Manželstvo verzus život s druhom

dicinka1
9. júl 2013

anketa,len čisto zo zvedavosti..chcela by som vediet,kolko z nás žije v manželstve,a kolko z nás si vybralo život ani neviem ako to nazvat..so spolubyvajucim?alebo s druhom?proste že ste sa rozhodli žit bez "papiera" a aj dôvod..ak ho môžte uviest..

kattrin5
9. júl 2013

Ja zijem s manzelom...uz coskoro sa budeme rozvadzat a po tejto skusenosti som si povedala ze sa uz tak skoro nevydam...

zaza218
9. júl 2013

ja som sa vydavala ked som bola tehotna a sme stastni

charlottte
9. júl 2013

ja by som si zvolila tiež manželstvo...

sea23
9. júl 2013

manželstvo

katren
9. júl 2013

@dicinka1 manželstvo , v 20-tke a z lásky. ..po 1, 5 roku randenia a tento rok sme oslávili 7-me výročie 😉

horana
9. júl 2013

Zijem so svojim muzom uz temer 20r. (18-37), bez papiera, mame 2 deti a jeden z najstabilnejsich zvazkov v okoli ako pozorujem.
Ale od toho ci papier ci nie to nezavisi v ziadnom pripade.
Preco u nas nie ofiacialny obrad? Nie som vobec proti nemu, fakticky nas ako manzelov beriem, nakolko sme obstali a kazdy den dokazujeme ze si toto pomenovanie zasluzime pred zivotom/Bohom/vesmirom/osudom/ludmi - a o tom to ma snad byt, ci nie?!
A dovod je mozno jednoduchsi nez by sa mohlo zdat, nic zlozite za tym necakajte a sice na urade to nevyjadruje tu dostojnost ktoru my dvaja tomu pripisujeme a sice je to pre nas prilis pravne a uradnicke a nie posvatne, chyba tomu hlbsi rozmer, ktory obaja prezivame velmi silno a povazujeme za velmi dolezity.
V kostole je to zase len o nabozenstve, veriaci sme obaja ale prave tu oficialnu formu ktora teraz "smie" zakonito uzatvarat, to by bola z nasej strany len klamtsvo/divadlo, nakolko tu ani jeden nechapeme a nezijeme tento druh cirkevneho prejavu. Teda u inych ano tym to neberieme, ale my to vnimame inak. A bolo by to neupirmne voci tym ktori touto formou veria a vyznavaju hrat sa na to ze aj vlastne ano, aj my toto. V takej dolezitej veci ako zivotny vztah sa pretvarovat nebudem, ani zamlcovat.
Boli by sposoby ako manzeltsvo uzavriet ktore by sa nam pacili ale ziadny z nich nema pravnu normu byt brane ako oficialna. Ved sme to aj ucinili ale ist nasledne pre to akoze potvrdenie na kostol ci urad uz sme odvtedy nemali cas 🙂.
Je to ale do buducna v programe, nakolko chceme ochranit deti aby keby sa niekomu z nas nieco stalo mohli byt od statu viac zabezpecene (okrem sirotskeho aj vdovske, ktore by ale bolo pouzite na deti), cize kalkul, ano len kvoli tomu, cize pravne na urade, ako podpis zmluvy ktoru stat uznava. Na to co je medzi nami to vlyv mat nebude.
My si tym nic nedokazujeme, ani "ten druhy sposob" cize v tomto pripade oficialne manzelstvo nezatracujeme. Keby boli u nas aj ine oficialne sposoby kto moze byt brany ako osoba sposobila manzelstvo uztvarat najskor by sme uz aj oficialnymi manzelmi boli...a mozno nie - verte ci nie, davame tazisko trosku inde.

Ale teda: nie spolubyvajuci, ani druh, ani kamarat - je to moj muz, a ja jeho zena.

asfodelka
9. júl 2013

manzelstvo je lepsi stav, mne by nesmierne vadilo keby malo moje dieta ine priezvisko ako ja. problemy su v manzelstve aj v partnerstve.

dasiacik
9. júl 2013

My sme spolu zili 4 roky len tak bez papiera.Vzali sme
sa a mozem povedat sama za seba,ze v takomto
vztahu sa citim ovela lepsie.Mne osobne pride spoluzitie
bez papiera take akoby si obe strany nechavali nejake
tie "zadne vratka".Myslim si,ze pokial su obaja presvedceni,
ze ten druhy je "ten pravy",tak uzavretie manzelstva je
len akymsi prirodzenym vyvrcholenim dobre fungujuceho
vztahu.Tot moj nazor 🙂

eeffka
9. júl 2013

Manzelstvo,zitie na hromadke povazujem za vybornu vec pre spoznanie partnera ale ocakavam ze ak to myslia vazne tak sa vezmu.v dobrom i v zlom 🙂 nepacilo by sa mi mat deti ako slobodna matka.teda ja by som ani nemala.
Reci typu nam papier netreba,ubohe fprmality povazujem za trapne vyhovorky ,sobas moze trvat 15min a stat kolok.

19r vztah,z toho 9r vydata.

mamavera
9. júl 2013

ako mladá žaba som volila manželstvo, urobila by som tak znovu, keby som bola mladá a plánovala s partnerom deti. S tým človekom som plánovala zostarnúť, veľmi som ho ľúbila (aj on mňa 🙂 ) a plánovali sme deti. Pripadalo a pripadá mi to prirodzené u mladých ľudí, ktorí plánujú mať spolu deti. Skrátka mať spoločný život, spoločný majetok, spoločné priezvisko. Bohužiaľ sa naše manželstvo po rokoch rozpadlo. Teraz mám takmer päť rokov partnera, ale svadbu neplánujeme, nevidíme dôvod. Zostarnúť síce chceme spolu tiež 😀 , ale on má svoje deti, ja svoje a najmä ja sa nechcem volať inak ako moje deti. Sme spolu preto, lebo je nám spolu dobre, lebo chceme a nie preto, lebo máme na to papier. Nie je to z toho dôvodu, že zo vzťahu bez papiera sa dá vycúvať ľahšie, dá sa aj z manželstva. Ale pre mladé rodiny s deťmi som jednoznačne za manželstvo, v rodine s deťmi by malo byť všetko naše a nie moje a tvoje. Je to môj názor, už roky nemenný, samozrejme rešpektujem názory iné, príbehy aj z koníka ma len utvrdzujú v tom, že mladí ľudia, ktorí chcú rodinu - manželstvo áno.

tinki
9. júl 2013

@dicinka1 my sme sa vzali po štyroch rokoch chodenia..A máme stále dobrý vzťah. Bude to 7 rokov tento rok od svadby. Myslím si, že je jedno, či sú dvaja zobratí alebo nie..Nie papier ničí vzťah..Ak sa vzťah kazí, tak preto, lebo to nikdy nebol vzťah..Ak je vzťah založený len na, napr., na fyzickom základe, je prirodzené, že časom to skončí..Aj preto, si myslím, prevláda názor, že mladý ľudia, čo sa vezmú, po čase skončia..
V zrelšom veku, sa vzťah už buduje na inom základe. Hľadá sa tzv. polovička pre fungovanie vzťahu. Ľudia sú tolerantnejší a učia sa žiť s niekým. Lebo aj o tom je vzťah, naučiť sa s niekým žiť, tolerovať ho, vážiť si ho a to isté z oboch strán.
Mať za partnera priateľa, je podľa mňa základ každého vzťahu..Ak s tým človekom mám spoločné aj niečo viac ako to, že si vyhovujeme v posteli. Mať spoločné záujmy..Aj keď to znie ako klišé. Ale ak opadne prvotné očarenie, aby bolo čo spolu robiť..Či už chodiť niekam spolu do hôr, alebo pozerať nejaký šport, alebo sa mu venovať..
Potom sa dvaja nemusia báť potvrdiť svoj vzťah manželstvom.
A môj názor, rodina by mala byť spečatená manželstvom..Viac to spojuje. Aspoň nás teda.. 🙂

viera27
9. júl 2013

manzelstvo. 14 rokov stastne vydata. Nerobim veci polovicato, cela sa davam, vsetko chcem aj brat. V dobrom aj v zlom, navzdy, spolocne.

evening_star
9. júl 2013

Jednoznačne manželstvo!!! My sme na seba do manželstva dokonca čakali úplne so všetkým... 😀 😵 Sme možno predstavitelia takmer vyhynutého druhu, ale my veríme vo SVIATOSŤ manželstva. A mám toho najlepšieho manžela na svete!

titkovamiriam
9. júl 2013

kedže prvé manželstvo 7r. nebolo to pravé,tak s druhým partnerom žijem už devät rokov na divoko

angua27
9. júl 2013

10 rokov "na hromádke". aj bez papierov to pociťujem tak, že som prežila jedno manželstvo. k svadbe sme sa už nedostali, našťastie.
nemám nič proti vzťahu bez papiera, ani s ním. závisí to hlavne od tých dvoch, ktorých sa to týka. 😉

jatamido
9. júl 2013

ahoj...ja som žila s mm 13rokov "na divoko"....potom sme sa vzali v roku 2007,na jeho naliehanie,ja som sa vydávať ani nechcela....a tento rok sme spolu už 19rokov....ja v tom nevidím absolútne žiadny rozdiel,či sme mali papier,alebo nie,bola som šťastná aj vtedy a som šťastná aj teraz... 😉

zandaa
9. júl 2013

ked uz pridu deti tak urcite manzelstvo....vztah na divoko mi pripadne ako vypocitavost alebo nechavanie si zadnych dvierok, ved co ked pride mladsia a krajsia zena alebo chlap s vacsim 🙂 (kontom)

dai
9. júl 2013

po 5tich rokoch vzťahu na divoko sme sa vzali. zobraty sme teraz 8my rok a som rada že je tomu tak - pre nás manželstvo znamena niečo hlbšie ako len chodenie - veľa sme sa o tom rozpravali a je to pre nás veľký záväzok - voči sebe navzájom ale hlavne voči deťom - v dobrom i zlom, v chorobe i zdravi - tak ho aj žijeme...

mima4
9. júl 2013

Ja som si zvolila manzelstvo, prečo? Mám na to 3 hlavné dôvody:

1. Som krestanka a nechcem zit mimo manzelstva s niekym, kto mi nie je muzom. A muz je pre mna ten, kto mi dal slub pred Bohom, ze bude pri mne stat, milovat ma, vernost mi zachovavat. Slub, ktory potvrdi vstupom do zvazku, nie taky slub doma na "gauciku", ale verejny slub, ze chce, aby som bola jeho zena na cely zivot. Slub pred Bohom.

2. Bolo by pre mna ponizujuce robit niekomu druzku/priatelku/frajerku/partnerku. Mam sa rada a myslim si, ze si zasluzim vo vztahu, kde davam svoje srdce, byt v pozicii manzelky - zeny, ktoru si muz vybral na cely zivot a rozhodol sa ju milovat, nie byt s nou, kym mu je dobre, ale milovat ju aj napriek veciam a tazkostiam ktore do zivota prichadzaju. Ak skutocne ma muz rad zenu, chce byt jej muzom v pravom zmysle slova. Priatel/druh je niekto, koho si zena nevoli na cely zivot a ma pravo hocikedy odist od neho ... pretoze sa mu nezaviazala. Kebyze mam priatela, ktory ma nechce za svoju zenu, odidem od neho. Dnes najde kopec zien, ktore mu budu robit "kvazi manzelky" bez toho aby on prijal zavazok voci nim.

3. Manzelstvo je stabilita, ludia sa musia v manzelstve viac snazit, kym priatelia sú spolu iba kym im je dobre, potom hladaju dalsieho priatela, ktory im "spestri" zivot. Je sice prava, ze sa rozvadza 50 % manzeliev a je to velmi smutne, ale partnersiev na divoko sa rozchadza 95 %. Najst par ludi bez manzelstva co su spolu 20 rokov a maju deti aspon vo veku min. 10 rokov je velmi ojedinele, ale velmi, ja takyto par osobne nepoznam, viem ze existuju, na nete sa priznaju, ale su skor raritou. A deti potrebuju stabilnu rodinu, nie raz som s tym partnerom, potom mam ineho, potom treti mi spravi dalsie dieta atd.

mima4
9. júl 2013

@evening_star aj my sme cakali so všetkým 😉 vitaj v komunite "dynosaurov" 😀

zazalienka
9. júl 2013

My sme zobratí 5 rokov, môj manžel bol rozvedený po 7-ročnom manželstve.. u nás sme inú možnosť ako vziať sa ani neriešili.. môj manžel sa chcel oženiť a ja vydať ( aj keď iba úradne).. pre nás to nie je len papier... je to prejav úcty voči druhému, to že môžem používať spojenie môj manžel a nie v 50-tke môj frajer.. má to akosi inú váhu.. nie je to len o spoločnom majetku, je to aj o spoločnom priezvisku, deti pôjdu do školy, otázky typu prečo sa dieťa volá inak ako mama..
tiež som bola v škôlke kamoške pre syna a vôbec ma nenapadlo že má iné priezvisko ako ona.. ale učiteľky to pochopili.. mimochodom, mám kamarátku, ktorá s "frajerom" žila nadivoko 20 rokov, že vraj nebola svadobný typ.. 5-ročná krásna dcéra.. no a pánko si našiel mladú žabu, zbalil cestovné tašky a hajde preč.. žiadne problémy, záväzky, proste použil únikový východ bez problému.. ja som asi stará škola, neviem.. pre mňa osobne spolužitie bez " iba papiera" nemá štatút rodiny.. máme rovnaké meno, ľúbime sa, sme rodina.. howgh🙂

klincek
9. júl 2013

zivot s druhom/druzkou mi pride fajn na lepsie spoznanie sa partnerov, alebo v pripade, ked uz nejake manzelstvo za sebou mam a dalsie z roznych dovodov nechcem. teda aspon ja by som to tak riesila..pre mladych ludi, ktori chcu mat rodinu, sa mi institut manzelstva javi zmysluplny, nic lepsie zatial niekto nevymyslel 😅 . este pred par rokmi mi ten "papier" pripadal zbytocny, dnes viem porovnat a zmenila som nazor 😉. je to "definitiva", aspon my to tak s mm citime, a naozaj sa ten pocit lisi od randenia a chodenia.
no ako vyssie pise @horana, tie sposoby, ako manzelstvo uzavriet, nie su na Slovensku fakt nic moc-na urade je to strohe a formalne, a v kostole to sice az take strohe nie je, ale niekedy este formalnejsie 😒 ..a casto aj pokrytecke-ale to je uz asi na inu temu🙂

dai
9. júl 2013

viete ja si myslim zase že ked partner - jeden alebo druhy chce odísť a nepociťuje ani manželstvo ako len posvätný záväzok o ktorom tu my vydate hovoríme tak odíde. dôležité je asi aby naozaj obaja partnery cítili ten vnútorný morálny záväzok voči partnerovi - potom aj ked bude zle, aj ked bude pokusany etc . bude omnoho viac bojovať o záchranu vzťahu- so svojim okolím aj sám so sebou...

ellenie
9. júl 2013

zijem v manzelstve, s mm sme spolu 11 rokov, z toho 4 roky manzelia. Inu cestu by som ani nevolila, chceli sme sa vziat a hlavne obaja sme krestania 🙂 Zatial nam to funguje skvelo a planujeme druheho potomka 😀

fuska
9. júl 2013

Jednoznacne manzelstvo. Okrem dobreho pocitu, symbolu aj pravne zabezpecenie a vyhody.

zuzanockamt
9. júl 2013

je to jedno, ja zijem v manzelstve, lebo papier ma vyhody ... bez papiera si musis vsetko poistit zmluvami a s papierom je to lahsie, co sa tyka penaznych, majetkovych zalezitosti a pod. ... keby bola spolocnost nastavena inak, tak som bez papiera urcite 🙂 ... s muzom zijeme spolu desiaty rok, papierovo 6 rokov ... vyrocie sobasa vobec neoslavujem, pripominame si len vyrocie stretnutia ... pre mna sobas nemal nejaky hlbsi zmysel, brali sme sa len na urade

klincek
9. júl 2013

@dai uplne suhlasim, dolezite je vnutorne presvedcenie. ja napriklad veriaca nie som, ale svoje manzelstvo beriem ako svoju sukromnu "sviatost" a snazim sa tak k nemu pristupovat. no a popravde, pri tom, akeho mam manzela, to ani nie je take tazke 😅

maznacik007
9. júl 2013

v manzelstve 11 rokov

zuzana1291
9. júl 2013

Som tiez vydata. Rozhodli sme sa pre svadbu z praktickych dovodov, ked mame spolu dieta, nech nemame problemy po uradoch, s priezviskom atd. 🙂 Sme spolu pat rokov, vztah mame stabilny, tak preco nie 🙂 Ja osobne si na to nepotrpim, dovolim si vsak tvrdit ze ludia stale maju predsudky voci nezosobasenim parom, ktore maju deti. Vidim to na kamaratkach, ktore nemaju *obrucku*, ze ludia ten ich vztah beru viac na lahku vahu ako manzelsky...Ale nedivim sa tomu, v nasej kulture je este stale zakorenena urcita ucta k manzelskemu zivotu. A to je dobre 🙂))

linda20111
9. júl 2013

Manzelstvo 2roky zatial spokojna 🙂