ildici12
3. máj 2013

Chutné cestoviny

Cestoviny sa považujú za jedlo chudobných. Nemusí tomu však vôbec byť tak - za kvalitu sa totiž pripláca.

Najlacnejšie, ktoré sú pripravené z obyčajnej bielej múky a vody sa naozaj dajú kúpiť za pár centov. Tie však nám okrem neužitočných jednoduchých sacharidov a prázdnych kalórií nedajú nič, až na pocit nasýtenia.

A že čo nášmu telu spôsobujú tieto jednoduché sacharidy, prečo sú vlastne také nežiadúce? Po ich konzumácií nám náhle stúpne hladina cukru v krvi. Pankreas preto začne produkovať inzulín, aby sa obsah cukru znížil. V konečnom dôsledku však väčšinou dôjde k poklesu pod priemernú úroveň a naše telo sa zase ozve, že potrebuje energiu. Pritom v skutočnosti prijatá energia nebola spotrebovaná, tak ju telo uloží do tukových zásob. Je to nekonečný kolobeh, ktoré jednorazovo nemusí pre nás nič zlého znamenať.

Opakované a časté používanie jednoduchých sacharidov však vedie ku vzniku cukrovky. (Mimochodom preto je dôležiťé sledovať tzv. glykemický index, ktorý nám udáva ako rýchlo daná potravina  ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Čím nižší je tento index, tým je dané jedlo prospešnejšie pre náš organizmus. Najnižší glykemický index majú práve celozrnné produkty, tých treba skonzumovať čo najviac. Musím však dodať, že aj keď zjeme nejaký výrobok z bielej múky, nemusíme hneď spanikáriť, účinky jednoduchých sacharidov v nich obsiahnutých sa dajú čiastočne zmierniť napr. konzumáciou zeleniny, ktorá obsahuje vlákninu a tým spomaľuje vstrebávanie energie, ako aj konzumáciou správnych tukov- keď si idete dať nejakú sladkosť, dajte si predtým napr. za hrsť vlašských orechov.)

Takže sa vráťme k cestovinám. Dnešný trh je už chvaľabohu dostatočne dobre zásobený aj zdravšími variantami cestovín - od grahamových cez špaldové, pohánkové, ražné až po kamutové. Na svoje si však prídu aj celiatici - v bio-obchodoch sa dajú kúpiť aj kukuričné, pšenové a ryžové cestoviny. Na chvíľku by som sa zastavila pri pojme grahamových cestovín - mnoho ľudí si ich mýli s celozrnnými. Ide o cestoviny pripravené z obyčajnej bielej múky, do ktorej sú však dodatočne primiešané pšeničné otruby. Je to teda určite menšie zlo ako cestoviny z bielej múky.

Cestoviny sa dajú konzumovať buď s mäsom (čo nie je zlá voľba vzhľadom na obsah bielkovín, avšak je dosť ťažko stráviteľné, nehovoriac o obsahu antibiotík, ktorými dopovali zvieratá) alebo so zeleninou (ja to považujem za lepšiu voľbu - jednak obsahuje veľa vlákniny, o ktorej som už písala a aj mnoho dôležitých antioxidantov, ktoré dokážu výrazne zmierniť prípadný obsah dusičnanov. Mnohí ľudia totiž argumentujú, aby som si nemyslela, že keď jem zeleninu zo supermarketu, tak jem zdravo. Zabúdajú však práve na existenciu antioxidantov. A mimochodom snažím sa kupovať vždy len sezónnu zeleninu a od domácich pestovateľov).

Určite je dobré ochutiť cestoviny aj nejakým kvalitným za studena lisovaným rastlinným olejom - olivovým, sezamovým, tekvicovým, makovým, bodliakovým, ľanovým. Dnes je ponuka už naozaj bohatá. Tuky naše telo potrebuje k správnemu fungovaniu, dôležiťé je, aby išlo o správne tuky - a rastlinné sú tie, tých sa nemusíme báť. Samozrejme len s mierou.

Tak poďme sa pozrieť na recepty, ktoré členky našej skupinky pripravili s veľkou láskou.

Cestoviny so špenátovým pestom

Autor: @e.l.i.e.n.k.a.

V hlbokej nádobe rozmixujeme čerstvé špenátové listy s olivovým olejom, parmezánom, trochou mletých vlašských orechov, čerstvou citrónovou šťavou a dvoma strúčikmi cesnaku. Keby to bolo moc husté, môže sa rozriediť vodou.

Špaldové cestoviny s brokolicou a kukuricou

Autor: @ildici12 

Na oleji opražíme kúsok póru, pridáme na ružičky rozobratú brokolicu a dusíme domäkka. Keď sú už takmer hotové, pridáme polovicu konzervy kukurice. Omáčku môžeme zjemniť maslom.

Grahamové cestoviny s baklažánom a paradajkami

Autor: @puhinka2

Cibuľu nasekáme nadrobno spolu s jedným strúčikom cesnaku. Krátko speníme na oleji a pridáme na kúsky nakrájaný baklažán, papriku a spolu pražíme. Potom pridáme paradajky nakrájané na malé kúsky spolu s bazalkou a varíme až pokiaľ nemáme ucelenú omáčku. Pri podávaní posypeme syrom.

Špaldové rezance s tofu a rajčinami

Autor: @rolla20

Uvaríme celozrnné cestoviny Biomila niťovky. Na oleji osmažíme cibuľku, pridáme 2-3 na plátky nakrájané šampiňóny a rajčinový pretlak. Ochutíme solčankou, oregánom a pravou sójovou omáčkou. Primiešame nastrúhané tofu s dvoma strúčikmi cesnaku a nakoniec zjemníme bielym jogurtom.

Cuketový perkelt s pohánkovými cestovinami

Autor: @zojec 

Cibuľu, 1 červenú kápiu a 2 cukety nakrájame na kocky a osmažíme na oleji. Keď trošku zmäknú, posypeme červenou paprikou a zalejeme troškou vody. Necháme chvíľku podusiť (stačí 1-2 minúty, zelenina nám ostane chrumkavá). Zatiaľ si rozmiešame v jednom bielom jogurte 1 lyžicu celozrnnej ovsenej múky a trochu vody. Týmto zalejeme cuketu, necháme prevrieť a odstavíme. Dochutíme soľou a petržlenovou vňaťou. Nakoniec omáčku zmiešame s cestovinami.

Špaldové cestoviny s tvarohom a avokádom

Autor: @mamina1202

Uvaríme cestoviny, ktoré následne zmiešame s hrudkovitým tvarohom a zrelým avokádom, nakrájaným na kúsky. Rýchlovka, pri ktorej nemusíte dlho stáť pri sporáku J

Celozrnné cestoviny so zeleninovou omáčkou

Autor: @irsina83

 

Nastrúhame mrkvu, zeler a cukinu. Zeleninu opražíme na oleji, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a pridáme nasekaný čerstvý špenát. Podusíme domäkka, pridáme paradajkový pretlak, bazalku tymián a roztlačený strúčik cesnaku. Necháme prejsť varom a zmiešame s uvarenými cestovinami.

Zapekané cestoviny s hlivou

Autor: @victoriad

Na olivovom oleji osmahneme pór, pridáme na kúsky nakrájanú hlivu a paradajky nakrájané na kúsky. Pripravíme omáčku. Do zapekacej misy položíme vrstvu uvarených cestovín, zalejeme ich hlivovou omáčkou a posypeme strúhaným syrom. Pokračujeme, kým minieme všetky suroviny. Na vrch idú cestoviny, ktoré bohato posypeme syrom. Dáme zapiecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov na cca 20 minút.

Ražné cestoviny so špenátovým pestom č. 2

Autor: @ildici12 

Cestoviny uvaríme podľa návodu a precedíme.  V hlbokej nádobe rozmixujeme 4 hrste čerstvých špenátových listov, za hrsť balkánskeho syru, 1 dcl olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku a trošku slnečnicových semienok. Môžeme dochutiť aj soľou.

Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

#magazin #zdravie #varenie #recepty #skupina

ááá ,dnes robím cestoviny zapekané s brokolicou a krabími tyčinkami 🙂

3. máj 2013

ja dnes robim zapekane s kuracim maskom a zeleninou 😀

3. máj 2013

cestoviny a jedlo chudobnych? 😀 V restike cloveka vyjdu aj na 6-7 EUR 🙂

3. máj 2013

K článku, glykemickému indexu a zdravej výživy mi napadol tento blog: http://www.vladozlatos.com/blog.html. Užitočné články sú tam 🙂

3. máj 2013

@mariosmykal ano poznam niektore clanky su naozaj dobre aj ked sa mi niektore jeho nazory nepacia, napr. tvrdenie ze biele pecivo je prospesnejsie ako celozrnne, alebo ze ovocie netreba moc jest 🙂

3. máj 2013

@mima4 ano v restike hej 😀 myslela som doma spravene cestoviny zbn. tesco valoue za 35 centov 😀 😀

3. máj 2013

@ildici12 viem ešte o jednech myslim že menej na Sk znamych cestovinach...žijem v Taliansku a tu su jedny cestoviny červene ,ked som zistovala z čoho su tak som zistila že su zafarbene krvou,myslim že kravskou...kto si da? 😀

3. máj 2013

@ildici12, pečivo je predovšetkým zdravé to, pri ktorom dodržiava pekár dĺžku kysnutia cesta. To sa dnes deje málo. Ale samozrejme, z názorov si treba vyberať a prijať ich podľa seba 🙂

3. máj 2013

@miska22200 na obale bolo normalne napisane ze farbene krvou? to je uz ina pochutka 😀

3. máj 2013

@ildici12 na obale neviem čo bolo napisane,kedže taliansky neviem,len nemecky....ale domaci mi povedali

3. máj 2013

Ja len k jednej vete - pises, ze si vyberas len sezonnu zeleninu od domacich pestovatelov - to je sice mensie zlo, ale stale to nie je ono, aj domaci pestovatelia pouzivaju postreky a hnojiva, casto hlava nehlava, pretoze potrebuju mat krasnu zeleninu a tym padom viac zarobia.

A nepises o klasickych semolinovych cestovinach, ci zle vidim?

Inak fajn clanocek 🙂

4. máj 2013

@luciferova ano samozrejme aj tam treba byt opatrny... najlepsie je bio no keby som kupovala len to, tak sa zial nedoplatim :-/ tak sa aspon vzdy pytam ci tu zeleninu postrekovali, a snazim sa im z oci vycitat ci klamaju alebo nie...je to tazke :./
no a semolinove cestoviny- to je ista odroda psenice- Tricinum durum. Aj z bielych cestovin su tie kvalitnejsie, kedze tam velmi setrne treba zaobchadzat s tou psenicou. No ale ked uz semolinove, tak aj v tomto pripade plati ze urcite celozrnne 🙂 tusim Tesco znacka ma celozrnne semolinove, inde som este nevidela... tak ked nekupujem Biomilu, kupujem tie 🙂

5. máj 2013

Mne praveze celozrnne nechutia, citim v nich nejaky piesok alebo take cosi, skratka to cele zrno. Kupujem v dm tie ich alnatura biele cestoviny a tie su fajn 🙂 chutovo mi vyhovuju

5. máj 2013

mne tiez celozrnne nechutia, ale teraz som vyskusala take celozrnne spagety v Lidli a tie sa celkom dali, ale asi si och namiesam napol s normalnymi :D

22. máj 2013

Začni písať komentár...

Odošli