Salmonelóza a listerióza v tehotenstve

123lina
2. okt 2022

Dobrý deň, som v 26 TT tehotenstva a konzumovala som bryndzu (bryndzové halušky na salaši) a majonézy kus( kupovanú v obchode) . Až potom po konzumácii som si uvedomila,že tieto produkty sa nedoporučujú konzumovať počas tehotenstva. Chcem sa opýtať aká je šanca nákazy spomínaných vyššie produktoch u tehotných a či nie je lepšie ísť na krvné testy či nákaza sa nachádza v tele skôr ako by došlo k ublíženiu dieťatka . Ak áno,krvné testy mi vykonajú u obvodného lekára alebo je nutné navštíviť iné? Momentálne príznaky nemám čo sa týka zvracanie, nevoľnosť alebo zvýšená teplota. Lenže inkubačná doba je rôzna pri ochoreniach tak neviem ako to vylúčiť. Mám obavy z nákazy. Ďakujem, príjemný deň prajem.

ropucha6
2. okt 2022

Prosim ta nestresuj, robit si testy, ked ti nic nie je? Ak sa bojis, nejedz to uz…ja mam bryndzove halusky kazdy tyzden, aj domacu majonezu/tatarku, aj sushi som mala aj plesnive syry jem…a tu som zatial v 30tt. Samozrejme do extremnych rizik nejdem, ale zas bat sa vsetkeho, z toho budes mat este vacsi stres.

lilope
2. okt 2022
123lina
autor
2. okt 2022

@lilope ďakujem ☺️

pukina
2. okt 2022

no to by som to prekonala uz 20 krat za toto tehotenstvo, milujem nivu, aj bryndzaky, aj majonezu a salamy a fakt som sa ich nevzdala, len obmedzila mnozstvo. jedine, co nejem, je tepelne neopracovane maso ako tatarak 🤷🏻‍♀️

123lina
autor
2. okt 2022

@ropucha6 ďakujem ☺️

7lenka11
2. okt 2022

Hlavne pokoj, pokial to nejes kazdy den alebo v enormnych mnozstvach, malo by to byt ok. Ja som na konci 24tt a uz dvakrat som jedla bryndzovu natierku. Majonezove salaty mi chodili na chut cely prvy trimester, obcas som si aj dopriala. Ja mam pocit, ze v tehotenstve je vsetko neodporucane.. Kazdy sa tak kryje, aby tehotna nemohla obvinit vyrobcu z komplikacii po zjedenii produktu alebo pouziti nejakej veci. Preto som si viac zacala studovat veci na zahranicnych portaloch. A ver, ze som zistila, ze na SK je fakt zakazane vsetko a niektore veci su v zahranici uplne v pohode povolene...

ropucha6
2. okt 2022

@pukina presne, jedine tatarak som nemala - ale zas tesne pred zistenim, ze som tehotna (asi som uz bola), som mala asi 3 porcie za tri dni 🙂

123lina
autor
2. okt 2022

@pukina o tomto viem a vyhýbam sa či údenými výrobkami alebo zle spracované tepelné mäso.. len pri majonézy a bryndze mi to nejak vypadlo a preto sa radšej chcem uistiť aby bolo všetko v poriadku. Ale ďakujem, za upokojenie,že aj iné tehuľky to jedia a nemali žiadne ťažkosti s tým..☺️🙏

beata_k
2. okt 2022

@123lina Jest jedia, ale nemali by. Maju len stastie, nic viac. Ked som bola tehotna, tak sa veru listeria v bryndze nasla. Moje dieta mi je prednejsie nez halusky.
https://www.teraz.sk/spravy/v-bryndzi-senickeho...

pukina
2. okt 2022

@123lina inak majonezy bezne predavane v obchodoch su z pasterizovanych vajec, takze tam sa naozaj nemas coho obavat. a myslim ze toto je kontrolovane aj v bryndzi v restauraciach, inak by museli tuto info uviest do jedalneho listka ako tomu byva prave pri tatarakoch, ze by ho tehotne zeny nemali konzumovat.

123lina
autor
2. okt 2022

@beata_k myslím si,že je dosť jasné,že aj mne je prednejšie inak by som sa neobrátila na otázku kde s týmto prípadom. Som prvorodička a bohužiaľ stalo sa mi to a nevrátim to preto som aj položila otázku kde ísť poprípade na testy,či sa dajú vykonať u obvodného.

beata_k
2. okt 2022

@123lina To len aby si sa tu hrdinkami nedala presvedcit, ze mozes vsetko, ale s mierou. No nie vsetko mozu tehotne. Drzim prst, nech ste s mimcom ok.

pukina
2. okt 2022

@beata_k a to keby si este vedela, ze ta hrdinka ma doma 2 macky a upratuje im smradlave hovna, lebo nema pocas dna kto iny, to by sa ti len pretocili panenky ;)

ropucha6
2. okt 2022

@123lina fakt nestresuj, vidis, ze aj tu sa najdu take, co si nedaju nic. Ved v pohode, kazdeho osobna vec. Listeriu moze dostat aj zdravy clovek, aj dieta, aj cukrovkar, zalezi na mnozstve a odolnosti jednotlivca. Testy ti lekar podla mna neurobi bez indikacie, ale vsak skus. Opakujem ak mas mat stres, tak to uz nejedz, ja to mam bezny jedalnicek, takze stres ani nemam.

ropucha6
2. okt 2022

@pukina no fuj 🙂 ja nakladam psovi bezne kazdy den surove maso, lebo vsak teraz kvoli mojej tehotnosti nebude hladny 🙂 fakt treba pouzivat sedliacky rozum.

pukina
2. okt 2022

@ropucha6 no hej. takymi recami potom sa nedivim ze su tu same uzkostlive matky, co vytvaraju diskusie, ci s tou vyrazkou na detskej prdeli ma ist na pohotovost. strasne ma to serie. A nehovoriac o tom, ze infikovat sa mozes aj zo slabo umytej zeleniny alebo ovocia a o tom nikto nehovori. sedliacky rozum nula bodov a potom tu niekto na teba povie ze si hrdinka 🤦🏻‍♀️

ropucha6
2. okt 2022

@pukina asi tak, to je, ked si niekto neda lososove sushi, ale da si napr uhorkove, lebo sak listeria 🙂 pritom ak to tam raz maju, moze si dat aj samotnu uhorku a nepomoze si.

samuelson35
2. okt 2022

@123lina baby nejedzte nepasterizovanú bryndzu ani nič podobné. ja keď som bola v 8.mesiaci, dala som si na raňajky nivu z Lidla (nevedela som nič o listerioze) a v robote som sa dozvedela o tom, že večer bolo v správach, že sa našla listeria práve v nej a sťahujú ju z predaja. Viete ako som sa bála? Nikomu to neprajem, nestojí to za to. Bola som aj na hygiene, ale nič viac som nezistila. Našťastie neochorela som, dieťa je v poriadku. Ale tiež som mala šťastie, tá moja niva mala inú šaržu ako tá s listeroiu.

samuelson35
2. okt 2022

@123lina testy na protilátky vie spraviť infektolog, ale neviem po akom čase. Dúfam, že to u teba tiež dobre dopadne. 🤞Veď zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by práve v TEJ bryndzi niečo zlé bolo, nie? Nemysli na to...

beata_k
2. okt 2022

@pukina A co maju macky s bryndzou? Este to mi tak vysvetli prosim ta.

drahomirrra
2. okt 2022

@beata_k Ona myslela asi toxoplazmozu. Sice sa trosku strapnila, ale inak dobre.

beata_k
2. okt 2022

@drahomirrra Ano, viem co myslela. Ale som zvedava na odpoved macka a bryndza 😃

pukina
2. okt 2022

@drahomirrra
@beata_k a ako by som sa akoze mala strapnit? vsak tu upozornujete na to co vsetko sa v tehotenstve nesmie a co vam vsetko moze hrozit, tak uvadzam dalsi priklad. podla vasej mienky idealne aby sa kazda tehotna zavrela do izolacnej bubliny a kupala sa v dettole, lebo nebodaj si da alebo spravi nieco co sa podla tabuliek nesmie, tak uz je podla takych dokonalych maniek jak vy dve neschopna, nezodpovedna a ohrozuje svoje dieta. clovek sa tu snazi babu, co je neista ukludnit, ze sa jej z jednej porcie nemoze nic stat a vy by ste uz najradsej volali socialku. genialny priklad uzkoprsych matiek na modrom konovi

beata_k
2. okt 2022

@pukina Fuuu ta ty si ina bajkarka 😆
Tak este raz a pomaly. Debata je o bryndzi a listerii. Nie o dettole, bublinach, mackach alebo socialke 😆

pukina
2. okt 2022

@beata_k si precitaj po sebe este raz co si napisala. radsej bajkarka ako strateny pripad.

drahomirrra
3. okt 2022

@pukina 😁😁 Tento komentar nemozes mysliet vazne. Ved o Dettole a neviem com pises iba ty.
Nie, pocas tehotenstva som nebola uzkoprsa, dala som si na co som mala chut. Ale faktom je, ze listeria ti zabije plod, a toxoplazma ti ho zmrzaci. Tak ake strasenie? Su to fakty, a su neuprosne. Takze nie, nebola som typ tehotnej, co je tak nenazrana bryndze, alebo sushi, alebo neviemcoho, ze kvoli mojmu poteseniu ohrozim plod. Pardon. Za to sa nik nemusi kupat v Dettole.

drahomirrra
3. okt 2022

@pukina A ano, viem o com hovorim. Keby si nahodou chcela namietat. V 17 tyzdni som sedela na infekcnom kvoli podozreniu na listeriu, nakolko korbaciky na oslave, o ktorych ma presviedcali, ze su z pasterizovaneho mlieka pasterizovane neboli. A mne zacali hnacky, prvy priznak listerie. Ver, ze v zivote nechces zazit ten strach, ze prides v uz vysokom tyzdni o dieta.

pukina
3. okt 2022

@drahomirrra a ja tu niekoho presviedcam o tom, ze to ma nasilu do seba nadalej tlacit? o com ty prosim ta trepes? keby si citala poriadne, tak sa zdrzis tychto komentarov. naco je dobre strasit, ked uz to skonzumovala, ako jej to pomoze? slecna si je ocividne vedoma, ze jej to uskodit moze, ale za to, ze sa to stalo jednemu pripadu z 10tisic, ju tu teraz nebudeme zbytocne stresovat. nech si robi kazdy podla svojho uvazenia

123lina
autor
3. okt 2022

Nakoniec som volala na ten salaš a bryndza bola pasterizovana,tak snáď bude všetko fajn.. ďakujem 🙂

drahomirrra
3. okt 2022

@123lina Tak sa nemas coho bat. Bude to v poriadku. 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre