Aké je riziko nákazy listeriózou a salmonelózou, ak som v 26 tt konzumovala bryndzu?

Zodpovedané
4. okt 2022

Dobrý deň,

som v 26 tt a konzumovala som bryndzu (bryndzové halušky na salaši) a majonézy kus (kupovanú v obchode). Až potom po konzumácii som si uvedomila, že tieto produkty sa neodporúčajú konzumovať počas tehotenstva.

Chcem sa opýtať aká je šanca nákazy vyššie spomínaných produktoch u tehotných, a či nie je lepšie ísť na krvné testy, či nákaza sa nachádza v tele skôr ako by došlo k ublíženiu dieťatka?

Ak áno, krvné testy mi vykonajú u obvodného lekára alebo je nutné navštíviť iné?

Momentálne príznaky nemám čo sa týka zvracania, nevoľnosti alebo zvýšenej teploty. Lenže inkubačná doba je rôzna pri ochoreniach, tak neviem ako to vylúčiť. Mám obavy z nákazy.

Ďakujem, príjemný deň prajem.

Dobrý deň,

pasterizované výrobky bezpečne užívať môžete.

Čo sa týka testovania, je dľa môjho názoru zbytočné.


Krásny deň Vám prajem,
MUDr. Tóthová N.
Gynekológ-pôrodník