Mám streptokoka a som v 34 týždni. Čo teraz?

apoloma
21. nov 2011

ahojky zistili my streptokoka mam asi 4tyzdne do porodu co teras??kto mate skusenosti??sestricka z toho vdu nerobila len mi do telefonu povedala ze teras to nebudeme riesit ze to az ked bude porod sa musia podat antibiotika do zily baby viete mi povedat preco??moze sa stat nieco babetku??poprosim vas o odpovede vy ktore stym mate skusenosti dakujem.

jakavi
21. nov 2011

ano je to tak pri porode atb. a ano moze sa nieco stat dietatku ale neviem co ani ja

henulienka
21. nov 2011

Pri posledných dvoch pôrodoch som mala tiež streptokoka, ale u mňa to neriešili vôbec, keďže som mala plánované cisárske. Ono tie ATB dostaneš len ak rodíš prirodzene, lebo dieťatko sa môže nakaziť v pôrodných cestách. Keďže moje tade nešli, tak im infekcia nehrozila.

adri2211
21. nov 2011

ja som mala prvy vyter pozitivny na streptokoka druhy bol uz negativny,ale aj tak som dostala antibiotika,aby to babo nechytilo,mala sa narodila uplne zdrava. ja si myslim,ze sa nemusis bat. vela zien to ma.

ewka0012
21. nov 2011

ja mam streptokoka od zaciatku tehotenstva,je to bezne mava to vela tehotnych,nemusis sa bat,len 4hodiny pre porodom ti musia dat antibiotika aby sa to neprenieslo na male,mna caka to iste som v 32tt.predtym som mavala caste zapaly mocovych ciest,chodim na nefrologiu,ak to nie je take zle tak je lepsie nebrat lieky pocas tehu ak nemas nejake vazne problemy s mocenim,to vravi moja doktorka,ze jedine ako budem mat toho bacila aj po sestonedeli potom to budeme liecit

natasole
21. nov 2011

Ahoj @apoloma, štandardne sa podávajú ATB infúzkou niekoľko hodín pred pôrodom. Nie vždy sa však podarí odhadnúť, kedy príde bábatko na svet. Mne ich nestihli podať, no dcérka je našťastie v poriadku. Nákaza môže byť pre dieťatko nebezpečná, ale myslím, že sú to skôr zriedkavé prípady a lekári si s tým poradia. Je dobré výrazne napísať na tehu knižku (najlepšie na prvú stranu), že máš streptkoka skupiny B. Odporúča sa tiež dať pozor, aby sa baktéria nedostala hlbšie do pôrodných ciest (sex, epino). Ale hlavne – byť v pohode. Streptokok agalactiae je inak bežné „ zvieratko“ a ako sa už píše vyššie, má ho vraj veľa žien.

magimi
21. nov 2011

ja este doplnim co to moze sposobit dietatku. Streptococus agalactiae moze u dietatka sposobit vcasnu sepsu, teda celotelovu infekciu dietatka. V minulosti tieto infekcie koncievali aj umrtim dietatka, preto zaviedli standardny postup, co robit, ak je matka "GBS pozit" Teda dietatku sa 6-12 hodin po porode vezme krv na krvny obraz a zapalovy marker CRP. Sleduju sa hlavne biele krvinky, ak je ich pocet do 25, tak sa nerobi nic a moze sa na vsetko zabudnut. Ak su vyssie ako 25, tak sa podaju preventivne 3 davky antibiotik a nasledne sa odber zopakuje. Ak potom klesnu, tak sa prevencia ukonci a opat sa na vsetko moze zabudnut. Streptokoky sposobuju infekcie u deticiek do 72 hodin, potom uz nepredstavuju ziadne riziko

drnduliak
21. nov 2011

aj ja som mala streptokoka a rodila som (ak kvoli tomu) planovane, aby mi vcas stihli podat infuzkou ATB. dava sa to 4 hod pred porodom.

anjelicek26
21. nov 2011

@apoloma - Ako pise @magimi dietatku to moze vazne uskodit. Len neviem, ci su antibiotika par hodin pred porodom riesenie - ja som rodila synceka tak, ze pol hodinu po prichode do porodnice uz krical na svete (a to sme fakt vstali, oblieklis sa a sli - porodnicu mame 15 minut od domu). Narodil sa tri tyzdne pred terminom. Takze istota, ze stihnes par hodin pred infuzku nikdy nie je :( Ja by som preliecila pred porodom!!!!

zuzana581
21. nov 2011

Fúha, no ja nie som odborník, takže neviem, prečo to neriešia hneď, ale mne osobne streptokoka nezistili a potom sa malý narodil a druhý deň sa hrozne celý vyhádzal. Urobili mu ster z kože a zistili streptokoka. Výsledky prišli až po mesiaci, takže mu to dovtedy samé odišlo. Vraj som mohla byť rada, že to mal iba na koži. Mal totiž málo kyslíka, pustil smolku do plodovej vody a keby sa toho nadýchol mohol mať vážne problémy, takže ja by som to asi chcela riešiť pred pôrodom.

geegee
21. nov 2011

Streptokok sa da preliecit aj pocas tehotenstva, ale aj pri porode. Mne ho tiez neliecili pocas tehotenstva. Je potrebne vraj aspon 1/2 hodinu pred porodom /To mam od kamarata porodnika, ze staci tolko, inak sa uvadza 4 hodiny/ napichut zilu a nechat stiect Penicilin. Ak by sa tak nestalo, dietatko by sa pri prechodom porodnymi cestami mohlo nakazit streptokokom, co by u neho mohlo vyvolat napriklad zapal pluc.
Tolko si ja pamatam, ked sa ma tato tema tykala. Mne bohuzial antibiotika dali 2 minuty pred porodom - hoci som hned pri prichode do porodnice kricala, ze prvy porod bol velmi rychly a ze je predpoklad ze aj druhy bude minimalne tak isto rychly a mam streptokoka. Moja prva myslienka po porode bola, aby sa Tomasko nenakazil. Nastastie bol zdravy.

alenka777
21. nov 2011

to je ešte ten lepší prípad, mne na streptokoka neprišli, neviem ako je to možné, rodila som spontánne, a mala sa nakazila, mala streptokoka, brala antibiotiká a našťastie zvládli sme to, boli sme síce 9 dní v pôrodnici, ale potom už neboli problémy, do 3 rokov sme mali len zopár bežných nachladnutí, do 1 1/2 roka dcéra vôbec chorá nebola a to bola kojená kratučko.

tinki
21. nov 2011

ahoj, ja som mala pri druhej, pichli mi presne 4 hodiny pred pôrodom ant. a malá sa aj tak nakazila. Mala zvýšené hodnoty crp. Brala antibiotiká 7 dní, každý deň jej brali krvičku a testovali ju. Všetko dopadlo dobre, vyliečila sa. Na desiaty deň po pôrode sme boli doma. Nemala ani žltačku. Potom sme ešte boli na rôznych vyšetreniach, očné, kardio, neurologia, usg mozog, no a všetko je v poriadku. Teraz má 9 mesiacov a je zdravučká. Sem tam soplíky. Neboj sa, ak sa náhodou nakazí, doktori to vedia včas podchytiť a preliečiť. 😉

anjelicek26 tak to si potom stihla, pretože streptokok aj keď preliečiš, napríklad antibiotikami, tak sa do 14 dní vráti. Mňa tiež liečili, dokonca dvakrát počas tehotenstva a vrátil sa. Dokonca jeden lekár z Prahy mi hovoril, že je to blbosť našich lekárov, že do mamičiek tlačia ant počas tehotenstva, pretože to nemá význam. Vždy sa dáva pred pôrodom, len to treba samozrejme stihnúť. Ale tiež to zabrať nemusí. Mňa na to upozornili, že nie je stopercentné, že musia zabrať. A tak aj bolo, možno ak by som rodila o 10 minút....ale to je len hypotéza..

ivetkab.
21. nov 2011

Ja som mala streptokoka pri oboch deťoch. Netreba z toho robiť žiadnu vedu. Počas celého tehu a aj počas pôrodu číha veľa nebezpečenstiev. Mne lekár povedal, že je viac škodlivé, aby mi pár týždňov pred pôrodom podávali antibiotiká. Teraz je už veda kus pokročilejšia a stačí ak Ti pred pôrodom dajú infúziu s atb a to isté počas pôrodu. Ani jednému z detí nič nebolo a ani nie je. Hlavne to netreba dramatizovať. Streptokoka má vraj každá tretia žena pri pôrode.

pingu1
21. nov 2011

ja som ho mala aj pri porode a nic mi ani nepichli 😒

mitomi
4. jan 2012

Ahoj,ja som v 34.tyzdni tehotenstva,a tiez mam streptokoka,nasadila mi penicilin antibiotika,a uvidime,co dalej.Dufam,ze to nieje nic vazne.Silvia.

daniela1983
8. apr 2014

mala som, ale antibiotika som odmietla pocas porodu

darzneba
8. apr 2014

treba penicilin vzdy!!!!!!!MOJA DCERA SKORO UMRELA ( 1% NA PREZITIE) KVOLI NIM, VID MOJ FOTOBLOG, zENY, NA TOTO SI DAVAJTE VELKY POZOR, JE TO O BYC STREPTOKOK, CO NESPOSOBUJE ANI ZAPAL HRDLA, ALE PRI PORODE MOZE ZABIJAT!

nerinka87
8. máj 2014

Aj mne ho preliecovali Atb v 31tyzdni pretoze mi oslabil krcok maternice a zacala som sa otvarat, takze som si polezala aj v nemocnici, na konci 36tyzdna mi opat brali ster tak uvidime, ale citala som, ze tato neplecha sa lubi vracat a nie uplne vyliecit 😢 tak uvidime. Hlavu hore musime mysliet pozitivne

lucka127
8. máj 2014

Mne dali v porodnici infuziu z atb pred pôrodom a vsetko oki😉 vraj je to uplne bezne neboj sa🙂podstatne je ze o nom viete🙂
niektore zeny ho maju celozivotne teraz v tomto tehu ja zatial nic🙂 snad sa neobjavi🙂

maryennn1
8. máj 2014

čo robiť? teraz nič, ale pri pôrode ti dajú antibiotiká, pre teba nie je streptokok nebezpečný, ale mohol by byť pre bábätko, preto ti dajú infúzku počas pôrodu a všetko bude ok, neboj, veľmi veľa mamičiek má streptokoka 🙂

55alexandra55
26. máj 2014

mne ho zistila lekárka v 28 týždni tehotenstva a ani v 33 týždni som sa ho nezbavila, beriem antibiotika, dúfam, že sa ho do pôrodu zbavím.

milagrosss20
26. máj 2014

Ja som ho mala cele tehu...a mam ho aj teraz ☹ neviem sa ho zbavit ☹

oskar0812
26. máj 2014

mne zistili streptokoka v 24 tyzdni tehotenstva keby som nepovedlaa doktorke ze mam silny vytok ani mi neodobere viter. brala som tyzden antibiotika a nic o dva dni nato opat sa to vratilo a co je najhorsie mam pocit ze je to horsie palenie, svrbenie caste mocenie..je to hrozne.. ☹

nikolienkaa
15. dec 2016

Ahojte síce stará téma a ja som uz v 38tyzdni ale len teraz minoritní vysledky a tie mam pozitívne na streptokoka,.... čiže nemôžem mat sex a uz ďalej cvičiť ani s aniballom ? Dakujem za odpoved

henka123123
6. dec 2017

A ked som alergicka na penicilin co mi.podaju ak by som mala streptokoka?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre