Škodová udalosť

petertvm
2. feb 2021

Ahojte, vie mi prosim niekto poradit, kto je vinnik, ak som sa pohynal z parkoviska a vedla mna do stojaceho auta prave nastupovala jedna pani, ktora tak otvorila dvere, ze sa opreli o moju klucku zadnych dveri, a tym padom sa dvere poskodili. Kto je v tomto pripade vinnik? Chceme spisat skodovu udalost, ale sa nevieme dohodnut na vinnikovi. Dakujem za rady.

katulastraka
2. feb 2021

@petertvm podla mna ta pani, ved musela vidiet, ze sa vy hybete, mala pockat...a ked aj nepockala tak otvaram dvere tak aby som nenarazila nimi do vedla stojaceho auta nie? vsak aj na parkovisku ked vedla mna stoji auto a idem do auta tak otvaram opatrne aby sa nic nestalo, a to sa to auto vobec nehybe...

petertvm
autor
2. feb 2021

@katulastraka to som aj ja toho nazoru, ale vodic stojaceho auta tvrdi, ze vinny je ten, co sa pohynal. On stal. Keby zavolame policiu, ta urci vinnika koho?

katulastraka
2. feb 2021

@petertvm a ako moze byt vinny ten co sa pohynal? Vy ste isli nejako blizsie k jej autu tym ze ste sa pohynal? Lebo ja si myslim ze ta vzdialenost vasho auta od jej auta bola stale rovnaka, az na ten rozdiel ze vy ste cuval dozadu...cize toto by sa stalo aj keby ste stal, lebo ona je evidentne slepa alebo ma na haku, ked otvori dvere do takej sirky, ze tresne auto vedla...to su debilne vyhovorky...

petertvm
autor
2. feb 2021

Nie, necuval som. Pohynal som sa dopredu. Ona dvere otvorila tak, ze boli pred mojou kluckou zadnych dveri, a kedze klucka vytrca, tak tak dvere tlacila pred sebou. Hned som postal, ale to poskodenie tam je.

katulastraka
2. feb 2021

@petertvm cize ona mala otvorene dvere skor ako ste sa vy pohol?

kristiii
2. feb 2021

@petertvm ja teda neviem, ako by to zhodnotili policajti, ale ja by som sa teda nepohynala z parkoviska, keď vidím, že do vedľajšieho auta niekto nastupuje. Si nemohol tú chvíľku počkať? Keď ti zachytilo kľučku, tak ona zrejme nastupovala skôr, než si sa ty rozbehol, či?

petertvm
autor
2. feb 2021

@kristiii bolo to sucasne, kopu ludi z prace sa rozbehne na parkovisko a kazdy sa nahli cim skor odist, aby nestal v kolóne. Ja si myslim, keby jej dvere neboli oprete o moje, tak sa nic nestane.

simca06022011
2. feb 2021

osobne si myslim, podla toho ako sa my spravame, ze neotvorim dvere a neopriem ich o vedlajsie auto, a duplom ked vidi, ze je tam sofer a auto sa hybe.. kludne ak sa neviete dohodnut, tak zavolajte policiu. Ale neviem, ako to rozhonu, lebo obaja ste si to mali vsimnut.

mondolina
2. feb 2021

Obaja ste spravili chybu. S nákladmi na opravu sa rozdeľte.

charlottha
2. feb 2021

podla mna je vinnikom pani, ktora otvarala dvere, neskontrolovala si situaciu ak je to tea tak, ze ty si uz bol -bola v pohybe, ked ich pani zacala otvarat

marlent
2. feb 2021

Keby nebola otvorila dvere nic by sa nestalo takze podla mna ona...

ibrunova
2. feb 2021

@petertvm Ak sa neviete dohodnúť,volajte nehodovkára.

ak_tak0202
2. feb 2021

tak v hlásení je možné odškrtnúť aj spoluvinu, poisťovna si to potom prešetrí. Dá sa nahlásiť aj tak, že to nahlásite zo svojho PZP, ale v hlásení uvediete, že vy vinu odmietate = hlasenie "pre istotu". Ale budete krytý, pretože ste si svoju povinnosť splnili, keby náhodou sa šetrením zistilo, že predsa len ste vinníkom. Obdobný prípad som v decembri nahlasovala, kedy poškodený tvrdil, že naše vozidlo poškodilo vstupnú bránu o deň skôr, ale dôkaz nemali.

draik
2. feb 2021

@petertvm
Ak ku škode došlo a mohlo dôjsť len otvorením daných dverí, tak by ste vinníkom neboli Vy (§24 ods. 1 zákona o cestnej premávke). Ak ste sa nedohodli na zavinením, išlo o dopravnú nehodu a mali ste volať políciu, inak Vám obom hrozí pokuta a zákaz činnosti. Od okolností tiež závisí od toho, či škoda sa uhrádza z PZP, teda o prevádzku vozidla vinníka.