Zavádzanie orechov

idemo
7. okt 2023

Ahojte, keďže sa pomaly blížia vianoce a ja viem že synček (22m) už bude ochutnávať vianočné koláčiky tak som sa rozhodla pomaly zaviesť aj orechy (doteraz som sa toho extrémne bála ako prvorodička a matka s panickými atakmi).
Dnes skúšam lieskove orechy, potom skúsime vlašské a arašidy. Kúpila som v dm 100% pastu z lieskovcov a ráno som na lyžičke malému dala ochutnať. Bože taky stres aký mám teraz celý deň🤦🏻‍♀️, len ho sledujem každú chvíľu a nervózna som.
Mali str nejaké reakcie na orechy? Čo by som si mala všímať.
Ďakujem za odpovede.

janinah
7. okt 2023

Vieš čo v tej paste ešte môže byť domiešané? Treba čisto dať len to,na čo chceš odsledovať alergiu.

pribinak
7. okt 2023

Máte v rodine nejakú vážnu alergiu na orechy? Ak nie, tak by som nerobila dramu

amelia89
7. okt 2023

@janinah vsak normalne 100% maslo orieskove predpokldam kupila,to neobsahuje navyse nič.

nevenka
7. okt 2023

@idemo moje nervy, vsak si mu nedala jed. Dam Ti priklad. Ja mam manzela alergickeho na mak a sezam. A sezam trepu naozaj vsade. Tohto som sa bala, ako na toto a dalsie orechy budu reagovat deti. No skusili sme, sezamovu kaiserku, ked bol manzel doma a propadneby sme vedeli poriesit RZP, lebo fakt on keby zjedol mak, tak anafylaxia. 3 z deti nic a najmladsia ma 9 mesiacov a nedavno na zemi nasla kus kaiserky, co nechal takmer 3 rocny niekde v obyvacke a spokojne si z toho jedla...😛. Tak takto sme zaviedli sezam u nej. Orechy klasicke som davala okolo roka tusim. Arasidy az neskor asi...Presne neviem. Ale dojcila som dlho, aj som vsetko mozne jedla a tak cez mlieoko dostavali mini davocky vsetkych moznych alergenov. Ao tehotna som sanemohla dojest vlasskych orechov, 3 kila som minula na selico mozne a len tak pojedat 🙈.

amelia89
7. okt 2023

@idemo keby mal mat nejaku vaznu reakciu ma ju hneď. keby mal mat nejaku slabsiu reakciu na potraviny bude mat len vysyp. Cize nestresuj sa z toho, bude to v poriadku.Inak podla najnovsich vyskumov je to tak ze cim skor sa potravina zavedie tym nizsia sanca je na rozvoj alergie,takze okrem hub a medu sa vlasne do roka moze skusit vsetko.
a dodatok,podla mna je nerealne aby sa za tych 22 mesiacov nestretol v ziadnej potravine/pecive so ziadnym orechom, alebo jeho stopami takze on uz nieco zavede aj ma 🙂 vela zdravia !

zuzanka.zuzu
7. okt 2023

čo? toto sa má zavádzať a sledovať? 😂 a doteraz 2r nejedol nič kupované? však ten už má chrúmať snáď všetko 😀 žiadna pasta, normálne polož misku mandlí a uvidíš 😀 na začiatku som ich drobcovi aspoň podrvila na menšie, včera si ale 2,5r otvoril mandle z tesca a normálne polovicu sáčika vychrúmal 😀 však o rok ti pôjde do škôlky, to ešte len uvidíš mňamky čo popapá 😉

danyelia
7. okt 2023

Ale prosím Ťa, to fakt toľko paniky kvôli orechom? Raz som dala malú dcéru aj syna strážiť dedovi na deň, no keď som sa dopočula, čo všetko s chuťou pojedli a nič im nebolo, akurát sa možno dobre 💩 vlasy mi stáli dupkom...ochutnali klobásku, bôčik, fazuľovú polievku, študentskú pečať s orechami, olivovú pizzu a prežili to. Pravdepodobne mu nič nebude, skôr vidím problém v Tvojom prežívaní takéhoto ,,problému,, a to neber v zlom. Ale keď kvôli tomu stresuješ a nervózna si celý deň, tak čo bude, keď prídu vážnejšie starosti?

hederamonstera
7. okt 2023

Moj mal orechy v podobe masla aj do jeho 1 roka. Cosi, neblazni, takto stresovat😂 ako ti uz napisali, tazka reakcia by uz bola

jaskolka
7. okt 2023

V množstve potravín sú aj stopy orechov, čiže je možné, ze už dávno si to "zaviedla" a ani nevieš o tom.
A ako som zavadzala ja? Normálne som dala jest trebárs orechové satôčky, makové slíže, chlieb saslom a medom..A ani mi nenapadlo, že by som ich mala sledovať.
To akože syn nikdy nejedol ani arasidove chrumky? A kúpiť orechovu pastu by mi ani nenapadlo, dvojročny už predsa zje aj normálne orech.

petamich
7. okt 2023

nie nemal ziadnu reakciu 🤷‍♀️ tiez si myslim, ze uz ich moze mat zavedene ani o tom nevies, ked aj stopovo (v mnozstve potravin su stopove prvky orechov)

jaskolka
7. okt 2023

@zuzanka.zuzu môj sa ide potrhat za vlasskymi, mame dva orechy na dvore a celé dni len zbiera pod nimi a nosí do krabice, aby sa vysusili 😆🙈.
Keď som ich luskala, normálne hneď z misy bral a pchali obaja do seba.

aliaray1
8. okt 2023

@idemo reakcie na orechy vidim primarne v tebe- tvoj strach. Nasa ma zavadzane orechy od 6-7 mesiacov a ziadne alergie na ne nema.

Mozno by tebe aj dietatku prospelo si viac vyhladavat info...cim viac si informovana, tym mensi stres budes mat.