Odmietanie poobedeného spánku 20-mesačným dieťaťom

mediana
28. júl 2022

Dcérka, 20 mesiacov. Odmieta obedny spanok. Celu noc prespi cca od roka, tak isto prešla v roku na 1 spanok. Mam pocit, že je proste taka, a stačí jej menej spánku. V noci spavala v priemere 11 hodín. Teraz je režim ráno 7:30 vstavanie, na spanok som ju ukladala, keď sa mi zdala unavená, cca 13:30 a späť išla o 21:00. Cez deň spala max hodinu. Posledný týždeň na nej nebadam ani známky únavy (ak ju chcem uspat tak na rukách ju jedine ukolisam). Keď som ju včera nedala spat cez deň, v pohode ficala do večera do 8 plná energie. V noci spala nerušene klasicky do rána. Myslíte že jej môžem ukončiť denne spanie? Lebo ak jej ten denny spanok nanutim, tak večer nechce zaspať ani do 22:00. Liham si s nou, skúšam cez deň viackrát.

oslo1
28. júl 2022

Moj syn pomaly prestal poobede spat a od dvoch rokov sme uplne poobedny spanol zrusili.

misana84
28. júl 2022

no nie som si ista ci je to dobre ukoncit poobednajsi spanok....moja ma 31 mesiacov a ma režim, že podla situacie ale medzi 12-13 musi ist si lahnut...na nocny spanok musi byt do 21 v posteli ...nepytam sa jej proste ma den naplanovany...aj v skolke bude musiet spat/lezat

bajka16
28. júl 2022

Môj starší mal tiež obdobie, kedy som si myslela že denným spánkom je koniec. Priznám sa, v tom období som ho naozaj nedávala spať. Pekne vydržal, ale len predsa sme sa vrátili znova k dennému spánku. Jednak pre to, že v škôlke bude mať problém a potom preto, lebo mám pocít že to dieťatko to proste potrebuje pre zdravý vývin. Takže už rok spí tú hodinku, hodinku a pol. Už rok nám funguje ten istý režim nonstop. Ak sa nám nepodarí zaspať v čas, tak aspoň oddych musí byť. Pod dekou, mliečko a kukame rozprávky. To dieťa to potrebuje a naozaj v škôlke môže mať potom problém. Málo ktorá škôlka je prispôsobená aj detičkám, ktoré cez deň nespia.

marzuz89
28. júl 2022

@misana84 suhlasim, 20mesiacov je velmi malo byt cely den bez spanku. Mame to rovnako, 3,5r syn cez den spinkat musi a o 20 je v posteli, knizka, a spi.
@mediana vchadzate do velkej 2r spankovej regresie, kedy snad kazde jedno dieta ma prechodnu mensiu potrebu spanku, odmieta denny spanok. Dolezite je pokracovat v nastavenom rezimr a nepolavit. Je to prechodne obdobie, o par tyzdnov prejde a ak budes na dennom spanku trvat, udrzite ho. Jeden den, aj tri kludne, vydrzat moze. Ale po tyzdni bez denneho spanku sa ti asi zosype, to telicko na to nie je stavane a mozog tiez potrebuje odpocivat. Pocas ziadnej regresie som nespinkat nedovolila, neponukla som taku moznost, syn spi na obed stale a ma 3,5r.
Inak ak mozem poradit, nelihaj cez den viac krat a neskusaj. Ona vie, ze skusas a staci vydrzat a bude sa moct znova hrat. Nebude to brat vazne. Najlepsi je rovnaky ritual, u nas naprklad obed, chvilku sa pohra ako chce, vycikat, do postele, precitam rozpravku a zaspi. Nema ine vychodisko 🙂 ak by vedel, ze staci sa chvilku prehadzovat, nezaspat, tak ho pustim znova k hrackam, tak by mi nespal veru ze uplne ciele 🤗 nikdy sa z postele nedostal, ani pocas regresie. Byvali narocne obdobia, ale cezomna neprejde. Spanok je nutnost pre zdravy vyvin, ako aj @bajka16 pise.

mediana
autor
28. júl 2022

@misana84 dnes som ju chvíľku nasilu držala v posteli, začala revat tak, ze zvracala, a nevedela som ju utíšiť ďalšiu polhodinu. Takže týmto smerom by som nešla, ona proste utečie z postele a hotovo. Spi s nami a meniť to zatiaľ neplánujem, že dať ju do postieľky, aby neusla.

mimi3008
28. júl 2022

@mediana kludne, kazde dieta je ine...ako vidis a citas, niektore 31 mesacne deti este potrebuju spat, poznam vela takych, ktore od roka a pol nespali. Starsi syn bude mat o mesiac 3 roky. Ked mal cca 16 mesiacov, zacal mi takto strajkovat s obednym spankom, uspavanie trvalo dlho, obcas sa stalo, ze ani po hodine a pol nezaspal. Ale spanok sme este vtedy nezrusili. Zrusili sme ho viac menej, ale nie uplne, ked mal cca 2,5 roka, teda teraz v zime. Totizto, ked spal cez obed - a bolo uplne jedno, ci spal pol hodiny alebo 2 hodiny a ci bol vyspaty uz o 14.30 alebo az o 16tej, vecer pred 22, alebo 22.30 nezaspal a aj tak zaspaval minimalne hodinu vecer. Ako tak prestal spat cez obed, vecer kolo 19.30 zaspal do 10 minut. Asi od aprila prislo obdobie, ze ked vstal rano pred 8, co bolo dost casto, zaspal sam od seba bud na gauci alebo na zemi pri hre kolo 17tej...to este potom bola vecer "zabava". Takze som sa nastavila tak, ze ked vstal rano pred pol 8, dala som ho cez obed spat, s tym, ze to potrebuje a bola som si vedoma, ze vecer bude dlho hore, ak pospal rano dlhsie, spat nesiel cez den a vecer skoro a rychlo zaspal. Posledne dni vstaval kolo 8, tak nechodil spat cez obed a napriek tomu zaspavanie vecer trvalo asi hodinu, zaspaval kolo 9, pol 10. Dnes rano vstal skoro, spal cez obed a teraz je este hore

mediana
autor
28. júl 2022

@bajka16 no presne toto chcem skúsiť aj ja, že na čas jej dám pauzu, samozrejme každý deň jej ten spanok okolo 13tej ponúknem. Lebo podobne sa nám stalo, keď začala chodiť. Teraz začína veľa.rozpravat, tak dúfam ze je to zas len spojené s vývojom.

bajka16
28. júl 2022

@mediana keď nechce nenút ju. Ale určite nezahadzuj denný spánok úplne. Môjho syna bolo vtedy umenie uspať, tiež to bol masaker. Ale teraz ide sam do posteli , že už chce buvat. Takže nie je zle, urobiť tú výnimku, že dobre dnes nemusíš. Ale treba to skusat každý deň, ono to prejde všetko.

mediana
autor
28. júl 2022

@marzuz89 ale ako ju udržať, nemôžem sa dívať, keď mi dnes grcala od revu polievku. Veľmi ju chcem dávať spat, ved je to aj pre mňa oddychovy čas. Tiež mame režim a uvedomujem si ze je to regresia. Ale proste aj večer do 22:00 to nedávam.

jumama
28. júl 2022

Moja to mala presne takto - v 20 mesiacoch prestala spavat poobede. Skusala som, ze aspon oddychujeme, pozerame knizky, spievame si a tak, ale nezaspala, len sme sa tak na chvilu stisili v posteli. V skolke potom trpela, ze nevedela spavat poobede ale musela lezat...

No ona bola spachtoska na pohladanie ... Vstavala kolkokrat o stvrtej, piatej rano - podla toho ako sa menil letny/zimny cas - vsetky vychody slnka som videla 🙂 A zaspala niekedy o siestej, siedmej vecer. Spala celu noc. Odplienkovala sa okolo dvoch rokov, takze som ju len v noci ked zamrnkala posadila na nocnik a potom pokracovala v spanku.

Niekde som citala, ze dieta ma mat uhrn spankov za den 12 hodin a potom je to v poriadku.

zuzkaa1991
28. júl 2022

@mediana určite by som zrusila kazde dieta je ine moja zas tak isto sa prejavivala v 3r. Tak sme ostali bez spanku....spi v skolke len a to mam problém uspat večer....budu dni ked zaspi ;) ale zbytočne stresovať dieta a seba presla som s tym a to sme mali kazde zaspavanie tazke ...a ked je bez spanku zaspi do 5min ak ma spanok aj hodinu daco.....

simsalabim
28. júl 2022

@mediana moja starsia v tom veku uz poobedny spanok nepotrebovala.

mimi3008
28. júl 2022

Ano, mnohe pisu, nepochybujem, ze maju pravdu, ze je zdrave pre dieta, aby spalo cez obed. Ale co je viac nezdrave? Ked nespi cez obed alebo ked cez obed spi a kvoli tomu vecer zaspi 2-3 rocne dieta o 10-11 vecer? Niektore dieta sa da prinitut lezat, ine zas nie

mediana
autor
28. júl 2022

Ďakujem všetkým za skúsenosti, rady 🙂

marzuz89
28. júl 2022

@mediana oj, nasilu drzat nie preboh 🤗 Aby sa ti dogrcala... Ked napisem, ze syn nema na vyber, ze spinkat musi, tak to pre mna neznamena drzat revuce dieta. To jej vytvoris odpor akurat tak. Mate nejaky ritual? Ake ukludnujuce aktivity mate? Ako jej oznamujes, ze sa pojde spinkat? Co robite priamo v posteli? S cim ma zaspavanie spojene? Je ucena v rozhodujucich veciach k respektu? Ja som syna, ked usiel z postele 7x, aj 8my uplne v klude vratila do postele s tym, ze si ma lazkat, odpocinut si, musi spinkat aby mal energiu, atd. Ale toto za mna suvisi presne s tym co som pisala vyssie - ze to skusas viac krat v priebehu dna. Potom to neberie vazne. To nie je rezim. Nemyslim v zlom. Rezim je vtedy, ked rovnake veci, postupnost, udalosti, vedu k rovnakemu cielu. Ona toto nema, lebo behate hore dole. Urcite nemozete zakazdym robit vsetky predspankove veci. Ak nejake mate. U nas je ta postupnost jasna - som v posteli, citame knihu, spim. Nikdy nic ine, ziadne ok, nejde to, ideme sa hrat, skusime neskor. Teraz vdaka tomu uz asi rok nemame problem ani s dennym ani s nocnym spankom. Ale okolo 2 rokov to bolo velmi narocne. Ale spanok potreboval, to mi bolo jasne, a zase, ja v com som presvedcena, nepopustim. Nerusila by som, ale je to na tebe 🤗

marzuz89
28. júl 2022

@mimi3008 urcite je horsie, ak dieta zaspava o 22 ci 23. No ak ma od babatka rezim, je ukladane vzdy "rovnako", toto sa nestava casto. To dieta ma uplne inak nastaveny biorytmus. Je naprogramovane. Mam este jednu kamaratku, ktora na spanok dba rovnako a jej dcerka az v 4r prestala spat na obed, vzdy o 20 bola v posteli aj s dennym spankom. Rovnako aj nas syn. Denny spanok ma, ma 3,5r a o 20 v posteli. Mam asi 2 kamaratky, ktore poriadok v spankoch nemali, deti chodili spinkat tak pocitovo, podla unavy, niekedy ano, niekedy nie, a prave ak spali na obed, rozhodil sa im den a vydrzali do pol noci. Hlavne nebol pre nich ten system, rezim, nijako dolezity, s detmi funguju inak, a to urobi velmi vela. Kazda rodina to ma nastavene inak, hlavne nech su vsetci spokojni 🤗 Rezim nevyhovuje kazdemu, nam ano a velmi a hlavne deti su kludnejsie, vyspane, sustredene. Mladsi syn ide s rezimom v starsieho slapajach, je maly, tak o 19 v postielke. Akonahle ho davam do pyzamka, "odpada". Uz vie, ze ide spinkat. O 19.

mediana
autor
28. júl 2022

@marzuz89 ale skúšam to len teraz, posledný týždeň, ako sa to pokazilo. Dovtedy to bolo úplne v pohode, doobeda vonku, vylet, prišli sme domov, dali si polievku a išlo sa spinkať, dostala dudlik, ktorý má len na spanok, plysaka a lahli sme si, masirovala som jej nohy (manzel ju naucil 😃), spievala som chvilku a spala. Nebol problém. Teraz keď ju chcem vrátiť, už začne revat a je to cele zle, lebo začne naozaj púšťať hlieny a proste nie, nebude tam.

marzuz89
28. júl 2022

@mediana tak skus mozno posunut cas spanku na neskor, nech citi trosku viac unavu. Ja som v tomto veku posuvala z 12tej na 13tu. Velmi pomohlo "zo dna na den", dlhsie sme tak fungovali a potom sa prudko rozrozpraval a zase regresia, zase narocne, ale ustali sme. Niekedy zaspal aj o 14, to som o 15 budila. Ale urcite mi to za to stalo a viem, ze s maldsim nas caka to iste. Nepopustim 🤭

mercy13
28. júl 2022

@mediana moja tiež prestala spať poobede cca.v tom istom veku ako tvoja, mesiac som ju skušala zaspavat, tiež revala, niekedy som bola s nou v izbe aj 2 hodinky, ajtak nezaspala, tak som to vzdala... Potom chodila vecer pekne o 8-9 hod.spat. to trva dodnes. ma 4 roky,ked nahodou zaspi poobede, vecer ju neviem uspat, niekedy ani o 23:30....

mediana
autor
28. júl 2022

Režim sme mali doteraz, ako píšem vyššie. Vždy to bolo presne, vstavala rovnako, na obed išla rovnako, a v posteli večer bola tiež vždy o rovnakom čase baby, ved zas si nechoďte len svoje o režime, donedávna bola režimove dieta 😃😅

mediana
autor
28. júl 2022

@mercy13 a v škôlke je v pohode?

marzuz89
28. júl 2022

@mediana nejdeme si svoje o rezime len, teda ideme 😅 ale nie samoucelne rezim, rezim. Ved uvidis, mozno si ani nevsimne, ze uz nespinka, no vo vseobecnosti je rok a pol malo, mozog spanok potrebuje na spravny vyvoj a regeneraciu, spracovavanie vnemov. Uvidis. Rezim je mily v tom, ze na nom treba sakra pracovat. Nie ako som raz pocula - to mas super, ze ti o 20 spi, nie kazde dieta je take. Oblialo ma horuco. On taky nie je, my sme sa na tom nadreli 😅 drzim palce nech najdete vhodne riesenie.

mercy13
28. júl 2022

@mediana chodi len doobeda 🙂 ale som zvedava na september, uz ideme na cely den...

deti95060810
28. júl 2022

od 18 mesiacov môj syn nespával cez deň vôbec...z tohto dôvodu MŠ bola pre neho hotová pohroma...

viera77
28. júl 2022

Moje deti (vekový rozdiel 3 roky) prestali spať po obede vo veku 12 mesiacov. Vo veku 6 mesiacov už prespali celú noc bez prebudenia, ťahali v kuse 12-13 hodín, ukladanie na spánok okolo 20hod. Jasle, škôlka tak isto žiadny poobedný spánok, len pekne ležali a oddychovali. A dodnes spia ako zarezané celé noci, a cez deň vystrájajú plné energie. Tiež som bola na tom takto ako dieťa, dodnes si pamätám, že som v MŠ nespala. Nemá význam riešiť niečo nasilu, treba to rešpektovať a prispôsobiť sa novej situácii.

mediana
autor
28. júl 2022

@viera77 ono neriešila by som to, viem sa prispôsobiť. Ale zas viem aj to co píše @marzuz89 že podľa mňa tiež ten spanok potrebujú, ukladajú sa im do pamäte naučené veci a podobne, proste no ľúto mi to je, ale neviem ju nasilu držať 🙈 ja stále verím, že to je len obdobie. Ale ja si tiež pamätám ze som v MŠ nespavala 😔

ckatka
29. júl 2022

@mediana Skúsim ti moje tipy, čo mi fungujú vždy (ma 19 mes)
- doobeda sa dieťa musí dostatočne unavit. Ale ako fyzicky, tak aj mentálne. Keď mi vstane o 8, a doobeda sa len tak tmoli po dome.kym ja varim, nemôžem čakať, že o 12 pôjde spať
-čiže dvor, ihrisko, trampolína (tam.neskace samozrejme len sa tam naháňa a prevaluje), teraz v lete super funguje malý bazenik, vedro s vodou...ale aj prechádzka do obchodu (v šatke alebo kočíku, ide o mentálne podnety). Najrýchlejšie mi zaspí, keď máme doobeda plávanie.
-poriadne jedlo, zapiť mliečkom
-na mliečko ho uviažem do šatky a pricucnem (alebo ak dávam fľašu, dávam do kočíka), a prechádzam sa chvíľu. Nehrozí aby mi znehybneny, pri mojom pohybe a s plnou pusou nezaspal....
Občas sa stane, že pri viazaní do satky sa bráni, alebo z kočíka mi vyskakuje....
Vždy mu vtedy treba kakať a do 10 minút sa vykaka, osprchujem, uviažem znova a vtedy už spí.
Pripadne, keď to nejak nejde, sadnem do auta, idem si vybaviť, čo treba, a v čase obedneho spánku to je úplne istota, že ho vypne...
Bez obedneho spánku by ma asi piclo. Ja potrebujem ten kľudný čas, keď nemusím byť 100% v strehu

misana84
29. júl 2022

Moja v tom veku spala poobede v kočíku… musela byt pripútaná … som jej spievala trosku kocikovala a spala…za celé obdobie asi 3 krát čo vôbec nespala ale na druhý deň už bola odňatá

marzuz89
29. júl 2022

@ckatka s tou mentalnou unavou je to velmi velmi velmi super tip a ani by mi nenapadlo pomenovat to, je to tak. Mozno dolezitejsia, ako fyzicka 🤗 tiez mentalne unavujeme 😅

mediana
autor
29. júl 2022

@ckatka a večer ti kedy ide spať?