astarte123
    Správa bola zmenená    9. apr 2017    

    #eset #it_news #socialne_siete #deti_a_internet

    Modrá veľryba - nie, nie je to konkurencia Modrého koníka, ale nová hra, ktorá prebieha na sociálnych sieťach. Vďaka hashtagu, ktorým sa do hry zapojíte, vás skontaktujú s jednou z 50 úloh. Nejde však o nič vtipné, práve naopak. Do tejto hry sa zapájajú najmä mladí. Kurátori hry im zadávajú úlohy ako písanie hesiel na telo, vyrezávanie symbolov do kože, státie v okne výškovej budovy až po samovraždu. Splnenie úlohy musia doložiť fotografiou alebo videom. V Rusku sa v súvislosti s touto hrou počet samovrážd mladých radikálne zvýšil. Aj na Slovensku sa tejto hre pripisujú už dve samovraždy.
    Rozprávajte sa s deťmi o tom, čo robia na internete. Nebojte sa využívať rodičovské aplikácie a rodičovskú kontrolu zabudovanú v antivírusových softvéroch, napríklad v tých od ESET ( https://goo.gl/CvnzXI ).

    astarte123
    3. feb 2017    Čítané 162x

    Kyberšikana

    Deti dnešnej doby už bežne komunikujú prostredníctvom sociálnych sietí. Nadväzujú a udržujú virtuálne vzťahy nielen so svojimi spolužiakmi a kamarátmi, ale aj s cudzími a pre nich neznámymi ľuďmi.

    Kyberšikanovanie sa od klasického šikanovania v podstate nelíši, hlavným rozdielom je to, že sa odohráva vo virtuálnom priestore a využíva moderné technólogie (email, čet, diskusné fóra, sociálne siete, a pod.). Po takomto šikanovaní nenájdeme na obeti modriny, či rany. Páchateľ využíva psychické nástroje, zraňuje slovami, nie údermi. 

                                                        (vo videu sú dostupné české titulky)

    Nemýlme si kyberšikanovanie s inými prejavmi internetovej agresie - online hádka, trolling/flaming (napr. vulgárne nadávky ostatným v diskusii). Kyberšikanou môžeme nazvať: 

    • urážky a nadávky,
    • obťažovania, zastrašovanie, vydieranie,
    • zverejnenie ponižujúcich fotografií,
    • šírenie osobných a nepravdivých informácií,
    • vylúčenie zo skupiny,
    • krádež identity,
    • kybernetické prenasledovanie.

    Obeťou kyberšikany sú väčšinou deti a mládež, môže sa však vyskytnúť aj medzi dospelými, napríklad medzi kolegami v práci. Kyberšikanu nemusíte odhaliť hneď, deti (a ani dospelí) sa s nepríjemnými zážitkami na internete nechcú podeliť. Ako rodič, však najlepšie zbadáte, keď sa s dieťaťom niečo deje, nedajte sa odradiť ani vyhýbavými odpoveďami. 

    Ako spoznáte, že sa niečo deje? Zbystrite pozornosť, keď sa vás dieťa pýta ako niekoho zablokuje na sociálnej sieti, zruší si svoj profil na sociálnej sieti, prestane používať mobil alebo počítač, neodpovedá na správy a telefonáty, je neisté a smutné, nechce chodiť do školy a do kolektívu, nechce rozprávať, čo robilo na počítači, celkovo sa uzatvára. 

    Najlepšie sa kyberšikane a jej následkom bráni, keď ju spozorujeme hneď v začiatkoch. Pri deťoch je najúčinnejší rozhovor, aby pochopili, čo sa im stalo, ale aby sa aj sami nestali agresormi a nešírili kyberšikanu. 

    Viac o kyberšikane, o tom ako jej predchádzať a čo robiť ak ste stali jej obeťou nájdete na stránke občianskeho združenia eSlovensko, ktoré v septembri minulého roku spustilo projekt kybersikanovanie.sk

    Partnermi pri objavovaní internetu sa svojim deťom môžete stať aj vďaka rodičovskej aplikácii ESET Parental Control. 

    eva_eset
    22. nov 2016    Čítané 39x

    Priateľská rodičovská aplikácia

    Deti  sa s počítačmi a mobilnými zariadeniami kamarátia od malička a aj na základnej škole sa pre nich internet stáva neoddeliteľnou súčasťou školského života. Je najmä na nás, na rodičoch, aby sme dohliadli na to, čomu sa deti po potulkách internetom venujú. Nemusíme na to však byť úplne sami. ESET má pre nás skvelú pomôcku - aplikáciu ESET Parental Control pre Android. V dnešnom článku si povieme aké možnosti nám ponúka.

    Toto áno, toto nie

    Vďaka aplikačnému a webovému ochrancovi môžete nastaviť, ktoré stránky môže dieťa navštevovať. Pomôžu k tomu vekové filtre a kategorizácia stránok. Zvolené stránky môžete zablokovať aj jednotlivo. Na nevhodný obsah upozorní prívetivá postavička, ktorá deti sprevádza počas ich celého pobytu na internete.

    Deti sa chcú hrať

    Nastavte deťom časový plán hier. Môžete im určiť kedy a koľko času smú stráviť hraním hier. Ak sa chcú hrať dlhšie môžu vás o to požiadať priamo cez aplikáciu ESET Parental Control. Časový plán môžete prispôsobiť aj režimu počas školských dní.

    Niečo navyše

    Aplikácia vytvára rodičom aj reporty, ktoré sumarizujú ako deti používali svoje mobilné zariadenia a akým online aktivitám sa venovali.

    V prémium verzii máte taktiež možnosť skontrolovať polohu dieťaťa. Zobrazia sa vám všetky zariadenia dieťaťa, ktoré sú pripojené na internet.

    Ak chcete dieťa na niečo upozorniť, alebo ho len tak pozdraviť napíšte mu rodičovskú správu. Kým si dieťa správu neprečíta, nemôže pokračovať v používaní zariadenia.

    Pre ľudí z ESET je dôležité, aby používanie rodičovskej kontroly nenarušilo vzťah medzi rodičmi a deťmi. Preto dieťa vždy vie, do akej miery je sledované a koľko času na hranie mu ostáva. Na rodičoch ostáva už len vysvetliť, prečo je pre dieťa takáto ochrana potrebná.

    Ak si myslíte, že Vaše dieťa nie je dosť veľké na to, aby mohlo používať všetky aplikácie a navštevovať všetky webové stránky, alebo že trávi "na mobile" príliš veľa času ESET Parental Control je pre Vás tým najvhodnejším riešením.

    Ako chránite Vaše na internete vy? Využívate rodičovské aplikácie?

    astarte123
    11. nov 2016    Čítané 417x

    YouTube a deti

    Rozprávky k deťom neodmysliteľne patria. Obrovským zdrojom kreslených či hraných rozprávok alebo detských pesničiek je aj internetová stránka YouTube. Okrem obsahu, ktorý je vhodný pre deti sa tu však nachádzajú aj videá, ktoré by detské oči vidieť nemali.

    Prečítajte si pár rád od ESET o tom, ako nastaviť YouTube pre deti:

     1. Obmedzený režim

    Základným nastavením, ktoré YouTube pre rodičov ponúka je zapnutie obmedzeného režimu. Tento si môžete zapnúť v spodnej časti akejkoľvek stránky na YouTube. Filtrovanie obmedzeným režimom vzniká vďaka nahláseniu nevhodného obsahu užívateľmi, vekovým obmedzeniam a ďalším signálom.

    2. Zoznamy videí

    Aj keď je prehliadanie nových videí podstatou YouTube, je dobre keď môžete kontrolovať, aké videá deti sledujú. Môžete využiť možnosť vytvorenia zoznamov videí, ktoré sa budú deťom prehrávať. Ak je to však pre vás zdĺhavé, alebo ak deti väčšinou pozerajú videá na mobilnom zariadení stiahnite si aplikáciu YouTube Kids, ktorá je dostupná pre Android aj iOS alebo podobne zamerané aplikácie, dostupné aj u nás. 

    3. Nevhodné komentáre

    Okrem toho, že deti môžu naraziť na nie príliš vhodné video, môžu si prečítať aj komentáre k videám. A ako poznáte sociálne siete, viete že aj medzi komentujúcimi sú osoby, ktoré sa nevyjadrujú vždy slušne. Aby si vaše deti nečítali tieto "skvosty" môžete skryť všetky komentáre vďaka doplnku dostupnému pre prehliadač Chrome. 

    4. Blokovanie

    Ak počas prehliadania videí na YouTube narazíte na užívateľa, ktorého videá sa vám zdajú nevhodné pre vaše deti, môžete ho zablokovať. Návod na to, ako zablokovať nevhodného užívateľa nájdete v centre pomoci Google v sekcii YouTube.

    5. História prehliadania

    Keď chcete mať predsa len väčší prehľad o tom, aké videá si vaše deti prezerajú, skúste si vytvoriť rodinný účet. Vďaka tomu by ste mohli v histórii kanálu sledovať všetky videné videá. Históriu vyhľadávania aj prehliadania nájdete priamo v hlavnom menu účtu na YouTube.

    6.  Obmedzenie času

    Pokiaľ ste už všetko nastavili tak, aby sa vašim deťom zobrazovali len vhodné videá, ostáva vám už len jediné - kontrolovať čas, ktorý deti sledovaním videí strávia. Šikovným pomocníkom pre Vás môže byť rodičovská aplikácia ESET Parental Control, v ktorej môžete nielen limitovať celkový čas strávený internetovou zábavou, ale aj konkrétne časové rozmedzie.

    Pozerajú vaše deti rozprávky na YouTube?

    astarte123
    1. nov 2016    Čítané 47x

    Deti a internetová závislosť

    V dnešnej digitálnej dobe už dávno nestačí naučiť deti iba jednoduché pravidlo bezpečnosti - nerozprávaj sa s cudzími ľuďmi. Musíme im vysvetliť na čo nekliklať, čo nezdieľať a aké informácie nezverejňovať.

    Ak chceme naše deti ochrániť pred nástrahami internetu, riešením určite nie je odpojiť ich. Zostať offline pri ich školských povinnostiach je častokrát nereálne. Je však čas, ktorý trávia deti na internete ešte "v poriadku"? Podľa prieskumov trávia slovenské deti online priemerne 4,5 hodiny denne. Z toho asi 1,5 trávia plnením školských povinností.

    Tak ako v minulosti trávili pred televízorom ľudia väčšinu svojho voľného času, sú dnes lákavé mobilné zariadenia. Nepovažujte čas strávený na internete za jediný ukazovateľ duševnej poruchy.

    Zbystrite pozornosť ak:

    - vaše dieťa podriaďuje všetko svoje konanie uspokojeniu potreby byť na internete

    - nerešpektuje pravidlá a rodinné rituály

    - zmenšuje priestor na školské povinnosti

    - izoluje sa

    - zmenil sa jeho psychický stav

    - môže trpieť bolesťami hlavy, psychickou únavou, depresiami, častými zmenami nálad

    Ako ďalšie závislosti, aj tá od internetu je choroba, ktorú treba liečiť. Ak sa už u dieťaťa vyvinie závislosť od internetu je dôležité riešiť ju s odborníkom.

    Prevenciou od vytvorenia závislosti je bezpečné a harmonické rodinné prostredie. S deťmi sa rozprávajte, trávte s nimi čas a zaujímajte sa o to, čo robia. Je veľké plus, ak sa aj vy nevyhovárate na vek a snažíte sa mať prehľad o nových technológiách, tak totiž budete svetu mladých lepšie rozumieť. Nezabudnite tiež na to, že ste pre svoje deti príkladom. Ak je počítač a smartfón vašou neoddeliteľnou súčasťou, aj vaše deti toto správanie ovplyvní.

    Mnoho rodičov má síce prehľad o tom, koľko času strávia ich ratolesti na internete avšak o tom, aké stránky navštevujú vo väčšine prípadov ani len netušia. S tým vám môže pomôcť rodičovská aplikácia, napríklad tá od ESET - ESET Parental Control. Zistíte čo vaše dieťa na internete zaujíma a môžete mu vytvoriť aj harmonogram hrania online hier a surfovania po internetových stránkach. 

    O čom všetkom v internetovej bezpečnosti by ste sa mali s deťmi porozprávať Vám poradí ESET. Sledujte môj blog a pod hashtagom #rady_detom sa dozviete, na čo je potrebné deti upozorniť.

    Vysvetlili ste deťom, ako sa správať na internete alebo to nechávate napríklad na učiteľov v škole? Myslíte si, že na vyučovaní sa deti dozvedia dostatok potrebných informácií o internetovej bezpečnosti?

    #eset #deti_a_internet #eset_parental_control
    Deti väčšinou ovládajú digitálne technológie lepšie ako ich rodičia. Na nás rodičoch však je, aby sme ich poučili o nástrahách internetu. Na mojom blogu vám pod označením #rady_detom prinesiem dôležité rady, o ktorých by ste sa mali s ratolesťami porozprávať. S bezpečnosťou detí na internete vám pomôže aj rodičovská aplikácia od ESET - ESET Parental Control: https://goo.gl/CvnzXI 😉

    astarte123
    7. okt 2016    Čítané 65x

    Deti sa chcú hrať

    Najväčšou zábavou pre deti (a niekedy aj dospelých) je pozeranie rozprávok alebo hranie sa hier, či už tých klasických alebo počítačových. Ako si vybrať tú správnu hru, keď ich ponuka je neuveriteľne široká a pestrá?

    Rodičia v prvom rade riešia vhodnosť obsahu jednotlivých hier. Aby bolo pre vás jednoduchšie zistiť, či je hra vhodná pre vaše dieťa bol Európskou interaktívnou softvérovou federáciou vytvorený klasifikačný systém PEGI (Pan-European Game Information). Táto klasifikácia je podporovaná väčšinou tvorcov hier.

    Keď najbližšie chytíte do rúk obal hry, všimnite si na ňom tieto symboly. Farebne odlíšené symboly s číslami určujú od akého veku sú jednotlivé hry vhodné. Čo to znamená?

    • Hry pre deti od troch rokov sú vhodné pre všetky vekové kategórie, akceptujú násilie v komickom kontexte (ako napríklad boje medzi Tomom a Jerym), postavy v hre nie sú identifikovateľné s reálnym svetom. Nenájdete v nej zvuky či obrazy, ktoré môžu dieťa vystrašiť, nebude v nej počuť ani nadávky.
    • Hra s označením od sedem rokov môže obsahovať zvuky alebo obrazy, ktoré môžu dieťa vystrašiť.
    • Hra vhodná od 12 rokov môže obsahovať jemné formy násilia, ale len voči fantazijným postavám (nie voči ľudským postavám alebo zvieratám), nahota môže byť názornejšia, prípadné nadávky musia byť jemné bez sexuálnych narážok.
    • Hra vhodná od 16 rokov obsahuje ukážky násilia alebo sexuálnej aktivity vyobrazené tak ako v reálnom živote, môže obsahovať extrémnejšie nadávky, koncept užívania drog a tabaku a kriminálnych aktivít.
    • Symbol od 18 rokov sa využíva ak sa v hre vyskytuje hrubé násilie alebo jeho špecifické prvky. Zaradenie do tejto kategórie je najzložitejšie, pretože posudzovanie násilia je veľmi subjektívne.

    Na obale hry taktiež nájdete aj vysvetľujúce symboly, vďaka ktorým môžete zistiť, prečo bola hra zaradená do príslušnej vekovej kategórie. Popis zľava do prava:

    • hra obsahuje nadávky
    • hra obsahuje situácie, ktoré môžu nabádať k diskriminácii
    • v hre sa zmieňujú drogy alebo zobrazuje užívanie drog
    • hra môže byť strašidelná alebo môže vydesiť malé deti
    • hry vyučujú alebo nabádajú k hazardným hrám
    • v hre sa zmieňuje sex, alebo obsahuje nahotu a sexuálne správanie
    • hra zobrazuje násilie

    Ak zbadáte tento symbol, znamená to, že hru je možné hrať online.

    Keď už viete, podľa čoho sa riadiť pri vyberaní hier pre svoje ratolesti ostáva už len jediný problém, aby deti pri hrách netrávili celé dni. Mám pre vás tip - ESET Parental Control, vďaka ktorému (okrem iného) môžete nastaviť deťom čas, ktorý môžu stráviť hraním hier na svojom zariadení.

     Riadite sa pri kúpe hier PEGI symbolmi? 

    #eset_sutaz #deti_a_internet
    TRAM-TA-TA-TAAAAA a máme tu sľúbené vyhodnotenie súťaže o #eset balíček. Žrebovala som za pomoci generátora náhodných čísel v exceli (na obrázku vidíte aj dátum a čas, poradie podľa toho, ako ste sa zapojili do súťaže).
    Dosť bolo omáčok. Výhercom sa stala: @petka1701 . Poprosím ťa napíš mi do IP tvoju adresu a telefónne číslo. Ostatným zúčastneným posielam 16 srdiečok - toľko sa vás zapojilo do súťaže.
    Ďakujem, že ste s nami súťažili. Výhercovi gratulujem a ostatným držím palce v ďalších ESET súťažiach.

    #eset_sutaz #deti_a_internet
    Moji maniaci.Ked nepozeraju rozpravky,tak hraju hry 🙂

    (2 fotky)

    Zatiaľ sme neviedli debatu o nástrahách internetu, ale myslím si, že pomaly prichádza ten správny čas 😀 🙂 ps. Začnem už veru viac chodievať do tvojej skupinky Evi 😉 #eset_sutaz #deti_a_internet #rozpravkove_maniacky 😀 #bitka

    Ešte DNES prebieha súťaž o balíček pozorností z #eset ? Pravidlá sú jednoduché:
    - pridajte do svojho blogu fotku svojho dieťaťa (detí) ako využívajú internet
    - označte ju hashtagom: #eset_sutaz a #deti_a_internet
    - napíšte k fotografii, na čo najčastejšie vaše deti internet využívajú a ako ich chránite (či sa rozprávate o nástrahách internetu alebo používate rodičovskú aplikáciu a podobne)

    Súťažíme do 20.00 hod.
    Vaša fotka môže vyzerať napríklad aj takto:

    Zachytili ste prebiehajúcu súťaž o balíček pozorností z #eset ? Pravidlá sú jednoduché:
    - pridajte do svojho blogu fotku svojho dieťaťa (detí) ako využívajú internet
    - označte ju hashtagom: #eset_sutaz a #deti_a_internet
    - napíšte k fotografii, na čo najčastejšie vaše deti internet využívajú a ako ich chránite (či sa rozprávate o nástrahách internetu alebo používate rodičovskú aplikáciu a podobne)

    Súťažíme do stredy 21. 09. 2016 do 20.00 hod.
    Vaša fotka môže vyzerať napríklad aj takto:

    #eset #deti_a_internet #socialne_siete
    ESET prináša zaujímavú štatistiku. Pozrite si, v akom veku dostávajú deti kľúče od domu, prvý mobil alebo majú účet na sociálnej sieti. Prieskum sa uskutočnil v Nemecku, Veľkej Británii, Rusku a v USA. Napíšte mi kedy ste podobné veci dovolili vašim deťom vy a ja vám pošlem ♥

    astarte123
    16. sep 2016    Čítané 80x

    DETSKÉ SOCIÁLNE SIETE

    Aj Vaše deti už prišli zo školy s vetou:  "Všetci spolužiaci sú už na Facebooku, aj ja chcem?" Ak patríte k rodičom, ktorí za žiadnych okolností nedovolia dieťaťu vytvoriť si účet na dospeláckej sociálnej sieti, mám pre vás riešenie - sociálne siete určené pre deti.

    Internet je miestom neobmedzených možností, a tak sa aj tu našlo niekoľko riešení pre deti, ktoré chcú byť online, chatovať, či hrať sa spolu so svojimi kamarátmi. ESET Vám odporúča tieto 4 najznámejšie detské sociálne siete.

    KIDZWORLD.com

    Je to komplexná stránka určená deťom. Okrem možnosti chatovať a prispievať príspevkami do fóra tu majú deti možnosť aj hrať sa hry s pre ne vhodným obsahom. Na stránke tiež nájdete veľa článkov, noviniek, zaujímavých informácií a rád v oblastiach ako sú filmy, hry, videá, ale aj domáce úlohy, zdravie, šport, knihy a mnoho ďalších. Deti majú možnosť zapojiť sa do súťaží a vyhrať hodnotné ceny. Svoju kreatívnu stránku môžu rozvíjať tvorením vlastného blogu. Všetky články, ako aj celá stránka sú v angličtine.

    GROMSOCIAL.com

    Slogan stránky deťom od detí naozaj neklame. Túto sociálnu sieť vytvoril 11 ročný Zach Marks, potom ako mu tvorcovia facebooku zrušili účet na facebooku, kvôli nízkemu veku. Pre založenie účtu na tejto sieti je potrebný súhlas rodiča. Dospelí si môžu vytvoriť konto na tejto stránke, len potom ako sa potvrdí, že sú rodičmi niektorého z detí. Rodičia taktiež dostávajú pravidelné emailové výpisy o aktivitách detí na tejto sieti. Deti môžu túto stránku využiť na chatovanie, zdieľanie videí alebo pomoc s domácimi úlohami. Stránka je v angličtine.

    CLUBPENGUIN.com

    Aj Disney ako jeden z najväčších tvorcov filmov, rozprávok a seriálov pre deti prišiel so svojou vlastnou detskou sociálnou sieťou. Je vhodná pre deti, ak chcú mať účet na facebooku len kvôli hrám. Na tejto stránke sa môžu hrať dosýta. Rodičovský mód umožňuje nastavenie pravidiel hrania pre dieťa. Nejde však o klasickú sociálnu sieť typu facebook, komunikácia medzi deťmi prebieha len v rámci hry. Stránka je v angličtine a členstvo v klube je spoplatnené.

    YOURSPHERE.com

    Táto stránka je "viac ako len sieť pre mladých." Môžu sa tu pridávať do takzvaných sfér záujmov a komunikovať s ľuďmi, ktorí majú rovnaké záľuby. Zaujímavosťou stránky je vlastný blog venujúci sa bezpečnosti, kde sú informácie určené najmä pre rodičov. Funguje ako aplikácia určená pre android ale aj iOS, je taktiež v angličtine.

    Urobte zo svojho syna alebo dcérky priekupníka medzi spolužiakmi. Vaše dieťa môže naučiť na detské sociálne siete aj svojich spolužiakov.  Jediná (ne)výhoda týchto sietí je jazyk - angličtina, aj toto však môže deťom pomôcť zdokonaľovať sa v cudzej reči.  Nezabúdajme deti chrániť aj pri potulkách na iných webových stránkach ako sú sociálne siete. S tým vám pomôže šikovná aplikácia ESET Parental Control pre Android.

    Zachytili ste prebiehajúcu súťaž o balíček pozorností z #eset ? Pravidlá sú jednoduché:
    - pridajte do svojho blogu fotku svojho dieťaťa (detí) ako využívajú internet
    - označte ju hashtagom: #eset_sutaz a #deti_a_internet
    - napíšte k fotografii, na čo najčastejšie vaše deti internet využívajú a ako ich chránite (či sa rozprávate o nástrahách internetu alebo používate rodičovskú aplikáciu a podobne)

    Súťažíme do stredy 21. 09. 2016 do 20.00 hod.
    Vaša fotka môže vyzerať napríklad aj takto:

    astarte123
    14. sep 2016    Čítané 55x

    Dovoliť či nedovoliť? To je otázka...

    Od kedy sa z muža stane otec a zo ženy matka neustále riešia rodičovskú verziu hamletovskej otázky byť či nebyť - môže či nemôže, dovoliť či nedovoliť. To platí aj pre novodobé problémy.

    Na otázku čím by si chcel byť, sa už dávno neodpovedá smetiar, lekárka, učiteľka, ale youtuber, programátor alebo bloggerka. S počítačom, tabletom a internetom celkovo sa deti stretávajú už v útlom veku, dokonca sa bez neho nezaobídu ani na základnej škole. Deti dnešnej doby sa rozvíjajú spolu s rozvojom technológií. Od malička si všímajú, čo robia ich rodičia, blízki, či rovesníci. Sharujeme, lajkujeme, sme neustále online.

    Ak patríte do skupiny rodičov, ktorí nevlastnia televízor, smartfón, nemajú potrebu zdieľať každú sekundu svojho života s niekedy úplne neznámymi ľuďmi, možno bude pre vás potreba vášho dieťaťa úplne nepochopiteľná. Čo však robiť ak sa chce dieťa chytiť do sociálnych sietí?

    Ako postupovať?

    Tu je niekoľko mojich rád:

    1. Na dieťa nekričte, hneď výslovne nezakazujte. Porozprávajte sa o tom, prečo chce svoj účet na Facebooku mať, čo všetko by na ňom chcel zdieľať so svetom. Nenechajte sa odbiť vetou - lebo všetci moji spolužiaci ho už majú. Možno budete prekvapení, aké je to pre dieťa dôležité.

    2. Pripravte sa a vysvetľujte. Ak ste proti a ani argumenty dieťaťa nezmenia váš postoj, vysvetlite mu svoje dôvody. Prichystajte sa na to, že nech budú (pre vás) akokoľvek logické s najväčšou pravdepodobnosťou ich dieťa neprijme a nestotožní sa s nimi. Vy najlepšie poznáte svoje dieťa, viete, čo naň platí, čím jeho detskú dušičku uchlácholíte.

    POZOR! Keď vaše vlastní dieťa smartfón či tablet, prípadne sa chodieva hrať ku kamarátovi, ktorý tieto vymoženosti má, možno už dávno patrí do facebookovej rodiny a vy o tom ani netušíte. Pokroku sa nevyhnete, skúste sa s ním prinajmenšom zmieriť. Spomeňte si na známu pravdu - čo je zakázané, chutí najlepšie.

    3. Bezpečnosť je prvoradá. Vysvetlite dieťaťu, aké nástrahy ho na internete čakajú. Povedzte mu, čo je to kyberšikana, čo so sebou môže priniesť virtuálna anonymita. Pomôžte dieťaťu pri nastavení súkromia na účte. Upozornite ho na prítomnosť reklám, vysvetlite na čo sa nesmie klikať a prečo. Založte dieťaťu facebookový účet vy - ak ste veľmi opatrní rodičia, nezverte dieťaťu heslo do jeho účtu, prihlasujte ho vždy vy. 

    Môžete si zabezpečiť aj rodičovskú aplikáciu, ktorá vám pomôže kontrolovať aktivitu dieťaťa na internete, napríklad ESET Parental Control pre Android.

    4. Dohodnite si pravidlá.

    ...facebookový účet môžeš používať, len keď budem doma...

    ...najprv úlohy, potom internet...

    ...neprijmeš priateľstvo nikoho, koho nepoznáš...

    ...ak ti napíše niekto, koho nepoznáš, povieš mi o tom...

    ...nebudeš sa hrať hry, ktoré ti neschválim...

    ...budem tvojím priateľom na facebooku...

    ...ak budeš chcieť uverejniť nejakú fotku, najprv mi o tom povieš...

    5. Dôverujte svojmu dieťaťu. Nečítajte si jeho súkromné správy, neriskujte narušenie vášho vzťahu. Vy ste tí, ktorí ho vychovali. Každá sekunda, ktorú ste svojmu dieťaťu venovali pomáha vytvoriť osobnosť, ktorou sa stáva. Pýtajte sa ho, čo na facebooku čítalo, s kým si písalo, či sa nestalo niečo neobvyklé. Priateľský rozhovor je tou najlepšou cestou ako sa dozvedieť o svojom dieťati čo najviac.

    Pokiaľ ste sa ešte stále nerozhodli, čo je to správne napíšte si zoznam pre a proti.

    Dnešné deti už v útlom veku oveľa lepšie ovládajú technické vymoženosti súčasnosti. Technológie neustále napredujú a nech robíme čokoľvek, nevyhneme sa im. A ako by som sa rozhodla ja sama? Dovolila by som to, za určitých podmienok. Vždy je lepšie pokiaľ o tom viem, ako by sa niečo malo diať poza môj chrbát. Pokiaľ mu umožním tráviť čas rôznorodými zaujímavými aktivitami, na sociálne siete už ostane len pár chvíľ. A ktovie, možno to moje dieťa nebude baviť až tak, ako očakávalo...

    A čo Vaše deti majú svoj účet na sociálnej sieti? Dovolili by ste im to? 

    #eset_sutaz Naši prckovia moc internet nepoužívajú, pretože na to neostáva čas. Ale keď už, tak najčastejšie pozerajú rozprávky na Youtube, prípadne si staršia sem-tam stiahne nejakú hru. Čítať a písať sa zatiaľ len učí a tak používa hlasové vyhľadávanie. Zbytočne teda nekliká na nejaké odkazy, prípadne ju to nehodí na nevhodné video, takže vážne rozhovory na tému nástrah internetu odkladám na čas, keď bude trošku staršia ☺

    Zapojte sa aj vy do súťaže o darček z ESET. Je to jednoduché:
    -pridajte do fotku vášho dieťaťa ako využíva internet
    - označte ju hashtagom #eset_sutaz a #deti_a_internet
    - do popisu fotky napíšte, na čo vaše deti internet používajú najčastejšie a ako ich chránite (rozprávate sa s nimi o nástrahách internetu, používate rodičovskú aplikáciu a podobne)

    Držím vám všetkým palce 😘

    A JE TO TU!
    Vyhlasujem súťaž o balíček pozorností z ESET. Pravidlá sú jednoduché:
    - pridajte do svojho blogu fotku svojho dieťaťa (detí) ako využívajú internet
    - označte ju hashtagom: #eset_sutaz a #deti_a_internet
    - napíšte k fotografii, na čo najčastejšie vaše deti internet využívajú a ako ich chránite (či sa rozprávate o nástrahách internetu alebo používate rodičovskú aplikáciu a podobne)

    Súťažíme do stredy 21. 09. 2016 do 20.00 hod.
    Všetkým Vám držím palce a teším sa na zaujímavé fotky Vašich ratolestí. Pre inšpiráciu prikladám aj foto mojej buchty, tá síce ešte internet nevyužíva na nič, ale notebook by bol pre ňu najlepší bubon na svete (keby sme jej to dovolili samozrejme ☺).

    #eset_sutaz #deti_a_internet
    Dobré ráno všetkým. Dnes poobede vyhlásim súťaž o balíček od ESET😃 sledujete môj blog, aby vám nič neuniklo. 😘

    #eset_sutaz #deti_a_internet

    Už zajtra pre Vás vyhlásim ďalšiu súťaž o milý balíček od ESET. Tešíte sa? ☺

    #eset #deti_a_internet
    Prvý školský týždeň je za nami. Ak chcete spríjemniť svojim deťom aj tie ďalšie týždne prečítajte si pár tipov ako zvládnuť deti a internet:
    https://www.modrykonik.sk/blog/astarte123/article/skola-vola-yir0r0/
    https://www.modrykonik.sk/blog/astarte123/article/ako-na-to-2-34lwcx/

    astarte123
    9. sep 2016    Čítané 37x

    AKO NA TO 2

    Ako pripraviť deti do školy

    V predošlom článku sme si priblížili nástroj ESET Parental Control pre Android, ktorý pomáha rodičom dozerať na bezpečnosť detí na internete.

    Internet je hlavným zdrojom informácii nielen pre rodičov, ale aj pre deti. Ako my, aj naše deti sú online, mnohé zdieľajú svoje životy s kamarátmi na sociálnych sieťach, navyše v školách aj vďaka rôznorodým projektom pribúdajú triedy vybavené digitálnymi technológiami. Pedagógovia síce učia deti ako technológie používať, ale aj na nás, na rodičoch, je, aby sme deťom vysvetlili, čo je vhodné a čo nie.

    ESET radí, čo treba deťom v prvom rade vysvetliť:

    1. Naučte deti "surfovať"

    Vysvetlite im, čo je pre nich užitočné a čo nie. Povedzte im, že internet okrem nápomocných informácií obsahuje aj nevhodný obsah.

    2. Malvér

    Deťom je dôležité priblížiť hrozby v podobe malvéru, ktoré sa internetom šíria. Musia pochopiť, aké dôsledky môže so sebou takýto malvér priniesť (napríklad strata údajov, ekonomické náklady a podobne).

    3. "Grooming"

    Tento anglický názov sa používa na pomenovanie situácie, keď si neznámy dospelý buduje s dieťaťom online vzťah za účelom zneužitia pre získanie sexuálnych materiálov.

    4. Zdieľanie s neznámymi

    Najdôležitejšie je naučiť deti chrániť si súkromie aj na internete. Deti svojou naivitou a dôverou môžu aj nechtiac prezradiť dôverné často až intímne informácie, ktoré môžu byť zneužité.

    5. Sociálne siete

    Aj keď sú sociálne siete vo virtuálnom svete, zasahujú do nášho reálneho života. Niekedy viac, ako by sme chceli. Deti sa nesmú báť zdôveriť sa, keď sa na sociálnych sieťach stanú obeťami kyberšikany. Je potrebné, aby sme si všímali zmeny v ich správaní a pátrali po príčinách, ktoré ich spôsobili.

    Nezabúdajte, že svet digitálnych technológií sa vyvíja obrovskou rýchlosťou a aby sme boli schopní vysvetliť deťom všetko potrebné, mali by sme sa aj my vzdelávať a získať aspoň základný prehľad. Minimálne by sme si mali osvojiť tieto základné dobré praktiky v IT bezpečnosti:

    • rozprávajme sa (nič lepšie ako rozhovor medzi rodičom a dieťaťom ešte nebolo vo výchove vymyslené)
    • sme zodpovední za to, čo zverejňujeme (fotografie, videá, názory, postrehy)
    • určité druhy informácií zverejňujme opatrne (adresa, telefónne číslo a ďalšie osobné údaje)
    • zvážme kontakt s ľuďmi, ktorých nepoznáme
    • majme bezpečnostné riešenie (antivírusový softvér, firewall; zabezpečme nielen počítač, ale aj mobilné zariadenia)

    Viac rád, ako sa brániť malvéru a ďalším nástrahám internetu nájdete na: www.welivesecurity.com

    astarte123
    8. sep 2016    Čítané 108x

    Škola volá

    Už je to tu opäť, našim drobcom sa začína nový školský rok. Deti  sa s počítačmi a mobilnými zariadeniami kamarátia od malička a aj na základnej škole sa pre nich internet stáva neoddeliteľnou súčasťou školského života.

    Je najmä na nás, na rodičoch, aby sme dohliadli na to, čomu sa deti po potulkách internetom venujú. Nemusíme na to však byť úplne sami. ESET má pre nás skvelú pomôcku - aplikáciu ESET Parental Control pre Android. V dnešnom článku si povieme aké možnosti nám ponúka.

    Toto áno, toto nie

    Vďaka aplikačnému a webovému ochrancovi môžete nastaviť, ktoré stránky môže dieťa navštevovať. Pomôžu k tomu vekové filtre a kategorizácia stránok. Zvolené stránky môžete zablokovať aj jednotlivo. Na nevhodný obsah upozorní prívetivá postavička, ktorá deti sprevádza počas ich celého pobytu na internete.

    Deti sa chcú hrať

    Nastavte deťom časový plán hier. Môžete im určiť kedy a koľko času smú stráviť hraním hier. Ak sa chcú hrať dlhšie môžu vás o to požiadať priamo cez aplikáciu ESET Parental Control. Časový plán môžete prispôsobiť aj režimu počas školských dní.

    Niečo navyše

    Aplikácia vytvára rodičom aj reporty, ktoré sumarizujú ako deti používali svoje mobilné zariadenia a akým online aktivitám sa venovali.

    V prémium verzii máte taktiež možnosť skontrolovať polohu dieťaťa. Zobrazia sa vám všetky zariadenia dieťaťa, ktoré sú pripojené na internet.

    Ak chcete dieťa na niečo upozorniť, alebo ho len tak pozdraviť napíšte mu rodičovskú správu. Kým si dieťa správu neprečíta, nemôže pokračovať v používaní zariadenia.

    Pre ľudí z ESET je dôležité, aby používanie rodičovskej kontroly nenarušilo vzťah medzi rodičmi a deťmi. Preto dieťa vždy vie, do akej miery je sledované a koľko času na hranie mu ostáva. Na rodičoch ostáva už len vysvetliť, prečo je pre dieťa takáto ochrana potrebná.

    Ak si myslíte, že Vaše dieťa nie je dosť veľké na to, aby mohlo používať všetky aplikácie a navštevovať všetky webové stránky, alebo že trávi "na mobile" príliš veľa času ESET Parental Control je pre Vás tým najvhodnejším riešením.

    Ako chránite Vaše na internete vy? Využívate rodičovské aplikácie?