Je to autizmus?

veonli
7. mar 2015

Ahojte,mam 2r chlapca,je sikovny,nerozprava,len ham,brm,nie,mama,ked nikto zaklope tak kto je tam,atd rozumie vsetkemu,vie sa pekne hrat aj v kolektive,ma sem tam take vybuchy hnevu hlavne ked nieco nedostane lahne na zem a place aj 5min,ma 4r sestru vsetky neplechy opakuje po nej a ked mu daco neda tak ju aj za vlasy potiahne,mala je tiez taky nervos,asi to od nej odkukuje tieto reakcie alebo co, vie ukazat na rozne veci kt. Nevie pomenovat,aj ist zobrat konkretnu vec,moze byt ta zlost crtou autizmu,viem mozno je skoro na diagnostiku,ale zaujimalo by ma ci ma tiez niekto dieta s pod.spravanim dakujem

edvelyn
7. mar 2015

Ano robme zo vsetkych deti autistov za to ze sa od nervov hodia o zem a placu.a ako dvojrocne malo rozpravaju.je vela takych deti a nie su autisti.

cairka
7. mar 2015

Ale kdeže, autista, ani dysfatik, by nerozumel reči, určite by sa nepýtal a bol by viac zaujatý svojim svetom ako ťahanín sestry za vlasy 😉 Len potrebuje čas. A vzdor je v tomto veku prirodzený.

pribinak
7. mar 2015

Na základe čoho si myslíš, ze je autista? Pre tvoje info, nie všetci autisti nerozprávajú. Prosim ta, pre budúcnosť aspon si nieco o autizmu prečítaj, než nieco takéto napíšeš, na internete je mrte info, napr taky hlavný symptóm: dieťa nedrží očný kontakt, hm

horana
7. mar 2015

Keby to zalezalo len na tom ze v 2r este rozrpava len par slovicok a ma zachvaty hnevu, tak by autistami bola minimlane 3/4 populacie 😀

jana_eyre
7. mar 2015

zlost je crtou normalne vyvijajuceho sa dietata - kazde ju v sebe ma, niektore ju dava najavo viac, ine menej.. a na naucenie ovladania ich zlosti sme tu my rodicia..

moj prvy syn zacal rozpravat trocha ako 2,5rocny, tiez sa hneval aj sa hneva - je to uplne normalne spravanie.. netreba vsetky deti nejako diagnostikovat, zaradit..

horana
7. mar 2015

Ono chlapci su vacsinou vacsi jedosi a zaroven casto pomalsie napreduju v reci, a ked ma autorka prve dievcatko take pohodove, zrejme jej to pripada ako prilis velky rozdiel ked si pozoruje tohto druheho zbojnika. Neubrani sa neustalemu porovnavaniu, to je normalne. Ja som mala prveho zbojnika, u neho ma ani nenapadlo presne s tymito prejavmi na nejake diagnozy, povazovala som to za normu a vlastne sa nakoniec ukazalo ze to do nej v pohode spadalo. Ja som schytala dobrucke dievcatko mierne vpredu vo vsetkom ako druhe a mala som sok do opacneho smeru, akurat som myslala ze bohvieaku geniusku mam doma. A oni len obaja su uplne normalni, spektrum prejavov je siroke, kym pojdu do skoly zrovnaju sa, samozrejme kazdy so svojimi silnymi a slabsimi strankami, ale budu uplne OK.

abbie
7. mar 2015

vies aka vazna diagnoza je autizmus? asi ani netusis, ked si dala tento nazov... rozum sa mi zastavuje... nastuduj si o tom nieco, kym to sem hodis

veonli
autor
7. mar 2015

@abbie pardon

tajkoska
7. mar 2015

ja si tiez myslim,ze autizmus nie,je len este malinky😉,dufam ze to tak bude

veonli
autor
7. mar 2015

@pribinak ja si nemyslim,citala som o tom,zaujimal ma nazor niekoho komu sa dieta tak sprava,nic viac nic menej

bonaqa2013
7. mar 2015

@veonli no tak to nevyzerá na autizmus. autizmus sa diagnostikuje okolo 3 rokov, takže ešte budeš musieť počkať. Najlepšia lekárka na diagnostikovanie je v Trnave, Daniela Jánošiková. titul neviem.

sunshineka
7. mar 2015

@veonli toto vobec nie je autizmus.tvoj syn je zdrave ziarlive dieta 😀 autisti sa dookola venuju jednej cinnosti.su akoby v sne,v tazkych pripadoch nerozpravaju.a nerozumel by ti,co mu hovoris.

cristi
7. mar 2015

presne si opisala spravanie mojej dcerky,robi to iste.Starsieho syna taha za vlasy,casto sa jeduje ,ak nedostane to co ona chce, vela nerozprava.Rozumiem vsak tvojim obavam. Podobne zmyslanie som mala pri starsom synovi,lebo sa mi zdalo,ze nie je az tak celkom v poriadku,dlho nerozpraval,len neustale pistal,vrieskal,ak nieco chcel.Jedovity az hroza,A v mojich obavach ma utvrdzovalo aj okolie,kedze vsetci su odbornici na posudenie normalneho psychomotorickeho vyvoja dietata,co je este v norme a co uz nie.
Tak som s malym zasla za jednym odbornikom,a po odkonzultovani synovho zdr.stavu som si konecne vydychla. 🙂 Islo len o predpoklad rizikoveho vyvinu reci.Ziadny autizmus a podobne dg.Behom polroka sa pekne rozrozpraval a je v poriadku.

elisadavinci
7. mar 2015

pracovala som s autistami, neopisala si ani jednu črtu typicku pre autizmus. a dalšia vec - mam 2,5ročného syna, ktorý okrem havo, neni, tam, leleň (jeleň), mama, auto nem (nie), nehovori nič, mava jedy ale vždy viem aj príčinu. a tiež udrie staršieho brata.

ak by tvoj malý neudržiaval očný kontakt, hral by sa pre vas nepochopitelne hry napr auta ukladal do radu, hral sa len s kolesom auta a robil by to nepretržite aj dlhší čas napr hodinu - dve, vybuchy zlosti by boli nevysvetlitelné, bez zjavnej príčiny tak by som pouvažovala o konzultácii s detskou lekarkou.

dianockadianka
17. mar 2015
Používateľ dianockadianka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od dianockadianka.

@veonli zlost nie je crtou autizmu.. neboj sa. dietatu sa formuje osobnost. formuje sa ako reaguje na okolie, podnety, ludi okolo.. S autizmom to nema nic spolocne. Na taktuto diagnostiku je ozaj skoro. Pokial nemate autizmus v rodine, je mala sanca ze o toto pojde. Vacsinou je to dedicne ochorenie. A ze nerozprava.. zacne ked bude chciet. Niektore deti sa proste "rozhodnu" kedy prehovoria. Nie je to znak toho ci su postihnute alebo nie. Neboj 🙂

hatsepset
9. apr 2015

@horana no tak nejako ja mam kamosky co maju vsetko dievcata a tie rozpravaju perfektne uz ako jeden a pol rocne a este su v dvoch rokoch aj vacsie ako moj syn 3 rocny :D - a tiez mavam pochybnosti lebo nerozprava a ked mam okolo seba same take sikovnice mam pocit ze ten moj zaostava :/ (plus kamaratov brat ma syna skoro 2,5 roka a ten je masaker inteligentny tiez rozprava, vie znacky aut uz podla svetiel, vlajky statov ovlada, pocita, abecedu vie...a potom ked ma clovek okolo seba take deti tak aby nemal obavy :/

veonli
autor
9. apr 2015

@hatsepset uz sa mu jazyk zacina rozvazovat,dice len take jednoslabicne,ale ide mu,vraj ked dieta vsetkemu rozumie tsk je to ok,co moj je,takze asi to chce cas,i ked obavy boli

mimasimi
9. apr 2015

@veonli absolútne tam nič autistické nevidím .... 🙂

hatsepset
9. apr 2015

@veonli jj moj tiez rozumie a malicko rozprava od dvoch rokov do terajsich troch sa naucil povedat asi 10 slov :/ cize sa este trapime, ale rozumie mi ovela viacej ako pred rokom - ja si myslim ze tvoj chlapcek je uplne standardny chlap lenivy ;), resp nepocituje potrbu rozpravat tolko ako zeny :D

kajusa83
9. apr 2015

POkial dieta nerozprava ale rozumie vsetkemu co mu povies tak by som nad takouto dg nerozmyslala.

cajocka85
1. aug 2016

Ahojte! Keď mala moja malá rok a štvrť, bola som si už nabetón istá, že je autistka... doktorka chcela len čakať acakat, tak som sa vybrala vlastnou cestou...hľadaním, zistovanim a zas len umornym hľadaním čo mám,mozem skúsiť. Medzitym dlhým časom jej diagnostikovali detsky autizmus. sme od účinných diét, cez doplnky, psychológov, neurologov, spec.pedagogov logopedov, terapie...som sa preklikala v dcerkinych 3,5rokoch na www.tomatis-praha.cz a začali sa diať zázraky!!! Toto je oficiálna propaganda!!!! Čo by som dala za to, keby sme sa o tom dozvedeli skôr.
Ponúkam vám skrátený zoznam našich zázrakov:
Vylúčili sme lieky na spanie a zaspanie, keďže spánok bol chaby a v noci buntosila aj 5 hodín (samozrejme,ze cez deň nedostala), za pár dní nám začala prespávať celú noc...aj 9-10hodin!!!
Zmizlo agresívne správanie a sebaposkodzovania!!!
Skludnila sa, krásne chodíme na prechádzky...nemusím ju držať za zapastie, nevrieska po ulici...teraz má v kľude drží sama za ruku a neuteka od nás prec!
Z praktického hľadiska začala pozorovať čo robíme a iniciatívne sa začala Zapájať do cinnosti: upratovať si hračky, odniesť si tanierik na stôl, vyzuť si topánky a uložiť, vyfarbuje obrázky, pije zo slamky!!! Chce šúpať vajíčko, banán, čo jej dám krájať ho...jednoduchá sa prebudila jej vnútorná motivácia vnímať svet!!!začala sa nám pri mnohých činnostiach tešiť (kŕmenie zvierat, mobil, mixovanie,plavanie-konwcne pochopila, tancovať, reagovať na hudbu!!! Konečne máme prvé fotky bez kamennej tváre, plaču...máme foto pre okrasu kde sa smeje!!!! Rehoce sa napr.na tom, keď niečo sama vtipné urobí!!!
AaAAaaaa???
Začala nás stiskat a objimat!!!!!! A keď sme veľmi dobrí, tak dá aj pusu!!!
A to všetko v priebehu iba 3 mesiacov! Prvé zmeny nastali už od 2.dna!
Takže nemôžem nepropagovat, keďže tu, na Slovensku naši odbornici odporučia iba gfcf diétu a aba terapiu...
Takže niečo "nové" zo západu www.tomatis-praha.cz !!!!

katkalubkova
1. aug 2016

@veonli podla mna je uuuplne v poriadku

jarulala80
17. okt 2016

Dobry den je tu niaka maminka s autistickym dietatom z prievidze?

elkama
11. jún 2017

Ahojte. Nema niekto knihu Příběhy dětí s autismem CZ
Eric Schopler? Pozicat alebo na predaj? Sukromna sprava prosim.