Vyvolanie pôrodu pred termínom

nature01
27. júl 2021

Ahojte, vyvolávali niekomu pôrod niekoľko dní pred termínom? Aké s tým máte skúsenosti? Krčok je tuhý, bez zmeny.

barus26
27. júl 2021

@nature01 kamoške.. 2 či 3 dni vyvolávali a skončilo to cisarakom

nature01
autor
27. júl 2021

@barus26 presne tomu sa chcem vyhnúť. Mne chcú 8 dní pred termínom. Argument - pri deťoch s nižšou váhou sa to zvykne robiť. Má cca 2600g, ale priberať priberá pekne, takže prietoky a placenta sú v poriadku, CTG takisto.

barus26
27. júl 2021

@nature01 kamoske začali vyvolávať tuším 37+1tt.. kvôli vysokému tlaku

nature01
autor
27. júl 2021

@barus26 tak to je iné, keď je takýto dôvod samozrejme

janka_266
27. júl 2021

@nature01 mne týždeň pred termínom, môj bol zas veľký 4400g, pôrod v pohode

karhu
27. júl 2021

nase malo nizsiu vahu, prietoky aj placenta ok, pricina nizsej vahy sa nikdy nezistila..siel von skor, ako mi to vysvetlil skuseny porodnik - kedze je prostredie maternice nehostinne moze sa staz ze plod odumrie..cize radsej o par dni skor, hoci sa to moze zdat prehnane opatrne, ako nieco zanedbat a dieta odumrie..

barus26
27. júl 2021

@nature01 nechápem ale prečo by deti s menšou váhou mali ísť skôr von.. Veď cim dlhšie tam bude tým lepsie

barus26
27. júl 2021

teraz som si prečítala koment @karhu .. no prvýkrát to počujem. zaujímavé

tanyan
27. júl 2021

Zohľadnili aj genetickú predispozíciu? Ak sú rodičia malí/nízki a aj ich pôrodná váha bola nízka, tak je to úplne normálny vývoj. Okrem toho je to odhadové meranie +/- pol kila, takže 2,6+0,5 by už bolo nad tri kilá. Rozumiem aj argumentu, že radšej skôr ako neskoro... Ak začnú s vyvolávaním postupne a nenásilne, tak sa to môže naťahovať ešte niekoľko dní a nakoniec bude pôrod aj tak až v termíne.

nature01
autor
27. júl 2021

@tanyan mne chcú dať zaťažovy oxytocinovy test a podla toho bude buď akútna sekcia (čo väčšinou pri týchto testov sa stáva) alebo už keď tam budem tak hneď vyvolávačka, čiže ako nenásilne mi to nepríde 🤷🏻‍♀️

nature01
autor
27. júl 2021

@karhu nepriberalo alebo pribralo málo? Lebo ak priberalo tak ako má len málo nižšiu váhu, tak pochybujem že prostredie maternice bolo nehostinné.

tanyan
27. júl 2021

@nature01 ako dlho si už hospitalizovaná? máš nejaké iné problémy? či len pri štandardnej kontrole začali byť také radikálni?
mňa hospitalizovali 7 dní po termíne a začali decentne tabletkou na krčok, na druhý deň injekcia a až druhá injekcia na tretí deň mi po pár hodinách spustila kontrakcie. a pritom vedeli, že mám rizikové tehotenstvo kvôli predchádzajúcemu tehotenstvu a dieťa má viac ako 4 kg.

bluka2
27. júl 2021

Nechapem, keď je placenta aj prietoky ok, priberá, čo chcú zas "vylepšovať". Utz majú aspoň moderný a berú do úvahy odchýlky v meraní?
Ak nechceš, kľudne odmietni a nechaj bábo sa vyvíjať, dokým potrebuje a dopraj mu prirodzený pôrod, lebo takto, keď sa sprta do prirodzeného procesu, telo nechápe zvyčajne, že čo to má byť a končí to tou veľakrát zbytočnou sekciou

nature01
autor
27. júl 2021

@tanyan už vyše mesiaca s tým, že pôvodne to mali byť 2 týždne. Ale krásne priberá najskôr 500g za 2 týždne a potom nejakých cca 380g za 11 dní. Už mi raz chceli dať vyvolávačku v 37+2 ale odmietla som to, lebo výsledky mám v poriadku, nič ma nebolí a bábo priberá. Teraz budem mať v piatok znova kontrolu a vyzerá to tak, že opäť budú chcieť vyvolávať pôrod to budem 38+5tt. Bojím sa, že to skončí akútnu sekciou lebo vidím ako to tu chodí.

bluka2
27. júl 2021

@nature01 to kde sú takí "odborníci"? Choď sa poradiť aj s iným lekárom určite predtým než pristúpis na tieto divné praktiky

nevenka
27. júl 2021

@nature01 Mne, 8 dni pred terminom kvoli vysokemu tlaku. Ale mala som uz makky krcok a otvorena som bola na 3 cm. Tretorodicka. Asi preto. Pustili mi vodu, pri tom som sla hned na 6 cm, za pol hodinku prisli brutalne kontrakcie a za dalsich 15 minut bol drobec na svete. U kazdej to moze byt inak. Ja dakujem Bohu, ze takto. Vyvolavania som sa bala, zvlast, ked som 2 deti prenasala okolo tyzdna.

barus26
27. júl 2021

@nature01 keď nezabudnes tak keď porodis daj vedieť.. Som naozaj zvedavá kedy to bude a koľko kg bude mat maličké.. mne sa spustil pôrod 38+2tt a 3 hod pred porodom mi malú namerali na 2400g… keď sa narodila mala 3120g..keď som sa prebrala z narkózy pozerala som ako puk, že kde to zobrala

nature01
autor
27. júl 2021

@bluka2 majú klasické 2d sono a žiadne odchýlky ich nezaujímajú, pretože evidentne asi vedia tak dobre odhadnúť váhu. Pritom mi bolo dávnejšie povedané, že bábo bude mať zrejme výšku po mne a ja som malá, mám len okolo 160 cm a dosť krátke nohy :D Bojím sa toho, že keď to znova odmietnem tak mi napíšu do karty, že nespolupracujem alebo niečo také. Pritom keby je nejaký vážny zdravotný dôvod tak neváham ani sekundu a idem do toho. Ale mne nikto taky dôvod nepovedal.

nevenka
27. júl 2021

@nature01 no a nas treti mal byt uz ukonceny 39 tt., nakoniec bol ledva 38tt. podla neonatologa. Mal vazit 2700, nakoniec mal 3100. Ale prve dieta sa narodilo 8 dni po termine v 41+1 a malo 2800g, uplne zdrave dieta. Druhe dieta 5 dni po termine 3050. Odhad bol 3500...no a pri tretom sa tirz dost sekli.

nevenka
27. júl 2021

@nature01 ja som mala prietoky, vsetko dobre, aj maly sa mal dobre, ani bielkoviny v moci neboli, opuchy minimalne, ale bali sa, ze sa to moze zmenit z hodiny na hodinu a kvpli tlaku sa moze zastavit pritok kyslika pre dieta. Tak som si vyprosikala odklad, chceli vyvolavat o tyzden skor, ale potiahla som este jeden tyzden a dobre, lebo nakoniec bol len tak tak donoseny. Aj to mi potom len spal, nevedel sa prisat, mal silnu zltacku do konca tretieho mesiaca.

bluka2
27. júl 2021

@nature01 každý prístroj má odchýlky a to, že tu možnosť ani nespomínajú, ja by som im neverila ani slovo. Žiadny problem nespomínajú, lebo jedine čo majú je odhad váhy z 2D sona. Ty máš 160 cm. To znamená, že podľa týchto informácií je všetko v absolútnom poriadku.
Vadí ti, čo si píšu do kartu? Treba im iba slušne a rázne povedať, že ešte počkáš - ak chces. Nenechaj sa zbytočne zneistiť. Musí to byt frustrujúce prostredie... Mysli na niečo pozitívne a vydrž to tam

nevenka
27. júl 2021

@nature01 a ja mam 152 cm, ale deti boli teda dlhe, to po manzelovi a na vahe po mne. No neviem, mne uz tie necele 3 kila dali zabrat, hlavne s dychanim ku koncu, mam kratky trup a vytlacili mi tie pluca a srdce volakde do krku tie babatka 😆...Sesterka ma okolo 160cm a babo mala 4300, tak to ledva zila ku koncu.

thereisabear
27. júl 2021

Mne praskli vodu a o 5,5h bol malý na svete. Inak sa mi pôrod predtým sám nijako nespúšťal.

bluka2
27. júl 2021

@nevenka to je fakt smutne čítať, svoje strachy nech si riešia sami a nestrasia iných ľudí - oni sú tam na to, aby pomohli tebe a babu a teda ich nemusíš prosikat

nature01
autor
27. júl 2021

Konzultovala som to aj s iným lekárom a ten povedal, že určite počkať lebo je všetko v poriadku. Na druhej strane vraj nemám čakať až do termínu, ale snažiť sa porodiť pár dní predtým. No keďže som hospitalizovaná veľmi pochybujem, že sa mi to podarí spustiť len tak. Ďalšia vec, že si osobne myslím, že mám zle vyratany dátum pôrodu. Nato mi viacerí lekári povedali, že je to dosť možné, ale už s tým nevedia nič urobiť ak mám jasne stanovený dátum podľa prvého ultrazvuku. Podľa MS by som bola tento piatok 37+4 a podľa prvého sona 38+5. Preto sa obávam, že by aj to vyvolávanie skončilo sekciou ak bábo ešte nie je pripravené na pôrod.

bluka2
27. júl 2021

@nature01 všetko čo píšeš nasvedčuje jedinej veci - počkať. Pozri si stránku ženské kruhy ako s nimi komunikovať

nevenka
27. júl 2021

@nature01 no ja som sa tiez bala uz, znamej takto den pred terminom zomrelo dietav maternici, len tak, z nicoho nic. A ja som mala tie tlaky okolo 160/100. Tam uz moze dojst naozaj k nedostatku kyslika a narodi sa mi postihnute dieta. Tak to som uz radsej teda skor. Potom uz priberal ukazkovo, uz ma 7 mesiacikov a je sikovny, keby sa narodil na termin, bol by najvacsi z nasich deticiek. Termin som mala presne na Stedry den, tak aj to som brala do uvahy, povodne som tuzila este Stedru veceru byt doma a potom hajde rodit, ale nakoniec to bolo inak a na Vianoce sme uz boli doma vsetci spolu. Je to tazke rozhodovanie, ale autorka je iny pripad a mne pride uplne iracionalne, co sa jej deje. Ma podla mna uplne standardny priebeh, ziadne problemy, len akoze nizku vahu. Aj to odhadom, kde sa seknu aj o pol kila kludne. Kokso, ved nemusia vsetky deti mat cez 4 kila. A zvlast, pri nizsej mamine. Svokra robila na porodnici kedysi, novorodenecka sestricka a ona vravela, ze kedysi to boli bezne vahy od 2600-3300, ze teraz sa velke deti rodia. Ze tie malinke boli najkrajsie.

@nature01 no ak mas krcok tuhy, vyvolavacka bude brutalna. Sesterka takto rodila prve dieta 3 dni, nie a nie zmaknut a otvorit sa, ja som bola taka, ze iba stuchnut a islo to. Len ona bola uz skoro 42 tyzden, uz museli vyvolavat. Toto je iny pripad, Ty este nie si pripravena na porod a ocividne ani dieta.

Dodam este, ze kazdy den a hodina v maternici je pre dieta to najlepsie, co moze byt. Dozrieva, pribera...Neviem, preco to silia, ked nemas zdravotny problem.

nature01
autor
27. júl 2021

@bluka2 už som to raz odmietla, tak sa obávam reakcie, keď poviem, že chcem stále čakať. Už teraz boli na mňa všetci veľmi "príjemní", keď som si dovolila nesúhlasiť s ich postupmi a myslím si, že aj práve kvôli tomu ma nepustili domov. Ale neváhala som ani sekundu, to bolo prvé čo mi prebleslo hlavou. Jednoducho som cítila, že to takto nemá byť, že vyvolávať takto skoro.

nature01
autor
27. júl 2021

@nevenka áno samozrejme, že mám obavy, že by mu možno bolo vonku lepšie, predsa len už aj tá váha je celkom pekná ale práve kvôli tomu som tu už tak dlho. Mohla som kľudne podpísať reverz ale takto chodím každý deň na prietoky a 3 krát denne na CTG. Mne je len hrozne pri pomyslení, že čo by mohol prežívať, keď takto nasilu sa ho budú snažiť vybrať. Baba co tu bola so mnou išla na zaťažovy oxytocinovy test v 37tt, že sa o chvíľu vráti a už neprišla, lebo hneď akútna sekcia.

patus_2
27. júl 2021

@nature01 ak je všetko ok, tak nie je dôvod vyvolávať. Veď aj bábätko môže byť jednoducho menšie, aj prístroj sa môže mýliť. Veď bežne sa to meria +-500g. Ak môžeš tak skús inú pôrodnicu. Nechápem, prečo by malo ísť bábätko skôr vonku, keď je všetko v poriadku, vyvolanie keď nieje telo ani matky ani bábätko pripravené môže dopadnúť hocijako, napr.aj akutnou sekciou.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre