo dna na den bez natlaku a mala len dve nehody. A kopec inych deti nieco cez 3-3.5r . Nie je na to ziadna tabulka kedy by malo byt dieta odplienkovane. Kasli na to co si pomyslia druhi Hlavne je mat svoj klud, nie si o nic horsia mama ako Ta co odplienkovala v roku a tvoj syn nie je pre to o nic menej šikovny, uplne sa na to vyprdni a Ono to pride same . Nazor ze uz je moc velky na serblik je len nazor ked si tam sadne a vycika sa tak potvrdi opak.

sona_i
27. sep 2021

@anoushka33 Presli sme si tym. Syn sa odplienkoval mesiac pred 3 narodeninami. Skusali sme to od minuleho roka 3x. Vobec sa nechytal. Uz som bola zufala, bala som sa, ze nebude moct nastupit v septembri do skolky. 6 tyzdnov pred nastupom som ho nechala bez plienky (okrem spanku) cely den a posadzala som ho na serblik. Chytil sa na 10 den. Tak ze sa zacal sam od seba pytat ze cikam (ale pekne stihol, len este 100% nerozprava). Takze cikanie zvladol pekne, este ostalo kakanie. Niekedy sa pekne vypyta, niekedy proste do slipov. To este musime vychytat. Ale starosti mi to robilo neskutocne, nakoniec to dobre dopadlo. Takze cely den nechat bez plienky, aj ked bude cikat kade tade, mal by sa do 2 tyzdnov chytit, ale je to individualne.

anoushka33
autor
27. sep 2021

ďakujem, dievčatá, za rady, ktoré mi dodali nádej 🙂. dnes mi povedal, prvýkrát v živote, že ide cikať, no už bol pocikaný 🙂, ale je to aspoň znamenie možno, že mu začnú mokré slipy prekážať... uvidíme, ideme ďalej, ozbrojujem sa trpezlivosťou a vôľou vytrvať ... napíšem tu potom niekedy, ako to dopadne ... pekné dni!

pamilu812
6. sep 2022

@anoushka33 Chcela by som sa spýtať ako to nakoniec u Vás dopadlo. Práve riešim podobný problém s takmer 3-ročnou dcérou. Keď ju posádzam ja,tak sa vyciká, ale keď to nechám na ňu nikdy sa sama nevypýta a pociká sa. Tiež jej nevadí byť v mokrom. Skúšame to s prestávkami už 3-4 mesiace a bez úspechu. Dva dni dozadu začala hovoriť, že chce cikať, ale už je pocikaná. Bol to u Vás posun vpred? S

1gabriela13
Autor odpoveď zmazal
Zobraz