New York Cheesecake

Baby, tak kedže aj na cheesecake si stále pýtate recept (asi vyzerá dobre 🙂) tak som sa rozhodla, že bude jednoduchšie pridať ho sem v podobe článku.
Tento cheesecake robievam už cca 5 rokov, recept som našla v knižke, ktorú mi moja veľmi dobrá kamoška priniesla priamo z New Yorku. Jeho príprava nie je náročná, pre mňa je priam upokojujúca a nie je nad to, keď sa Váš výtvor do pár hodín zje a všetci sú spokojní. Hľadala som aj foto cheesecaku v reze, ale práve som si uvedomila, že takú ani nemám. Jednoducho, je oňho vždy bitka a nikdy som nemala odvahu pustiť ten svoj kúsok čo i len na minútu z ruky :D
Prosím nemýľme si cheesecake a käsekuche. To je koláčik, ktorý sa podáva v teplej verzii a do cesta ide tvaroh. Do cheesecaku tvaroh nejde. Každý dáva podľa seba, mne sa najviac osvedčila kombinácia bánoveckej neochutenej (!) nátierky a mascarpone. Dá sa však miesto bánoveckej použiť aj philadelphia, prípadne lučina (tá kocka v alobale) - ale ja som to vždy robila s bánoveckou.
Takže recepis - na cca 24cm formu potrebujeme:
150g masla
1-2 balenia bebe keksov (tie originál hranaté)
lyžicu trstinového cukru
2-3 bánovecké neochutené nátierky po 200g
1 menší hrnček trstinového cukru
2 PL hladkej múky
1 vanilkový cukor alebo 1 PL vanilkového extraktu
kôru z 1 pomaranča a 1 citróna
3 celé vajcia
2 žĺtky
2-3 mascarpone po 250g
Ak máte dobrý mixér, tento recept ozaj nie je náročný 🙂 Žiadne pečenie vo vodnom kúpeli (ale možno mám len dobrú rúru) nie je potrebné.
Začneme tým, že si v malom rendlíku rozpustíme maslo s lyžicou trstinového cukru, odstavíme a zmiešame (môžeme už vo forme) s bebe keksami - tie si môžeme zomlieť alebo jednoducho dáme do sáčku a trieskame po nich valčekom čo to dá (hovorím, úplne antistresový recept). Túto zmes natlačíme na dno maslom vymastenej formy (aj boky treba vymastiť), čím vytvoríme krustu a túto dáme upiecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 10-15 minút (čím vyššia krusta tým dlhšie). Krustu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť, medzitým si teplotu v rúre zvýšime na 200 stupňov.
2-3 bánovecké si zmixujeme chvíľku len tak samotné (záleží či chcete nižší/vyšší cheesecake, prípadne máte menšiu/väčšiu formu). Postupne pridáme menší hrnček trstinového cukru a 2 PL hladkej múky a mixujeme, kým nemáme hladkú zmes. Pridáme vanilkový exktrakt/vanilkový cukor, kôru z 1 citróna a 1 pomaranča (toto je úplne že top secret tip, ktorý dodá cheesecaku neskutočnú chuť, určite nevynechať!), postupne 3 vajíčka a 2 žĺtky a nakoniec aj mascarpone (opäť - 2-3 podľa toho, koľko ste dali bánoveckej). Cesto vylejeme do formy a pečieme na tých 200 stupňov takých 15 - 25 minút (podľa mnžstva surovín), následne ZNÍŽIME teplotu na 100 stupňov a pečieme ďalších 30-40 minút, kým povrch nie je zlatohnedý. Vypneme rúru a cheesecake v nej NECHÁME DôJSŤ (tento krok určite nevynechajte!) ďalšie 2 hodiny. Ideálne je, ak môžeme dať cheesecake ešte na noc do chladničky. Chute sa spoja a je vynikajúci vychladený, to mi môžete veriť 🙂
Ešte pár slov k vanilkovému cukru - ja si jednak robím svoj vlastný a to tak, že do plechovej nádobky dávam použitý vyškriabaný vanilkový struk a zasypem krištálovým cukrom, časom struk vymením za čerstvý, a jednak používam svoj vlastný vanilkový exktrakt - ak máte veľmi kvalitné vanilkové struky - ja mám z jedného eshopu ktorý sa na ne špecializuje, z Madagaskaru - tak ich dáte do užšej fľaštičky, zalejete vodkou a necháte 6 týždňov macerovať v špajzi - rozumej v tme a chlade, občas pretrepať fľaštičkou. Struky postupne pridávam ako ich používam do pečenia a tiež prilievam vodku keď exktrakt míňam. Takto mám istotu, že to neobsahuje žiadne zbytočnosti, na rozdiel od toho v obchode 🙂
Takže smelo do toho, cheesecake nie je žiadna veda. Tento základný recept sa dá obmieňať, cheesecake je skvelý aj s karamelom/slaným karamelom, alebo len tak s ovocným coulis (ovocie s cukrom uvarené, preliať cez rez cheesecaku na tanieri). Určite budete nerozluční kamaráti 🙂
Dobrú chuť a krásnu nedeľu ženy 🙂
Dominika
Odporúčame
Začni písať komentár...


