icon

Vedeli ste, že ”piccolo” neexistuje?
Ristretto, espresso, doppio, lungo...

Najčastejšie spôsoby prípravy kávy bez mlieka na espresso strojoch.

Espresso, nápoj zo 7-10g kávy extrahovaný pri teplote okolo 90 stupňov pod tlakom 9 barov počas cca 25 sekúnd. Objem nápoja je približne 30ml. Nápoj je podávaný v hrubostennej nahriatej šálke so zaobleným dnom. Šálka má objem 60ml.

Ristretto, koncentrovanejší kávový nápoj. Základný rozdiel oproti espressu je v objeme nápoja. Kým espresso obsahuje cca 30ml vody, ristretto len cca 20ml. Dosiahneme to jednoducho, kávu zomelieme na jemnejšie a cez páku nám pretečie počas 25 sekúnd menej vody. Často sa môžeme stretnúť s „jednoduchším“ spôsobom prípravy ristretta – bez prestavovania mlynčeka. Extrakcia sa jednoducho ukončí skôr, po natečení 20ml. Nápoj je podávaný v hrubostennej nahriatej šálke so zaobleným dnom. Objem šálky je tiež 60ml.

Doppio, jednoduchšie „dvojité“ espresso. Dvojitá dávka kávy, dvojitý objem extraktu a dvojitá dávka kofeínu. Pri príprave do jednej šálky natečú dve espressa.

Lungo, alebo espresso pripravené do väčšej šálky 120ml – 150ml podávané s konvičkou horúcej vody. Voda sa doleje do espressa podľa chuti.

Piccolo, nesprávny názov pre espresso alebo ristreto! Piccolo neexistuje.
http://www.ekavickar.sk/blog-o-kave/ristretto-e...