Nie je neskoro dať 7,5-ročného syna do prvej triedy?

123vera123
21. apr 2023

Dobry deň, hladám tu hlavne názor iných mamičiek, ktoré s tym mali možno skúsenoti, ze ako sa rozhodli… Ide o to, ze syn mal v marci 6 rokov vsetko slo v pohode, od septembra bol teda predskolak… videli sme na nom, ze uz ho ta skolka moc nebaví a ze sa uz zaujima skor o pisanie pismen, naucil sa podpisal, pozna celu abecedu, vie pisat vsetky tlacene pismena, pocitat priklady + - do 10 strasne ho bavi anglictina, co sme podporili aj v skolke a dali sme ho na kruzok,postupne vsak zacali s pani ucitelkami navtevovat ZŠ v okoli a jemu sa tam strasne zapacilo.. proste uz vie, ze par mesiac bude este v skole a potom pojde do skoly…. povedal mi, ze on uz chodi dlho do skolky a chce uz ist do skoly…momentalne sa blizi zapis do ZŠ so teraz sme boli v tom ze do prvej triedy pojde, lenze prisli testy skolskej zrelosti a tam odporucili odklad…dovody boli take ze s nimi nemal zaujem robit tie ulohy, co od neho chceli, ze je velmi hanblivy, bojazlivý a nesmelý… Ked som sa pytala na nazor ucitelky v MS povedala, ze on nieje hlupy, ze by 1 rocnik zvladol ale je nesmely ze ho treba stale akoby podstcit…Ja si syna poznam nastupil do skolky ako 2,5 rocny s tym nech sa trosku osmely, no vidim to tak ze ano pomohla mu ta skolka jasne ale stale je bojazlivy a tichsi, myslim je to skor introvert, chodi uz 4 rok do skolky a furt je bojazlivy a citlivy, popravde nemyslim si ze za ten jeden sa to zmeni, skor je o jeho povahe…boli sme na predskolkom vysetrení u nasej doktorky a ona ja vyjadrila, ze ma ist do prveho rocnika, ze ho pozna od malicka a ze proste taka citlivka a ze sa skor otuka v skole ako zase v skolke s mladsimi detmi…teraz mam vlsne dilemu ci ho dat do tej prvej triedy, alebo pockať este ten jeden rok, co je dost dlha doba na jeho vek ….bojim sa aby mu ten jeden rok v skolke viac neuskodil ako pomohol kedze on sa zaujima uz o skolu a nie skolku a taktiez neviem ako sa potom adaptuje ako 7,5 rocny v prvej triede so 6 rocnymi, kedze od sa zaujima o nove veci. myslim, ze za ten rok sa vela nauci, ci sa proste potom nebude nudit v skole a nebude ho to bavit lebo to bude uz ovladat a ostatne deti sa to mozno budu len ucit… proste nechcem mu ublizit a potrebujem pocut nazor aj inych ludi dakujem za kazdu odpoved

bayuska
21. apr 2023

Cisto moj laicky nazor, ja by som ho dala do skoly. Podlamna by ho to(skolka dalsi rok) sklamalo a stratil by vsetok zaujem a snahu. Treba mu vysvetlit, ze aj pri zapise budu od neho nieco chciet a ze uz je velky a v skole sa musi viac zapajat, ale ze to zvladne kazdy, nech sa neboji. Ved aj introverti su v skole a tak ako pises, netrpel by len dalsie 2 roky medzi takymi nalymi detmi (kde sa tiez moze porovnavat, ze o 2 roky mladsie dieta extrovert sa “neboji” nicoho), predsalen medzi rovesnikmi sa s tym trosku lahsie vyrovna (ak by ho to trapilo) ale potiahlo by sa to s nim cely zivot, uz len v ramci toho 1 roka je vidiet mega rozdiely a deti sa neustale porovnavaju a ze kto je najmladsi a najstarsi.

amelie2017
21. apr 2023

Nedavala by som odklad. Alo 7 a pol rocny bude tym 6 rocnym este viac vzdialeny. Nechapem tymto odkladom na Slovensku.

miadi
21. apr 2023

7.5r bola Moja uz druhacka v decembri. Koncom skolskeho roku bude mat 8. Ja by som ho dala od Septembra do skoly. To aku mà povahu sa za rok nezmeni. Budu si tam musiet zvyknut ze je taky. Niektore deti su take. Aj celu ZS aj cely zivot. Tvoja dr aj ty ho poznate lepsie . Je mozne ze nespolupracoval Lebo mal tremu. Stres. Hanbil sa a rovnako sa moze aj o rok .

kassandra25
21. apr 2023

@123vera123 wau. Ja normalne žasnem. Ty si nam vykreslila svojho nesmeleho a len o povahe ticheho syna ako Boha a nadstandardne vyspeleho jedinecneho, nadpriemerneho, az nato, ze v prijimackach nejako len z vyplyvajucej povahy nerobil, čo mal a ucitelky sa pomylili a ti poradili, ako matke mrnkajuceho syna, ktory, ked zamrnka, ze je v skolke dlho, tak pojde do skoly, hoci nerobil na prijimackach, to, co ma a tak ty sa teraz radis so zenami zo Slovenska, ci tvoj syn urobil prijimacky a ked je sice nesmely a introvert, ale zamrnka, ci predsa len podla tvojho vkusu nema ist do skoly a neobelhame vsetci zle ucitelky!? Moj syn syn tiez chodil od 2,9 roka do skolky, prezil, mal aj odklad, tichy , nesmely a introvert on nie je, ale na prijimackach ked zacal behat a robit stojky na hlave a šaškoval, ulohy urobil tak, ze ho spacifikovali, aby pochopil, ze tam si nemoze robit, co chce, tak som okamzite uposluchla ucitelky na prijimackach, ze rok odklad, co malo tiez nasledok 8 rocny prvak, ale najlepsi z triedy, ktory nema ani jednu dvojku v ziackej a zijeme, s ostatnymi zenami a mrnkanim syna, sa radit nepotrebujem, pre mna su autority skusene a skolene ucitelky zo skoly a hlavne z prijimaciek.

123vera123
autor
21. apr 2023

@kassandra25 neprisla som sem hladať len pozitivne, ale aj negativne nazory, takže dakujem aj za ten tvoj.., to ze som si sem prišla opytat o skusenosti mamičiek je čisto moja vec.., vela krat sa tu podla mna rozoberaju daleko vascie sprostosti…ale aj to beriem kazdy sa tu moze opytat na to, co potrebuje… poznam si syna od malička viem,co dokaze a co nedokaze a samozrejme poznaam aj jeho povahu..,, vobec som ho nevykreslila ako Boha ako tu typises .., len som napisala, ze tie vedomosti, ktore ma prvacik mat má, mam v okoli priklady detí, ze mamičky im tiez takto dali odklad a ked isli do prveho rocnika ako 7,5 rocny tak sa tam nudili nenasli si kamaratov, pretoze tie deti boli mensie a ucili sa to, co tie starsie deti davno vedeli … a prisli problemy s vyrusovanim .., ano viem, kazde dieťa je ine…. mam dvoch synov a kazdy je iny…. ale zato, ze som si sem prisla po nazory inych ludi ma hned nemusis takto hejtovat… rozhodnutie je samozrejme na mne a manzelovi

123vera123
autor
21. apr 2023

dakujem za odpovede vsetkym

kassandra25
21. apr 2023

@123vera123 vies, moj syn ako predskolak, tiez vedel napisat meno, vedel porozpravat o sebe, tak , aby sa nestratil, s pocitanim bol aj moc popredu, extrovert, showman, saso, riadny, nikto a nic ho nezaskoci, ale ked skusene ucitelky tam od toho, mi vykreslili, ze tiez nerobil, co ma, a siel si po svojom, az potom s nim spravili ulohy, a mohol by byt prvak, ale naco s otlcenou hubou, tak som o tom nerozmyslala, co je na mne a muzovi, ked my nemame nato vzdelanie a specifikacie, prax, ale tie ucitelky ano. A o rok spravil prijimacky presne tak , ako sa má, ucitelky nadsene , palce mi ukazovali dohora a uz len reci o tom, ze ako tam patrí. Nebojujem s ucitelkami, ale ulahcujem zivot im, sebe a synovi. Rozhoduj sa ako chces, a chod proti vsetkym, aj sebe, aby vyhralo mrnkanie. Aj moj syn mrnkal, ze chce byt prvak a ho nezobrali. Nevyhral. Vyhrali autority, lebo od toho tam sú. Si predstav, ze ako ti popisali, ze staci byt len v treme a mat tichu povahu, atd, ale v hlave iba podla tvojho opisu mat vela, tak uz kazdy ziak by bol prijaty uplne vsade a vzdy, kde sa kto kam nahlasi, lebo zeny ti tu poradia, ze mal iba tremu a sleduj mrnkanie, no vo svete funguje prijimanie do skol na kritériá, ktoré ziak splna. Ani na medicinu nezoberu kazdeho, lebo mal trému ' ', vsade sú kritériá. Snáď so štastnym pocitom sa má nastupovat do skoly, ze ho tam chcu, ze ho tam prijali a beru ho vsetkymi desiatimi a preto sa robia prijimacky. Tvojho syna zo zákona, ked sa ty rozhodnes, nema skola na výber, ho neprijat. Ale pocit mat blbý budes, pretoze tvojho genia nezoberu vsetkymi desiatimi. Je to na tebe, ci ti da zelenu na prve kroky do skoly ucitelka z prijimaciek alebo zena z modreho konika. A kludne bud nasrata, ze ta hejtujem, vraj, mne len zastalo rozum.

poopsie
21. apr 2023

@kassandra25 nejako to moc prežívaš nezdá sa ti? To nie sú prijímačky okolo, ktorých stále točíš ako verklik, to je test školskej zrelosti so psychologičkou

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andreatytler
21. apr 2023

@123vera123 Myslim ze jeden test nema dostatocnu vypovednu hodnotu. Hlavne v tam malom veku ten jeden den moze vypalit hocijako. Ale zase na druhej oni su skutocny odbornici a predpokladam ze rukami im prejdu rocne stovky deti a tak skutocne vedia porovnat. Mozno by som isla skusit nazor dalsieho odbornika, mozno detskeho psychologa, neviem.
Neda sa to urobit tak ze pojde do skoly uz teraz a ak sa ukaze ze nespolupracuje a je prilis hanblivy, tak pojde spat do skolky?

patus_2
21. apr 2023

@kassandra25 je obrovský rozdiel stojky na hlave a tiché introvertne dieťa. Rodič najlepšie pozná svoje dieťa a mnohokrát to vie posúdiť lepšie ako psychológ, ktorý vidí dieťa pár hodín. Nechápem prečo hneď útočný komentár, keď sa pani prišla len poradiť. A takmer 2-rocný rozdiel v triede je obrovský. V 1. ročníku to ešte veľmi nepocitiš, ale v takom šiestom, keď 11- roční žiaci sú ešte detičky a 13-roční už ťažkí pubertiaci, tak tam to pocítia aj deti, aj učitelia a neraz aj rodičia...

11mirka22
21. apr 2023

@123vera123 psychologička strávila s tvojim synom možno hodinu, a napísala svoj názor na základe jedinej skúsenosti... Ak všetci ostatní, lekárka, učiteľky z MŠ a aj vy rodičia vidíte, že dieťa sa rado učí, že sa na školu teší, daj ho do školy.... Výsledky depistáže nie sú rozhodujúce, sú to psychotesty... Majú poukázať na určité nedostatky alebo kvality dieťaťa, a to aj poukázali, vo vašom prípade, že nespolupracoval.... To je všetko... A kasandra ti dosť ujetý názor napísala, moc ho neber do úvahy..

jana_eyre_2
21. apr 2023

@kassandra25 to čo ťa akože tak vytočilo na tom texte, nechápem.. máš nejaky problém s tým ak o svojom dieťati niekto povie že sa mu ľahko učí? Ja zase žasnem nad tvojimi príspevkami..

@autorka neviem či je vhodné dať vo vašom prípade odklad, ja už som o odklade mojich detí písala viac krát a nejako sa mi to nechce opäť formulovať.. ale dám len príklad dcéru, ona je októbrova, rozumovo od malička dosť popredu (mám tri deti tak porovnávam aj s nimi) v škôlke mi radili ju zaskolit už v 5tich rokoch.. nedala som ju, nechala v škôlke a tak nastupovala skoro ako 7r.. bolo tam viac deti s odkladom a tak nie je najstaršia v triede.. napriek tomu že už mnohé vedela (písať a čítať) tak škola ju bavila a baví.. (napr.ved v škole sa učí iný typ písma) vždy je lepšie dať neskôr ako príliš skoro..

AVŠAK chcem povedať že ty máš inú situáciu, lebo mojej dcére zle vychádzali roky (inak v triede je mnoho detí s odkladom, takže nebola sama najstaršia).. tvoj syn sa o školu zaujíma, viac ako o škôlku.. jediné čo ťa odrádza je jeho introvertnost.. v tvojom prípade by som mu urobila testy, rozhodla sa podľa toho (to ste ešte neriešili?) To je zásadne pre rodiča keď sa nevie rozhodnúť.. názor učiteľky je síce dôležity, ale viac ti napovie test školskej zrelosti.. byť introvert neznamená že sa za rok výrazne zmení.. možné to samozrejme je, ale niektoré deti tak proste ostávajú celý život a to treba akceptovať, byť intorvertom nie je nič zle, len bohužiaľ náš školský systém je nastavený tak že každý sa musí vedieť pretlačiť.. čo mňa ako introverta dosť mrzí.. nie je to teda len o škole, ale celá spoločnosť má pocit že introvertnost treba nejako z človeka odstrániť a zmeniť.. nerozumiem prečo sa nemôže jednoducho akceptovať ak je niekto uzavretý..

123vera123
autor
21. apr 2023

este raz som nerozhodna preto, lebo ucitelky z MS, ktore ho momentalne ucia povedali, ze prvy rocnik zvladne.. tak isto nasa pani doktorka si s nim presla testy ake robi ona a povedala ze do skoly ist moze…odporucila nam opytat sa uciteliek MS a pockat na zapis… inak tie testy skolskej zrelosti boli dobrovolne, neboli u nas povinne .. to znamena nie kazde dieta, kt. ide do skoly ich ma urobenee… ucitelka nas len oboznamila, ze je taka moznost.. a my sme to chceli skusit… boli s nim mozno 15 minut a za ten cas ho zhodnotili… ano chapem maju skusenosti a mozno aj niejake tabulky, kt. sa riadia, ale keby som ho na tie testy nedala, tak by mi v skolke aj doktorka povedala ze moze ist… a ja by som ho dala… ano teraz mam nieco v rukach ze ho dat nemusim…skolke sa zapaja do vsetkeho, nieje nejak odstčeny ale je nesmely a to bol on stale ..venujeme sa mu stale a aj nadalej sa budeme samozrejme..taktiez viem. ze nebude vo vsetkych predmetoch super , vsak nieje dokonaly kazdy sa najde v niecom inom… ja nemam problem s odkladom ..,len sa bojim ze strati zaujem o skolu kedze pojde naspat do skolky medzi mladsie deti … preto sa tu pytam na skusenosti mamiciek

jana_eyre_2
21. apr 2023

A esten som chcela povedať- viac deti ktoré poznám viem že išli do školy ako 7,5r alebo že mali nad 7ked nastupovali do školy.. z rôznych dôvodov a boli to rôzne deti.. ale pokiaľ viem ani jedno netrpelo tým že by sa cítilo inak z dôvodu vyššieho veku alebo že by ho učenie nudilo..

mircalla
21. apr 2023

@123vera123 Samozrejme do skoly. 7.5 rocny je velmi neskoro. Od niektorych deti bude starsi o 1.5 roka. Tam uz pol roka moze byt obrovsky rozdiel. Syn ma spoluziaka co je o vyse roka od vsetkych starsi, vobec tam nezapada.

jana_eyre_2
21. apr 2023

@123vera123 daj na svoju intuíciu, tá je najsprávnejšia.. ja tvoje dieťa nepoznám, nemohla by som jednoznačne povedať čo máš urobiť, ale to ako si ho popísala mi príde že do školy vhodný je, lebo sa o školu a učenie zaujíma (to sa ale aj moja dcéra zaujímala a nebolo na skodu že ostala v škôlke).. ale ak ostane v škôlke nič nestratí.. je možné že ako tu niekto písal v budúcnosti bude viac vidno rozodiel, avšak to nikto nevie predpovedat kedy pôjde dieťa do puberty, ktore bude aké atď..

123vera123
autor
21. apr 2023

dakujem vam zienky velmi pekne za nazory, kazdy som si precitala a beriem na vedomie vsetky …dostali sme poradene pockat do zapisu a poradit sa este zo skolou… tak teda pockame a uvidime podla toho sa rozhodneme…chceme pre neho len to najlepsie samozrejme ako kazdy rodic

tosomja
21. apr 2023

@123vera123 nudiť sa nebude v prvej triede, lebo všetci, čo si mysleli, že ich deti vedeli čítať a písať už ako 3r, tak boli prekvapení, že ich dieťa plače, ako nevie urobiť jemnú rovnú čiaru, či oblúčik. Oni nepotrebujú počítať do 100, ani poznať tri jazyky. Musia sa naučiť základy písania, čítania. Je pekne, že vie napísať abecedu, ale správne ju napísať, je úplne iné. Tak isto je pekne, že vie čítať, ale slabikovat, skladať slová na pokyn učiteľa, je dôležitejšie. Správne držať pero, ceruzku, sedieť pri písaní, čítaní...no veď, že sa nudiť nebude. Moja bola tiež veľmi múdra, šikovná a práveže vôbec nie tichá, hanblivá..v júli mala 7 a v septembri do školy a nie je najstaršia v triede. Čiže išli aj neskôr. A nikomu nič neušlo, myslím, že skôr pomohlo.
Poznáš svoje dieťa, stále môžeš počas školského roku dať naspäť do škôlky, čo podľa mňa to bude horšie, keď si bude zvykať na nový kolektív, nové povinnosti a zrazu ho vrátite do škôlky

79viktoria79
21. apr 2023

@123vera123 a učiteľky zo škôlky ti radia čo? oni ho poznaju lepšie,su s nim predsa len viac

123vera123
autor
21. apr 2023

bolo nam povedane, ze ked uz raz nastupi do prveho rocnika nemoze sa vratit spat do skoly, vraj sa ta moznost zrusila… ucitelky mi povedali, ze on je zrely na prvy rocnik… v skolke pekne spolupracuje aj sa zapaja, len je bojazlivy a nesmely ale to je on ako pisem cele 4 roky ako chodi do skolky a ze od septembra urobil velky pokrok dopredu, povedali nam ze do septembra je este par mesiacov a mame s nim kazdy den daco potrenovat a bude to fajn

pragmaticka
21. apr 2023

Určite by som ho dala. Nechápem ten slovenský trend, ze deckám sa odkladá škola a začínajú ako 7, pomaly 8 ročný. 1 rok naviac v škôlke mu len uškodí.

My keď sme so staršou boli na zápise(6rocnou), nechcela učiteľke skoro na nič odpovedať, koli extrémnej hanblivisti. Učiteľka naštvaná na mňa ze prečo je taka hanblivá?! No lebo! Ale všetky zadania urobila správne a rýchlo. Len ta komunikácia bola nulová. Zobrali ju a teraz patrí k najlepším v triede.

tosomja
21. apr 2023

...a koľko detí plače ešte aj v škole, v triede mojej dcéry bolo viac uplakanych deti, čo a i do triedy bez rodičov nechceli ísť, a ani jedno z nich nemalo odklad. Čiže ťa hanblivosť a nesmelosť je podľa mňa najmenší problém, keď urobí, čo učiteľky chcú, nerozplace sa tam, nezrúti, tak neviem čo robia takú tragédiu z toho. Zase keby bol živý, tak mu dajú diagnózu adhd ako vedia a zase by bol problém. Tak si vyber. Do septembra je času dosť

qwert87
21. apr 2023

@123vera123 určite do školy. To je povaha syna, že je introvert, to sa nezmení ani keď mu dáš odkladov 5. Ty si najlepšie poznáš svojho syna, plus učiteľky s ním strávili viac času, vieš aký bol na zápise, či vedel. Toto by malo pre mňa väčšiu výpovednú hodnotu ako jedno skúšanie od pani psychologičky ktorá dieťa vidí prvýkrát.
Ja som to riešila pred rokom. U nás v škôlke testy nie sú, tak som s ním išla do súkromného centra. Ešte ani ústa neotvoril, už mi bolo povedané, že je chlapec, augustový tam bude asi odklad. Postave nenakreslil 5 prstov len 4, zle bolo. Veľa veci tam bolo pritishnutych za vlasy. Po skúšaní ma zavolali, syn chvíľu bol pri mne, vadilo im že nesedí ticho ale hompáľa nohami. Potom sa odbehol hrať a hneď na mňa, vidíte ešte je hravý. Na zápise bol vynikajúci, učiteľky v škôlke ho chválili. On do školy chcel ísť, tešil sa. Dali sme ho do školy a vieš čo? Aj keď je tam najmladší patrí medzi najšikovnejších. Má samé jednotky a teda tých známok má od septembra 95, majú prísnu učiteľku. Veľmi ho škola baví, nemáme žiadne problémy. V triede má spolužiakov o dve hlavy vyšších ktori dosahujú v tomto období 8- 8,5 roka. Druhý syn je tiež augustový, od septembra bude predškolák, ale už teraz viem, že pri ňom žiadne testy riešiť nebudem. Vystresovalo to mňa aj syna.

marianeta
21. apr 2023

Syn mal odklad a je februárový čiže išiel tiež ako 7,5 ročný do školy..Tiez má to chvíľu skrelo že tak neskoro, ale dnes to vnímam inak.. Tiez sa vedel podpísať, prečítať pár slov, napocitat do 20 a aj jednoduché príklady do 5 scitat. Mne aj v MS hovorili aby som dala odklad, že je nepozorný a to sa potvrdilo aj pri teste školskej zrelosti. Urob ako ty cítiš.. Ono sa často až v tej škole pri riadnom vyučovaní ukáže ako na Tom dieťa je. Môže to ísť hladko bez problémov, ale aj sa ukázať že ten odklad by bol namieste. Môj syn nevnima nijak negatívne to ,že sú tam deti mladšie aj o rok ako on.. Toto proste neriesi.

katka0123
21. apr 2023

@123vera123 dala by som ho do skoly. Horsi je opacny pripad povahy. Prilis neposedne zive dieta. On je iba introvert. Drzim mu palce!

zenulkaaa
21. apr 2023

Ani by som neuvazovala nedat ho. Ak vsetko vie, a je len nesmely, to fakt nie je dovod. Kazdy mame nejaku povahu, a nesmely mozno bude cely zivot.
Moj syn ked nastupoval do skoly mal problem este s vyslovnostou roznych slov, navstevovali sme logopeda. Nikto sa ani len nezmienil o odklade, ani my rodicia sme o tom neuvazovali. V skolke sa uz nudil a bolo by trapenie pre neho zostavat tam o rok dlhsie.
Za mna nerozmyslat nad odkladom, dat do skoly. Nijako mu to neuskodi, vazne.

luliu
21. apr 2023

@123vera123 podľa tvojho popisu, ja by som ho dala do školy. To je o povahe. Môj je introvert a bude aj keď pôjde na strednú, to sa nezmení. Odklad nemá zmysel .

@kassandra25 ty sa ukľudni, úplne nezmyselné útočenie, porovnávať sasa, ktorý sa besni na zápise s introvertom, je úplne cez. A keď tvoje dieťa nebolo pripravené, neznamená, že iné ro nezvládne. Učiteľky z MS v tomto vedia najlepšie poradiť

123vera123
autor
21. apr 2023

ano kazda mate v niecom pravdu, bohuzial tie naroky na prvacikov su rok,co rok vacsie .., ano chapem pokrocila aj doba aj veda …. ale ja si myslim ze prave prva trieda je esste taka, ze sa tam otukava a zoznamuje sa s novym prostredim a s novym kolektivom a pani ucitelkami… samozrejme nechcem od neho aby vedel vsetko ked pojde po prvej, ked mu daco pojde pomalsie urcite to budem riesit s ucitelkou a budeme cvicit doma…viem, ze sa potrebuje osmelit, len si myslim… ze v skolke sa tak nestane..,

panelacikova
21. apr 2023

@123vera123 syn patrí do školy. a ešte ti napíšem pikošku v IP. 😀