drobec33
14. feb 2013

Varíme zdravo a chutne?

Väčšina z nás je presvedčená, že vieme variť zdravo. Pravidelne vám preto budeme prinášať zoznam chutných a zdravých receptov. Vždy koncom pracovného týždňa, aby ste si stihli naplánovať víkendové varenie. Tentokrát sme pripravili 8 receptov na hlavné jedlá, polievku i dezerty.

Čo je definícia alebo kritérium zdravého varenia? 

Čoraz častejšie sa ako rodičia stretávame s pojmami ako atopicky ekzém, potravinová intolerancia a alergia. Svoju úlohu pri týchto problémoch tvoria naše gény a prostredie, v ktorom žijeme. Ale vačšina rodičov už v dnešnej dobe vie, že za tieto problémy je priamo zodpovedná aj strava, ktorú denne jeme my aj naše deti.

Vystihnúť sa to dá zmenou citátu „Láska ide cez žalúdok" na vetu „Zdravie ide cez žalúdok.“ Alebo ešte výstižnejšie: „Sme to, čo jeme“.

V prvom rade to má byť strava a nápoje, ktoré zabezpečujú zdravú výživu. Zelenina, ovocie, orechy, obilniny, strukoviny, mäso, mlieko, mliečne výrobky a vajcia. Dôležite je, aby bola naša strava vyvážená a bohatá na primerané množstvo vitamínov, minerálov, uhľohydrátov, bielkovín, vlákniny, stopových prvkov a vody.

Ako toto všetko dosiahnuť? Čo nášmu organizmu robí dobre a čo nie?

Skupina Varíme zdravo a chutne nielen pre detičky vám rada ukáže návod, ako na to.

Ak si myslíte, že zdravá strava je obmedzujúca alebo nereálna aj pre bežného smrteľníka a musíte sa vy alebo vaša ratolesť vzdať rôznych dobrôtok a maškŕt, radi vám totiž ukážeme, že to tak nie je 🙂

Na priblíženie prinášame prvý zoznam úžasných inšpiratívnych receptov. 

Šťavnaté bylinkovo-citrónové kura so zázvorom. 

Suroviny:

  • 1 celé kurča
  • 1 maslo
  • 1,5 citróna alebo limetky 
  • 2 strúčiky cesnaku (kto ho nemá rad, môže ho vynechať)
  • lyžička strúhaného zázvoru
  • hrsť byliniek (ja som použila petržlenovú vňať, ale tymián sa tiež skvele hodí)
  • soľ 
  • čierne mleté korenie
  • 150 ml kuracieho vývaru

Postup:

Umyté kurča vysušíme papierovou utierkou. Z masla, roztlačeného cesnaku, zázvoru, šťavy z polky citróna a nadrobno nasekaných byliniek si pripravíme plnku, ktorú budeme dávať rovnomerne pod kožu kurčaťa. Zvyšnou plnkou potrieme celé kurča zvrchu.

Do citróna spravíme špáradlom niekoľko dierok, aby sa šťava počas pečenia dostala do mäsa a dáme ho dovnútra kurčaťa. Kurča podlejeme vývarom a dáme piecť na cca 1hodinu do predohriatej rúry (200°C), pokiaľ nedostane zlatistú farbu. Nezabudnite kurča po polhodine obrátiť na druhú stranu.

Ako prílohu som podávala varené nové zemiaky a poľníčkový šalát s limetkovým dressingom. Ten si pripravíme z olivového oleja, limetkovej šťavy, lyžičky dijónskej horčice, soli a čierneho mletého korenia. (Dijónsku horčicu nahradí obyčajná a korenie vtedy nedám.)

Polievka z poleného hrášku a kozieho alebo jahňacieho rebra (záleží podľa toho, aké nájdem v mraziaku) autor: @irsina83

Suroviny:

  • rebro z kozľaťa/jahňaťa
  • 3 plné hrste poleného hrášku
  • bobkový list
  • 3ks nové korenie celé
  • 3ks zemiakov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • majoránka

Postup:

Do vody dáme rebro z kozľaťa/jahňaťa - také, aké máme. Pridáme asi 3 plné hrste sušeného poleného hrášku, bobkový list a celé nové korenie. Keď je hrášok rozvarený a mäsko mäkké, osolíme polievku morskou soľou, pridáme na kocky nakrájane zemiaky a necháme uvariť do mäkka. Na záver pretlačíme cesnak a pridáme majoránku.

Úžasná zdravá polievka bez kvapky oleja a umelých dochucovadiel.

Syrové placky s kukuricou a pažítkou autor:@e.l.i.e.n.k.e

Suroviny:

  • 175 g hladkej múky (1/2 som dala pohankovu a 1/2 kukuričnú)
  • 1 lyžička prášku do pečiva (alebo vinny kameň)
  • 2 vajíčka
  • 125 ml mlieka
  • 200 g konzervovanej sladkej kukurice
  • 100 g syra (použila som mozzarelu a trochu postrúhaného parmezánu, môžete použiť aj cottage alebo iný tvrdý syr)
  • 2 lyžice nasekanej pažítky 

Postup:

Zmiešajte spolu všetky suroviny, potom ich lyžicou dajte buď na plech, či panvičku, roztlačte do podoby placky a upečte.

Quiche s brokolicou a rukolou autor:@myska2233

Suroviny:

  • 250g hladká múka (špaldová, celozrnná)
  • 125 g maslo
  • 1 vajce
  • soľ

Postup:

Suroviny spolu zmiešajte a dajte do chladničky na cca 1 hod. Rozvaľkajte, dajte do formy, popichajte a dajte piecť na cca 10-12 min. Medzitým si môžete pripraviť ľubovoľnú plnku.

Plnka:

Nakrájajte cibuľu a cesnak, jemne ich osmahnite a pridajte brokolicu nakrájanú na menšie kúsky. Dochuťte podľa fantázie, nechajte trošku podusiť, príp. pridajte trošku vody.

Zmes dáme na predpečený korpus, pridáme rukolu, bohato posypeme strúhaným syrom a zalejeme zmesou 3 vajíčok, 1 šľahačkovej smotany, trochou mlieka (samozrejme ochutiť) a šup znovu do rúry, kým sa to neupečie. 

Zdravý domáci chlebík autor:@katka26021974

Suroviny:

  • 3 poháre múky (ja dávam dva - hladká biela a 1 buď ražná, špaldová a pod.)
  • 1 sušené droždie
  • 2 ČL soli
  • 2 ČL drvenej rasce
  • 2 hrste semienok (ja si pripravím dopredu - slnečnica, tekvicové a ľanové jadierka - a pomiešam a mám ich v nádobe odložené)
  • 1,5 pohára vody

Postup:

Večer si zarobím cesto a nechám ho 8-12 hodín kysnúť. Ráno cesto vyklopím na pomúčenú dosku a nechám 15 min. kysnúť. Potom ho preložím ako obálku a nechám kysnúť 30 min. Dám vyhriať rúru na 230°C spolu s jenskou misou. Na 30 min. dám piecť zakryté, potom odokryjem a pečiem ešte 15 min.

Je super chutný!

Kukurično-špaldový brumíci autor:@e.l.i.e.n.k.a

Suroviny:

  • 150 gr rastlinného tuku 
  • 15 lyžíc ryžového alebo javorového sirupu
  • 150 gr tvarohu
  • 125 gr bieleho jogurtu
  • 2 vajíčka
  • 150 gr kukuričnej hladkej múky
  • 75 gr špaldovej hladkej celozrnnej múky
  • 100 g hrozienok 
  • 3 lyžice kukuričného škrobu
  • 1 lyžica vínneho kameňa

Postup:

Zmäknutý tuk vyšľaháme so sirupom. Pridáme tvaroh, jogurt a 2 celé vajíčka a vymiešame s vyšľahaným tukom. Samostane zmiešame suché časti (múku, hrozienka, maizenu, vínny kameň). Do vyšlahanej hmoty zamiesame suchú zmes. Pečieme vo vyhriatej rúre na 150°C.
Nesmú sa veľmi nechať vysušiť. Už keď sa nelepia, treba vyťahovať.

Amarantové lievance s banánovo-avokádovo-orechovou "nutelou" autor: @pallacinka

Suroviny:

  • 60 gr celozrnnej múky
  • 1 ČL PDP (alebo vinný kameň)
  • 1/2 ČL mletej vanilky
  • 20 gr Agáve sirupu (stačí aj trošku menej)
  • 140 ml rastlinného mlieka (napr. mandľové)
  • 30 gr pufovaného amarantu
  • kokosový olej
  • "nutela" : banán, avokádo, ľanové semiačka, mleté vlašské orechy, mleté mandle, škorica, med, kakao/karob

Postup:

Vymiešame múku, PDP, vanilku, Agave sirup, mlieko a pridáme amarant. Opražíme na kokosovom oleji, vôbec sa nelepia ani nerozpadávajú.

Banánová bábovka zo špaldovej múky autor: @myska2233

Suroviny:

  • 1 H* mlieka
  • 1H* trstinového cukru
  • 3 H* polohrubej múky (ja som dala 2H špaldovej a 1H polohrubej)
  • 1 PDP (alebo vínny kameň)
  • 4 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 dcl oleja
  • 2 ks banánov
  • hrozienka
  • trstinovy cukor (cukru ani toľko nemusí byť. záleží od toho. ako máte radi sladké a aj aké a koľko banánov použijete)
  • *H znamená hrnček

Postup:

Z bielkov si treba vyšľahať sneh, zmiešame do peny cukor a žĺtka, potom pridáme všetky ostatné suroviny a nakoniec sneh. Dáme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme na 180°C, pokiaľ sa cesto nelepí.

--

Nechcete vašim deťom sladiť jedlo cukrom, papať iba pšeničný chlieb, radi varíte, pečiete, ale nechcete vysmážať? Nech sa páči, presvedčte sa ako sa to dá 🙂

Čaká na vás cez 700 členov, skvelé recepty, nápady, rady, tipy a triky ako zdravo stravovať celú rodinu a pritom nehladovať 😉 Tie najlepšie recepty budeme každý týždeň zhromažďovať v článku pre Magazín Modrý koník.

Tešíme sa na vás a vaše skvelé recepty.

Dobrú chuť a do zjedenia 🙂

Link na skupinu: www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

#magazin #varenie #recepty #zdravie #skupina

super 🙂

14. feb 2013

Jeeej, dakujem za clanok 🙂 super....

14. feb 2013

supeeeeer si poklad 🙂

14. feb 2013

@zabazelena
@philipha22
@myska2233 Dakujem pekne. No je to timova praca, nie len moja 🙂

14. feb 2013

super, perfektný článok 🙂

15. feb 2013

aj dalšie receptíky môžeš dať 🙂

15. feb 2013

uzasneeeeeee, sa tesimm 🙂

15. feb 2013

velmi pekne spravene ste super a recepty perfekne

15. feb 2013

super, dúfam, že takto budeme pokračovať ďalej!

15. feb 2013

@drobec33 kde sa dá zohnať ten amarant. Niekedy som čítala, že nie zdravý. Nekritizujem, len som to čítala a ako sa hovorí papier znesie všetko, ale ak je to na webe tak neviem ako to pomenovať.

15. feb 2013

@ankan predávajú v DM drogértií...

15. feb 2013

šikulka 🙂

15. feb 2013

super clanok 🙂

15. feb 2013

@mirfa Dakujem, budem sa snazit aby boli vsetky take 🙂
@novakova2000 Budu, budu uz sa na tom pracuje. Budeme pridavat kazdy tyzden nieco 🙂
@brumca Dakujem 🙂
@miskam1 Dakujem 🙂
@lyongirl Ked bude taka super skupina so mnozstvom skvelych mamiciek a ich uzasnych receptov, tak urcite ano 🙂
@lubka19 Dakujeme pekne 🙂
@irsina83 Aj ja 🙂 😉
Dakujem velmi pekne

15. feb 2013

@drobec33 perfektný začiatok 🙂

15. feb 2013

@weja 🙂 😉

15. feb 2013
15. feb 2013

mnam! super napad! 🙂

15. feb 2013

@lvka 🙂

15. feb 2013

@drobec33 tusim sa pozveme k vam na navstevu ked budes mat "kucharsku chvilku " :D neviem si vybrat co skor spravit.....

15. feb 2013

@lvka To ma tesi, ale to nie su moje recepty. 🙂 Maminky zo skupiny sa "pochlapili" 😀 Link je na konci clanku 🙂

15. feb 2013

Ten chlieb poznam od mojej svokry a je dokonaly! Mnam 😵 😵 😵. Urcite aj ostatne recepty su super..Dakujeme ;o))).

16. feb 2013

klobúk dole ....určite sa pripojím....

16. feb 2013

🙂 pekne

19. feb 2013

@majka Dakujem Majka 😉

20. feb 2013

Začni písať komentár...

Odošli