Neprevzatá dobierka a vymáhanie poštovného

adulik23
3. sep 2012

ahojte.
neviete mi niektora poradit, ako je to s dobierkami? objednala som si na MB vec na dobierku. bola tam cena + postovne. vymenili sme si s pani cca 10 mailov a vzdy reagovala najneskor do druheho dna. ked mi prisla dobierka, tak tam bola uvedena vyssia suma ako mala. hned som jej pisala, na zaklade coho to navysila. 20 dni sa mi neozvala a nic nevysvetlila, tak som balik neprevzala.
dnes mi poslala mail, ze tovar sa vratil a ze im mam poslat postovne (2x) na ich ucet, lebo na to zo zakona maju narok. v opacnom pripade ma posunu vymahadzej spolocnosti. 😨
chcem sa spytat: maju na to narok? ak ano, na zaklade akeho zakona?
dakujem.

petraxy6
3. sep 2012

a bola to firma (fyz.osoba), či len nejaká mamička?

lilysk
3. sep 2012

@adulik23 Ahoj nic by som jej neplatila .Ste sa tak dohodli ,ze posle nieco danej sume a ona to neurobila .Ak by bola dodrzala Vase podmieny tak by si bola balik prevzala bez problemov ako pises .Ta malilova dokumentacia je dokaz toho ,ze si ju na to upozornila ,ze nie je vsetko podla toho ako ste sa dohodli .
Ziaden narok na vymahanie postovneho nema podla mna .Chce ta len postrasit ,lebo najprv ta chcela obrat o eura navyse a teraz aspon aby nebola v strate ked jej to nevyslo 🙂) Nebj nic ti nemoze predsa ved ako by mohol aj taky zakon byt -to by si ludia posielali hore dole veci na dobierku a kazdy by daval kazdeho na sud ,ze si to objednal a pritom by si si nic nemusela objednat 🙂) len ta skusa !!!

adulik23
autor
3. sep 2012

@petraxy6 firma. ale nema vypisane podmienky predaja

adulik23
autor
3. sep 2012

@lilysk osobne si myslim to iste, len chcem pre istotu vediet, ci nejaky taky sialeny zakon neexistuje

lilysk
3. sep 2012

@adulik23 Pokial viem -zakon o preplacani postovneho neexistuje 🙂
Opytaj sa tej pani podnikatelky podla akeho zakona ma narok na take nieco a kde si sa ty zaviazala ,ze ak dojde k takej situacii tak jej nieco budes preplacat .ved ked si aj dnes nieco objednam a zajtra uz to nechcem nemusim to preberat a kto ti co moze ?
A kolko penazi od teba dranka ???Si predstav ,ze ked takto posle 100 ludom nieco a potom od kazdeho pyta ja neviem 4 eur a sa vyhraza ,ze pridu vymahat tak ma 400 eur mesacne -sikovna baba 🙂)))

adulik23
autor
3. sep 2012

@lilysk hned rano som jej odpisala, co je to za zakon a preco doteraz nekomunikovala. zatial sa neozvala. 😒
dala tam 9 euro navyse. v zasade to nie je take strasne, keby mi to rozumne vysvetlila (cela dobierka bola za 200). mna nastvalo, ze nekomunikuje a hlavne preto som to neprevzala.

lilysk
3. sep 2012

Kasli na nu akoze za 9 eur mozes zobrat deti na kolacik a na zmrzku ,alebo manzela na kavu -nie je to malo penazi a hlavne ak ich mas dat nejakej podvodnicke .
Skus pozriet na tom bazari kde si kupovala ci nema nejake hodnotenia alebo je nejaka pochybna -ci nepisu aj ine mamicky o nej nieco ,alebo si daj jej meno ,alebo firmu do googla a co ti vyhodi .

buffinko
3. sep 2012

@adulik23 , pani nemá podmienky predaja? ohlás ju na obchodnej inšpekcii, pri podnikaní cez internet MUSÍ mať podmienky predaja určené, viem o čom hovorím, sama som tak podnikala... hlavne jej nič neplať, je to somarina. ak niekto neprevezme dobierku, smola, je to riziko podnikania, vymáhanie no haha, somarina na ntú, ona skúša koho oblbne...som zvedavá ako by to vysvetľovala - ve´d vlastne ti ani tvoju dobierlu neposlala, poslala niečo za inú sumu=jej chyba + navyše nereaguje. ničoho sa neboj, nemáš voči nej žiadne záväzky

danciacik
3. sep 2012

@adulik23 ja by som sa jej tiež pýtala podľa akého zákona si žiada od teba tie peniaze.

buffinko
3. sep 2012

@adulik23, ešte pre upresnenie som chcela, aby som neuviedla niekoho do omylu - že ak jej niekto neprevezme dobierku, je to jej chyba, lebo nemá podmienky predaja určené....mala aspoň IČ, DIČ?....
nie vo všeobecnosti, u serióznych obchodníkov je to možné (ale zdĺhavé) a samozrejme nesmie urobiť kiksy predávajúci ako urobila ona - malo by sa postupovať podľa občianskeho zákonníka, objednávkou došlo vlastne k uzatvorenie kúpnej zmluvy...ona ju však porušila.

lussy211
7. jan 2015

Nemôže vám nič:Dsrandistka..nemá žiadne podmienky predaja a za pár eur sa jej neoplatí otravovať právnika a lietať po úradoch s kolkami 😀 😝 Medzi vami došlo k písomnému dohovoru čo sa však nedá považovať za oficiálnu zmluvu;)

lussy211
7. jan 2015

@lussy211 bez podpisu

petronellus
22. jan 2016

@lilysk no vy ste fakt seriozna, ze dnes si objednam a zajtra to uz nechcem tak nepreberiem zasielku. A ze druha strana zaplati postovne, plus dalsie peniaze za to ze sa balik vrati a este je tovar vyse 2 tyzdnov na poste, co by si to mohol niekto seriozny kupit, je jedno hej? Tak ked raz som si nie ista ci nieco chcem tak neobjednavam.

lilysk
22. jan 2016

@petronellus no skuste si precitat cely text zakladatelky : ,,20 dni sa mi neozvala a nic nevysvetlila,, chcela by som Vas vidiet ako by ste prebrali dobierku za 200 eur keby ste 20 dni nemali ziadne info od odosielatela a nevysvetlil by preco navysil sumu o 9 eur ,ale verim ,ze sa prave teraz nudite a potrebovala ste si rypnut do niekoho a komentovat nieco z 3. sep 2012 🙂)) Pekny den Vam zelam .

petronellus
22. jan 2016

Nepotrebovala som rypnut len presne teraz riesim to iste, ze mi slecna neprebera dobierku, preto som aj pozerala na nete tuto temu. To ze je to z 2012 som si nevsimla.

sudruh
18. feb 2016

Co sa tyka neprevzatia dobierky, tak podla zakona budes postupovat rovnako ako keby si zakaznik neprevzal tovar ktoreho kupu zazmluvnil normalne papierovou zmluvou. Tym ze doslo k uskutocneniu objednavky, doslo k uzatvoreniu kupnej zmluvy podla Obcianskeho zakonnika. A teda zakaznik je povinny tovar prevziat a zaplatit.

Zakon o ochrane spotrebitela umoznuje zakaznikovi tovar vratit do 7 dni OD PREVZATIA. Neumoznuje mu tovar neprevzat. Neprevzatim tovaru sa pravo na vratenie tovaru bez udania dovodu neda uplatnit.

Preto posli normalne ludom co neprebrali dobierku, ze ich vyzyvas, aby si na svoje naklady prisli prevziat tovar nakolko tento su povinni si prevziat podla kupnej zmluvy. A ze v pripade ak si tovar neprevezmu v nahradnej lehote, ze podas zalobu na miestne a vecne prislusny sud.

V pripade ak si zakaznik nepreberie tovar, tak mas aj tak narok na zaplatenie kupnej ceny. Preto aj ked zakaznik tovar neprevzal, tento po marnom uplynuti 30 dni od vyzvy na prevzatie tovaru, zlozis do uschovy prislusneho sudu. Ide o takzvany institut sudnej uschovy. Odo dna kedy takyto tovar das do sudnej uschovy, bude sa tovar podla zakona povazovat za prevzaty zakaznikom.

Na zaklade uvedeneho budes moct na zakaznika podat normalne zalobu, teda navrh na vydanie platobneho rozkazu, nakolko zasielka bude povazovana po odovzdani do sudnej uschovy za odovzdanu. A sud vyda platobny rozkaz a v pripade ak klient nepoda dovodny odpor, mas v rukach pravoplatny exekucny titul.
Ak poda dovodny odpor, tak sud zrusi platobny rozkaz, vytyci pojednavanie, ale nakolko bude preukazane ze tovar si dodal a zakaznik nezaplatil, sud rozhodne v tvoj prospech.

flloweradella
2. sep 2016

Pri dobierke si posta prirata cenu 1,10 za dobierkovu sluzbu, pri dobierke na adresu je to 4 eura, pri dobierke na postu 2, 80 ale musi byt uvedene tel. cislo kupujuceho, to plati pre baliky do 5 kil.

modrykonik_ojeby
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
buffinko
17. máj 2019

@modrykonik_ojeby ďakujem za info 🙂 táto diskusia je 7 rokov stará, všeličo sa pomenilo....