Popis Plody niekomu pripomínajú ovály, inému srdiečka alebo guľôčky a sú skôr drobnejšie. Spočiatku ich obaľuje kožovitá šupa, ktorá sa počas dozrievania postupne mení na zvrásnené tuhšie škrupinovité puzdierko. Môže byť žlto až zelenavo červené alebo tmavočervené. Po rozlúsknutí šupky objavíme priesvitnú belavú alebo ružovkastú dužinu. Objíma jedno tmavohnedé lesklé semienko, podobné fazuli. Pôvod Liči pochádza z južnej Číny a pestuje sa vo východnej Ázii už 3000 rokov. Keďže sa tieto plody rozšírili z Ázie až neskoro, väčšina Európanov ich poznala iba zavarené z dózy. Až pred asi 25 rokmi sa začalo s ich pestovaním aj na iných kontinentoch. Iné názvy litchi chinensis (lat), lychee/litchi (en), litschi/litsch (de), chinesische haselnuss (de), litschipflaume (de), liebesfrucht (de) Nutričné hodnoty Jedna šálka čerstvého liči obsahuje 1.58g bielkovín, 125 kalórií a 2.5g vlákniny. Minerály: Draslík – 325mg Fosfor – 59mg Horčík – 19mg Mangán – 0.104mg Meď – 0.281mg Selén – 1.1µg Sodík – 2mg Vápnik – 10mg Zinok – 0.13mg Železo – 0.59mg Vitamíny: Kyselina listová – 27µg Niacín – 1.146mg Vitamín B1 (tiamín) – 0.021mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.123mg Vitamín B6 – 0.19mg Vitamín C – 135.8mg Vitamín E – 0.13mg Vitamín K – 0.08µg Význam pre zdravie Pomáha pri chudnutí. Zaujímavosť Liči sa dnes pestuje v mnohých subtropických krajinách, popri Číne a Japonsku aj na Havajských ostrovoch, na Madagaskare a Reunione, v Južnej Afrike, Keni, Brazílii, Austrálii a na Floride. Liči po zbere nedozrievajú, preto sa zbierajú zrelé a transportujú sa letecky. Musia byť pri tom uskladnené v drevených debnách. V uzavretých papierových kartónoch by mohli začať plesnivieť. Recept LičiPlnené liči Suroviny: – 450 g zaváraných liči bez kôstok (čínske slivky) – 220 g zaváraného ananásu – pár kvapiek vanilkovej (alebo mandľovej esencie). Postup: Liči vyklopíme do misy a šťavu zlejeme. Plátky ananásu necháme odkvapkať a tekutinu uschováme. Každý ananásový plátok rozkrájame na prúžky dlhé 2 cm. Do každého liči vložíme dva prúžky ananásu a naukladáme ich do hlbokej servírovacej misy. Šťavu z liči a ananásu zmiešame s niekoľkými kvapkami esencie a lyžičkou ju nalejeme na ovocie. Podávame dobre vychladené. Ako obmenu môžeme liči plniť čerešňami, mangom, zaváranými hruškami, pomarančami atď.
Popis
Plody niekomu pripomínajú ovály, inému srdiečka alebo guľôčky a sú skôr drobnejšie. Spočiatku ich obaľuje kožovitá šupa, ktorá sa počas dozrievania postupne mení na zvrásnené tuhšie škrupinovité puzdierko. Môže byť žlto až zelenavo červené alebo tmavočervené. Po rozlúsknutí šupky objavíme priesvitnú belavú alebo ružovkastú dužinu. Objíma jedno tmavohnedé lesklé semienko, podobné fazuli.
Pôvod
Liči pochádza z južnej Číny a pestuje sa vo východnej Ázii už 3000 rokov. Keďže sa tieto plody rozšírili z Ázie až neskoro, väčšina Európanov ich poznala iba zavarené z dózy. Až pred asi 25 rokmi sa začalo s ich pestovaním aj na iných kontinentoch.
Iné názvy
litchi chinensis (lat), lychee/litchi (en), litschi/litsch (de), chinesische haselnuss (de), litschipflaume (de), liebesfrucht (de)
Nutričné hodnoty
Jedna šálka čerstvého liči obsahuje 1.58g bielkovín, 125 kalórií a 2.5g vlákniny.
Minerály:
Draslík – 325mg
Fosfor – 59mg
Horčík – 19mg
Mangán – 0.104mg
Meď – 0.281mg
Selén – 1.1µg
Sodík – 2mg
Vápnik – 10mg
Zinok – 0.13mg
Železo – 0.59mg Vitamíny:
Kyselina listová – 27µg
Niacín – 1.146mg
Vitamín B1 (tiamín) – 0.021mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.123mg
Vitamín B6 – 0.19mg
Vitamín C – 135.8mg
Vitamín E – 0.13mg
Vitamín K – 0.08µg
Význam pre zdravie
Pomáha pri chudnutí.
Zaujímavosť
Liči sa dnes pestuje v mnohých subtropických krajinách, popri Číne a Japonsku aj na Havajských ostrovoch, na Madagaskare a Reunione, v Južnej Afrike, Keni, Brazílii, Austrálii a na Floride. Liči po zbere nedozrievajú, preto sa zbierajú zrelé a transportujú sa letecky. Musia byť pri tom uskladnené v drevených debnách. V uzavretých papierových kartónoch by mohli začať plesnivieť.
Recept
LičiPlnené liči
Suroviny:
– 450 g zaváraných liči bez kôstok (čínske slivky)
– 220 g zaváraného ananásu
– pár kvapiek vanilkovej (alebo mandľovej esencie).
Postup:
Liči vyklopíme do misy a šťavu zlejeme. Plátky ananásu necháme odkvapkať a tekutinu uschováme. Každý ananásový plátok rozkrájame na prúžky dlhé 2 cm. Do každého liči vložíme dva prúžky ananásu a naukladáme ich do hlbokej servírovacej misy. Šťavu z liči a ananásu zmiešame s niekoľkými kvapkami esencie a lyžičkou ju nalejeme na ovocie. Podávame dobre vychladené. Ako obmenu môžeme liči plniť čerešňami, mangom, zaváranými hruškami, pomarančami atď.