4-týždňové dieťa stále plače

ketrinp
15. aug 2022

Ahojte, aké máte skúsenosti s plačom u 4 týždňového chlapčeka? Je plne kojeny, doktorka mi len odporučila biogaiu. Pomohla vám? Prípadne niečo iné odporúčate?
Väčšinu casu je taký nepokojný, máva obrovské záchvaty plaču, kedy ho neviem nijako utíšiť, či je na rukách, či v kocari, proste len plače a place. Kaka normálne, hnevá sa na prdy, snažím sa mu masírovať bruško. Čo by ešte pomohlo?

maria898
15. aug 2022

@ketrinp od jedneho mesiaca su kvapky baby calm ja som ich pouzivala boli fajn, casto treba davat dietatko na brusko a odgrgnutie by malo byt samozrejmostou....neviem ako dlho trva jedno kojenie u vas? Potiahne si maly dost?

nitka1157
15. aug 2022

@ketrinp coliprev espumisan alebo sab simplex tusim sa vola.na koliky.pripadne mu pomoct uvolnit prdiky rektalnou rurkou.ak toto nepomoze tak este je moznost hore spominana ci mu staci mliecko

ketrinp
autor
15. aug 2022

@maria898 kojenie trvá väčšinou cca 20 minút (10 jeden, 10 druhý prsník). Myslím, že potiahne dosť, práveže priberá až moc rýchlo povedala dr.

malicka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ketrinp
autor
15. aug 2022

@nitka1157 mliečka má myslím dosť, lebo priberá až priveľa, a dr vravela, že skôr sa prejeda, aj vyvráti mlieko sem tam. Takže od hladu myslím neplače.

monicka976
15. aug 2022

@ketrinp ja tiez poradim len espumisan, davala som ho aj pri UM aj pri kojeni a syncekovia nikdy nemali bolesti bruska ani koliky

bela30
15. aug 2022

@ketrinp Probiotika s obsahom BB12. Bolo ich potrebne zacat davat uz od prvych dni narodenia babatka. Taketo probio su tusim len dvoje a konkretne Jamieson a Probiofix baby. Po 28 dnoch uzivania by si mala vidiet rozdiel, mozes davat dvakrat denne tusim 5 kvapiek.

bororka
15. aug 2022

Aj u mňa zabral Sab Simplex a rektalna rurka. A nakoniec sa všetko upravilo až kvalitnými probiotikami, nakoľko išla sekciou a nemala zjavne dobrú črevnú mikroflóru.
Pevné nervy prajem a nech je čo najskôr fit mladý junak 😉

em4life
15. aug 2022

Aký bol váš pôrod? Počula som o prípadoch, že pri ťažšom pôrode sú detičky dlhodobo ubolené. Existujú fyzioterapeuti, čo sa tomu venujú a vedia poradiť, čo s tým.

h2o2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
macikovaiveta
15. aug 2022

@ketrinp neni hladny

sojorez
15. aug 2022

@ketrinp Kojene dieta sa nevie prejest, vytiahne tolko, kolko potrebuje. Cize stale kojit na poziadanie a neobmedzovat v kojeni. To, ze mu vybehne mliecko po kojeni moze byt odgrgnutim alebo refluxom. Comu by mozno nasvedcoval i ten plac. Reflux (navrat mlieka hore pazerakom - moze byt viditelny, ked mliecko vybehne von z pusy, ale i skryty, kde nevybehne az von a teda mama mnohokrat nevie, ze dieta tym trpi) drazdi sliznice a preto place. Da sa mu pomoct polohovanim po jedle (v kociari zvysenim chrbatika, nohy postielky podlozit knihami...), nosenim vo vyvysenej polohe. Niekedy zaberu tieto opatrenia, inokedy sa predpisuje pripravok na zahustenie mlieka. Vacsinou ho dava gastro lekar po potvrdeni dg ultrazvukom (dietko pride nalacno, spravi mu sono bruska zvonku, nakoji sa a zas sono). U dcery pomohlo nosenie v satke.

anavixy
15. aug 2022

Probiotika, kvapky proti plynatosti, masirovat brusko pri kazdom prebalovani (najdi si video), cvicit nozickami, zvysena poloha po papani a vela kontaktu koza na kozu, niekedy nepomoze nic, ak ma koliky, bude plakat aj na rukach aj v kociku aj hocikde, ale urcite mu bude lepsie, ked bude pri mame 🙌

tiika
15. aug 2022

@ketrinp ak kojis, skús sa spojiť s laktacnou poradkyňou alebo pozri stránku mamila.sk

Materské mlieko obsahuje probiotiká a navyše sú to presne tie probiotiká, ktoré bábätko potrebuje a sú mu dodávané ideálnou formou - bez ničenia skladovaním či nesprávnou teplotou. Za normálnych okolností nie je k probiotikám, ktorých materské mlieko obsahuje dostatok, potrebné pridávať iné.

Dojčila by som na požiadanie, tak často a tak dlho, ako dieťa potrebuje (10+10, to je dúfam už prežitok)
- na uvoľnenie bruska je dobrá poloha “tigríka” a masáž
- pomáha nosenie na rukách, nosiči, šatke, kontakt koža na kožu
- neberieš nejaké lieky, kvapky alebo maste?
- neviem, aký ma dieťatko spánok, nemôže byt unavené?
- môže mat aj nejakú chorobu ci zdravotný problém (laktozovu intoleranciu…)

letfenixa
16. aug 2022

@ketrinp zašla by som za fyzioterapeutom.

queen_el
16. aug 2022

U nás pomohol iba čas. Prvé cca tri mesiace “preplakal”, potom sa to zlepšilo. Ono môže to byť (aj) bruško, ale nemusí. Prvé tri mesiace sú tzv. 4. teimester, keď si bábätko zvyká na nové prostredie a niektoré bábätka to zvladaju horšie…

petraj122456
16. aug 2022

Pozrite si pojem witching hour na googli, bábätka plaču ‘len tak’

vevapeto
16. aug 2022

@ketrinp ak mu dávaš vigantol tak ho určite vymen za napr.Dvit. Mne to odporučila naša pedi, že z vigantolu zvykne bolievat bruško .

mareka49
16. aug 2022

Pridávam sa ku všetkým veciam hore, môžeš poskúšať ale môže to chcieť len ČAS.
Okrem toho ty si úplne OK psychicky?
Prečo 10x10 ved tak často a tak dlho ako chce.
Môže byť len papkacik a môžeš mu aj chybat.
Isto skúsiť aj ten nosič a kojenie bez obmedzeni.
Bez určovania
:rozostupov medzi nimi
:striedaním prsníkov (jedno kojenie z jedného a nemusíš ho prekladať po 10 min na druhé, je možné že ťahá mliečko iba zhora a ku sytejsiemu sa nedostane lebo ho prelozis)
:dĺžkoy samotného kojenia

mareka49
16. aug 2022

Teda neviem ci to je mýtus alebo je na tom časť pravdy ale môžeš skúsiť striedať prsníky až "na ďalšie kojenie".
Raz z jedného a napriklad o dve hod z druhého.

mikadooo
16. aug 2022

@ketrinp ja odporúčam šatku alebo manducu, tie prvé týždne sú veľmi náročné. Alebo menej obliekať, alebo viac obliekať, alebo trošku zdvihnúť postieľku na jednej strane ak má skrytý reflux, alebo možno vysadiť vigantol a dať namiesto neho inú alternatívu,... Je strašne veľa vecí, čo to môže spôsobovať. Nám jedine čo pomohlo bola šatka/nosič, a keď boli mrzutí, tak som sa pohojdávala, tancovala, chodila, jemne ťapkala po ritke, prihovárala sa šs kala, strčila prsník, atď. Ale ten prvý štvrťrok som robila všetko na stojaka 😄. Potom bábätko trošku vyrastie a už to postupne začne mať celé hlavu a pätu...

mareka49
16. aug 2022

Mala som podobný prípad a skúšala som veľa veci z toho co ti rádia baby hore.
Rurku espumisan probiotika koliprev..
Veľa jedol veľa pribral nad rámec tabuliek..
Vela grckal..
Nevedel sa dojest prosto a upravil to myslím si nakoniec až čas.
Tak skúšaj a veľa stastia

beata_k
16. aug 2022

@ketrinp Pri dojcenych detoch je Biogaia zbytocna. Vyraba sa z materskeho mlieka. Skus s ine "bacily" A espumisan pred kazdym dojcenim.

anavixy
16. aug 2022

@mareka49 och to 10-10 som si ani nevsimla 🙈
@ketrinp tak to nie veru, treba nechat dieta vysat jeden prsnik a potom ponuknut druhy, ak z druheho uz nebude chciet nic sa nedeje. Na dalsie dojcenie zacat s tym, ktorym sa predtym koncilo alebo teda z ktoreho nepilo. To ci je predne a zadne mlieko je rozporuplne, niekto tvrdi aj ze to tak nie je, kazdopadne, aj kvoli tvorbe mlieka a prevencii upchatia mliekovodov treba prsniky poriadne vyprazdnit a tak vystriedat. Mozno bude sat aj 30 minut z jedneho, cas je bezpredmetny, niektore dieta sa napapa za 5 minut, niektore za 20,30… riad sa dietatom nie hodinkami a nie praktikami z doby nasich mam 🙏 myslim si ze jeho plac nesuvisi s dojcenim/hladom, ale skus to v záujme dlhodobeho dojcenia robit inak 🙂

ketrinp
autor
18. aug 2022

@anavixy ďakujem za reakciu,aj ked neviem prečo hneď tak "posmešne". Nerobila by som z toho tragédiu, keď som napísala 10:10, niekedy to je 15:5, niekedy 15:10 atď podľa toho ako pije dieťa samozrejme. Skúšala som aj kojenie len z jedného, ale mne osobne moc nevyhovuje, medzi kojeniami mám až nepríjemné ten druhý naliaty a určite si nechcem privodiť zápal atď. A ano, čakám radu, že treba odsavat, ale žiaľ niekedy sa pri takomto uplakanom dieťati neviem ani najesť a nie tu ešte behať každú chvíľu s odsávačkou ( a to mi tu ešte pobehuje druhé dieťa a niekedy ani sama neviem, že ktoré mi dá viac zabrať). Takže dopĺňam že moje dojčiace intervaly nie sú prevzaté od starých mám ale snažím sa ich prispôsobovat potrebám dieťaťa, i keď pri dojčení je všetko také otázne, nejasné...

anavixy
18. aug 2022

@ketrinp prepac, nebolo to myslene posmesne… ale je pravda, ze som trosku alergicka na to z prace, kde bohuzial aj kolegyne su schopne to mamickam “kázať” 🙄
Rozumiem, ak to tak robis lebo ti to vyhovuje, tak to je o inom. Ta tvorba mlieka a naliatie prsnikov sa este asi ustali, ale tak tieto veci asi uz poznas, ked mas druhe dieta. Odsavat vobec nemusis, ked dieta pekne saje, mozno castejsie prikladat ale to tiez neviem ako casto saje atd… no ale ako som pisala, s dojcenim ten plac podla mna nema nic spolocne, tak snad sa to rychlo zlepsi 🍀

ketrinp
autor
18. aug 2022

@anavixy ďakujem, ja tvrdím, že človek sa stále učí. Momentálne som aj dosť zmätená a zúfalá 😁odvšadiaľ samé rady a akosi nič nezaberá. Doktorka ma metie, že veľa priberá, nedávať toľko jesť - tomu tiež nerozumiem, myslím, že čisto kojene dieťa je ťažko regulovať aby nepriberalo veľa :( musím asi len dúfať, že sa to zlepší a že to všetci prežijeme nejako 😊

tiika
19. aug 2022

@ketrinp tiež si myslím, že iba kojenie dieťa, vypije toľko, koľko potrebuje, priberie koľko mu je dane.. detičky na UM sú omnoho viac gulatejsie, z dôvodu zloženia UM. Netrápila by som sa váhou, pokial je zdravé. Take malinké som kojila aj 30-60 min, aj každú hodinu, keď si pýtala..no ona aj dudlovala, aj to som nechala, keď potrebovala a nevadilo mi to.
Mno a tvoj problém. Skús sa zamerať na hlavne okruhy-potreby bábätka a vylúčiť príčiny. A ak pediatrička neporadí, skús tu laktacnu. Aj keď by to nesúviselo s dojčením, je to odborníčka a ma mnoho skúsenosti aj s inými vecami.

- mliecko -hlad
- spánok- únava
- kontakt s mamou, pocit istoty, bezpečia
- primeraná aktivita, keď je malinké, tak mu ozaj stačis ty a malinko stimulov z okolia
-teplo (ani vela, ani malo)
- bolesť,zdrav.problém (tu je asi najširšia paleta)

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/v...
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pribehy-mati...

sakaca
24. aug 2022

@ketrinp nosič. Je v ňom v takej polohe že sa lepšie vyprdka. Mam Rischino Flexible a som spokojna.