ja smotanu na varenia zriedim vodou, aby som mala 300 ml tekutiny (asi tak pol na pol), dve lyžice kryštálového cukru, dve lyžice múky a droždie zmiešam, nechám 40 minut pracovať, pridám pol kila múky trochu soli, trochu oleja (možno deci), jedno vajíčko - spracujem na cesto. Prikryté nechám hodinu kysnúť, vytvarujem žemle, potriem vajíčkom. Pečiem na 180 20 minut, na spodok rúry dám misku s vodou.
Keď sa niečo potiera vajcom nie je potrebné zaparovanie nakoľko lesk dávajú vajíčka. Odporúčam hneď po vytiahnutí potrieť vodou dá produktu lesk krajší a krásnu kôrku popukanu. Pokiaľ máte otázky ohľadom pečenia a techniky pečenia kľudne sa spýtajte. Robil som dlhé roky pekarskeho majstra.
Soľ odvodnuje vrchné vrstvy korky čo nemusí byť vždy žiadúce. Som si vedomý že tieto nazvime to modifikácie ľudia v malom používajú no vo veľkom nie sú reálne. Každopádne pri správnom postupe mišéra a vzájomnej súhre pekára to nie je potrebné. Týmto spôsobom sa umelo zhrubsuje kôrka. No proti gustu .....
Môžem poprosiť recept? Tiež pečiem chlieb teraz lebo sa mi. Nechce do tej zimy