Brigáda pre nezamestnaných

veva011
16. sep 2020

Ahojte, práve som škončila strednú školu a som nezamestnaná. Prihlásila som sa na úrad práce a našla som jednu prácu kde by ma zobrali ako brigádnika. Ale teraz neviem ako to je, koľko môžem odrobiť poprípade keby som sa odhlásila z úradu práce nemohla by som odrobiť viac? Vopred ďakujem každému za odpoveď.

mogaa
16. sep 2020

@veva011 pokiaľmáš brigád treba to nahlásiť na UPSvR inak ťa vyradia

lucka_ke
16. sep 2020

dohoda môže trvať najviac 40 dní za rok (počítajú sa dni trvania dohody, nie odpracované) a mesačne môžeš zarobiť okolo 200 Eur, ak by si mala dohodu trvajúcu dlhšie, alebo by si zarobila za mesiac viac, vyradia ťa z evidencie

veva011
autor
16. sep 2020

@lucka_ke aha ďakujem 🙂... a keby ma vyradili z evidencie, potom by som si musela platiť zdravotné poistenie poprípade ešte niečo? a neviete koľko by sa mi zdaňovalo z toho odrobeného?

severkats
16. sep 2020

nezabudni, že ju musíš doniesť deň pred nástupom, inak ťa vyradia. Tiež ako je vyššie spomenuté, nesmieš prekročiť sumu životného minima za mesiac. A platí to na 40 kal. dní od nástupu (vrátane sobôt, nedelí, sviatkov.)

severkats
16. sep 2020

A ešte môžeš byť vyradená, ak by si uzavrela druhú dohodu, nesmú byť 2 dohody súbežne.

lucka_ke
16. sep 2020

@veva011 kým trvá dohoda platí za teba zamestnávateľ, po skončení dohody sa môžeš znova evidovať na úrade práce

hettinka
16. sep 2020

@veva011 obmedzenia sú tu preto, že ak niekto ponúka prácu, mal by dať svojmu zamestnancovi riadnu zmluvu na TPP, ked aj na čiastočný úväzok. Potom v podstate už nie si nezamesztnaná, ale pracujúca. Je to ochrana zamestnanca, aby to firmy nezneužívali.
Popri evidencii je istá možnosť privyrobiť si na pár hodín, ale namalo by to byť tak, že sa ti ostatní pracujúci poskladajú na odvody, a ty budeš "brigádovať" celý rok.