Ekonomický nadštandard a výdavky vo vzťahu

bludna
25. mar 2024

Ahojte, s partnerom sme spolu nieco cez pol roka, mame okolo 30tky a obaja mame pomerne uzko specializovanu expertizu v dobre platenom odvetvi, co sa reflektuje aj na nasich prijmoch. Ja som pred nim mala aj ine vztahy ale vela casu som stravila aj sama. Zila som sama, chodila som sama na dovolenky, do restauracii, dopriala som si. Bola som zvyknuta hradit si svoje vydavky sama, partner takisto. Moj problem nastava v tom, ze neviem ako mam k tomuto pristupit v nasom vztahu. Zatial si kazdy platime svoje vydavky na byvanie samostatne, kedze este oficialne nebyvame spolu ale obaja mame svoj byt. Avsak predpokladam, ze aj toto sa casom nejak vyvinie, kedze vacsinu casu travime spolu u jedneho z nas. Jedlo v potravinach plati ten, kto ho kupuje, nijak si to nedelime ani nerozratavame. Problem podla mna nastava pri plateni za spolocne aktivity, vecere a uhrady tohto typu. Citala som tu v poslednom case vela tem s protichodnymi nazormi na tuto temu a sama neviem ako k tomu pristupit. Kedze mi to moj prijem umoznuje a som zvyknuta platit sama za seba, povazujem za uplne automaticke, ze ked ideme na veceru alebo kamkolvek, tak ideme na polovicu, resp kazdy riesi svoju uhradu. Ak aj partner zaplati, poslem mu peniaze "za mna" na ucet. Netrva na tom, nepyta si to, ja mu to dopredu nehovorim, proste poslem a vybavene. Partner je inteligentny a dobry clovek, pri konverzacii o potencialnej buducnosti nasho vztahu je pripraveny prevziat financnu zodpovednost pocas narodenia dietata a mojho vypadku prijmu. Ten "problem" je vsak to, ze jemu to akoby nedojde, ze by to mohol obcas urobit aj tu a teraz. Casto sa stravujeme mimo domu ale niekedy by som si priala aby povedal "nechaj to tak, pozyvam ta". Ani konkretne neviem co mi vadi, len mam taky divny pocit z toho, ze uz je to taka automatika, ze vzdy zaplatim svoju cast a asi by som chcela, aby ma niekedy stopol alebo proste nejak prevzal viac iniciativy. Inak je zlaty, skvely clovek, jedlo pripravuje vacsinou on, upratuje tiez zvycajne on(vacsinu casu totiz travime prave unho), robi pre mna vela veci, ma dobre srdce a lubim ho len toto je taka vec, ze neviem ako k tomu pristupit no. Ak mate podobnu skusenost bola by som rada ak by ste sa podelili s vasim "arrangement-om"

syslik81
25. mar 2024

tak nabuduce povedz .. nechaj pozyvam ta dnes ja a nabuduce zaplatis ty ok? postupne si ho naucis ze nie vzdy sa musi davat vsetko pol na pol .. chlap ma zene preukazat,ze sa o nu vie postarat a ze ma zaujem urobit ju stastnou-kupovanim malickosti prekvapenie etc... ale to neznamena,ze aj zena ma zaostavat ... urobit dobru veceru ,kupit mu oblubene vino,sladkost a podobne ... malickosti a rozmaznavanie patria do vztahu

eva233
25. mar 2024

Základom vzťahu je komunikácia. Takže sadnúť si a v pokoji sa porozprávať ako to cítiš a ako si to predstavuješ.
Osobne si myslím, kým spolu nebyvate tak každý platí za seba s tým, že spoločne aktivity ako večere raz môžete jeden raz druhý.
Keď budete spolu bývať tak pol na pol a keď sa vezmete tak za mňa je ideál spoločný účet a všetko spoločné, teda aj spoločné peniaze, ale záleží ako to komu vyhovuje.

amelia89
25. mar 2024

Neviem, toto je nejakym sposobom proste prirodzene.My ked sme spolu este len chodili tak proste velakrat to presne takto bolo: ja to vezmem nechaj tak, ja som to ale nebrala automaticky a napr isli sme do kina - nechaj ja vezmem to a to…ked sme spolu zacali byvat partner sam navrhol ze nech platime proporcionalne k nasim platom (on uz pracoval dlhsie a ja som len zacinala). Aj sme spolu zacali setrit na svadbu,byt- proporcionalne k platom ale hned mi dal dispozicne prava k uctu atď. Neviem no, to proste musi nejako vychadzat z toho cloveka samo, neviem ci sa to da nejako naucit… teraz ked mame deti tak je to take prirodzene ze vsetko je nase, spolocne,nie su tam nejake napatia kvoli peniazom.

ckocka
25. mar 2024

Pocity dokážem pochopiť, ale asi by som viac spoliehala na racio.

janewithane
25. mar 2024

A ty ho niekedy pozves? Dava ti darceky?
Mne take to posielanie na ucet, delenie uctu pride velmi neefektivne, co ked si date dezert napolku? Nepremyslala si nad spolocnym uctom prave na taketo vydavky?

Mate partnersky vztah, neviem preco by ta mal nejako extra pozyvat len pretoze ma penis, na druhej strane take silne bazirovanie na deleni, najma ak mate vysoke prijmy je take.. hm ma to pre mna pocit takeho ze neratate so sebou do buducna .. ja som s muzom vedela ze budeme coskoro manzelia, ze vsetko je nase a ak ma teraz pozve tak ja usetrim a bude na rekonstrukciu.

la_dolce_vita
25. mar 2024

Ak mu posles peniaze na ucet, tak necakaj pozvanie. On ta berie ako emancipovanu, samostatnu zenu, ktora to takto chce. Ako si to nastavis/nastavite, take to bude. Myslim si, ze vela muzov by s tym ani nemali problem, ale taky je trend. A co viem, muzom to nedojde, po com tuzime my zeny. Tym posielanim na ucet jasne deklarujes, ze chces si platit. Skus neposlat nic, podakovat za veceru s tym, ze to bolo prijemne a potesilo. Normalny chlap to oceni, radi zene urobia radost. Samozrejme nieco zaplat niekedy aj ty. Ale daj mu moznost byt gentlemanom..

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenkasarka
25. mar 2024

@chodec15 ale nooo. Veď ona nečaká,že jej bude všetko platiť. A myslím,že zaplatiť jednu večeru ho nezruinuje. Ďalšiu zaplatí ona.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bludna
autor
25. mar 2024

@janewithane samozrejme, ze ho pozvem. Chodievame casto do kaviarni a podnikov, tak viackrat poviem, ze nechaj to tak, vezmem to ja. A zacala som s tym preto, ze som dufala, ze sa dovtipi 😀 ale zatial sa nedovtipil no. Dokonca som mu uz aj kupila nejaky mensi darcek "len tak" presne kvoli tomu. Ale jemu to akoby nedojde alebk ako to mam povedat. Toto co pises s tym dezertom napoly, tak toto neriesime nejak striktne, ze vobec. Keby som si ho objednala ja a on by zjedol polku tak ho zaplatim cely. My sa ani nerozratavame nejak na centy presne. Castokrat ani neviem kolko presne mu mam poslat, resp aka presne bola moja utrata, tak poslem intuitivne. Praveze ratam s nim do buducnosti a presne kvoli tomu by som to chcela vyriesit, pretoze mi to sposobuje nepríjemne pocity. Spolocny ucet zatial vobec neriesim, to mi pride v nasej situacii ao zbytocne. A teda nechcela som vzbudit dojem, ze chcem aby ma pozyval len preto, ze ma penis. Velakrat ho pozvem praveze ja lebo mi je to uz aj blbe riesit to, ze mu posielam svoju utratu, tak to proste zatiahnem cele. On by to mozno vlastne ani nevyzadoval, len tak razne to nepovie a mne je to blbe mu neposlat nic.

amelia89
25. mar 2024

@chodec15 tak ved nejde o neustale platanie ale o to ze jej to nikdy sam nenavrhne ? to inak teraz neni len o chlap vs zena. ja som to muzovi tiez niekedy sama navrhla - lebo som mala chut ho pozvat,alebo mu nieco kupim len tak bez ohladu na sviatky lebo bo chcem potesit. ale keby od zaciatku vztahu chlap vsetko delil napolovicu tak neviem, akoze ideme na veceru a ved nech zaplti jeden a potom druhy ved nemame 16 rokov a vreckove nie.

bludna
autor
25. mar 2024

@ckocka a co tomto pripade mas na mysli pod raciom?

zuzanka.zuzu
25. mar 2024

ako si si naučila, tak máš 😜 kľudne by som sa nechala pozývať od začiatku, aj stále, nevidím na tom nič zlé... a počas tej doby ste sa mali prekvapovať darčekmi alebo si tú polovicu mohla posielať na špeciálny podúčet a potom počas rodičovského by si výpadok ani len nepocítila a myslím si, že vtedy by to ocenil aj chlap, keď už teda tak veľmi chcete byť 50/50

bludna
autor
25. mar 2024

@la_dolce_vita ano, k tomuto sa priklanam, ze on to asi takto berie. Na druhej strane mne je nekomfortne sa nechat pozvat, kym on na tom nejak vyslovene netrva. A on na tom vyslovene netrva. Cize je to take cele divne no. Asi by som od neho potrebovala raznejsi postoj v tomto, nieco ako "nie cosi fakt mi nic neposielaj, pozyvam ta"

bludna
autor
25. mar 2024

Ja by som praveze povedala, ze on absolutne nema problem s tym zaplatit veceru. Rovnako ako s tym nemam problem ani ja. Ja to obcas aj tak spravim, ze to zaplatim cele a poviem mu, ze som ho pozvala. Mna trapi to, ze on sa nedovtipi, ze to tak moze urobit aj on 😀 a pokial mi vyslovene nepovie, ze nechaj tak, pozyvam ta, tak mne je trapne sa nechat pozvat a poslem mu svoju utratu

lenkasarka
25. mar 2024

@chodec15 no to divne je v tomto sa zhodneme.
Autorka: skús mu povedať,že si to nejako rozdelíte. Jednu večeru zaplatíš ty jednu on a takto nejako obdobne. Aspoň uvidis jeho reakciu. Možno mu to len nedochádza,lebo je takto nastavený,keď to máte takto od začiatku. A on ti tiež posiela polovicu? Ak nie tak to nerob ani ty.

bludna
autor
25. mar 2024

Ale mozno som len mimo a neviem ako to chodi a preto proste neviem ako k tomu pristupit. Mozno je to bezne si delit vydavky ked obaja mame nadstandardne prijmy. Len potom z okolia pocuvam od mojich kamosov ako pozvu svoje frajerky a kupuju im darceky a ja sa citim divne, ze malo by to tak vobec byt? Robim to dobre? Robime to dobre? 😀 netusim

ckocka
25. mar 2024

@bludna Že ak je to inak miliónový chlap a záujem o teba prejavuje inak, je hlúpe trvať práve na tomto prejave pozornosti. Pretože iný význam to pre teba nemá, len ti to chýba ako demonštrácia lásky, záujmu, nadbiehania, úcty a ostatných našich "ženských" potrieb.
Zaviedli ste si to takto od začiatku, on má pravděpodobně pocit že je to teda presne to čo ti vyhovuje a nie je dovod to meniť. La dolce vita to opísala presne.

bludna
autor
25. mar 2024

@zuzanka.zuzu ale ako konkretne by si sa nechala pozyvat?

janewithane
25. mar 2024

@bludna hmm mozno nie je velmi dovtipovaci typ, nehovoriac o tom, ze su ludia, ktori nie su velmi darcekovi.
Uvodna lekcia vztahy 01 - necakaj, ze sa druhi nieco dovtipia, domyslia, ze ti budu citat myslienky len aby si sa ty citila ako princezna.
Pises, ze sa az tak presne nerozratavate tak v tom pripade ste podla mna na fajn ceste, mozno skuste take platenie nastriedacku ale aj to pomenuj - ja som platila vcera, vezmi teraz ty. A neposli mu. Posed si s tym svojim pocitom trapna, hoci neviem preco trapna ked ty si si svoju cast uz predsa zaplatila predtym. Trosku sa v tom cyklis, tuzis aby sa dovtipil, potom ti je trapne.. ako sa citis ked ti iny davaju darceky?

bludna
autor
25. mar 2024

@ckocka ano v tomto mas asi pravdu. A ked mam byt uprimna, tak mi ani nenapadlo to riesit az kym som sa tu v diskusiach nedocitala, ze to tak nema byt a muz ma ma obcas pozvat na veceru 😀

zuzanka.zuzu
25. mar 2024

tak keď tebe je blbé nechať sa pozývať a posielaš mu rýchlo polovicu útraty a ešte vlastne bez toho aby ju pýtal lebo sa cítiš trápne, nuž neviem či dokážem zodpovedať otázku "ako".... však nepošlem. bodka.

bludna
autor
25. mar 2024

@janewithane nemam problem s prijimanim darcekov. Mam ich rada ale zas nedostavam az tak casto. Od frajera som dostala zatial len na Valentina a to bolo prijemne. Trafil sa do mojho vkusu a potesila som sa. Ale toto si neviem predstavit, ze poviem, ze ja som platila minule, teraz zaplat ty 🙈 ja by som ho pozvala a nabuduce ked by "mal" platit on tak by som mu aj tak poslala svoju utratu, pokial by mi vyslovene nepovedal, ze nie neposielaj. Ja to urobim automaticky, ze zaplati, rovno otvaram IB a posielam. To je otazka par sekund

ivik4
25. mar 2024

Ved ty si pisala minule nie ? Alebo mas rovnaky zivot ako niekto druhy .
Uz tam som pisala ze sa mi za celi moj zivot absolutne nikdy nestalo zeby ma akykolvek chlap niekde nepozval s tym ze plati a ze som platila vyslovene len ked som sama chcela a povedala . Ja uplne čumim ked tu tieto temy citam a sto x viac ked ste uz partneri. Moj by ma asi do prievanu zavesil kebyze mu co i len raz poslem peniaze na ucet za svoju polku vecere v restike a podobne. To kludne aj v case randenia,nielen teraz.

bludna
autor
25. mar 2024

@zuzanka.zuzu ale pises hluposti 😀 pretoze pises, ze by si sa nechala pozyvat. Lenze on ma nepozyva, chapes? Tak preto sa ta pytam, ze ako by si sa nechala pozvat od niekoho kto ta nepozyva.

bludna
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanka.zuzu
25. mar 2024

@bludna prepáč, ale ty to robíš náročky že nechápeš? 🙈 však keď nabudúce v reštaurácii zaplatí tak mu nič neposielaj. a práve si sa nechala pozvat 😉

bludna
autor
25. mar 2024

@ivik4 nebola som to ja ale citala som tu diskusiu. Mam dojem, ze mame rozdielne nastavenie, tak tu sa asi nezhodneme. Skor by som potrebovala radu od niekoho kto to ma empiricky zazite.

ivik4
25. mar 2024

@zuzanka.zuzu presne
Potom by ma zaujimalo ci by sa on ozval ze nic neposlala ale to si nemyslim

sima338
25. mar 2024

autorka, za mňa trochu zvláštny prístup, on aj ty. Ja som asi staromódna, ale keď ma chlap balí, tak nech aj platí...veď on kvôli vašim rande nemá existenčné problémy a dobre zarába...keď mu za každú večeru pošleš peniaze za seba, tak to je také, že si povie, že sa asi nechceš dať pozvať, nie? A jemu to asi aj vyhovuje, keď mu vždy príde niečo naspäť, takže v podstate míňa len na seba a ty ho nestojíš nič. Potom jasné, že ani darčeky nekupuje, lebo veď načo, keď on si asi myslí, že ty si všetko kúpiš sama. Netvrdím, že všetko má vždy platiť len chlap, žena ani cent, ale v tvojom prípade ty si to robíš sama a potom si smutná, že kamošky sú pozývané a dostanú aj darčkey. Nie je to tým, že ony po tej večeri proste chlapovi nepošlú tie peniaze? Nemyslíš?