Strava 6-mesačného dieťaťa

31. júl 2021

Ahojte, prosim vas co vsetko moze jest 6 - o tyzden 7mesacne nekojene dietatko? Davam mu zeleninovy prikrm na obed (karfiol, brokolica, kalerab, hrasok, mrkva, zemiak, batat, cuketa, tekvica + maso/zltok) a doobeda ovocny prikrm (slivkovy, jablkovy, marhulovy...). Nikde sa nejdem dostat k tomu, od kedy davat napriklad cestoviny, ryzu...tie kupovane kase v prasku mi nechce, nenutim ho. Som z toho jelen. Citala som, ze moze jest kukuricu. Pripravit ju ako ked mu robim napr hraskove pyre? Alebo...?

sasanka605
31. júl 2021

Ja len k tej kaši. Skús ryžové vločky alebo len čisto obilnu kasu a s mixnutym ovocím. Moje obe to najlepšie zasýtilo na vecer.

autor
31. júl 2021

@sasanka605 dakujem krasne, vyskusam. A prosim ta aku znacku obilnej kase si davala dievkam? A ovocie do nej davat nejako tepelne upravovane alebo?

s_a
31. júl 2021

Ja idem podľa tohoto približne

s_a
31. júl 2021

Aj keď teda s cicerom ešte čakám radšej.. to dám asi až po roku 🙂 ale možno ta to inšpiruje

sasanka605
31. júl 2021

V cca maju v takých priesvitných obaloch rôzne a ovocie len narýchlo v smoothie mixeri alebo vidličkou pretlacene, nijak tepelne. Som myslela obe deti, syn ale ako správny chlap totálne nevyberavý na začiatku, to prišlo neskôr 😊

autor
31. júl 2021

@s_a jeeee dakujem velmi pekne ☺ prosim ta co to mas za knizocku? Perfektne je to tam vsetko popisane...

s_a
31. júl 2021

Hneď to bude anjelik, ale nie je tam zaradené mäso, tak neviem či sa ti to oplatí, ale ak budeš chcieť môžem ti pár strán pofotit zajtra.

kristina1001
31. júl 2021

Pripnem sa

autor
31. júl 2021

@s_a ak by si bola taka zlata 😁 dakujem, si poklad, cenim si to ❤ aj ten nazov by som poprosila, aj tie fotky ak by si mala zajtra chvilocku a ja potom uvidim ci sa mi to oplati kupit ci nie. Ste svetove zeny, este ze je tento kon a ze nie ste skupe na rady a pomoc✌

s_a
31. júl 2021

Kniha sa volá hneď to bude anjelik 😀

autor
31. júl 2021

@sasanka605 tiez mam syna ale strajkuje od zaciatku 😄 najprv s kojenim, teraz nechce kupenske nemliecne kase, ani zemiak a pri banane ho nadrapilo tak, ze obsah ranajok skoncil na podlahe. Radost prikrmovat 😄

autor
31. júl 2021

@s_a a ja ze iba anjelik, preto mi nic nenaslo 😂 prepac, tazky den 😂 dakujem ❤

lucka_1998
31. júl 2021

Ešte mozes skúsiť dat jogurt moja malá papá Yogolino to je pre deti od 6.mesiacov 🙂

autor
31. júl 2021

@lucka_1998 urcite skusim, dakujem 😊 a ten davas na desiatu alebo olovrant?

mjk40
31. júl 2021

Určite je už čas skúsiť aj tú cestovinu alebo do jedla postrúhať piškóty prípadne dať mu cmúlať rožok alebo kúsok chleba kvôli zisteniu ako znáša lepok. Ostatné je v strave pre 6 mesačné postačujúce a akurát.

gleep1
31. júl 2021

Zloženie yogolina je podľa mna veľmi zle, nemá s jogurtom nič spoločne a cukor je tam na 3 spôsoby. Keby písalo aspoň že je tam prírodná aróma, ale nie nie je tam prírodná aróma, je ta umelá aróma a takým malým deťom dávať hneď od zaciatku arómy? Vážne? Podľa mna celé zle, hrozná umelina to yogolino.
A keď chceš skúsiť lepok tak kúp spaldovu kasu, kúpiš v DM. Chlieb obsahuje pre tak malé dieťa veľa soli (piekla si chlieb? Odporúčam ti ho niekedy si upiecť aby si mala predstavu o tom obrovskom množstve soli čo je v takom chlebe) biely rožok nemá žiadnu pridajú vyzivovu hodnotu a cestoviny sú na tom tak isto. Piskoty, to asi ani komentovat radšej nebudem. Alebo budem- to že to dáva svojmu dieťaťu každý druhy človek neznamená že by si mala ty. Snaž sa svoje dieťa nekrmit potravinami s pridaným cukrom. A vseobecne arómy stabilizátory a podobne- veď krmte svoje deti čerstvými vecami, chcete pre ne to najlepšie a potom take veci do nich pchate 😣🤦🏼‍♀️

A ryža? Ta je najväčším zdrojom arzenu zo všetkých potravín a neobsahuje tiež žiadne extra nuteienty okrem sacharidov. Vôbec jej tu ryžu dávať nemusis a môžeš byt pokojná.
A ak predsa ju chceš dať tak tu máš článok o tom ako sa zbaviť čo najväčšieho množstva arzenu:

https://www.sciencealert.com/scientists-say-thi...
Alebo kašli na to a tu ryžu daj- môžeš- ja by som nedala, nedávala som ani ryžové kase- ale keď niekto kašle na ten arzén, tak je odporúčanie take že ryžu môžeš dať vtedy keď budeš vedieť že sa ňou tvoje dieťa neudusí🙂

gleep1
31. júl 2021

A teda čo môže jest- na ranajky daj napríklad jogurt ale jogurt nie jogolino ktoré okolo jogurtu ani len nekracalo. Biely PLNOtucny jogurt- zloženie mlieko a jogurtová kultúry.. nič viac jogurt nemá obsahovat. K tomu striedaj ovocie, bobulové je naj- čučoriedky maliny černice. A potom klasické slovenské jabĺčko a podobne. Ak chceš dochutit tak použi škoricu, teda hlavne k tomu jabĺčku je škorica super.
Obed zelenina, mäso- to máš super. Pridaj k tomu malu lyžičku zdravého oleja- olivový, tekvicovy, lanovy, ghee maslo.
Večeru skús obilninivu kasu alebo kasu zo strukoviny. Moja milovala hrachove kase.
Cca v 8 mesiaci pridaj arasidove maslo. Malinko- sleduj príznaky alergie. Kedysi sa odporúčalo orechy zaradiť po 2 rokoch života a zistilo sa že tieto deti trpeli viac alergiami na orechy a že práve naopak, čím skôr sa orechy zaradia tým menšia pravdepodobnosť alergie. Môžeš skúsiť aj iné orechové masla- mandlove, pistaciove... tiež môžeš dať lyžičku denne na rozumné obohatenie jedalnicka. (Určite to obohatí 10 krát viac než cestoviny a ryža 🙂)

Cestoviny, ryža, chlieb- to sú veci s veľmi nízkou vyzivovu hodnotou a sluzia skôr na zaplnenie žalúdka než na vyzivenie tela. Takze s tým naozaj nemusis ponáhľať.
Môžeš dať mozzarellu alebo iný malo slaný syr.
Môžeš dať lucinu alebo inú jednoduchú nátierku s dobrým zložením na Puff chlebíček (to je ten polystyrén čo je väčšinou ryžový, ale sú aj iné než ryzove a teda ja odporúčam skôr tie) ale to až keď bude mat zúbky a bude vedieť hrýzť.
Inak by si na zaciatku mala zaraďovať nové potraviny pomaly- každé 3 dni. Zda sa mi že najradšej by si už dala všetko naraz. Teraz by si mala vychytávať pripadne príznaky alergií.

A je tu na MK poradňa

https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

Dievča radi veľmi dobre 🙂👍🏼

autor
1. aug 2021

@gleep1 dakujem za rady 😊 s prikrmom nezaciname teraz, nie je to o tom ze by som mu chcela dat vsetko naraz, za par dni ma 7 mesiacov, prikrmovany je od ukonceneho 4 mesiaca, kojeny bol asi tyzden/dva - ale to uz nebudem zachadzat do detailov. Priznaky alergii nemal zatial z nicoho /zaciatky prikrmovania mame za sebou a kvalitny olivac, alebo iny vhodny olej do jedla davame uz dlho. Spaldovu kasu skusim, spaldu som mu este nedala v nicom. Cucoriedky, maliny ani cernice este nemal - skusim, ale teda este predtym sa poradim o tomto vsetkom s pediatrom 😊 kazdopadne dakujem za nazor.

lucka_1998
1. aug 2021

Na olovrant väčšinou alebo aj Alpro jogurt mi papá aj biely jogurt 🙂

lucka_1998
1. aug 2021

@gleep1 tak ale odporúčajú ho deťom od 6.mesiaca a jedava aj biely jogurt ten si myslím ze je najlepsi, ja zase nepochopím ked niekto pchá do takých malých detí Monte alebo Pribináčik

natalala
1. aug 2021

@lucka_1998 nehnevaj sa, to co davas tvojmu dietatu je tvoja vec, ale citala si zlozenie toho yogolina? Aspon by som to neodporucala dalej, lebo je to fakt bordel.

A pre autorku, zacala by som pridavat masko (kralik, morka, telacie). Ja som vramci imunologickeho okna skusila trosku vajka, zuzlat rozok, ale samozrejme potom som tieto potraviny zaviedla az neskor. Mohla by si uz skusit ryzu 🙂 Mne kase nechce skoro vobec a to som skusala vsetky mozne. Jogurt som zacala od 10-11 mesiacov iba obycajny biely so zlozenim mlieko+jogurtova kultura nic viac a potom do neho napr banan, ale moja bola kojena tak aj prikrmovat som zacala neskor.

gleep1
1. aug 2021

@lucka_1998 kto ho odporúča, výrobca? Aha 😂
Vedecky podložene odporúčanie znie takto:
“Posledné odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie WHO hovorí, že deti do dvoch rokov by nemali dostávať žiaden pridaný cukor a denné množstvo u starších detí by nemalo prekročiť 25 gramov, čo predstavuje asi 6 čajových lyžičiek cukru, alebo 250 ml sladeného nápoja.”
Ako som už písala a ako vidíš tu v zložení, yogolino ma pridaný cukor na 3 spôsoby. To že to výrobcovia vyrobia neznamená že to niekto odporuca. Deťom do 2 rokov nikto kto vie o čom rozpráva neodporúča pridaný cukor a to je každý cukor ktorý nie je prirodzene v potravinách- ten v piskotoch, v pribinaciku, v yogoline. Dokonca aj niektoré ovocné detské výživy obsahujú pridanú fruktózu, čo je snáď ešte horšie než obyčajný cukor.
Videla si niekedy jogurt mimo chladničky? Ja teda nie. Yogolino v obchode v chladničke nemajú pre to, že to žiadny jogurt nie je. Jogurt jogurtom robia probiotické kmene bakterií, hento je mlieko zahustene skrobom a gumou s nejakými aromami a cukrom. Veď si prečítaj to zloženie, ja by som to svojmu dieťaťu nedala.

Ty keď chceš to dávaj, samozrejme je to tvoja voľba. Ja som ale zástanca iného stravovania a tak ako ty máš právo odporučiť, tak mám právo povedať a odporučiť aj ja. Každý si na koniec vyberie to, čo jemu vyhovuje 🙂