Ahojte...overený recept má hneď mäkké medovníčky by sa u Vás našiel?budem vďačná.....a ako dlho inak nechávate cesto na medovníky v chladničke?môže byť aj viac dní?dakujem

    Ja robim tieto. Ked vychladnu, ozdobime. Potom ich davam do dozy s krajcom chleba alebo 1/2jablcka. Samozrjeme ich casom menim.

    Odpovedz
    2. dec 2022

    Medovníčky.
    160g med * 160g kryštálový cukor * 120g Hera * 500g hladká múka * 1KL sóda bikarbóna * 1KL mletá škorica * 2 ks vajcia
    Postup
    Med, cukor a heru necháme zovrieť. Múku zmiešame so sódou bikarbónou a škoricou. Pridáme trošku vychladnutú medovú zmes a zamiešame. Do nie úplne vychladnutej masy pridáme vajíčka. Spracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho odpočívať aspoň 2 hodiny. Potom ho vyvaľkáme na 5mm a vykrajujeme rôzne tvary. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme asi 8 minút pri teplote 175°C. Tú teplotu potom kontroluj. Ak bude tenšie cesto stačí aj 5 minút, ak hrubšie aj 10 minút. Sú hneď mäkké. Len treba odhadnúť čas pečenia podľa hrúbky.

    Odpovedz
    2. dec 2022

    zväčša si zarobím deň, dva dopredu, kým idem ich robiť. Nič sa cestu nestane aj keď bud dlhšie v chladničke.

    Odpovedz
    2. dec 2022

    Ja len poznámku, že dôležitý je čas pečenia, ani sa úplne nefixovať na čas uvedený v recepte ale sledovať si ich počas pečenia v rúre. Dá sa povedať, že "každá" rúra pečie inak, veľkosť aj hrúbku medovníkov robí každá inú, takže keď chytia zlatú farbu treba ich vybrať aby sa nevysušili, predsa ešte aj po vytiahnutí dôjdu na horúcom plechu.

    Odpovedz
    2. dec 2022

    Ja som za 13rokov, co peciem vyskusala viac receptov, vsetky co pisali, ze hned makke - makke neboli. Az som natrafila na tento recept:
    600g hladka muka
    250g krystalovy cukor
    120g maslo (nie Hera a pod)
    150g med
    1KL soda bikarbona
    1 cele vajicko
    1dcl mlieko
    Pernikove korenie
    Mlieko varime s cukrom, medom a sodou. Nechame vychladnut (za staleho miesania). Vlazne vlejeme do muky, pridame vajicko, zmaknute maslo, korenie. Peciem na druhy den, pri 170° asi 7-8minut. Vajickom potieram az po upeceni, este teple.
    Su najlepsie

    Odpovedz
    2. dec 2022

    @lulana79 však práve,že každý rok skúšam medovníky,kde sa píše,že su hneď mäkké a ani jedny zatiaľ neboli....už mi ozaj napadlo aj to,či ich dlho nepeciem nahodou

    Odpovedz
    2. dec 2022

    Skús tieto, a nepiecť dlho, vyberať keď sú mäkké. Iné ani nerobíme 😉

    Odpovedz
    2. dec 2022

    @aduska8888 Treba na prvom plechu vyskúšať čas a potom už budú ostatné oki. Lebo cesto bude rozvalkane.

    Odpovedz
    2. dec 2022
    Odpovedz
    3. dec 2022

    @aduska8888 skus tieto co som pisala... vsetky tie recepty, kde sa vsetko zmiesa spolu su mozno rychlejsie, kedze nic nenahrievas, ale ver, ze su najlepsie ake som kedy jedla a aj s cestom sa uzasne robi

    Odpovedz
    3. dec 2022

    @lulana79 vyskusam tento tvoj 😉 nie su moc sladke? dost vela cukru tam ide... a mozem si cesto nachystat a nechat tyzden v chladnicke? pri inych cestach je to ok... vdaka

    Odpovedz
    3. dec 2022

    @demografka vobec nie su sladke, nie... su akurat. Ja nemam rada presladene. Tyzden neviem, ale uz som mala 2dni ze mi stalo

    Odpovedz
    3. dec 2022

    @lulana79 bezne je medovnikove cesto dlhsie v chladnicke a vraj je to lepsie

    Odpovedz
    3. dec 2022