astarte123
28. sep 2016
227 

Dôveruj, ale preveruj

#eset #socialne_siete #ako_na_to

AKO NA TO 3

Poznáte to, listujete novinky svojich priateľov a známych na sociálnych sieťach a zrazu vás zaujme nečakaná správa. Nie je tomu tak dávno, čo sa svetom šírila správa o hrozivom teroristickom útoku v Prahe. Informácia (našťastie) nebola pravdivá, avšak keď ste klikli na link pripojený k správe, ocitli ste sa na stránke, ktorá vás vyzvala na vyplnenie prihlasovacích údajov. Takýmto spôsobom sa podvodníci snažili dostať k prístupovým údajom k vášmu účtu.

ESET Vám prináša 5 jednoduchých tipov, ako ostať v takomto prípade v bezpečí.

Pred tým, než kliknete na akúkoľvek zaujímavú či šokujúcu informáciu opýtajte sa sami seba týchto 5 otázok:

1. Dôverujem osobe, ktorá zverejnila link?

Keď u vás doma niekto zvoní, pozriete sa cez priezor (kukátko), aby ste si overili, kto sa k vám pokúša dostať. Aj našim deťom neustále pripomíname, aby sa nekontaktovali s cudzincami, keď nám však príde mail alebo správa na sociálnej sieti od úplne neznámeho človeka, často sa nad tým ani nepozastavíme a hneď správu otvoríme. Vo väčšine prípadov ak je link poslaný od blízkeho priateľa alebo rodinného príslušníka je v poriadku. Ak si však nie ste istí, pred kliknutím na link radšej kontaktujte odosielateľa a spýtajte sa či vám niečo poslal.

2. Dôverujete platforme?

Ak sa link šíri napríklad vo vašom firemnom intranete alebo súkromnej skupine na sociálnej sieti, môžeme predpokladať, že je bezpečný. Dávajte si ale pozor pri sociálnych sieťach ako Twitter a Facebook. Na oboch sa často šíria množstvá kópií spamu alebo malvérom infikovaných stránok. Mnohým používateľom sa stalo, že ich účet bol napadnutý hackermi a využitý na šírenie malvéru. Ak vám teda príde nezvyčajná správa od známeho, dobre si rozmyslite, či na ňu kliknete.

3. Dôverujete destinácii?

Skontrolujte pohľadom šírený link. Poznáte webovú adresu, na ktorú odkazuje? Ak vám nie je známa alebo vám pripadá podozrivo, radšej na link neklikajte.

4. Spája sa správa so svetovou udalosťou?

Kyberzločinci sa snažia využiť zvedavosť ľudí vo svoj prospech. Ak práve prebieha olympiáda, svet sa obáva premnožených teroristických útokov alebo niekde vyčíňali prírodné živly, je to vhodný čas pre vytvorenie a šírenie podvodných linkov. Takže ak nabudúce uvidíte napríklad správu, že Japonsko sa spamätáva zo zemetrasenia, zamyslite sa nad prvými troma otázkami, ktoré sme si v tomto článku už zodpovedali. Využite známy internetový vyhľadávač. Ak sa naozaj podobná nešťastná udalosť naozaj stala, vierohodné svetové alebo domáce tlačové agentúry už určite o tejto udalosti informácie zverejnili. 

5. Je link skrátený?

Sociálne média využívajú pre pohodlnosť skrátené linky. Hoci je to dobre mienený nápad, môže skrývať potenciálne nebezpečenstvo. Kyberzločinci môžu využiť dostupné online nástroje na skrátenie url adresy, aby vyzerala z dôveryhodnejšieho zdroja. Ak sa vám skrátený link stále nezdá dôveryhodný máte možnosť zobraziť si originálnu dĺžku skráteného linku napríklad na CheckShortURL.

Hoci vám prečítanie tohto článku zabralo niekoľko minút, zamyslenie sa nad linkom, pred tým, než naň kliknete zaberie len niekoľko sekúnd. Týchto pár sekúnd môže ochrániť vaše osobné údaje a dáta. Aby ste mali svoje zariadenia chránené neustále pomôže vám aj ESET.

Začni písať komentár...

Odošli