Dojčenie na požiadanie a veľmi naviazané bábätko na mamu

9. máj 2021

Ahojte maminky, zaujímajú má Vaše osobne skúsenosti. Myslite si, že keď dojčíte babatko na požiadanie, je to puto mama a babatko podľa vás silnejšie? Alebo teda naviazanost babatka na mamu? Ja mám 3 mesačne babo a dojčím na požiadanie, veľa, často a dlho. Ale poznám v okoli pár prípadov, kedy práve takto dojčené detičky sú veľmi naviazané na maminu. Nikam ich rodičia nemôžu dávať strážiť a už vôbec nie na noc, ani k starým rodičom... ako to máte vy?

gbgb
9. máj 2021

A komu by si take male chcela odlozit na noc? Dieta patri k matke!

letfenixa
9. máj 2021

Tie deti v okolí sú aké staré? Syna som kojila aj prikrmovala, s tým, že to bolo vždy o jedle, nie "len tak", a je na mňa naviazaný, bude mať 5 rokov, u starých rodičov na noc ešte nebol a ani v dohľadnej dobe nebude, nechávam to na ňom, kedy si sám povie. Tvoje bábätko je maličké, nemáš prečo špekulovať o nejakom jeho odkladani.

pribinak
9. máj 2021

To nie je ale iba dojčením. To je, že niekotre matky nedovolia ani partnerovi aby dieťa okúpať, nakŕmil, či s ním bol pol dňa sám, lebo oni samé vedia všetko najlepšie

Nedajboh, aby svokra vzala dieťa na ruky, alebo aby mu dal dedko jesť zo svojho taniera.

V podstate je dieťa len s matkou, tak samozrejme, že dieťa je potom totálne naviazané na matku

letfenixa
9. máj 2021

@pribinak vidíš, a môj syn je na mňa naviazaný, aj keď od malička býval aj len s otcom alebo starými rodičmi.

pribinak
9. máj 2021

@letfenixa dobrý bože, však ja nepíšem, že je to vždy tak, že to platí na každé jedno dieťa

letfenixa
9. máj 2021

@pribinak no jasné, že to nepíšeš

kiki68
9. máj 2021

Ja od zaciatku dojcim na poziadanie a je na mna naviazany normalne. Vydrzi s babkou aj 2 hodiny bez mojej pritomnosti, vydrzi s muzom. Vela dalsich kontaktov vzhladom na coronu nemame za tu dobu. Ale je naviazany tak bezne. Prave deprivacia toho moze viest k velkej naviazanosti neskor.

jana_eyre_2
9. máj 2021

Neviem, mňa v takom veku bábätka ani nenapadlo že by som ho mala dať niekam na noc.. mám tri deti a vlastne okrem najstaršieho nikde ešte mimo domu nespali.. v malom veku beriem ako úplne prirodzené že sa starajú iba rodičia a je bábätko Max naviazané na mamu, vo vyššom to príde keď sú deti pripravené.. nemyslím že to súvisí s dojcenim na požiadanie, ale skôr o nastavení rodica.. ale to nastavenie má samozrejme každý iné, tak každému príde niečo iné prirodzené..

ofzuza
9. máj 2021

Mam uz vacsie deti, kojene dlho a na poziadanie. Idu za hocikym, pokecaju s uplne cudzim clovekom na ulici, nastup do skolky uplne bezproblemovy bez akehokolvek placu.
Ked dozreju, opadnu 😉

ajka0207
9. máj 2021

Tak záleží o akom veku sa bavíme. Trojmesačné by som nedala na noc nikam bez ohľadu na to či dojcim. Také trojročné zvládne noc u starých rodičov väčšinou bez ohľadu na to či je dojčene alebo nie.

nikpa
9. máj 2021

Bude ta potrebovať pokazde keď bude chciet jesť alebo len tak prso do pusy. Naviazané na matku môže byť rovnako aj dieťa ktoré je od narodenia kŕmené UM. A kam by si ho chcela dávať keď ešte dojčis? Môžeš si tak maximálne od neho na chvíľu odbehnúť do potravín alebo k lekárovi.

heidy222
9. máj 2021

Obe deti som dojcila Na poziadanie, v noci aj spavali so mnou na prsniku a pracovala som, aj 12 hodin sluzby som mala, cize odpoved je nie neboli nadmerne naviazane. Podla mojho nazoru su deti chorobne naviazane ak je matka prehmane uzkostliva, nie kvoli dojceniu

basska_b
9. máj 2021

Zaujímavá teória, moja dcérka bola dosť často kojena, do 16 mesiacov, potom aj nadalej bola na mňa dosť naviazana, všetko som musela robiť ja, najmä ak si mohla vybrať. Trvala na tom, že ja ju musím obuť, kŕmiť a podobne. Zaspávala len so mnou. Pripisovala som to tomu, že sa v 2 rokoch narodila sestrička. Ale bola to len vývojova fáza. Ja som nikdy nebola úzkostliva, absolútne nie som tento typ.

akonáhle mala 3 roky, zažila prerod. Chce robiť veci sama. Je suverénna, odvážna. Je to skôr o tom, či sa aj manžel a starí rodičia zapájajú, či s nimi má vzťah. Lebo inak je najviac času so mnou, ja ju najviac poznám, viem, ako reaguje na čo. Momentálne už asi týždeň zaspava s mužom a u mojich rodičov vie stráviť aj celý deň. Zrazu začala oslovovať cudzích ľudí na ulici, rozprávať sa so susedmi cez plot. Noc mimo sme ešte neskúšali, ale už aj o tom začala rozprávať. Deti sa musia najprv pevne naviazať, aby sa mohli smelo odviazať. Je to vývoj, nie niečo, čo treba predčasne marit.

ajka0207
9. máj 2021

@nikpa tak s týmto nesúhlasim. Dojcim a chodím normálne do práce. Samozrejme nie od trojmesačnej, ale určite keď dojčis dieťa staršie ako pol roka tak sa odísť dá.

mabenn
9. máj 2021

3 mesačné dieťa nemôže byt "veľmi" naviazané na mamu, je to normálne, či je dojčené či nie, že chce byť pri mame nonstop....nenormálne by bolo, keby nebolo naviazané...ako vždy hovorím, na koho má byť naviazané? na susedu?

columbine
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
9. máj 2021

@letfenixa
@gbgb
@jana_eyre_2
@ajka0207
@nikpa
@mabenn

Tak mna by ani nenapadlo moje babatko niekam dávať na noc, take malinké to sa ani neda. Aj keď svokrovci už dávno chceli 🤦🏽‍♀️ Myslela som tie detičky v okoli, jedno má 3 roky a nikde nebolo ešte na viac ako 2hpdiny A druhé má už 5 rokov a tiež ešte nikde neprespalo

littlebubble
9. máj 2021

Ja deti nemám, ale 3 mesačné dieťa je ešte veľmi malinké a mamu potrebuje.

Závislé na mame začínajú byť tak od roka možno čo som tak odsledovala z okolia, ale za to nemôžu deti, ale ich matky ktoré nedajú deti ani ich vlastnému otcovi.

autor
9. máj 2021

@littlebubble tak som to aj myslela, že ročne dieta a staršie. Že či sa to môže stať aj nám, či má dojčenie na požiadanie na to vplyv

jana_eyre_2
9. máj 2021

Úprimne pochybujem že to s tým súvisí.. závisí na povahe dieťaťa, povahe rodičov, povahe starých rodičov, okolnostiach, možnostiach..

Keby som veľmi potrebovala nepochybujem že každé moje dieťa prespí u svokry úplne v pohode aj niekoľko nocí, ale moja svokra pracuje, má 7vnucat, na 3 od dcér dáva pozor často, má vážne zdravotné problémy, takže ja by som jej proste nechcela pridať ďalšie tri deti, lebo to vlastne nepotrebujem.. dcéra by možno trocha plakala večer, lebo je taká povaha.. ju som dojčila najkratšie zo všetkých mojich detí (do 13m) na požiadanie ako ostatných.. ale proste je taká povaha že by som jej najviac chýbala..

mabenn
9. máj 2021

Skôr povaha dieťaťa má na to vplyv ale o pár rokov neskôr...

pribinak
9. máj 2021

Tiež som dojcila na požiadanie a nedá sa povedať že by bol nejak upnuty na mna. Podľa mna to dojčenie na to vplyv nemá.
Skôr prístup k rodičov, hyperprotektivna vychovávať úzkostlivosť, nevraživosť medzi generáciami v rodine, ... štýl výchovy

littlebubble
9. máj 2021

Ja sa priznám, že do budúcna dlhšie ako 10 mesiacov/ maximálne rok dojčiť nechcem, ale nikdy nikoho o ničom nepresviedčam.

Kolegyňa má dieťa vyše roka a chodí jej stále pod tričko.Moja sestra bola dojčená 3 roky a plakala všade kde bola bez mami.Prsník mala vždy na upokojenie a chytala záchvaty hnevu keď ho nedostala.Brat mal prsník skoro do roka a ráno plakal keď išiel do škôlky, ale nebol až taký mamkoš ako sestra

Ja som dlho dojčená nebola a v pohode som vydržala aj v škôlke a v nejakých 4/5 rokoch som bola aj na týždeň v škôlke v prírode.Ale to asi bude povahou a nie dojčením.

Mne osobne by vadilo len veľké dieťa na prsníku a nie to, že či je mojkoš.

Určite bábo na požiadanie dojči pokiaľ ty uznáš za vhodné.Momentálne mu dávaš tú najlepšiu stravu, je ešte malinké.

ajka0207
9. máj 2021

Tak 3 a 5 ročne že ešte nikde neboli to nemá nič s dojčením, ale s prístupom rodičov. A možno ani nemajú kam ísť prespať. Nie všetci starí rodičia chcú deti na noc.

bubuzu
9. máj 2021

Ahoj,tak ja ti tiez pridam zas moju skusenost...syn ma dva roky,stale ho kojim,ked sme vonku,ani si nespomenie,aj pol dna,ale ak sme viac doma,tak sa chce vela tulit,toto leto sa chystam prestat kojit,aj aby som sa lepsie vyspala,ale to mi uprimne zas tak nevadi,len obcas uz mi to prislo unavne a bola som potom na neho zla.a to nechcem.hladam balanc,ako to urobit. kazdopadne,na druhej strane,syn je velmi odvazny,nema problem bezo mna stravit aj 8 hodin,s tatom,u babky....ani si nespomenie.kludne sa pobavi s cudzimi.prespavat este nebol,ale na to ma este cas.

selest
9. máj 2021

Prveho som dojcila na poziadanie, nosila a uspavala na rukach este rocneho a nic take sa nestalo. Ma 2.5 a je viac tatov partak nez mamin cecok, strazit ho davame na dlhsie tak ze na cely den asi od 2 rokov. Ale to skor ja som sa bala, on by si ani nevsimol ze tam niesme. Myslim si ze je to trosku aj o povahe dietatka. A tiez si myslim ze dieta do 3 rokov sa instinktivne este viaze na mamu a ma a chce vacsinu casu travit s nou alebo ju mat na blizku ako svoju istotu. Aj deticky na um su naviazane na mamu😊

nikpa
9. máj 2021

Môj má 3,5 roka, kojila som ho 4 mesiace a tiež ešte nikde nespal lebo nechce. Takže kojenim to nebude...

nikpa
9. máj 2021

@ajka0207 ty ale asi nekojis na požiadanie, veľa, často a dlho tak ako autorka. Lebo to si inak neviem predstaviť ako sa to dá skĺbiť časovo s prácou.

ajka0207
10. máj 2021

@nikpa staršie dieťa už chápe že keď tam mama nie je tak sa nedojci, a keď tam je tak sa dojčí v kuse. Preto mám stále pocit že sa to dá nazvať na požiadanie. Dojcim tak raz za hodinu. Akurát že len keď som doma.

ajka0207
10. máj 2021

@nikpa ale jasne trojmesačné a dvojročné je rozdiel v dojčení určite. Len sa mi nepáči taký ten precedens v spoločnosti, že kým matka dojčí musí byť nalepená na dieťa, lebo to nie je pravda