V škôlke sa nechce sám najesť

19. sep 2023

Ahojte, aký máte na toto názor maminy, ja som taká smutná že som si aj poplakala. Malý syn, ktorý bude mať o mesiac 3 roky normálne nastúpil do škôlky, ešte ani raz sa nepocikal v pohode všetko . Síce je hanblivý a aj si ešte dosť poplače a nechce sa zatiaľ veľmi hrať s deťmi ale inak ok. Problém je s jedením, dneska na mňa učiteľka úplne vybehla že prečo som si dieťa nenaučila doma jesť samé, prečo ho doma krmim. Hovorím že on sa vie doma sám najest( od roku a pol zvládol držať lyžicu a najesť sa úplne v pohode) že ona ho musí krmit..ani ma nenechala nič povedať len že si s ním mám narobiť poriadky a bola dosť nepríjemná. Ako mám synovi vysvetliť že sa musí najesť sám, keď doma to zvláda už rok a pol? Mám z toho dosť zle pocity, lebo urobila zo mňa neschopnu mater čo nenaučila dieťa samé jesť. Ďakujem za rady

chcemradu
19. sep 2023

Si veľmi citlivá. To asi ako každá mama na svoje dieťa.
Len si musíš uvedomiť, že učiteľky sú dve na 20 deti. Keby každé museli kŕmiť, tak museli by začať ráno o 8hod a skončili by o 12tej. Je iné núkať, jednu dve lyžice, aby aspoň ochutnalo a iné keď sa nevie najesť samo.
Potom ďalšie obúvať, prezliekať, dávať na nočník...

autor
19. sep 2023

@chcemradu veď ja viem, ja aj som dosť citlivá to je pravda. Len nechápem kde je chyba, keď syn sa doma vie normálne najesť, nie je postihnutý ani nič. A v škôlke že si nechce ani pečivo chytiť

chcemradu
19. sep 2023

No lebo nechce jesť. Trucuje. Prejde to. Treba povedať učiteľke, že on sa doma sám najesť vie a tam asi nechce. Je rozdiel nechciet a nevedieť.

autor
19. sep 2023

@chcemradu no veď to som sa jej snažila povedať že to vie asi ho nahrám na video ale čo keď mi neverí. A nie hneď hovoriť že to nevie, veď keď mal rok a sedel v kočíku tak si vedel držať rožok.

chcemradu
19. sep 2023

Tak držať rožok a jesť polievku lyžicou je veľký rozdiel

timea301196
19. sep 2023

Zaujímavé že nemajú asistentku

marianeta
19. sep 2023

A keď ho kŕmi tak sa naje? Či celkovo odmieta jesť čokoľvek.

autor
19. sep 2023

@chcemradu vie jesť lyžicou aj držať rožok aj dvojku normálne zje doma. Len priborom som ho zatiaľ neučila

autor
19. sep 2023

@marianeta keď ho kŕmi tak sa naje

autor
19. sep 2023

@timea301196 akú asistentku myslíte?

maris5
19. sep 2023

Porozpravaj sa so synom, povyzvedaj, ze preco nechce sam jest. Pobedz mu, ze ked nebude sam jest, bude mat prazdne brusko a on ostane hladny.

U nas je jedna ucitelka, ktora to s detmi vie. Znami mali problem, ze chceli maleho zo skolky vylucit, ze nechce jest.Chodil do jasiel kde s tym nemal pronlem. Prisla ta ucitelka a dieta zrazu jedlo. Nakoniec vyslo z neho, ze mu slubila pistalku a tak vsetko zjedol a uz bude jest.

mogaa
19. sep 2023

Treba povedať učiteľke sa vie najesť sám, aby mu nedávala...ak bude hladný naje sa sám....učiteľka nepozná tvoje dieťa, preto keď nechce sám jesť tak ho kŕmila...len jej treba povedať aby ho nekrmila že vie jesť sám...ak nezje desiatu, zje obed alebo olovrant.....

mogaa
19. sep 2023

@timea301196 asistentka je len v prípade ak je tam aj dieťa ktoré má schválenú asistenciu, príp.je tam viac mladších detí ako 3roky....bežne škôlky ani asistentky nemajú, skôr vo výnimočných prípadoch ak je tam dieťa s nejakou poruchou....

tanyag
19. sep 2023

Moja ma skoro 5 a odmieta v škôlke jesť, učiteľka mi vravela, že ju aj kŕmila, že trocha zjedla ale sama sa jedla nedotkne a to doma sa vie pekne sama najesť. Len som učiteľke povedala, že ak nechce jesť, nech neje...nech ju nechá hladnú, že ona ak bude chcieť, tak jesť bude...každý deň mi vraví, že neje ani neochutná, že dokonca povedala, že mamka varí lepšie a preto jesť nebude. Nerobím si z toho nič.

taminka1986
19. sep 2023

No,tak bude hladny😬kym nepochopi ze je potrebne aby jedol sam,alebo bude hladny

autor
19. sep 2023

@tanyag hej to naozaj?? Tak to skúsim tak povedať že nech ho nekrmi a keď bude hladný že sa naje aj sám..podľa mna je to dobrý nápad

tanyag
19. sep 2023

@autor
Áno, treba tak povedať, ja to síce hovorím každý deň a aj tak mi deň čo deň pani učiteľka vraví ako nechce jesť a ja jej znova poviem to isté...nech neje, bude hladná

rebrambora
19. sep 2023

Dvojicky. Jeden zjedene pekne vsetko, druhy sa ineho jedla ako od nas doma ani nedotkol. Inak presne toto som robila aj ja ked som bola dieta. Proste sa mi jedlo a pribor iny ako doma hnusil.
Ucitelke som hovorila, ze ked nechce jest, nech ho necha tak.

anketkarka
19. sep 2023

Podľa mňa sa učiteľka správala neprofesionálne. Ona nemá čo útočiť na mamu. Má jej povedať, nech skúsi malému dohovoriť. Ja chápem, že majú veľa detičiek, ale učiteľky v prvej triede musia rátať s adaptáciou dieťaťa na škôlku v každej oblasti. Či spánok, alebo jedlo, obliekanie sa. Ona je pedagogický pracovník. Má vedieť zvládnuť malé dieťa na začiatku školského roka a s pomocou matky sa postarať o napredovanie dieťaťa. Nervrdím, že je to ľahké, ale je to jej náplň práce. Komunikovať s rodičmi sa dá aj na úrovni.

lucilaines
19. sep 2023

Moj syn bude mat 3 vo februari, tiez teraz nastupil do skolky a mame presne to iste. Doma dokonca nechce aby osm mu s jedlom pomahala, chce jest len sam, lyzicou, vidlickou, bez problemov. V skolke sam jest nechce. Ked ho krmia, zje vsetko. Tiez sa ma pytali, ci ho doma krmim. Rozdiel je ale v tom, ze moj chodi do sukromnej skolky, takze za tie prachy si tam chvalabohu nedovolia na mna vybiehat. Len mi to oznamili, ja som oznamila im, ze teda ja ho doma nekrmim a vie jest sam. Uzavreli sme to tym, ze je to este skoro a stale prebieha adaptacia, pre deticky je to narocne a ak by ho mali trapit este aj hladom, tak by sa mu skolka akurat tak sprotivila, takze zatial ho budu krmit a casom sa to snad zlepsi. Ale teda tam su ucitelky dve na 14 deti a pocas jedla im este chodi pomahat pani upratovacka. Chvalabohu, lebo naozaj si neviem predstavit ako mas akoze dohovarat tak malemu dietatu, co si stale len zvyka.

autor
19. sep 2023

@anketkarka ďakujem, no ja to tak tiež cítim. Chápem že p.ucitelka je len človek, ale je to jej povolanie ktoré si vybrala že bude vzdelávať naše deti, zároveň by mala mať dostatok empatie aj pre deti ktoré sa teda napríklad ešte sem tam pocikajú ( veď nehoda sa stane) alebo teda nechcú v škôlke jesť, ja neviem spať. A tie deti sú tam druhý týždeň, niektoré čo už boli choré aj kratšie . Nikto nechce aby s rodičmi a deťmi jednala ťuťu - muťu ale mať troška empatie a nie nenechať ma nič povedať a tvrdiť že som ho to nenaučila keď som jasne povedala že doma sa naje

autor
19. sep 2023

@lucilaines no však práve , ona že " mám ho doma učiť jesť samého a dohovárať mu*. Okey, on doma sám je, aj keď podľa nej nie ( asi s nami býva a vidí to) a ako mu mám dohovárať, nemá ešte ani 3 roky. Akože inteligentný je , to nehovorím, vie toho veľa ale keď mi sľúbi že sa sám napapá neviem či to aj ozaj dodrží. A nie je to súkromná škôlka ale štátna ale človek aj tak platí nemalé peniaze.

timea301196
19. sep 2023

No u nás majú asistentku ktorá pomáha kŕmiť deti

asod
16. okt 2023

Môj 3 r. syn nechcel idt do skôlky. Plakal creou cestou tam. Chytal sa vsretkeho len aby ma zabrzdil. Pocikal sa, nejedol. Manzel chodil cez obed, daval mu jest, prezliekol pancuchace. Trvalo to mediace kym som ho neprelozila do inej skôlky. Ani vtedy nesmel vidiet, ze odchadzam. Hned sa rozplakal.
Zavidim dnes mamickam. Môžu dať dieťa len na par hodin do skôlky. Kym si zvykne.