Vydedenie nevlastnej sestry

mircalla
21. júl 2021

Zdravim, otec vydelil nevlastnu sestru a ta podala voci tomu zalobu na sude, takze dedicske konanie je pozastavene. Pocula som, ze ak by sud vyhrala ma narok len na polovicu jej podielu, ale neviem ci je tato informacia korektna. Chceme sa s nou zvysni surodenci dohodnut, aby dostala svoj podiel a neriesit to sudmi. Zaujima ma, ale co jej mame ponuknut ako mimosudnu dohodu. Pokial moze na sude uspiet a ziskat cely svoj podiel, chceme jej ponuknut jeho plnu vysku dohodou.

ivkazba
21. júl 2021

Predpokladám, že by mohol odpovedať odborník a nie mamičky laičky, napríklad taký @draik (právnik)

vulka
21. júl 2021

@mircalla Správne chápeme, že Tvoj otec vydedil Tvoju nevlastnú sestru?

marseillefan
21. júl 2021

Je vaša nevlastná sestra otcova dcéra? A čo znamená, že ju vydedil? Opomenul ju v závete? Alebo ju vydedil v zmysle, že normálne podpísal papier, kde napísal, že ju vydeduje, pričom uviedol aj jednu zo zákonom stanovených príčin?
Príčiny sú:
- v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,
- o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,
- bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,
- trvalo vedie neusporiadaný život.

acrobaleno
21. júl 2021

Nemôže ju vydediť, ak nie sú splnené zákonom stanovené príčiny. Ak mali rodičia nevysporiadané BSM, tak polovica majetku ide žene. A z otcovej polovice dedíte vy ako deti a plus matka. Neviem koľko Vás je. Ak sú napríklad 4 dediči, tak každý dedí 1/4 z otcovej polky.

mircalla
autor
21. júl 2021

@marseillefan Ano, presne z tychto 2 dovodov, tie aj uviedol

v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,
- o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,

@acrobaleno Ja viem ako dedime. Nasim zaujmom je to vyrisiet dohodou. Pytam sa na co ma narok, ci na cely podiel, v tomto pripade 1/4 z otcovej strany, kedze sme 4 surodenci. To jej chceme navrhnut. Sestru som nikdy nevidela, nemala o otca zaujem, je z prveho manzelstva

@draik Vies prosim poradit?

acrobaleno
21. júl 2021

@mircalla Keď sú zákonné predpoklady splnené, čo zrejme sú, podľa toho čo si napísala, tak by to vydedenie malo byť platné a tým pádom jej nič nedať. Ak sa chcete dohodnúť mimosúdne, tak to je na vás aký podiel jej dáte.

mircalla
autor
21. júl 2021

@acrobaleno Vies ide mi to, ze na sud sa to dostane za 2-3 roky....tym padom nemoze nikto nic...A naklady s domom platime len ja a sestra, neviem si predstavit to tahat takto dlho

mircalla
autor
21. júl 2021

@acrobaleno Praveze o tom rozhoduje teraz sud ci nieco dostane a bude to trvat roky, kym rozhodne, preto to chceme riesit mimosudne, nech si ma svoj podiel a je svaty pokoj.

sovica
21. júl 2021

@mircalla Aj @renatik91 by vedela poradiť...

acrobaleno
21. júl 2021

@mircalla Prebehlo vyriešenie BSM počas dedičského? Alebo to mali rodičia upravené predtým? Veď podiel si vypočítate podľa počtu dedičov. To si ty, tvoja sestra, mama a ona. Takže 1/4 by mala dostať.

dilino
21. júl 2021

Je tvoja nevlastna sestra a tvojmu otcovi je to nevlastna dcéra alebo vlastna.Po ako rodičovi ste surodenci s tou sestrou.Vydediť ju nemôže len tak z ničoho nič.Tak ak sa len tak zo svojej vôle rozhodol ju vydediť tak musi byť na to dôvod ak sestra na súde pochodi čo si myslim že áno ked nebudu tam žiadne take dôvody tvoj otec ak prehra súd musi jej zaplatiť aj trovy pravného zastupenia to znamena koľko penazi ona dala tak po prehrati súdu otec jej musi zaplatiť nielen čo jej ma dať ale ešte aj právnika a to nie sú male pálky to je dosť.A ako pišeš nezaujima sa o otca a sú na to dôvody na vydenie tak nemusite sa bať a ani jej nič dať.Ked nesplna vôči rodičovi povinnosti ale zaujimave je to že vás dala na súd a bojite sa ale ved ked niečo z toho nesplna ju môže otec vydediť.Načo sa ťahať po súdoch mimosudna dohoda je lepšia.Ked pôjde tvoj otec na súd tiež musi mať právnika a to tiež veľa stoji takže dohoda medzi vami by bola lepšia ušetrite kopec nervov ťahanic a hlavne peniaze za právnikov.Asi si je sestra ista že pochodi lebo žiaden blbec by sa nehnal na súd na niekoľko rokov a platil zbytočne.

dilino
21. júl 2021

Takže pochopila som to spravne pišeš sestra s prvého manželstva otcovho.Nestara sa dlhodobo neprejavuje zaujem otázne je či o nu otec javil zaujem ked bola ona dieťa ja by som sa tiež nezaujimala teraz o otca keby že on sa o mňa nestaral v detstve.Dediť by mala to jej patri a asi si je veľmi ista že pochodi.Takeho otca ktorý nejavil o mňa zaujem myslim tvoju nevlastnu sestru pišeš nikdy som ju nevydela otázne koľko krát ju vydel tvoj otec ake požičaj take vráť otec platil zrejme iba výživne tým to preňho haslo a na starobu chce aby sa jeho dcéra s prvého manželstva o ňeho zaujimala no a kedže zrejme to enchce tak šup ho tam vydedim ťa to čo jej dal ako dieťatu to by som mu na starobu vrátila no ja by som sa tiež nestarala.

renata1405
21. júl 2021

@dilino a neni nahodou ten jej otec uz mrtvy???

mircalla
autor
21. júl 2021

@dilino Si mimo. A hoci som to jasne napisala, nepochopila si nic. Moj otec zomrel, takze neviem, o com
...udrziaval s nou kontakt aj ju vyznamne financne podporoval, kym mala asi 25 (ma vyse 50) nepohodli sa potom. Nas spoznat nechcela . takze nezneuzivaj pamaitku mojho otca na vlastne mindraky a teorie.

sasa1310
21. júl 2021

@mircalla áno, má nárok iba na polovicu zo svojho zákonného nároku. Na vašom mieste by som jej to tiež dala a nech máte svätý pokoj. Vydedil ju ako? V záveti?

mircalla
autor
21. júl 2021

@sasa1310 ano. A dik za odpoved. S jej bratom mal otec normal vztahy. Ona bola vzdy problematicka, nebavi sa vobec s nikym, ani s jej mamou ani s nim

sasa1310
21. júl 2021

@mircalla čiže ked ju vydedil v záveti, a súd určí závet ako neplatný, tak má nárok iba na polovicu zo svojho zákonného nároku

mircalla
autor
21. júl 2021

@sasa1310 Dakujem, presne to som potrebovala

sasa1310
21. júl 2021

@mircalla ono keby ju aj nevydedil, a daj by jej oveľa nižší podiel v záveti ako je polovica jej zákonného nároku, tak ju môže rovno na dedičskom žiadať. Lebo je to zákonom stanovené. Takže tak či tak by dostala tú polovicu.

lubkavargova1
21. júl 2021

@mircalla no len bohuzial kym tak sud rozhodne to moze trvat dost dlhy cas...skuste mediatora a ci tam ju nedokazete nejako pekne presvecit, aby ten sud predsa si rozmyslela. Ja si myslim, ze ked je to pekne, s chladnou hlavou a logicky vysvetlia sa fakty, tak "sudny" clovek ten ustupok mohol spravit....aj ked ja viem, vtedy pri slove "dedicstvo"..."vydedenie"..clovek rozmysla dost zbrklo.

mircalla
autor
21. júl 2021

@lubkavargova1 Vsak o to mi ide. Je inak neuveritelne, ze ziadas pravnu radu, niektore si tu utieraju hubu o mojho otca, pricom do toho vobec nevidia, dokonca ani nerozumeju pojmu dedicske konanie a nevedia o tom ani prd. Po zivom sa asi ze nededi @dilino Fakt som znechutena.

dilino
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
daridari11
21. júl 2021

@mircalla Keď Tvoj otec spísal závet, v ktorom vydedil jedno dieťa, asi vedel, prečo tak koná. Vôbec si nemyslím, že by si mala ponúkať dotyčnej dohodu. Mala by rešpektovať a akceptovať rozhodnutie otca a nie podávať žaloby. Mali sme podobný prípad v mužovej rodine a notár to bral v úvahu. Ale je pravda, že vydedená osoba nepodávala žalobu, bola si vedomá okolností. Nevšímaj si tu reči o nenažranosti a pod. Je to vôľa otca, nie Tvoja.

nafka0483
21. júl 2021

Neviem inak kto by tu mal byt nenazrany, ale autorka to urcite nie je. Jedine tak ta nevlastna sestra, ktora nerespektuje volu otca a dozaduje sa dedicstva. A tym komplikuje spravovanie majetku po otcovi ostatnym dedicom.

Autorka s ostatnymi surodencami je praveze velkorysa, ze sa chcu dohodnut a aj bez sudu jej "dat" na co by teoreticky mohla mat narok. Sestra by na to mohla pristupit, lebo je to istota, sud sa jej bude tahat roky a nakoniec moze skoncit s nulou.

mircalla
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mircalla
autor
21. júl 2021

@daridari11 zalobu podala ona. Uz sme ju aj kontaktovali a suhlasila s mimosudnym vyrovnanim. Mame sa stretnut v pondelok

mircalla
autor
21. júl 2021

@nafka0483 Zbytocne vysvetlujes Tam chyba mozgova kapacita. Ale dakujem.

daridari11
21. júl 2021

@mircalla Ja by som sa mimosúdne nevyrovnávala. Nie je to Tvoja povinnosť. Nemyslím, že má šancu so žalobou uspieť na súde.

oli18
21. júl 2021

@mircalla mali sme niečo podobné v rodine. Vydedený nakoniec nepodal žalobu, aj keď sa ňou vyhrážal, lebo by to bolo zbytočné.

nafka0483
21. júl 2021

@mircalla Inak pises, ze ste 4 surodenci, ale mate este aj mamku, ktora bola v case smrti otca jeho manzelkou? Ak ano, tak aj ona bude dedit, cize bude sa delit na 5 casti.

A spominas dom - neviem aky iny majetok este je, ale v ramci domu by som jej rovno navrhla vyplatenie, nie samotny podiel na dome - lebo ten zas budete musiet vysporiadat, odkupit a to sa moze tahat ak nebude suhlasit, tak zas len sud.