Je to šikana na pracovisku?

8. dec 2023

Ahojte, pracujem ako vedúca predajne v potravinách už skoro 6 rokov. Práca ma baví - alebo skôr bavila. Dostali sme novú oblastnú manažérku, ktorá je strašná. Nevie sa ku nám správať, kričí, na predajni nás zhadzuje štýlom, že fuj, vyzerá to tu ako veľká grcka, nadáva a vyjadruje sa o druhých z celej firmy strašne. Napríklad má seberovnu kolegyňu, tiež oblastnú a povie, že jej ľudia sú (nadávka) alebo že pani, ktorá má na starosti lahôdky je (nadávka) no a takto sa vyjadruje. Týmto ľuďom to nepovie do očí ale takto sa o nich vyjadruje. Je vo svojej profesii dobrá lebo celkom plní ciele ale nečudujem sa keď sa jej všetci bojíme. Ja si kvôli nej hľadám druhu robotu. Mne je zle, boli ma žalúdok a mám z nej stres a strach. Môj zástupca si tiež hľadá novú pracu. Len neviem či mám byť ticho a napísať si výpoveď a odist alebo to mám riešiť? Dá sa toto vôbec riešiť keď celé sefstvo je na jej strane? Mám voľno a ona mi nadáva keď jej nedvihnem mobil, zhodí ma slovné a vynada mi. Pri najbližšej návšteve mi to dá pocítiť. Naozaj mám strach z nej. Neviem čo robiť. Nechcem si zničiť zdravie kvôli takejto žene. Ona je vo firme asi tri roky ale menili rajčiny tak ju dali nám. Viem, že mala v minulosti sťažnosť za jej správanie. Čo mám robiť aby mi úplne neznicila život prípadne mi nerobila problemy v novej robote 🙁

melanta
8. dec 2023

Preložili ju inam preto, že boli na ňu sťažnosti. Sťažujte sa aj vy. Prečo by si si mala nervovať život kvôli takejto osobe? Máš vedenie, treba sa písomne sťažovať, popísať presné a na slovo konkrétne záležitosti.

viestta
8. dec 2023

Aj na ma svojich nadriadenych, treba sa nanu stazovat u nich. Zijeme v 21. storoci, nikto nema pravo vyjadrovat sa o inych slovami, ktore slusny clovek nema v slovniku.

pribinak
8. dec 2023

Už teraz by som napísala nadriadenému mail, že tato dáma sa vulgárne vyjadruje, nedokáže konštruktívne komunikovat, zhadzuje a ohovára ostaných manažérov, nie je schopná efektívnej komunikácie a spolupráce a že vzhladom k tomuto všetkému zvažujetd viacerí zmenu zamestnania nakoľko celé jej správanie a komunikáciu voči Vám považujete za šikanu a manipuláciu

A uvidela by som zopár príkladov

deti95060810
8. dec 2023

prečo by si ty mala dať výpoveď. Neustupuj. Kričí ona - krič aj ty.
Na hrubú dieru - hrubá záplata....
Ako sa do hory volá - tak sa z nej ozýva....
Bojuj. Nech ona odchádza s bolesťami v žalúdku a nie ty.

pribinak
8. dec 2023

@deti95060810 čo jej to za hlúposti radis? Ona kričí tak má kričať aj ona (autorka) však budú ako 2 opice a ešte ona (autorka) bude mat problém

katarinaba
8. dec 2023

@pribinak ano, ona musi vediet ubranit samu seba. Ja by som na seba nenechala kricat ani od generalneho riaditela. Ani od majitela. Ak ma problem, nech sa paci, mozeme sa rozpravat slusne, bez kriku a na urovni. Prvy krat by som ho upozornila slusne, bez kriku. Druhy krat by som nakricala aj ja. Nie som male decko, aby na mna niekto kde kade vykrikoval. Nech by mal na to akykolvek dovod. A samozrejme aj to, co si vyssie napisala.

pribinak
8. dec 2023

@katarinaba ona (autorka) je na nižšej pozícii, ak by kričala, tak by to dopadlo pre ňu ružovo

Ani ja na seba nenechám kričať, od nikoho, hneď toho človeka stopnem a požiadam aby na mna nezdvíhal hlas a komunikoval slušne, krik nedopadne nikdy dobre

Treba argumentovať, ísť po faktoch a skutočnostiach, nie tam vrieskat ako 2 opice v klietke

autor
8. dec 2023

@pribinak ja kričať nebudem, robím vedúcu v obchode a mekricim nikdy ani po svojich zamestnancoch. Je to pod moju úroveň. Ak je problém riešime to dohovorom, prípadne písomným napomenutím. No nikdy sa neventilujem tak, aby som po nich hucala. Svoju prácu si robím zodpovedne a baví ma. Žiaľ moja nadriadena je taká aká je. Hučí, kričí, poníži človeka. Povedala som jej, či musí kričať, či fakt je toto zrovna vhodné. Začala vrieskať ešte viac.... Môj muž si raz vypočul ako po mne kričí so telefónu. Vzal mi mobil, povedal jej, nech si dá lexaurin a zlozil... Celý týždeň som mala v práci peklo od nej, hľadala len aby našla chybu a aby si ma mohla podať.

pribinak
8. dec 2023

Presne! Drž si svoju úroveň a neznizuj sa na úroveň tamtej “dámy”

Manžel 100 bodov 😁😁😁

diewcatqoo
8. dec 2023

Urcite sa stazuj. Ak sa bojis o miesto, tak skus anonymne. Neviem si predstavit, ze by po mne v praci niekto hulakal. Ja by som sa hned ozvala, ze sa s nou ani nebudem bavit, ked na mna mieni zvysovat hlas.
U nas vo firme toto vedenie striktne riesi. Staci, ze sa niekde suchne nejaka fama, ze sa niekto z manazerov vozi po podriadenych, hned idu na kobercek a musia potom vsetci absolvovat skolenia.

betulinka1
8. dec 2023

Poslala by som staznost vedeniu. Ak mate kamery o to lepsie, vedia si pozriet jej vyjadrovanie.

avonladyba
8. dec 2023

Samozrejme, že sa na ňu sťažuj vedeniu. Toto nie je normálne správanie a nemôže si to dovoliť. Uveď tam čo je aj pravda, že viacerí jej podriadení zvažujú odchod zo zamestnania. Neverím, že vedenie nezasiahne. Nikto nie je nenahraditeľný, a ona sa zjavne vôbec nevie slušne ani profesionálne správať.

januska12323
8. dec 2023

Ozvite sa, aj tak chcete odísť tak čo horšie ako výpoveď sa môže stať?

pbra40
8. dec 2023

Opytat sa kolegov, ci v tom ste spolu, ci sa podporite navzajom a budete sa spolocne stazovat. Cim viac, tym lepsie.
Ak ano, dohodnut si stretnutie s jej nadriadenym, ist na stretnutie, predtym poslat email s podpismi vsetkych.
Na stretnutie ist pripraveni, mat podklady, popis situacii, pripadne nahravavky, zaznamy z kamier.
Drzim palce

felycity
8. dec 2023

ako ti baby vyššie radia, už sa psychicky pripravuješ na odchod, takže viac stratiť nemôžeš, ALE preboha neskláňajte hlavy a nedovoľte, aby tu takýto ľudia tu manipulovali s inými, ozvite sa, nazbierajte podklalady a riešte to, ozvite sa, neexistuje, že ti bude niekto takto ničiť zdravie, vážte si samých seba

ajusa12
8. dec 2023

No ja robím predavačku a vyslovene mame napísané v pracovnom poriadku, že použitie nadávok je hrubým porušením pracovnej disciplíny. U nás by takéto správanie sa ci už nadriadeného k podriadeným, či podriadených medzi sebou, bolo na pokarhanie, ak nie aj vyhadzov.

stanulienkat
8. dec 2023

Kričať nemusíš, ale normálnym hlasom je môžeš povedať že je p***😉

deti95060810
8. dec 2023

@pribinak a prečo by mala problém... podľa teba áno - podĺa mńa nie.
tak nech si vyberie...
srať na hlavu si nenechám nikdy...

deti95060810
8. dec 2023

@stanulienkat tak to nie.. používať nadávky je neprípustné...

tykat
8. dec 2023

Treba sa povzniest, ale chapem ze su povahy ktore si to velmi pripustaju k srdcu
"...Vzal mi mobil, povedal jej, nech si dá lexaurin a zlozil... Celý týždeň som mala v práci peklo..." tak vzdy ked ti zacala robit peklo by som jej to pripomenula, ze si len nici srdce ked sa takto dostava do vyvrtky a teda ci fakt nechce nieco na ukludnenie.
A ak o niekom povie, ze je piiip tak by som dotycnu hned zavolala "Božka tuto manazerka povedala ze si piiip, pani manazerka mozete to zopakovat nech to riesime z oci do oci a nie poza chrbat?"
ALE podla mna sa jej tak lahko nezbavite, kedze ako pises ma vysledky. A poviem ti mohla by vo vasom retazci rotovat aby si zamestnanci uvedomili co je ich napln prace, asi vidi kde su chyby ale nevie to podat. Na druhej strane ked by bola makka tak ju pustia jednym uchom dnu a druhym von.
Lebo zase sa mi stava, oddelenie zelenina ovocie je najlepsi priklad, ako zamestnanec pobehuje pomedzi pulty a zatial tam ma uplne okato vystavene hnile kusy, bednicky rozlozene tak ze je problem prejst s vozikom, sacky si musim zobrat z oddelenia peciva...a je to denne ....takato by ho asi vedela dat do laty.
Niekedy treba natvrdo ukázať čo po tých ľuďoch chceš lebo "Ak je problém riešime to dohovorom, prípadne písomným napomenutím." sáčky pravidelne nedoplní ani pravidelne nevytriedi hnilé kusy spomedzi nehnilých. V tejto práci musí byť určitá rutina.

alickapusinka
8. dec 2023

Raz by mi vynadala a to by bolo posledné. Ta by zažila takú hanbu pred všetkými že sama by odišla ale to som ja. Len toľko si dovolí k tebe čo TY dovolíš jej. Nadávky cudzia osoba no išla by do...Ale ja sa ozvem vždy mne je to jedno či je to nadriadený alebo chlap alebo žena.

pribinak
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzicka122
8. dec 2023

ach, toto ma mrzi, dospeli ludia by sa takto v praci nemali spravat. Baby ti radia spravne, riesit to vyssie. Urcite, ja vsak len doplnim, ze bud profesionalna, nedaj sa strhnut emociami a bud vecna! Myslim aj pri jednani s nou, ale hlavne teda s vedenim. Takychto "veducich" na styl "dostalo sa hovno na policku a mysli si, ze je 5korun" ci ako sa to vravi.... ach to neznesiem... Ozvi sa, stazuj sa, treba ju upratat... osobne si myslim, ze ked uvidi, ze sa jej nebojite a postavite sa jej, tak sklapne usi a stichne... dufam, verim a velmi drzim palce!!!!!

kamatopo
8. dec 2023

No keď jej na predajni neostane ani noha tak už možno sefstvo nebudete také nadšene a spokojne😉. Niekedy je škoda sa sťažovať ,keď ma podržanu stranu. Niekedy je lepšie odísť a hľadať iné možnosti. Nie si povinná zničiť si psychické zdravie skrz takéhoto jedinca

travel_mommy
8. dec 2023

11 rokov som pracovala v maloobchode na pozícii oblastnej manažérky. Aj keď to boli tlaky a nie všetko bolo vždy ružové, komunikácia na predajnich a ľudmi, ktorí tam pracovali, bola vždy z mojej strany úctivá, prívetivá a priateľská. A ciele sme dosahovali aj bez kriku a vyhrážok, či urážok. Správanie, ktoré popisuješ, je neprípustné. Je treba, aby si opísala túto situáciu vedeniu. Napíš im mail, povedz im, ako sa k vám správa a pokiaľ vednie nezjedná ráznu nápravu, tak v tej firme nemáš čo robiť. Toľko odo mňa. Držím palce!

travel_mommy
8. dec 2023

@pbra40 nahrávky sú protizákonné bez vedomia osoby, ktorú nahrávate

ivik4
8. dec 2023

Komentare necitam ale pre boha zena neopovaz sa kvoli dakej drzej trube odist z roboty ktora Ta bavili, okamzite sa na nu stazujte viacere a napiste konkretne pripady jej spravania ! A ja by som jej normalne do ksichtu povedala nech sa ku nam sprava lepsie a nie ako ku psom. Mam u riti ci sa ku mne sprava hrozne nadriadeny ci zakaznik, ja si nikdy srat na hlavu nenecham .
Hnus Títo co sa povysuju nad ostatnych 😡

cimage
8. dec 2023

Mala by si napisat staznost, kedze si veduca a si zodpovedna aj za svojich podriadenych. Ked ju vedeli preradit k vam, tak ju mozu preradit aj inam a v lepsom pripade vyhodit. Urcite by som to netrpela, aby na mna, dospelu osobu, kricali v praci a vulgarne sa vyjadrovali.

barborachors
9. dec 2023

nahrat si jej nadávky na mobil a pustiť pred vedenim, s tym ze ide o sikanu. A samozrejme pisomna staznost viacerych, nebojte sa. Teraz sa vsade spomina sikana, nie je lepsi cas na tento krok ako teraz. Odvahu, vyhrate to.