318 / 747
    este take velke cesto som nemala ,stale kyslo a bolo vybornééé
    1mirka1
    autor

    Par rad na kysnute cesto
    Tuk
    Olej je ako tuk do kysnutého cesta najvhodnejší, lebo je tekutý a rovnomerne sa viaže na ostatné prísady. Do pečiva zo sladkého kysnutého cesta je najlepšie použiť maslo, pečivo je potom chutnejšie. Na spracovanie musí byť mäkké. Tuk nesmie prísť do priameho kontaktu s droždím, pretože by negatívne ovplyvnil jeho účinnosť.

    Soľ
    Obmedzuje účinnosť droždia, preto ju do misy nedávame priamo na droždie, ale zmiešame ju s múkou alebo ju pridáme neskôr.

    Múka
    Až dve tretiny múky môžeme nahradiť múkou iného typu. Podľa jednotlivých typov potom musíme pridať navyše vlažnú tekutinu, inak bude cesto príliš tuhé a nevykysne správne. Platí zásada: čím je múka hladšia, tým treba do cesta viac tekutiny. Tekutinu nedávame do cesta naraz, je oveľa lepšie, keď postupne zapracúvame zakaždým iba malé množstvo vody, kým cesto nie je mäkké a neprestane sa lepiť.

    Droždie
    Čerstvé droždie má charakteristickú, príjemne ovocnú vôňu a rozpadáva sa na menšie plátky. Vzduchotesne zabalené vydrží v chladničke asi dva týždne. Vo vlažnej vode alebo mlieku sa za niekoľko minút rozpustí a získa tekutú konzistenciu.

    Z cesta s malým obsahom masla alebo oleja vytvoríme guľu, položíme do veľkej misy a prikryjeme suchou alebo mierne navlhčenou utierkou. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste, kde nie je prievan. V zime môžeme misu položiť na radiátor, ale podložíme ju niekoľkokrát zloženou utierkou. Cesto s veľkým množstvom masla zabalíme do fólie a necháme cez noc odpočívať a zároveň kysnúť v chladničke. Tak bude rovnomerne a málo pórovité a tuk sa počas kysnutia „nevypotí“.

    6. nov 2014