Nástup na materskú v ochrannej lehote

baruska_beruska
3. máj 2010

dobry den, viete mi prosim poradit?
som nezamestnana, ale platim si uz dostatocne dlho dobrovolne nemocenske poistenie, cca 1 rok.
len zaklad z ktoreho platim je nizky a tak som sa rozhodla pred nastupom na matersku zamestnat u znameho.
planujem koncom juna sa odhlasit z dobrovolneho nemocenskeho poistenia a zaciatkom jula sa zamestnat s maximalnym vymeriavacim zakladom. potom by som chcela cca po 2 tyzdnoch dat vypoved v skusobnej lehote a ako nezamestnana nastupit na matersku - cca 8 tyzdnov pred terminom porodu.
z coho sa mi bude ratat materska? mate s tym niekto skusenost?

gapa
3. máj 2010

nárok na materské v ochrannej lehote vzniká presne 6týž. pred pravdep. termínom pôrodu, tj nie už 8tžý. pred. Materské sa bude rátať, ak si podáš žiadosť len zo zamestnania v ochr. lehote, tak z rozhodujúceho obdobia, ktoré sa zistí podla začiatku a konca prac.jpomeru, t.j. presných dátumov.

baruska_beruska
autor
4. máj 2010

Dakujem za odpoved.
Asi to nebudem komplikovat s tou vypovedou pred nastupom na MD, a zostanem vo firme zamestnana az do konca MD a mozno potom dam vypoved dohodou pred nastupom na rodicovsku dovolenku. Ale pochopila som to tak, ze ta vyska materskej by mohla byt cca maximalna. Nezavisi to od toho, kolko dni vlastne budem zamestnana, ale len od hrubej mzdy, ktoru si so zamestnavatelom dohodnem. Dufam, ze to chapem spravne. Este raz dakujem.

jankah77
1. apr 2011

Ahoj, chcela by som sa poradit.
Od 16.6.2003 do 31.10.2010 mi trval pracovny pomer na dobu neurcitu.
Pocas pracovneho pomeru od 30.9.2007-25.10.2010 som bola na MD+RD, potom som nastupila do prace (5 pracovnych dni), no nasledne bol pracovny pomer bol ukonceny dohodou a hned som sa nahlasila na UPSVaR. V case ukoncenia prac. pomeru som uz bola tehotna.
Takze momentalne som nezamestnana, a nastupujem na MD v ochrannej lehote (3.4.2011). Môj posledny zamestnavatel je momentalne v likvidacii.
Moja otazka znie:
1) co po ukonceni MD? Kam sa zahlasit? Keby som bola zamestnana, nastupila by som na RD... Ale kedze uz nie som zamestnana, tak uz narok na RD nemam, ze...Tak teraz neviem, kam sa hlasit, mam len poziadat o RP na UPSVaR? Je potrebne nieco nahlasovat aj na SP a ZP?
2) kam vsade ist po ukonceni poberania RP (tj po dovrseni 3.rokov dietata?). Predpokladam, ze na urad prace - budem si hladat pracu. Alebo mam aj ine moznosti? Viem ze predbieham a zakony sa rychlo menia, ale rada by som mala aspon trosku predstavu, co ma asi caka.
Dakujem za pomoc

jankah77
1. apr 2011

A este jedna otazka ma napadla: som v II. pilieri, a chcem, aby za mna stat platil prispevky do tohto II. piliera. Niekde som citala, ze to treba nahlasit na SP do 30 dni od nadobudnutia pravoplatnosti rozhodnutia o materskej, inde zas, ze to nahlasit po porode spolu s prihlasenim sa na DP. No lenze tento tyzden som bola na SP poziadat o tlaciva ohladom prihlasenia na DP (aby som nemusela behat s malym), s tym ze to vyplnim doma a manzel donesie. Tak som sa pytala aj na ten II. pilier, a uradnicka mi povedala, ze tato zalezitost sa uz nenahlasuje.....uz to robi SP automaticky, ak mam II. pilier? Alebo ma zle informovala?

bambi9
1. apr 2011

@jankah77 ano je to tak, aj mne povedali ze staci prist az po porode 😉

jankah77
2. apr 2011

@bambi9 no prave tomu som sa chcela vyhnut, nerada by som s novorodencom chodila po uradoch, ak nemusim, navyse by som kvoli tomu musela cestovat az do KE. Z vyjadrenia uradnicky som skor pochopila,ze uz sa vobec nenahlasuje ten II. pilier, nepovedala, ze az po porode.

bambi9
2. apr 2011

@jankah77 no vraj sa uz ozaj nenahlasuje ten II pilier... po porode som myslela tie tlaciva na dochodkove kt. si si chcela prichystat ... to az s rodnym listom 😉

jankah77
2. apr 2011

@bambi9 diky 😎

jankah77
4. apr 2011

nevie mi nikto odpovedat na moje prve otazky ohladom konca MD pocas ochrannej lehoty? ani @gapa ?

gapa
4. apr 2011

@jankah77
ak si bola na md +rd (ako zamestnanec) do 25.10.2010 a od 26.10.-30.10.2010 ti trvalo nem.poistenie zamestnanca (odpracovala alebo si čerpala dovolenku) a dnom 30.10.2010 skončil tvoj prac.pomer a si tehotná s PTP cca 15.5.2011, tak v čase ukončenia prac.pomeru si bola určite tehotná a teda ti plynie 6mesačná ochr. lehota, ak ti po ukončení tohto NP nevzniklo nejaké iné nové. TAkže v takom prípade máš presne 6týž. pred očakávaným termínom pôrdou určite nárok na materské v ochr. lehote.
no nepýtaj sa v akej výške, to netuším. Ten zákon pre zamestnancov je priznám sa pre mna jeden des. Bol aj predtým v určitých veciach nejasný, no teraz je to hrozné. Aj som ti to chcela vysvetliť prečo je to des, no to by bolo na dlho a nemám ani vytlačené presne znenie. No nezávidím teraz pracovníčkam SP.

Ak nie si zamestnanec, tak ani pred 1.1.2011 sa to do tých 30dní u nezamestnaných na II. pilier nepodávalo, to len tí, ktorým TRVALO povinné poist. zamestnanca alebo povinné NP szčo a poberali materské. Ale ani nemám nejaké čerstvé info zo SP, no teba sa to ozaj netýka. Ostatným by som doporučila zistiť to cez poradnu soc.poistovne.

Ak si sa napr. dovršením 3rokov podala odhlášku z dôch.poistenia na prvé dieťa a teraz si nezamestnaná a zabezpečila si riadnu starostl. o dieťa do 6rokov, tak môžeš byť aj teraz dôch.poistená štátom (to platí od 1.1.2011), no nedá sa podať prihláška spätne, najskôr odo dna jej podania.
NO prihlás sa najneskôr do 45dní po pôrode (alebo to bolo42??? mi to vypadlo :( 😅 )

jankah77
4. apr 2011

@gapa Diky Gapa, na MD som nastupila v ochr. lehote, akurat dnes. Vysku materskej neriesim, uvidim. To s tym druhym pilierom bolo to, co som nevedela. Ani pri prvej MD, prihlasila som sa len na DP ale druhy pilier nie (skoda).
No a po ukonceni RD som nastupila do prace (odpracovala som) a aj som sa odhlasila z DP, a nasledne po ukonceni PP som sla na urad prace zaevidovat sa ako nezam., no nenapadlo ma, ze sa mozem nahlasit ako osoba riadne sa starajuca o dieta do 6r ...a maly chodi do skolky, posledny mesiac uz na cely den. Po porode sa na tu DP nahlasim, uz mam doma tlaciva.

Nevies mi poradit, co po ukonceni MD? Predpokladam, ze budem musiet ist na UPSVaR poziadat o RP, asi aj na ZP oznamit ukoncenie MD (alebo na ZP ist az po ukonceni poberania RP)?
A co DP - musim ist na SP to odhlasit po ukonceni MD, alebo az po ukonceni poberania RP, alebo vobec neodhlasovat?
Neviem, aky vlastne status budem mat pocas poberania RP - mam ist aj na SP prihlasit sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6r , alebo to mam urobit az po ukonceni poberania RP? Nechcem s nim byt doma do 6r, ale asi budem musiet s nim ostat do septembra, tj este nejake 4 mesiace po dovrseni 3r, kym nastupi do skolky (v sept)...no a ja si zatial budem hladat pracu. Da sa byt zaroven vedena na Urade prace ako nezam. a aj byt Osoba starajuca sa o dieta do 6r (vtedy mi plati stat DP, ze)?
Fakt uz mam z toho hokej. Poslala som svoje otazky aj na SP, no kto vie, ked sa rozhybu, zatial mlcia.

gapa
5. apr 2011

@jankah77
pýtaš sa aj na veci, v ktorých budú určite nejaké zmeny dovtedy, kým sa ta to bude týkať, ale v zásade treba riešiť:
1. zdravotné poistenie
- upravuje ho Zákon o zdravotnom poistení
- vybavuje sa na tvojej zdravotnej poisťovni
2. dôchodkové poistenie štátom ako osoby riadne sa starajúcej o dieťa do 6rokov
- upravuje ho Zákon o sociálnom poistení, ktorý sa odvoláva na definíciu riadnej starostlivosti na Zákon o rodičovskom príspevku
- vybavuje sa na sociálnej poistovni podla trvalého pobytu
3. rodičovský príspevok
- upravuje ho Zákon o RP
- vybavuje sa na UPSVaR odbor sociálnych vecí a rodiny (tam kde rodinné prídavky a príspevok+ príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa)
4. ak zamestnaná nie si, tak zamestnávatela neriešiš a szčo to majú trochu komplikovanejšie.
5. ak ti netrvá zamestnanie a chcela by si mať nárok na podporu po dosiahnutí 3rokov dieťaťa alebo by si chcela mať nárok na dalšiu materskú, tak treba myslieť aj na dobrovolné poistenie (v nezam, pre nárok na podporu alebo nemocenské pre nárok na materské), no to nebudem rozoberať. Ale bez nového poistenia napr. dobrov. poistenia, ti podla terajších zákonov nárok na podporu ani materské nevznikne. Ale zákony sa predpokaldám budú aj meniť, tak je to preto komplikovanejšie.

1. zdravotne si poistená štátom bud:
- ako uchádzač o zamestnanie
- ako poberatel matetrského
- ako poberatel rodič.príspevku
- ako osoba osobne celodenne a riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (po ukončení poberania RP ak dieťa chodí do škôlky na max. 4hod., ... )

zmeny treba do ZP nahlásiť (aké nebudem rozpisovať, nie je to asi jednoznačné...)
v niektorej poistovni vraj netreba nahlasovať poberanie RP, no to si zisti priamo u svojich a konkrétne čo treba, nemusia byť rovnaké postupy

2. k dôch. si hlavne zisti, či treba dať k prihláške aj to Oznámenie o účasti na dôch.sporení časť B !!! Neviem, či treba, no určite by som si to cez ústredie na tvojom mieste zistila. PRihlášku treba do 45dní po pôrode, urobiť si pre seba kopie a na nich nechať potvrdiť prevzatie.
Potom neskôr si zisťíš, kedy sa treba odhlásiť (napr. nástuom do prácovného pomeru, alebo dovršením 6rokov, evidencia na UP t.č. nevadí a ani to, že dieťa chodí do škôlky na 8hodin) či to nejako zjednoduchšia. Neviete, či je niečo na ich stránkach??, lebo síce som tam niečo objavila, no už neviem presne kde a nie som si istá tým, nie vždy to v SP všade funguje, tak radšej by som urobila aj niečo, čo netreba.

dôch.poistená štátom môžeš byť ak nie si povinne dôch.poistená ako zamestnanec alebo szčo a zabezpečila si riadnu starostlivosť o dieťa do 6rokov (napr. aj škôlkou, alebo inou plnoletou fyz. osobou), nepoberáš dôchodok, máš trv. pobyt na SK ...

3. samozrejme o RP treba požiadať a budeš k tomu potrebovať aj zo SP jedno potvrdenie.

jankah77
6. apr 2011

@gapa Diky, dnes mi prisla aj odpoved zo SP. Poslali mi dlhocizny majl, ale ako je zvykom - vacsia cast majlu boli fakty, na ktore som sa vobec nepytala 🙂....no aspon nejake veci som si overila. Takze ohladom II. piliera su zmeny, cit:
Ak ste sporiteľkou v II. pilieri, nemáte voči Sociálnej poisťovni žiadnu ohlasovaciu povinnosť. Sociálna poisťovňa s účinnosťou od 01.01.2011 automaticky nahlási sporiteľov v II. Pilieri, a to od nástupu na materskú, bez ohľadu na fakt, že si materskú uplatníte v ochrannej lehote.

To ci vadi skolka ak chcem byt Osoba st. o dieta do 6r (OSOD do 6r...nechce sa mi to furt vypisovat 🙂 a byt DP statom, sa nevyjadrili vobec, tak asi nie, ako pises aj ty. Ale kvoli ZP moze len na 4h, ze? Aj tak krpca budem davat len na 4h, aby si privykol (tomu starsiemu to trvalo veeelmi dlho), kym si nenajdem pracu.

Takze po ukonceni MD zajdem vybavit RP, ale na SP nemusim ist, lebo vlastne uz po porode vypisujem Reg. listu FO a aj Vyhlasenie, ze som osoba starajuca sa o dieta do 6r. Teda by mi malo pokracovat DP platene statom a ostanem OSOD do 6r, kym sa neodhlasim sama.
Po ukonceni poberania RP sa zaevidujem na urade prace, no ale odhlasit sa z DP a z OSOD do 6r sa staci az ked si najdem pracu, resp dieta dovrsi 6r.
Na strankach SP som nasla nieco okolo toho, ale bolo to neaktualne (revidovane v r. 2009).

Dufam, ze som sa z toho vysomarila spravne.

Veci okolo ZP si este zistim u nas na pobocke .

gapa
6. apr 2011

@jankah77
díky za info. Ten druhý pilier, si po nejakom čase zisti, či tam máš odvody, ked sa menia postupy, je lepšie byť v strehu, aj tie odvody dosť neskoro odvádzajú (tiež to musím pozrieť na nete, sa už dlho na to chystám)

maslarova
6. apr 2011

@gapa
vie mi prosim niekto poradit kedze 8.aprila mi konci MD a od toho 9teho najstupujem na rodicovsku dovolenku. Papier na UPSVR som odniesla aj v Soc.poistovni som ho bola potrvrdit ale teraz neviem ci mam sa ist prihlasit este raz aby za mna stat platil doch. poistenie, A hlavne ci budem mat narok na podporu /moj pracovny pomer stale trva/ ked ma zamestnavatel prepusti ked mi skonci RD. Mam si nieco platit aby som mala narok na podporu, doteraz si len platim DNP aby som mala vyssiu matersku. Dakujem vopred kazdemu za odpoved.

gapa
6. apr 2011

@maslarova
ak si už prihlášku po pôrode na soc.poistovnu podavala, aby si bola dôch.poistená štátom, tak tvoja riadna starost. pokračuje a aj prihláška pokračuje až do odhlásenia (nástupu do práce, resp. dovršením 6rokov podla terajšieho zákona a výkladu k nemu).

ak ti trvá prac.pomer, tak podla terajšieho zákona sa aj obdobie čerpania RD počas trvania prac.pomeru ráta ako obdobie poistenia v nezam. (aj ked je toto poistenie prerušené), takže nárok na podporu podla terajšieho zákona vzniká. Tak snád to nezmenia, no spätne nemôžu, tak to treba priebežne sledovať, či nejaká zmena nebude.

kape
13. sep 2011

@gapa - prosím o odpoveď ak vieš, ochranná lehota sa vzťahuje aj na tehotnú zamestnankyňu, ktorá rozviaže pracovný pomer dohodou ? U nás sa má prepúšťať a snažia sa so zamestnancami rozväzovať prac. pomer dohodou, potom je vyššie odstupné. Veľmi pekne ďakujem za radu.

gapa
13. sep 2011

@kape
myslíš ochranná lehota 7dní pre nárok na dávky nem.poistenia? Tak áno, ak ti skončí pp počas trvania nem.poistenia (je jedno akým spôsobom), tak sa na teba vzťahuje ochr. lehota z nem.poistenia.

kape
13. sep 2011

@gapa - dakujem ,mala som sa vyjadrit presnejsie, myslela som ochrannu lehotu pre tehotne, co je 8 mesiacov, ale asi to bude tiez jedno ako bude ukonceny pracovny pomer

gapa
14. sep 2011

@kape
áno, je to jedno, ako skončí pp, len je postatné, že pp nekončí v čase napr. čerpania RD v zamestnaní, tj. počas prerušenia nem.poistenia v soc.poistovni. A samozrejme, že si v čase ukončenia nem.poistenia tehotná (si to aj písala v pôvodnej otázke, no ja som písala narýchlo a nepozorne čítala)

adel1234
20. okt 2011

ahojte,
prosim chcela by som si overit moju situaciu. Po RD(po 3 rokoch) som nastupila k naspat svojmu povodnemu zamestnavatelovi,pred MD som tam pracovala 4 roky. Z org. dovodov sa mi od novembra rusi prac. miesto, teda po RD som tu odpracovala cca 6 mesiacov. Momentalne som v 8 tt. Mam narok na materske v ochrannej lehote, kedze som neodpracovala 270 dni a predtym ta RD? A z coho by sa mi materske pocitalo. Dakujem za odpoved.

stanka77777
11. feb 2012

Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.

Tu sú linky na vyššie spomenuté články:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

tomba
3. jan 2013

@gapa
dobrý večer, prosím o radu, lebo dnes sa ma snažili na soc.poisťovni oklamať a dosť ma zneistili..
RD som ukončila 31.7.2012, dva dni som opracovala a následne som 2.8.2012 ukončila PP /bola som už asi 2týždne tehotná/. Nahlásila som sa na UP a poberám max.podporu. Termín pôrodu mám 7.4.2013, čiže som v ochrannej lehote a mám nárok na materské z ochrannej lehoty. Len ako je to s nemocenským? Dnes mi tvrdili, že nárok nemám - divné, že len do 7 dní. Nárok na posledný deň podpory mám asi do 3.8.2013 /vrátane/ , kedy som sa nahlásila na UP? To znamená, že do nástupu na materskú /6týždňov pred TP/ mi zostávajú nejaké cca 3týždne, ktoré som chcela riešiť PN.. Mám na ňu teda nárok a neovplyvní mi táto 3 týždňová PN výšku materského z platu z ochrannej lehoty? Ako mám prosím, postupovať...ďakujem veľmi pekne

tomba
3. jan 2013

@gapa
treba si vyžiadať nejaké tlačivo na SPoisťovni alebo nejaké potvrdenie od lekára pri nástupe na PN? Moc ďakujem

evita68
3. jan 2013

@tomba na nemocenské nárok nebudeš mať, zostaň vedená na úrade práce až do nástupu na materskú

tomba
4. jan 2013

@evita68 a prečo nebudem mať nárok na nemocenské? Ale ja sa neplánujem odhlásiť z UP, len by som bola 3týždne PN do nástupu na materskú.

evita68
4. jan 2013

@tomba ujasni tie dátumy.. termín porodu apríl, termín poslednej podpory august..

tomba
4. jan 2013

@evita68 deň skončenia pp 2.8.2012, evidovaná na UP od 3.8.2012, termín pôrodu 7.4.2013

evita68
4. jan 2013

@tomba ty to máš v tom tvojom príspevku strašne domotané.. ak si na podpore od augusta, posledná podpora sa ti vyplatí za mesiac január 2013.. nechápem, aké tri týždne píšeš..

si v ochrannej lehote 8 mesiacov aj čo sa týka nemocenských dávok, takže do konca marca. môžeš ostať PN, nárok na nemocenské bude

tomba
4. jan 2013

@evita68 no veď - nárok na podporu mám do 3.2.2013 a do nástupu na md /6týždňov pred tp, čo je 25.2.2013/ je je cca 3 týždne, nie? čiže keď nastúpim na PN 4.2. do 24.2.2013 mala by som ju mať zaplatenú, nie?