Akého psíka k malému dieťaťu?

3. júl 2023

Dobrý deň, syn je autista a miluje zvieratká. Keďže žijeme v dome, na dedine a veľmi necestuje chcela by som mu dopriať psa, veľmi rád sa s nimi túli a hlavne behá s ními. Veľmi sa mi páči zlatý retriever, ale ten je už pomerne dosť veľké plemeno. Neviem si ho predstaviť v mojom aute. Aké plemená psíkov máte doma? Ďakujem za každú radu 🙏

klarolinne
3. júl 2023

Ja mám čivavu. Milujem to plemeno ale k akýmkolvek deťom nie je veľmi vhodné. Naša sa detí bojí, lebo oni sú síce nadšené zo psíka ale hladkajú ho tak, že sa mu to nepáči 🤷🏻‍♀️ takže na synovca vždy striehnem aby mi neošklbal psa.
Retriever je skvelý, alebo možno bordel kólia. Keď menšie tak možno bišon, maltezak, pudlik. Ono hlavne hľadajte mierne a trpezlivé plemeno. Možno aj niečo lenivé 😂 Ja mám skúsenosti len s vlciakom, akitou a rotvajlerom🙈 aj keď múdre sú, ale neviem či vhodné nechať osamote s malým dieťaťom.

simsalabim
3. júl 2023

Pudlik, ak chces daco mensie.

sejbipi
3. júl 2023

Borderky sú super, ale potrebujú veľa cvičenia a aktivít, dlhé prechádzky. Akonáhle sa začnú nudiť a nebudú mať naplnené potreby tak sú z nich čerty. Zvyknú trhať všetko čo vidia, utekať z domu a pod. Sú to dosť múdre psíky, takže im treba stále niečo vymýšľať aby zamestnali hlavy- ako malé dieťa.

marianka3
3. júl 2023

Ja mám tiež čivavku, ktorá deti zbožňuje, je dobrej povahy. Možno je to aj tým, že vyrastala spolu so synom od malička. Je to pohodáčka, rada sa zdržiava v spoločnosti detí. Sestra má labradora, je to tiež priateľský psík s veľkou trpezlivosťou. Užíva si spoločnosť detí.

dominikamacakova
3. júl 2023

Moja 3,5 ročná je hyperaktívna a máme v rodine border koliu. Behá s ňou a hrajú sa aj dve hodiny vkuse. Border kolia je tiež hyperaktívny pes, neviem či zrovna na maznanie. My sme mali kedysi nemeckú dogu a to bol úžasný pes aj na hranie aj na maznanie, ale pre vás asi moc veľký.

gejb
3. júl 2023

Ja by som volila pudlika, border koliu určite nie.

jamimo
3. júl 2023

my sme mali pudla skoro 17 rokov a volila by som znova pudla.
Ešte by som poradila, aby psík (akýkoľvek) vyrastal a dieťaťom v pohode a mieri = treba dohliadnuť na to, aby ho syn neťahal za uši a chvost. Tie uši veľmi lákajú deti, pes to nemá rád, môže sa potom dieťaťu vyhýbať. (ale sú aj tzv. gumové psy, s kt. si deti robia čo chcú )
PS: nekupovala by som psa z bazárových portálov. Skús sa poradiť aj v nejakej skupine canisterapeutov, či nemajú šťeňa, prípadne osloviť chovateľa plemena pre ktoré sa rozhodnete= ak bude seriózny, veľa vám napovie o povahe rodičov, vzťahu k deťom, rodinnom prostredí. Ak nemáte dosť finančných prostriedkov na psa z PP, zvolila by som možno finančnú podporu nadácií, ľudia ľuďom, verejnú zbierku.

jaga18
3. júl 2023

Mám 14 ročného zlatého retrievera. Je ideálny k deťom, veľmi ich ľúbi. Co sa náročnosti týka, tak je to jedno z najmenej náročných plemien. Ľahko sa cvičí, plzne 2x do roka ,miluje vychádzky, spoločnosť. Nie je to vhodné plemeno len tak na dvor, lebo keď sa nudí, dokáže navyvadzat hlúposti

colsami
3. júl 2023

Zlaty retriver je (na vynimky) velmi temperamentny, cca 40kg pew, potrebuje vela pohybu a hlavne aktivity. Velky dvor nestaci, bude demolovat. Detto borderka. Ale ta aspon vazi 2xmenej.
Ak chces kludneho a bezproblemoveho psa fakt iba na mojkanie pre syna, pudel je lepsi napad. Ak so psom ale nemate vela skusenosti, isla by aom vyslovene po niecom ako je kavalierik, to je uplne prototyp pohodoveho nenarocneho psa po kazdej stranke, priatelsky, lahkovychovatelny, naozaj super partak. Samozrejme, psa treba kupit od riadneho chovatela a po vysetrenych rodicoch.

jazula
3. júl 2023

Mame skúsenosti s nemeckým vlčiakom, československým vlčiakom, border kóliou a brat má maltezáka. Za mňa k malým deťom buď československý vlčiak (naša strážila kočík s neterou ako vlastné mláďa) alebo maltezák, to je vyslovene mazloš a pritom aktívny, aj loptičku donesie a tak.

beata_k
3. júl 2023

Ja by som veru isla do vacsieho plemena. Ten retriver nie je zla volba. Vacsie plemeno ustoji aj tahanie, zvalenie. Bobre sa objima. Taka civavka 2 kg to nemusi ustat. Mali sme labradora. Mal bezhranicnu trpezlivost s dietatom co sa ucilo chodit 😍

beata_k
3. júl 2023

@colsami Retriver co demoluje? Tak takeho som este nevidela. Nie nadarmo sa vyuziva ako slepecky pes. Mozes mat neviem ake plemeno, ked nema vycvik. Lebo aj taky pudel moze skakat na dieta jak drbnuty.

zelenakobyla123
3. júl 2023

Pes nieje hračka na túlenie, je to živá bytosť…

autor
3. júl 2023

Môj syn je hyperaktivny, väčšinu dňa trávime vonku na dvore, v prírode. Takže môže byť kľudne pes ktorý potrebuje viac pohybu. Nemyslela som tým že sa s ním chce len túliť, syn vydrží sedieť tak minútu ale rád si psa pohladka takže hľadám plemeno, ktorému to nevadí a nebude útočný. Tá bordel kólia vyzerá ako super voľba 👍 a malé plemená, tak s tými mám dosť negatívne skúsenosti, aspoň čo sa my stretávame, stále po nás skáču. Neviem či sú len zle vychované alebo je to ich povaha.

klarolinne
3. júl 2023

Tak každý pes má svoju osobnosť. Moja čivava miluje ľudí, neznáša iné psy. Detí sa bojí lebo ju stále chcú brať na ruky aj keď sa nechce nosiť. Chápem, že chceš pre syna štvornoheho kamoša, ale si pripravená na x rokov uviazať si na starosť psíka? Je to obrovský záväzok, nielen radosť a objatia. Nemáte nejakého psíka na okolí, starších susedov, komu by ste chodili venčiť hava?

colsami
3. júl 2023

@beata_k demoluje kopu veci. Videla som mnohych takych psov, co ostali na zahrade na tulkanie, pes nemal vyzitie psychicke aj fyzicke ake potrebuje a zial pri ich aktivite a temperamente s nim mali ludia velku kopu starosti, miesto radosti 🙂 a je kusok dolezite aj to, ze ten pes je proste velky a tazky a clovek co nema skusenosti ho ovela tazsie spacifikuje nez 20kg alebo menejkg psa.
Retriever nie je nijake pokojne psicatko ktoremu staci lezat pri dome, myslim ze som sa vyjadrila jasne, a ano poznam ich vela a mam s nimi aj dost skusenosti, u znamych, klientov a aj v najblizsej rodine mame dvoch co som kupovala, takze viem preco toho psika neodporucam ako prvu volbu "na tulkanie pre syna".

aalt
3. júl 2023

Auto zvladnes, samozrejme tam budes mat chlpy ... ale zvas si este, ci chces psa aj v dome, lebo napr. pudlik zle zvlada odlucenie od ludi. Pre neho je ostat na dvore, ked vsetci idu dnu ako za trest. Kamos ma stredneho bradaca, utulkaca a je to riadny "partak". Civava pozor, lebo ona sa sice pojasi, ale len kym chce. Deti - "mojkanie" velmi nemusi. K decku na "jasenie" by som malych psov velmi neodporucal.

inga93
3. júl 2023

maltezak

martinenka886
3. júl 2023

K takymto detom podla mna nie je vhodne zaobstaravat ze uplne mini plemeno. Skor to bude chchiet psa, ktory je od prirody mozno tak trocha flegmos a nevadi mu teda tulenie sa. Napadolo ma aj korspaniel

hladamematku
3. júl 2023

mozno nebrat ohlad len na svojho syna autistu ale aj na psa, ktory je zivy tvor a nie je to tuliaca hracka?????

mamaaja82
3. júl 2023

Ja mam autistu a za mna sa osvedcil bernsky salasnicky nic mensie si k autistovi neviem predstavit,nasa dovolila synovi na nej lezat tahat ju behali spolu mala bozsku trpezlivost na neho.

beata_k
3. júl 2023

@colsami Ked nemas vycviceneho psa. Tak ta 2 kg ebnuta civava je horsia. Samozrejme, ze ked mas psa stale v koterci tak bude demolovat. To kazdy zivy tvor ked ho zatvoris a nevenujes sa mu.

jaga18
3. júl 2023

@mamaaja82 no bernský salašnícky nemusí byť šťastné riešenie. Máme 4 ročného berňáka a je to povahovo dosť zložitý psík. Potrebuje svoj osobný priestor, jasné dáva najavo deťom, keď už stačí. Aj výcvik u neho bol pomerne náročný kvôli jeho povahe. Je to absolútny protiklad zlatého retrievera. A tie jeho chlpy 🙈🙈🙈 niekedy ich vyberáme aj malému z plienky. (Obaja psi sú vnutorni) Ale je to veľký maznaci macko ❤️

mamaaja82
3. júl 2023

@jaga18 tak nasa byvala na zahrade mala svoju volieru budu aj pristup do domu ale ona bola rada von a ked nas mala plne zuby zasla do voliery mala ju nonstop otvorenu a vedeli sme,ze uz chce klud.Ale ja som ju nepocula nikdy ani len zavrcat na deti,ona bola veru taky velky objimaci maco na styl robte si so mnou co chcete ona bola neskutocna.Ale ano ono to ani nie je o rase ale o povahe konkretneho hafana.Ale ak raz budem kupovat psa tak volba je jasna.Nam ju otravil sused,ten neznasa nic zive v jeho okruhu.

majlo1234
3. júl 2023

Staffordshirsky bullterier by tiez mohol byt-psik mensieho vzrastu, odolny aj voci hrubsiemu zachadzaniu(nemylit s tyranim, myslim odolnost pri objimani a stiskani suvisiacu s vysokym prahom bolesti), primerane aktivny, kratka samocistiaca srst, vesely.
Dve negativa-byva tvrdohlavejsi, a kratsi nos moze sposobovat problemy v lete.

zlatyk16
3. júl 2023

My si dnes donesieme francuzskeho buldočka 🥰

emma2782
3. júl 2023

Za mňa jednoznačne beagle, muž vyrastal s beaglom a deti tiež. Ono ten pes je strašne rodinne založený a prispôsobí sa. Vie sa túliť a ležať hodiny no tiež sa vie celý deň blázniť na dvore. Potrebuje kontakt s ľuďmi a vôbec mu nevadí chytanie, ťahanie, objímanie. Je veľmi trpezlivý 😊

simca06022011
3. júl 2023

urcie ziadneho mini psa... a neda sa povedat, jednoznacne ktoreho aj ked xy ludi tu odporuci svojho. Ono vela urobi aj individualna povaha psa. Vobec nie je pravidlo ze civava, stafford, beagle sa znesu s dietatom a este takym, ktore ich bude chciet stiskat. Ja mam napr viszlu, dceru uz znesie, vystiska sa, aj lahnut na neho moze hlavou a kadeco, ale tiez mali krusne chvile. A Hlavne kazdy pes moze reagovat. Moj urcite ked sa zlakne a to je pes "suchy zips". Rovnako tak som mala hryzanec v nohe od civavy a westo si povrcal ked sa mu nepacilo pravidelne :D a vela psov nema rado rozne hrubsie zaobchadzanie, stiskanie... nie je to plysak.

lovatko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz