icon

Pomôže akupunktúra alebo byliny pri problémoch po operácii žlčníka?

Zodpovedané
24. jún 2025

Dobrý deň,

chcem sa spýtať, či by mi vedela pomôcť akupunktúra alebo byliny pri mojej diagnóze. Tradičná medicína mi nepomáha. Beriem lieky Lagosa a Ursosan, ale aj tak sa mi stav nezlepšuje. Veľa som schudla a vôbec mi nechutí jesť. V januári som bola na operácii žlčníka.

Ďakujem.

Dobrý deň,

čínska medicína ponúka účinné metódy liečby tráviacich problémov. Ideálna je kombinácia akupunktúry, bylinných prípravkov a vhodne zvolenej dietetiky.

Podľa toho, čo uvádzate (aj keď konkrétna diagnóza nie je uvedená), Vám odporúčam nasledovné úpravy stravy:

1. Raňajky medzi 7:00 – 9:00 – teplé a kašovité jedlá, ideálne CONGEE kaše alebo dlho varené vývary z kostí, mäsa a zeleniny (aspoň 8 hodín).
2. Obed medzi 12:00 – 13:00 – opäť teplé a kašovité jedlo.
3. Zlé stravovanie výrazne oslabuje trávenie a len ťažko sa napravuje.

Čo prospieva tráveniu:

  • teplé, tepelne upravené jedlo a nápoje (nápoje nižšej teploty ako telo oslabujú trávenie)
  • pravidelnosť,
  • primerané množstvo jedla,
  • jednoduché jedlá (málo kombinácií surovín),
  • pohoda počas jedla,
  • prednosť má varená alebo jemne upravená zelenina pred surovou,
  • dlho varené mäsové a kostné vývary, dusené mäso, ryby – v chladných mesiacoch aj pečené.


Odporúčané potraviny:

  • Obilniny: slzovka, pšeno, pohánka, quinoa, amarant, celozrnná ryža (natural, basmati, červená, čierna), jačmenné krúpy, ovos.
  • Strukoviny: cícer, šošovica, hrach, fazuľa.
  • Zelenina: sladké druhy – tekvica (Hokkaido), cuketa, mrkva, batáty, topinambur, maniok.
  • Koreniny: koriander, petržlen, majorán, saturejka, oregano, fenikel, rímska rasca, senovka grécka, kari listy, muškátový oriešok, škorica, zázvor, sladké drievko, vanilka.
  • Mäso: dusené na prírodno, dlhé vývary z kostí a mäsa (6 – 8 hodín).


Čomu sa vyhýbať – čo oslabuje slezinu a žalúdok:

  • nadmerné množstvo alkoholu,
  • mastné, vyprážané a korenené jedlá,
  • studené jedlá a nápoje (z chladničky, s ľadom),
  • surová zelenina a ovocie – vždy tepelne upravené,
  • mlieko a mliečne výrobky – len výnimočne a s mierou, vhodnejšie sú tvrdé syry, maslo je vhodné,
  • biely cukor, sladkosti, med, sladké nápoje,
  • výrobky z bielej múky,
  • hladovky a nepravidelné stravovanie,
  • vegan/vegetariánske/RAW diéty,
  • stres počas jedla alebo po jedle,
  • jedenie pri obrazovke – TV, PC, mobil.


Kedy jesť:
Naši predkovia vraveli:
„Raňajky zjedz sám, o obed sa podeľ s priateľom a večeru daj nepriateľovi.“

  • raňajky: 07:00 – 09:00 – teplé a kašovité varené jedlo,
  • obed: 12:00 – 13:00 – výživné teplé jedlo,
  • večera: do 18:00 – ľahká, malá porcia,
  • medzi jedlami nezobať,
  • mladí ľudia do 35 rokov si môžu dopriať desiatu a olovrant, ale len ak je predošlé jedlo strávené – jedzte, keď cítite hlad.


Ďalšie odporúčania:
- dostatok spánku – ideálne zaspávať už o 21:00,
- eliminácia stresu,
- dostatok oddychu,
- pravidelnosť v stravovaní, práci, oddychu aj spánku.

Ak by ste potrebovali viac informácií alebo sa chceli objednať na diagnostiku a terapiu, kontaktujte ma prednostne telefonicky.

Ak to z Vašej strany nie je možné, môžete ma kontaktovať aj emailom.


Majte sa krásne!

Ľubica Stanovská
certifikovaný praktik tradičnej čínskej medicíny
mobil: +421 905 795 501
e-mail: sinomedika@gmail.com
web: www.cinska-medicina-bratislava.sk/