Odmietanie materského mlieka

katerink
14. sep 2018

dobry den chcela by som sa vas mamiciek opytat ci niektonema taketo problemy ako my.Mame 3mesacneho syna ktory odmieta materske mlieko najskor som ho kojila z prsnika a ten zacal odmietat tak som mu zacala odsavat do flasky ale ani tu nechce pit. Musim mu to davat na silu, kazde krmenie je boj sprevadzanim placu a odstrkania flasky. Uz som bezradna a neviem kde mam hladat pricinu toho ze hladne dieta nechce pit materske mlieko. Mame aj termin na gastre. Dakujem za rady aj za vase skusenosti.

evalin88
14. sep 2018

@katerink mi sme mali v troch mesiacoch to iste.. podla laktacnej poradkyne to bol štrajk ale neviem isto.. prijem stravy sa v troch mesiacoch znizil na polovicu.. teraz mame 6 mesiacov a cez den nechce jest takmer vobec.. obed ( zeleninovu polievku s placom) ovocie tiez malo.. mlieko cely den vypluva akurat na vecer vypil cca 130 ml z flasky.. nasa doktorka v tom nevidi problem lebo vraj nechudne.. ja som z toho zufala.. mlieko si odsavam a davam uz aj umele.. vypluva to aj to

danula.ch
14. sep 2018

@katerink ja mam 3 deti a so všetkými tento problém. Prvé mesiace krásne papali a zrazu boli aj dni, kedy sa poriadne napapali až podvečer. Celý deň si len občas trošku potiahli. Teraz to robím tak, ze dokrmim lyžičkou, alebo striekačkou. U nás fľaša nehrozí, nechcel ani jeden. Mám pocit, že je to zubkami. Vždy keď sa nejaký prereze, sa to dočasne zlepší. Takze sú malicki a chuducki, u nás ale celkovo tomu jedlu nedávajú, ani prikrmom. Ak drobec pravideálne, aj keď menej priberá, tak sa netrap. Kupili sme váhu a toho takmer 8 mesačného každý týždeň vážime a hlasime dr, priberá cca 100g za týždeň. Netrápi sa s tým ale, nás prvorodeny 8r teraz krásne dobieha s výškou rovesnikov

sunshine007
15. sep 2018

@danula.ch pripojím sa, my mame navlas rovnaký problém od ukončeného 3.mesiaca odmietanie materského mlieka, aj umelého, neskôr aj prikrmov. Takisto sme nasilu kŕmili striekačkou, občas aj lyžičkou, ale prikrmy nenutim, nemá to význam. Dcérka si navyše celý boží deň pretiera oči a tvar, strašne často ziva akoby bola vkuse unavená, ale keď ju uložím príliš skoro, nezaspí mi. Ma tichý reflux, od rána do večera plače, odmieta jest, odmieta piť, som zúfalá. Prosím, ako sa to vyvíjalo u vašich detí? Kedy sa to zlepšilo? Až keď vyšli všetky zuby alebo dokonca neskôr? Fakt som zúfalá, ja naozaj nevládzem.

danula.ch
15. sep 2018

@sunshine007 teraz pri tom najmensom sme sa k prikrmom ešte nedostali. Od dr. sme dostali takú špeciálnu vysokoproteinovu výživu, také mliečko. Tym dokrmim cez deň po kojeni, ale iba striekackou, aj to niekedy nasilu. Prikrmy od začiatku nechce, teraz máme pauzu a o týždeň začneme zase aj príkrmy dávať. Kebyze mu teraz aj to dávam, tak prisaham celé dni by som nič iné nerobila, len by som sa doňho pokúšala niečo dostať a to je na moju aj jeho psychiku už dosť.
Zúbky s tým určite niečo majú, to už mám odsledovane, ale nie je to iba o tom. Moji su celkovo slabí jedaci. Trochu pomáha 5 minút pred jedenim potriet zdurene dasna gelikom, nám sa osvedčil mundisal. A hlavne nenútit, aspoň tie príkrmy. Najstaršieho som V zufalstve nutila a nebolo to na nic dobre. Len čo ho pri jedle napinalo. Tak som s tým prestala a riadim sa štýlom, že nejedz, ale do ďalšieho jedla okrem ovocia, zeleniny, nebude nič. A ak nezjedia obed, pripravia sa o sladkosti. Samozrejme nedávam im jedla, ktoré im nechutia a naberám rozumné porcie. So strednou to takto robím už od prvých prikrmov a ušetrila som si veeeeela nervov a jej stres z jedenia 🙂

danula.ch
15. sep 2018

@sunshine007 inak ma napadlo, že moji ak boli nervózni a suchali si oči, tak potrebovali grgnut. U vás ak je to spojené s tým refluxom, tak asi o to horšie. Veľa o tom neviem, ale poznám to aj na sebe, hlavne keď som bola tehu a mala som problémy so zahou a grganim, vtedy sa mi aj ťažko pilo, kým som si poriadne negrgla. Alebo možno má spojené problémy reflux a jedenie a preto jedlo odmieta, aby jej potom zase zle nebolo

malinajahoda
16. sep 2018

@katerink my sme mali niečo podobné a nakoniec sa zistilo, že moja dcérka má reflux. Pomohlo len antirefluxne mliečko, odgrgnutie po jedle a polohovanie pri kŕmení a v spánku, teda kúpiť klin do postieľky. Ale uvidíš ako dopadnete na gastre. Ťažko povedať či má aj tvoj synček reflux.

sunshine007
17. sep 2018

@danula.ch ďakujem za odpoveď, s grganim mame stále veľký problém, malinká si nevie tak riadne "uľaviť", vypúšťa len také malé vzduchové bublinky, voláme to, že grgá ako dáma, aj to vlastne len po mlieku, lebo po prikrmoch sa jej niekedy nepodarí vôbec. To mliečko sme mali aj my, chránilo nás pred chudnutím. Snažím sa ju vôbec do ničoho nenútiť, ale keď tak málinko papá, len pár lyziciek a skúsim ponúknuť neskôr, zas je celý deň rozbitý a nemá pevne stanovené jedlá typu desiata, obed, olovrant - bude mať skoro rok a stále máva len 3x jedlo a 3xmlieko. Chcem sa ešte opýtať, či dietky dobre tolerovali kúsky. Ja musím stále mixovať na hladko, akonáhle jej dám hrudky, všetko vypluva a nezje vôbec nič. Pritom keksík spapa, aj striedku chleba - to jej musím ja vkladať do úst, lebo ona si naberie veľa a potom sa dusi, boli časy, keď si sama odhryzkala z nektarinky a papala, napríklad kornutok spapa sama bez problémov, aj chrumky. Minule sme boli trhať v záhrade maliny aj černice, kebyže ich nepuci medzi prstami, tak sa sama napapa ako veľká. Ja už vážne neviem....

sunshine007
17. sep 2018

@malinajahoda a v akom veku prišlo zlepšenie? My dodržiavame všetko - malá jedáva v stoličke, spi so mnou, ja mam podložený matrac a celú noc ju posúvam hore, keď cestuje, aby spala na vyvýšenej časti. Malá užíva helicid, to chvíľku pomáhalo, ale teraz sme zase tam, kde predtým. Akurát ju už nenosím 20 minút po jedle, lebo tak dlho na rukách nechce byť a tak ci tak bud stvornozkuje, sedí alebo stojí, čiže tam by nemal byt problém. Na gastro chodíme skoro 10 mesiacov a doteraz neboli schopní vyšetriť ani len alergiu BKM.

danula.ch
17. sep 2018

@sunshine007 Áno, natrápili sme sa aj my s tým najstarším. Kúsok maska dokázal v puse omielat aj hodinu. Ale nemixovala som V roku už určite nic, musel sa s tým popasovať. Nedávala som mu nejaké tuhé zvance, makkucke masko nedokázal pohryzt. Alebo skôr bol na to pohodlný. Ak by vypluval, tak by nezjedol a bol by hladný az do ďalšieho jedla. Docasne mozno takto deti veľmi nepriberu, nás dokonca schudol, ale naučil sa prežívať, hlad ho naučil.
Nepoznáte nejaké metódy na odgrgnutie, okrem nosenia? Možno nejaké cviky? My sme toto nikdy veľmi neriešili, tak neviem poradit.
Koľko vaša dcérka pribrala z toho proteinoveho mliečka? Bolo vidieť nejaký rozdiel?

sunshine007
17. sep 2018

@danula.ch áno, ved aj ja si to hovorím, že je jednoducho na to pohodlná, zúbkov ma 6 a nechce s nimi pracovať... Alebo nie je na to zrelá? Fakt neviem, lebo mala aj zastavený psychomotoricky vyvoj, zle EEG, istý čas užívala aj antiepileptika, preto vo všetkom pri nej 10krat zvazujem a až tak konam, možno je to na škodu, neviem. Ja som jej to mliečko musela primiesavat do normálneho umelého mlieka (pije neocate) , inak by to nevypila - aj to len v noci, kedy moc nevnímala chuť. Priberala vtedy minimálne, ja som najväčšiu výhodu videla v tom, že nechudla a v tom nutridrinku mala potrebné živiny, vitamíny, kalórie, čiže mne to pomáhalo psychicky, že aspoň niečo som do nej dostala. Ale nedávala som toho príliš veľa, aby sme cez deň zas mohli skúšať prikrmy... Každé jedlo aj hodinu, potom pol hodinu nosiť a zase uspávať... Nekonečný kolotoč vycerpania, kedy mala nechcela jest, piť, vydržala spať 30-40 minút, ale do 1,5 hodiny bola totálne vyčerpaná a zas uspávať na rukách, ešte teraz mi je zle, keď si na to spomeniem. A celodenný plač do toho. Hrôza. A bude mať rok, celkovo je to síce trosku lepšie, ale zásoby všetkých síl sa vyčerpali, ja naozaj už nevládzem. Častokrát si v duchu poviem, že ma moje prvé a milované dieťa doslova zničilo, znie to hrozne, ale je to tak.

gilmorka
17. sep 2018

S dcerkou som mala rovnaky problem, mesiac mala prehodeny rezim noc/den, po tom mesiaci sa jej zo dna na den upravil a odvtedy sa mi prestala chciet bdela dojcit, nechcela ist na prsnik ani za svet. Dojcila som ju tesne po zobudeni,kym sa este len preberala, tak sa prisala a tahala. Akonahle otvorila dokoran oci, ani za svet. V noci sa dojcila, ale ak sa nahodou v noci prilis prebrala, bolo to to iste. Po styroch mesiacoch som si zacala cez den mlieko odsavat, v noci som ju dojcila do 16 mesiacov. Cez den som jej davala z flasky, vypila na jednu davku tak max.100-120 ml, aj to som ju musela zabavat hrkalkami, alebo dokonca chvilku mobilom, rozpravkou, hocijako. Paradoxne, ak sme boli na vylete, mimo domu, niekde vonku, pila trochu lepsie aj bez zabavenia. Do dvoch rokov sme fungovali tak, ze v noci mala jednu flasku, rano po zobudeni jednu, a potom mi uz cely den mlieko nechcela a dodnes nechce. Mliecne vyrobky papa.

sunshine007
17. sep 2018

@danula.ch polohy na odgrgnutie som skúšala všetky a nič nezaberá, ona už pekne sedí aj chodí okolo nábytku, čiže ak by jej to šlo, dokázala by to aj bez mojej pomoci, no nejde to nijak. Ešte by som sa rada opýtala na najstaršieho chlapčeka, či sa teda troška rozpapal a kedy asi? Ci stále menej zje, ale pekne rastie do výšky? A patrí medzi živšie detičky, alebo je kľudný od narodenia?

danula.ch
17. sep 2018

@sunshine007 ak ste mali problemy s psychomotorickym vyvinom, tak to by asi mal posúdiť dr., či nemôže mať nejaký problém pozut potravu. Ale asi to bude len znížený apetít , ak nie je hladná, prečo by mala zuvat, keď sa jej nechce. Ja by som ju nechala tvrdo na režime 5 jedál denne, medzitym ziadne kravinky typu chrumky. Ak nechce, tak nenútit. AK aj zje na začiatku malinko, nevadí, ona si to časom uvedomí. Nechala by som to rozhodnutie, že koľko zje, iba na nej. Ale určite nemixovat. Ak vie pohryzt iné veci, tak aj obed by mala zvládnuť. Je tu ešte možnosť, že ju to kvôli rastúcim zubkom boli, vtedy deti nechcú hrýzť. Ale u vás je to dlhodobé, tak to asi tým nebude.

danula.ch
17. sep 2018

@gilmorka je dosť možné, že aj tá tvoja snaha do nej čo najviac dostať má presne opačný účinok. Prestaň sa stresovat, je to jej žalúdok, jej zodpovednost, ona bude hladna a neboj, od hladu neumrie. Tebe sa uľaví, nebude ta to tak stresovat a ona nebude pod tým veľkým tlakom, ktorý určite cíti. Hlavne to nerobte "na skusku", ak s tým už začnete, tak to treba brať ako životnú filozofiu, nastaviť sa na to psychicky.
Nutenie slabých jedakov spôsobí iba to, že sa im jedlo znechuti a problém sa tým vôbec nerieši. Potom sú rodičia v strese, deti tiež a výsledok žiaden.
Odporúčam prečítať si skvelú knižku A dosť! Francúzke deti nevystrajaju pri jedle. Mne práve táto kniha otvorila oči 🙂

danula.ch
17. sep 2018

@sunshine007 najstarší bol vždy o pol hlavy nižší, chuducki, noha tiež väčšinou o 2 čísla menšia, ako mali jeho spoluziaci. Teraz má 8r, je už skôr štíhly ako chudý, spevnené a rebrá mu netrcia. Niektorých kamarátov už dokonca prerastá, topánky velkost sa tiež vyrovnava. Ak mu niečo chuti, zje toho viac ako ja, napríklad 4 veľké buchty na pare 😀. Postupne sa rozpapal. Do niektorých jedál ho musím postrcit, napríklad máme zaužívané sladkosť po obede, keď zjedia všetko. Lebo keď "nevladze" normálne jedlo, tak nemôže vladat už nič iné. Pohyblivý bol vždy až príliš, 5 mesačný stvornozkoval, taký úkaz. A tým, aký bol drobný, to vyznelo ešte podivnejsie. Chodil v 11m, ale dokázal sa potknut sám o seba aj niekoľko krát denne ešte ako 6 rocny.

malinajahoda
17. sep 2018

@sunshine007 tak im tam povedz nech ti malú vysetria aj na tú alergiu. Ja vždy, keď som nejaké vyšetrenie chcela navyše, poprosila som a nebol problém. Povedz im to, že máš obavy či by to nemohla byť alergia. My chodíme na Kramáre. Zistili to mojej malej v 5 týždňoch. Potom sme boli po 3 mesiacoch v júni na kontrole a už to bolo dobré. Zatiaľ. Na základe toho mlieka a polohovania sa to zlepšilo. Na budúci týždeň v stredu znova po 3 mesiacoch ideme na ďalšiu kontrolu. Sama som zvedavá ako dopadnete keďže ty máš svoje mlieko. My sme na UM od začiatku.

sunshine007
17. sep 2018

@danula.ch ďakujem za tip, prečítam. Presne na to všetko, čo píšeš, aj sama postupne prichádzam a viem, že som na začiatku z obrovského strachu urobila veľa chýb - veru som občas aj prikrmy nútila, aj som bola nervózna a nervy rupli a zvýšila som hlas. Vie to asi pochopiť iba človek, čo to sám zažil s vlastným dieťaťom. S nejedakmi je to ťažké v tom, že oni by chceli len po troške zobkat v priebehu dňa a iba to, čo oni chcú. Lenže keď sa vytvárajú stravovacie návyky, mamina chce režim a dávať dieťaťu zdravé veci, nie hlúposti. Synček je teda veľký sikovnik, klobúk dole, ako ste to zvládli spolu.

sunshine007
17. sep 2018

@danula.ch ešte sa chcem poradiť, v tom približne roku si aké jedla dávala? Malá ma ráno a večer mlieko, medzitým desiata ovocná kaša (väčšinou ryža alebo pohánka rozmixovana s cerstvym ovocím), obed mäso / žĺtok +zelenina +príloha (ryža, cestovina, zemiaky) a olovrant zas ovocie, do ktorého pridám bud spaldove piškóty alebo nejaké cviklove chrumky a podobne. Robievala som to tak, lebo s ovocím väčšinou ma najmenší problém a všetko vyžaduje mixované. Ale musím to zmeniť, lebo to potom budeme mixovať do dvoch rokov a nenaučí sa poriadne jest. Ja som jej napríklad ponúkla chlebík s domácim džemom na desiatu, ale to nechcela. Vzala si len trochu striedky suchej a zapíjala to čerstvou vodou. Len teraz pred prvými narodeninami skúšame po gastro kontrole po troške biely jogurt napríklad.

sunshine007
17. sep 2018

@malinajahoda boli sme viackrát v nemocnici, opakovane som to žiadala, odpoveď bola "nedá sa". Mne sa podarilo plne dojčiť 3 mesiace a potom ešte tak vselijak ďalšie 3 mesiace, už cca pol roka mame umelé mlieko. Odmietala ho od začiatku, stále jej potrava spliechala do úst aj von - mlieko, prikrmy, proste všetko. Tak som sa nastvala a cez bazár kúpila neocate (bez bielkoviny kravského mlieka). Prišlo mierne zlepšenie, tak na gastre povedala, že nám má neocate predpisovať pediatricka a ona ZASE nič nevysetrila. Dcérke zistili tu alergiu v rámci hospitalizácie alebo cez gastro alebo cez alergologiu? Ďakujem.

danula.ch
17. sep 2018

@sunshine007 no v roku už na obed zacal jest normalne jedlo, väčšinou to čo my. Nevaríme prekorenene a presolene jedla, prípadne som pre deti pripravila jemnejsiu verziu. Na raňajky pecivo s maslom, syrom, nátierky, medik, dzem, vajíčko. .....desiata ovocná výživa s piškótami, alebo surové ovocie, olovrant jogurt, alebo tvarohové krémy, zvykla som robiť domáceho pribinacika a na večeru väčšinou rôzne mliečne kaše. To priblizne bolo tak okolo roka, neskôr sa jedalnicek rozširoval o iné jedlá. A často som do roku dávala kupované príkrmy, lebo tie aspoň ako-tak jedol na rozdiel od toho, čo som ja u varila špeciálne pre neho. Postupne sa potom chytil na tie jedla, ktoré sme jedli spolu vsetci

malinajahoda
17. sep 2018

@sunshine007 neviem a nechápem čo je to tam za lekárov, že sa nedá sa alergia vyšetriť. Divný prístup, takže dieťa môže trpieť naďalej. Ozaj nerozumiem takejto neochote urobiť čo sa dá. Moja my nemáme alergiu, reflux máme. Dnes mi z ovocného prikrmu zjedla polovicu. A zo včerajšieho obeda asi tak tretinu. Ale tak nútiť ju nechcem tak som jej mlieko dala. Áno, to neocate je asi na predpis. Tak polovicu by mala doplatiť poisťovňa. To neocate je nejaké mlieko?

sunshine007
17. sep 2018

@malinajahoda jaj, prepáč, neviem, prečo som si zle domyslela, že máte aj reflux aj alergiu. Tomuto prístupu nerozumiem ani ja a som maximálne nahnevaná a frustrovaná, že ani takmer vo veku jedného roka stále neviem, na čom sme a človek len musí skúšať naslepo a trápiť sa. Neocate je druh špeciálneho mlieka, kde je bielkovina kravského mlieka rozložená na aminokyseliny. Chuťovo odporne, ale veľmi ľahko stráviteľné. Je na predpis do roka, potom je pokračovacie mlieko tiež na predpis, ale to už musí byť preukázateľne zdravotný dôvod.

malinajahoda
17. sep 2018

@sunshine007 pozrela som si to mlieko na Google. Ani som o takom niečom nevedela. Plechovka 400g za skoro 60€. Skoro ma porazilo. Preboha to kupuješ ako často? Ta cena je nehorázna. Len škoda, že to nejde cez lekára na recept. Aký rozdiel je medzi týmto mliekom mliekom hypoalergénnym HA?

danula.ch
17. sep 2018

@sunshine007 my máme iné mliečko

danula.ch
17. sep 2018

PredpiSú je sa to deťom do 8kg, potom to už nehradi poistovna

sunshine007
17. sep 2018

@malinajahoda áno, toľko stojí neocate bez predpisu, ale doteraz nám ho padiatricka predpisovala, doplatok bol 6€ za plechovku, to je v pohode. Problém je, že malá bude mať rok a ak by mala mať toto pokracovacie mlieko, musela by mať potvrdenú diagnózu alergie. A gastroenterologicka to odmieta vyšetriť. Namiesto jednoduchého odberu mi kázala dávať postupne sušienky, biely jogurt, maslo a ze "uvidíme", mám jej volať o pár dní. Lenže dcérka má problémy s jedením a refluxom, plynmi a stolicami prakticky od narodenia, veľmi sa to zvýrazňuje pri zuboch, ktoré sa prerezavaju veľmi dlho a ťažko, každý zub trvá mesiac (!!!!). Takže ja neviem posúdiť, či jej zhoršený stav pripísať zubom alebo tomu, že jej skúšam dávať bielkovinu kravského mlieka. Na porazenie toto.

sunshine007
17. sep 2018

@danula.ch áno, toto je nutridrink, presne toto som malej dávala, keď úplne odmietala papať a piť, bola prakticky závislá na mlieku a nevedela som do nej nič dostať. Takže do mlieka neocate som jej primiesavala v noci tento nutridrink a vďaka tomu nechudla.

jvlo
17. sep 2018

Zažila som, bohužiaľ...Dcéra sa najskôr odmietala dojčiť, potom aj fľašu, došlo ti tak ďaleko,že nepila aj 10-20hodin nič... Skončilo to úplným odmietanim hocijakej potravy z dôvodu silných alergií na mlieko a vajcia. Ale ona bola extrém. Mladšia dcéra to isté,ale u nej sme vedeli, čo sa deje, hneď dostala neocate a je úplne v poriadku, apetít sa vrátil

malinajahoda
17. sep 2018

@sunshine007 no preboha. Taj to je sila. Kam chodíte na gastro? Čo je to tam za tr.bu? To som ešte pekne nazvala. Moje nervy, to je taký problém vyšetriť tvoju malú? Ona nie je pri zmysloch. Čo ju nezmenite? Môj muž by vzal našu malú a šli by sme inam. Nie je jediná. Veď sa ti dcérka trápi. Celé zle. Koľko má mesiacov a koľko váži?

jvlo
17. sep 2018

@sunshine007 keď som klikla na tvoj blog, šla som takmer na istotu,že tam budeš mať bydlisko Žilina. Ak chodíš na gastro do Žiliny, tak máš dočinenia s tou istou dr, ktorá úplne zanedbala moju nelku, urobila zo mňa hlupanu, ktorá pomaly nechce dať najesť svojmu dieťaťu, lebo mojej dcérke nič nie je a ja si to vymýšľam... Bože, nie je možné, že ta dr ešte stále vyšetruje deti a tvári sa ako odborník. O alergiách toho vie menej ako moja 12 ročná neter. Moja rada pre teba...utekaj, kade ľahšie, do MT, TN, BA, to je jedno kam, daj si dieťa vyšetriť odborníkovi