Je možné ísť na lyžiarsky, keď je dieťa oslobodené od telesnej výchovy?

lex1
23. jan 2023

Ahojte, chcem sa spýtať či je možné ísť na lyžiarsky výcvik aj s oslobodením od telesnej lebo učiteľka mi povedala že kvôli tomu ísť nemôžem

zuzka0605
23. jan 2023

s oslobodenim nemozes ist...vycvik je sucast predmetu tel. vychova...nie je to vylet.

timing
23. jan 2023

Samozrejme,ze nie

lex1
autor
23. jan 2023

@zuzka0605 Dakujem za odpoved

nikpa
23. jan 2023

@lex1 ja som tak bola 🤷 ale je to už pekných pár rokov dozadu

lucka_ke
23. jan 2023

na našej ZŠ presne toto riešili celý rok dieťa necvičilo a na lyžiarsky ho rodičia poslali, od budúceho školského roka to vraj už nebude možné

panelacikova
23. jan 2023

@lex1 záleží od stupňa oslobodenia. jednoznačne ak ide o úplné oslobodenie, tak nemáš na LV absolútne čo robiť.

simsalabim
23. jan 2023

Ja osobne si myslim, ze z lyziarskeho by nemalo byt vylucene ziadne dieta: lyziarsky utuzuje kolektiv, ma vyrazny teambuildingovy ucinok. Podla mna by nemal byt problem urobit nejaku nahradnu aktivitu pre taketo deti, lyzuje sa aj tak iba cast dna. Ale toto je len moj osobny nazor, na ktory sa mi nase neflexibilne skolstvo asi vytoto…

kaktusik007
23. jan 2023

syn si zlomil na telesnej nohu. teraz to vznikli komplikacie, ide byt oslobodeny z telesnej. a na lyziarsky samozrejme ist chce. osobne nevidim dovod by nesiel - kedze mal zlomene chodidlo a to bude mat v lyziarkach riadne zafixovane. Ako sa k tomu postavi ucitelka to este neviem..

tanyan
23. jan 2023

Ja som bola tiež OTV od siedmeho ročníka, ale na lyžiarske som chodila.

pininka1
23. jan 2023

@simsalabim neflexibilni su casto rodicia. Dieta odmieta cvicit, nechce sa mu, vybavi sa papier a potom.zrazu zazracne na lyziarsky chce ist. Opytam sa ta, ak nemoze.cvicit teda vykonavat fyzicku aktivitu co tam bude robit kym budu ostatni lyzovat? S kym bude??? Treba pozerat aj n organizacne veci, nie len na utuzovanie kolektivu.

simsalabim
23. jan 2023

@pininka1 alebo to dieta aj realne ma nejake zdravotne tazkosti, kedze necvicit odporuci lekar (ktory casto radsej odporuci necvicit vobec, "lebo nasi telecvikari absolutne nevedia, co to je liecebny telocvik" - slova mojej detskej lekarky po dcerinej operacii a naslednom polrocnom oslobodeni z TV - a nie, nebola v rocniku, ktory isiel na lyziarsky, teda sme ziaden neriesili).

A s kym to dieta bude? No trebars bude pomahat v skupine nelyziarov... ktori mozno aj tak nebudu lyzovat 3 hodiny doobeda a 3 poobede, ale kratsie. Ved kde to dieta je pocas normalnej telesnej v skole? Vtedy sa to da?

No ale ako hovorim - nase skolstvo je neflexibilne a preto sa takejto situacii "nedokaze" prisposobit. Potom to vyzera tak, ze dieta s oslobodenim musi skakat do dialky, lebo ucitel "potrebuje znamku, aby mohol uzavriet polrok" - realna situacia tento rok u dcery v skole - skakal spoluziak cerstvo po operacii, sice uz v skole, ale uplne oslobodeny...

kaktusik007
23. jan 2023

@simsalabim potvrdzujem tvoje slova - syn po zlomenine chodidla nemoze skoky a vyskoky - lenze radsej ho oslobodil ortoped uplne, prave pre to aby nahodou ucitelka od neho nieco nechcela ci zabudla, ze to nemoze..... na druhej strane ten isty ortoped dal znamej synovi 6 tyzdnov po operacii doporucenie ze lyzovat moze vyhradne ak bude mat nohu fixovanu v lyziarke 🤣🤣 da sa lyzovat aj inak? ;)

takze na toto sa spolieham ja... ze lyzovat mierne bude moct.

a suhlasim s tou neflexibilitou skoly 🤷🏼‍♀️

kingstonka
23. jan 2023

@simsalabim presne si k tomuto pamätám reportáž pár rokov dozadu, bola o tom, že aj deti,kt necvicia by mali ísť na lyžiarsky, a tráviť čas so spolužiakmi (lyžovať nebudú )

lex1
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kaktusik007
23. jan 2023

@lex1 kvoli comu si oslobodeny? maximum moze ucitelka pytat vyjadrenie odborneho lekara, ze lyziarsky je pre teba vhodny. a ak sa pod to podpise chururg / ortoped, a samozrejme rodicia s tym budu ok, ucitelka k tomu uz nema co povedat.

panelacikova
23. jan 2023

@lex1 ja to napíšem úplne jednoducho, lebo fakt nevidím nič zložité na tom. som učiteľka TSV a aj mám niečo odučené. je niekoľko stupňov oslobodenia a každý je špecifický a ku každému sa má vyjadriť lekár. dám príklad konkrétne na svoju dcéru: kardiologický pacient. nesmie dvíhať vlastnú váhu (dvíhať nohy zavesená na rebrinách, robiť kliky, robiť zdvihy na hrazde - napríklad. to sú cvičenia, kde veľmi zaťažuje ruky a takéto silové jej robia problémy so srdcom). bola dlhodobo v skupine dvojke tuším, nemohla robiť ani vytrvalostné atletické disciplíny. to neznamená, že nemohla hrať vybíjanú, pretože pri nej nebeží 12 minút v jednom kuse. skrátka a jasne, lekárka jej vypísala do správy, čo vyslovene nemôže s tým, že ak by pri akýchkoľvek iných disciplínach pociťovala problémy, má osloviť učiteľku a tá má rešpektovať to, že si oddýchne.

čiže ak ti lekárka do správy napísala, že máš byť úplne oslobodený z TSV, pretože máš závažný zdravotný stav, tak nemáš na LV fakt čo hľadať. ak to takto uvedené nemáš, je potom chybou lekára, že v správe nešpecifikuje, čo môžeš a čo nie (zhruba). ak to nie je špecifikované, učiteľ TSV sa drží jasne daných pravidiel podľa konkrétneho zaradenia do skupiny (oslobodenia od TSV). a v rámci týchto jednotlivých stupňov je jasné, že LV môžeš alebo nie.

pri všetkej úcte, ale učiteľ telesnej je sústavne jednou nohou v base. nemôže si vziať na triko bez lekárskeho odporúčania, že mu žiak skolabuje na svahu alebo vznikne iná nehoda kvôli zdravotnému oslabeniu. jednoducho povedané, čo nemá na papieri, tak v konkrétnej skupine zaradenia jednoducho nepovolí. ak by tak urobil a stane sa úraz alebo nedajbože príde žiak o život, okamžite by bol stíhaný a minimálne by prišiel o prácu.

a k príspevkom, kde tak vehementne obhajujete utužovanie kolektívu a podobné sprostosti..... skúste si s nedostatkom financií, tým pádom učiteľov alebo inštruktorov skúsiť okrem toho, že máte na starosti 15 detí na svahu/1 človek ešte aj to, že vám nejaký 1 alebo 2 "pobehujú" po svahu (čo je mimochodom mimoriadne nebezpečné) a vy sa neviete rozkrájať, aby ste dohliadli na skupinu, ktorú vyučujete a zároveň dávali pozor na žiakov prechádzajúcich a ponevierajúcich sa bohviekde, len aby, chudáčikovia, mohli podvečer a celú noc sa utužovať v kolektíve. akože fakt je to pre učiteľov náročné, ja som absolvovala 3 také výcviky, vždy 1 na 15 detí. cez deň výučba na svahu (obnáša aj dvíhanie ťažkých váh, ktoré padli a nevedia proste vstať), popoludní vymýšľať a organizovať program a celú noc strážiť, lebo všeličo.... (už bol aj alkohol, aj cigy, bohužiaľ...). ste stále v strehu, deň/noc. neviem si predstaviť, kde by sa našiel ďalší človek - sila, ktorý by dohliadal na tých "necvičiacich". ešte to odôvodňujete niektorí tým, že však cez vyučovanie tiež sedia na lavičke počas TSV a necvičia. opäť vás vyvediem z omylu. pokiaľ je žiak úplne oslobodený z TSV, je možné a reálne, že rodič mu môže sám na tú hodinu zabezpečiť dozor. robí sa tak hlavne vtedy, ak ide o prvú alebo poslednú vyučovaciu hodinu, kde môže žiak prísť neskôr a odísť skôr z vyučovania. úplné oslobodenie totiž znamená neklasifikáciu a vlastne pre daného žiaka je to predmet, ktorý preňho v daný šk.rok prakticky neexistuje. samozrejme, ak je to v strede vyučovania, ešte sa nestalo, žeby čo i len 1 rodič vedel zabezpečiť dozor nad svojím dieťaťom, vtedy je logické, že ide s triedou do telocvične a tam prečká hodinu. nenecháme ho predsa v triede samého, aby niečo vyparatil.

trošku dlhý príspevok, viem, ale keď vidím a čítam tie vaše príspevky doslova z "nepraxe", mám na mysli momentálne v tejto súčasnosti, kedy nie sú prachy na základné veci na školách, nieto ešte na ľudí, čo by strážili na LV necvičiacich, tak som sa proste musela rozpísať.

panelacikova
23. jan 2023

@kaktusik007 prepáč, ale opäť sa musím ozvať. snáď vieš, že na svahu už behom prvých 20 minút, maximálne hodiny vznikajú tzv. "bubny", čiže nahromadený sneh, kopce, a neviem ešte aké názvy to nesie... a je úplne bežné, že človek na tento kopec nabehne a vtedy chceš/nechceš, poskočíš jedna radosť. v lepšom prípade. v horšom sa strieskaš (ak nie si skúsená a to 1/2 žiakov na LV fakt nie je) a môžeš naozaj škaredo spadnúť, kde môže aj chodidlo utrpieť úraz. navyše, žiaci si veľakrát nie úplne ideálne upnú lyžiarku, takže je dosť možné, že učiteľ to nechcel riskovať. v tom prípade mal dať lekár jednoznačné stanovisko. to, že musí mať nohu zafixovanú v lyžiarke.... to je také, vieš... lekárske 😀 jednoducho stať sa môže všeličo, hocijaký nepekný pád a môže si to odniesť aj tá spodná časť nohy proste. lekár musí dať stanovisko jednoznačné: buď môže alebo nesmie lyžovať. bodka. je to o jeho zodpovednosti. mne keby žiak priniesol papier, kde je napísané niečo v zmysle, že môže lyžovať, ak bude mať nohu poriadne zafixovanú v lyžiarke, pri všetkej úcte voči lekárovi i rodičom, nevezmem ho na svah. nemôžem totiž ručiť za to, že sa mu pri páde neuvoľnia aj klipsne a noha proste ten úraz utrpí. a opäť som jednou nohou v base, ako sa hovorí.

panelacikova
23. jan 2023

@simsalabim školstvo sa nedokáže prispôsobiť, máš pravdu. lebo nie sú prachy na ľudí. aj čo sa týka tvojho dieťaťa po operácii, áno, iste existujú cviky, veď napokon, ľudia po operáciách cvičia v rámci rehabilitácií (sú na to špeciálne pracoviská). opäť nereálne v našich podmienkach, že máš na hodine napríklad 20 detí a ty si vezmeš jedno na starosť (to po operácii) a venuješ sa mu v rámci zdravotnej TSV. ostatných 19 sa ti zatiaľ pozabíja navzájom. no bohužiaľ, je to tak. a zas tiež nemôžeš ich dať stáť do pozoru bez pohybu iba preto, lebo sa potrebuješ 15 alebo 20 minút venovať jedinému po operácii. na to slúžia práve tie rehabilitácie. deti sa majú na TSV pohybovať, niekedy aj vyblbnúť, samozrejme v rámci osnov a pravidiel bezpečnosti. ak by na každej škole bol zdravotník, ktorého by platil štát, bola by možná aj zdravotná TSV. takto je to nereálne. tu nejde o neprispôsobivosť školy ako takej, ale štátu ako celku.

drakvak
23. jan 2023

@simsalabim U nás pod Tatrami niektoré školy nechodia na pobyt, dochádzajú denne autobusom do lyžiarskeho strediska a naozaj len lyžujú a obedujú, všetci učitelia sa venujú lyžiarom, tam nie je priestor pre žiaka - nelyžiara. Pri pobyte tiež všetci učitelia vrátane zdravotníka sú v čase lyžovania na svahu, nemajú naviac pracovníka, ktorý by robil program jednému žiakovi. Teambuildung to síce je, ale vychádza z učiva predmetu telesná a športová výchova, z ktorého daný žiak nie je hodnotený.

kaktusik007
23. jan 2023

@panelacikova diky za takyto pohlad na vec! 👍

simsalabim
24. jan 2023

@panelacikova ano, ja viem, ze to do istej miery zavisi aj od penazi. Je to velka zodpovednost mat na starost tolko deti a obdivujem vstekych ucitelov, ktori toto s prehladom zvladaju a za smiesne peniaze .Ale je to aj od manazmente a o ludoch. Ja som celu skolsku dochadzku absolvovala sa sociku - povinne lyziarske, skoly v prirode, pobytove branne cvicenia. A pamatam si, ze s nami bola spoluziacka so zlomenou rukou, spoluziak po operacii, ze kamaratka s vyronom v clenku po pade ostala pekne s nami... neviem, mozno vtedy sa to bralo inak, mozno vtedy bolo viac penazi., viac pedagogov, viac discipliny.... mozno som iba mala stastie na dobre skoly.... Ale ked si moze na lyziarsky p. ucitelka jedneho z mojich deti moze zobrat na lyziarsky svoje dve deti vo veku 4 a 5 rokov (nezavidim!) a ustriehne ich 3 dni spolu so ziakmi, kym pride za nimi aj jej manzel, tak som si ista, ze by sa to dajako dalo zmenezovat. Urcite by bolo vhodne posilnit dozor, aby bolo na ucitela menej deti a podobne. Skola ma na deti posobit aj vychovne, doba je uponahlana, rychla, na budovanie vztahov sa akosi zabuda. Lyziarsky je na toto top. Ja mam pocit, ze nase skolstvo sa velmi spokojne utesuje frazou "neda sa", ktoru pri mojich 3 detoch (2 uz dospelych), som pocula neraz (nie stale ja osobne, ale od inych rodicov), zacinajuc tym, ze sa NEDA, aby skolkar poobede nespal, NEDA sa, aby alergik mal v skolke stravu z domu, NEDA sa, aby pisal pismom Comeniana... no ono sa to da, staci len jedna normalna ucitelka (alebo aj papier od lekara).

@drakvak samozrejme som mala na mysli klasicky pobytovy lyziarsky.

kaktusik007
24. jan 2023

@simsalabim len vies - tie deti ucitelky su tam sukromne, tie sa nepocitaju do limitu. Kamoska mi vravela ze mala limit dokonca 10ks deti na ucitelku - viac sa prihlasit nemohlo, aj ked chceli. No mohla zobrat deti z inej skoly - no opat, iba sukromne.

simsalabim
24. jan 2023

@kaktusik007 ale ved ja vobec nehovorim o limite, ale o tom, ze ucitelka "sukromne" striehla aj na svoje deti a to, dovolim si tvrdit, na pozornost v tom veku podstatne narocnejsie. Takze ustriehnut ziaka akoze navyse, "nad limit", "oslobodeneho z TV", ktory sa napr. nemoze lyzovat, alebo moze lyzovat, ale opatrnejsie, kratsie.... asi realne mozne je.

kaktusik007
24. jan 2023

@simsalabim ano, mozno to realne je, ale limity nepustia.

kaktusik007
24. jan 2023

@simsalabim a uprimne - radsej si budem striehnut na vlastne deti ako na dieta, ktore nemoze lyzovat

simsalabim
24. jan 2023

@kaktusik007 rozumiem, len ono to dieta mozno prave lyzovat moze.

Ale tocime sa tu dokola... mame na vec rozdielne nazory, co je uplne v poriadku. Ale myslim, ze je na mieste aj debata o tom, ako zapojit vsetky deti, ak sa da.

miriam11
24. jan 2023

@lex1 je to pravda. Nemôžeš

palicka
27. jan 2023

@lex1 nemyslím si, že je to v poriadku. Pokial si oslobodená z TSV, tak je na to asi vážny dôvod. Na účasť pottebujes potvrdenie od lekára. Ak ho vydá, ide sám proti sebe- na základe čoho ta potom oslobodil?