Návrat do práce po materskej - pôvodné verzus nové miesto

mirkava
10. jan 2017

Caute baby, chcem sa opýtať, musí zamestnávateľ držať pôvodné miesto počas celej materskej, tz. počas celých troch rokov? Viem, že môže ponuknúť iné pracovné miesto, ale ak ho nebudem chcieť prijať, mám nárok na svoje pôvodné miesto? Je tam teraz jedna baba, ktorá má pracovnú zmluvu: počas zastupovania na MD. Ďakujem 😉

miriam11
10. jan 2017

@mirkava nie. nemusi drzat miesto a uz vobec nie 3 roky.

evittam
10. jan 2017

@mirkava Ak má pracovnú zmluvu a v nej napísané, že to miesto má "počas tvojho zastupovania kým si na MD", tak pracovné miesto je stále tvoje a mal by ti ho zamestnávateľ vrátiť. Len dnes je to ťažko povedať, čo si môže aj legálne zamestnávateľ vymyslieť. Bohužiaľ.

evittam
10. jan 2017

@miriam11 Nemôže dať zamestnankyni na MD a RD výpoveď - jedine, že by zrušil firmu. Musí jej ponúknuť pôvodné miesto alebo náhradu pri návrate do zamestnania.

evittam
10. jan 2017

Návrat do práce po skončení materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky

Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo zamestnanec po skončení rodičovskej dovolenky (§ 166 ods. 1 ZP – 34, 37 týždňov alebo 43 týždňov), je zamestnávateľ povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak to nie je možné, musí ich zamestnávateľ zaradiť na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve (§ 157 ZP). Zamestnávateľ je povinný zaradiť zamestnankyňu a zamestnanca za podmienok, ktoré pre nich nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mali v čase, keď nastúpili na dovolenku a majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na dovolenku.

Ak sa vrátia do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak to nie je možné, je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve, pritom majú právo na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto dovolenku v pôvodnom rozsahu. Tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnych zmlúv alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

mima4
10. jan 2017

@evittam
ale ked jej zrusi miesto, nemusi jej ponuknut ziadnu nahradu, ked nema volne miesto.

@mirkava si chranena iba pocas MD, nie RD, kedze na RD mozes pracovat

mirkava
autor
10. jan 2017

@evittam baba co ma zastupuje, tak ano, má v prac. zmluve, "počas zastupovania MD" a aj moje meno tam je (koho zastupuje). No uvidím, možno ponuknu niečo iné, len ak by som to nechcela prijat, či sa môžem vrátiť na to svoje pôvodné... asi je to skôr na nejakej vzájomnej dohode, lebo zase rozhnevať sa so zamestnávateľom nie je výhra....

evittam
10. jan 2017

@mima4 Chránená je aj počas RD-pokiaľ ju riadne písomne oznámi. A nie nestačí zrušiť pracovné miesto - musel by zrušiť firmu. Prečítaj si ZP - to čo som pridala vyššie. Ak pre ňu nemá pôvodné miesto, tak je povinný jej zabezpečiť iné s rovnakými podmienkami.

evittam
10. jan 2017

@mirkava Tak jasné, že dobré je byť dohodnutý.....😉 Ak ste si dohodli podmienky a uvedená pracovníčka má v pracovnej zmluve čo píšeš, tak zamestnávateľ by ti mal vrátiť pôvodné miesto.

evittam
10. jan 2017

@mima4 Materská dovolenka a rodičovská dovolenka patria medzi dôležité osobné prekážky v práci. Podľa § 141 Zákonníka práce zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci počas materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky (§ 166 ZP). Zamestnankyňa má podľa § 166 ods. 1 Zákonníka práce nárok v súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa na materskú dovolenku v trvaní 34 týždňov. Ak ide o osamelú ženu, patrí jej materská dovolenka v trvaní 37 týždňov. Ak žena porodila zároveň dve deti alebo viac detí patrí jej materská dovolenka v trvaní 43 týždňov. V súvislosti so starostlivosťou o narodené dieťa patrí aj mužovi od narodenia dieťaťa rodičovská dovolenka v rovnakom rozsahu, ak sa stará o narodené dieťa.

Žena nastupuje materskú dovolenku spravidla od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, najskôr však od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom. Ak žena vyčerpá z materskej dovolenky pred pôrodom menej ako šesť týždňov, pretože pôrod nastal skôr, ako určil lekár, patrí jej materská dovolenka odo dňa nástupu až do uplynutia času ustanoveného v § 166 ods. 1 Zákonníka práce. Ak žena vyčerpá z materskej dovolenky pred pôrodom menej ako šesť týždňov z iného dôvodu, poskytne sa jej materská dovolenka odo dňa pôrodu len do uplynutia 28 týždňov alebo 31 týždňov ak ide o osamelú ženu. Ak ide o ženu, ktorá porodila zároveň dve deti alebo viac detí, poskytne sa jej materská dovolenka do uplynutia 37 týždňov. Po uplynutí tejto doby môže žena čerpať rodičovskú dovolenku.

Podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný na prehĺbenie starostlivosti o dieťa poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Zamestnankyňa je povinná zamestnávateľovi predložiť posudok o dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa. Na jej žiadosť jej ho vydá úrad práce sociálnych vecí a rodiny v mieste trvalého alebo prechodného pobytu.

Rodičovská dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však vždy najmenej na jeden mesiac. Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku, predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky.

Zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť, že rodičovskú dovolenku možno poskytnúť najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši päť rokov veku, a ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši osem rokov veku, a to najviac v rozsahu v ktorom sa táto dovolenka v období uvedenom vyššie nečerpala podľa § 166 ZP.

Žene a mužovi, ktorý sa prestal starať o narodené dieťa a ktorého dieťa bolo z tohto dôvodu umiestnené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, ako aj žene a mužovi, ktorého dieťa je v dočasnej starostlivosti detského domova alebo obdobného ústavu z iných ako zdravotných dôvodov, nepatrí materská dovolenka a rodičovská dovolenka za obdobie, počas ktorého sa o dieťa nestará podľa § 168 ods.2 ZP.

mima4
10. jan 2017

@evittam ale ked nema volne miesto, jej miesto jej zrusene, co moze zamestnavatel?

mirkava
autor
10. jan 2017

@mima4 pozor! miesto zrušenié nie je

mima4
10. jan 2017

@mirkava v tom pripade ma nan narok zena, ktorej miesto plati. A ta co ju zastupuje, ma presne napisane, ze je na ZASTUPOVANIE. Ja som tiez tak robila a ked sa maminka po roku vratila z RD, musela som prec z toho miesta...

michaelach
10. jan 2017

@miriam11 to co ste napisali nie je pravda. Zamestnavatel musi zene drzat pracovne miesto 3 roky. Akurat po 6 mesiacoch ju moze presunut na inu poziciu. Ale pracovny pomer jej zostane. Realita je zial niekedy ina a zenu casto po nastupe prepustia po rodicovskom prepustia.

evittam
10. jan 2017

@mima4 Máš to vyššie rozpísané dosť podrobne podľa zákonníka práce - tak si naštuduj. 😉

havana_frost
10. jan 2017

To je pekné, ale neuviedli ste najdôležitejší § ZP, o návrate rodiča z MD/RD, § 157:
- po MD musí zaradiť na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak to nie je možné, musí ich zaradiť na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve, za podmienok ktoré nebudú menej priaznivé ako pôvodné (odsek 1)
- po RD (odsek 2) je TIEŽ povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak to nie je možné, musí ich zaradiť na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. A pozor, tu je jediná zmena a síce už tu nie je "za podmienok, ktoré nebudú menej priaznivé".

Takže aj po MD aj po RD musí zaradiť na pôvodné miesto. Ak to nie je možné (a to v oboch prípadoch), napríklad že sa lepšie osvedčila náhrada, musí ich zamestnávateľ zaradiť na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Po návrate z MD nesmie platovo/pozične klesnúť. Po návrate z RD to nie je vylúčené.

gretka20
10. jan 2017

prosím Vás môžem sa spýtať ... kamarátke sa v máji končí RD, bola sa popýtať u majiteľky, že či môže nastúpiť,ale tá jej povedala, že už má pre nu napísanú výpoveď, späť ju už nezoberie hoci do firmy hladá nových ludí ma podaní inzerát. môže takto postupovať? môže hladať nových ludí ked pre starého zamestnanca nemá miesto? ďakujem

havana_frost
10. jan 2017

@gretka20 Bude záležať z akého dôvodu jej dá výpoveď. Bude to z niektorého dôvodu na strane zamestnávateľa - najskôr pre nadbytočnosť. V takom prípade nemôže zamestnať na zrušené pracovné miesto nového zamestnanca 3 mesiace po prepustení starého. Môže však pozíciu zmeniť a je to iné miesto. Ak jej dá výpoveď, bude mať nárok na odstupné a výpovednú dobu. A podporu z UP.

gretka20
10. jan 2017

@havana_frost ďakujem ešte otázočka, tak okamžitú výpoveď dostať nemôže?

janci05
10. jan 2017

Mňa zamestnávateľ po rod. dovolenke naspäť nezobral, keďže medzitým aj nejakých bývalých kolegov poprepúšťal, tak som dostala 3 mesačné odstupné a potom šup na úrad práce.

gretka20
10. jan 2017

@janci05 tak môže 🙂 ďakujem

janci05
10. jan 2017

@gretka20veru môže, on to miesto musí držať do tých 3 rokov veku dieťaťa, vtedy ti výpoveď dať nemôže. Hneď ako malý dovršíl tretí rok, tak na druhý deň som sa už hlásila na ÚP.

majusqa77
10. jan 2017

@gretka20 okamzitu vypoved je mozne dat iba v presne vymedzenych situaciach - vid Zakonnik prace (napr. hrube porusenie prac.discipliny). v takychto situaciach sa zvycajne ukoncuje pracovny pomer dohodou

havana_frost
10. jan 2017

@gretka20 Okamžité skončenie pracovného pomeru - tu neprichádza do úvahy, to sa dáva iba z vymedzených disciplinárnych dôvodov. Ale, de facto, sa asi do práce už vrátiť nemusí, ale bude jej plynúť výpovedná lehota a bude doma.

gretka20
10. jan 2017
miriam11
10. jan 2017

@michaelach ona pisala o svojom pracovnom mieste, ktore jej drzat nemusi, da jej inu pozíciu, co nebude to jej pracovne miesto. Nepisala som nic o prepusteni.

michaelach
10. jan 2017

@miriam11
Zase nepisete pravdu. Pracovne miesto jej zamestnavatel musi drzat cele 3 roky!!! Moze zmenit len zaradenie na pracovisku, inak povedane pracovnu poziciu. Pouzivate zlu terminologiu...

evittam
11. jan 2017

@havana_frost Ako, že sme/som to neuviedla - môj príspevok vyššie.😉

salomke
11. jan 2017

ahojte chcem sa opýtať či nevie niekto poradiť jednej mojej známej..
dve kamarátky mi vraveli že keď po ukončení materskej dovolenky dali aalebo dostali výpoveď dostávali nezamestnanencké 800 eur.
Neviete náhodou presné podmienky na splnenie takejto dávky? či sa to týka len slobodných mamičiek alebo aj vydatých matiek.

janci05
11. jan 2017

@salomke nezamestnanecké je vlastne podpora v nezamestnanosti a na tejto stránke si nájdeš všetko na čo sa pýtaš http://www.socpoist.sk/davka-v-nezamestnanosti

Hlavnou podmienkou je aby si v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bola poistená v nezamestnanosti dva roky t. j. 730 dní.
Takže je úplne jedno či je slobodná alebo vydatá.

evittam
11. jan 2017

@salomke Je úplne jedno či si vydatá alebo slobodná. Najskôr musíš splniť podmienku nároku na podporu v nezamestnanosti - ako napísala @janci05. No a max. podpora sa dá získať len tak, že napríklad tvoj PP trvá, skončí ti RD - uzavrieš so zamestnávateľom dohodu o skončení PP - ale o deň-dva neskôr ako skončí RD (t.j. koniec RD napr. 1.2., skončenie PP 2.2.) ten deň-dva vyčerpeš dovolenku a vlastne ostatnú preplatia (pozor ak má nejakú dovolenku-ak ju náhodou nevyčerpala medzi MD a RD) a vlastne tam sa navýši VZ pre podporu a dostane max. podporu - čo je teraz cca okolo 900Eur. Tiež to nejde len tak.😉