O predajni
Predajňa vznikla z dôvodu, ktorý bude určite známy zákazníkom, ktorí majú „problém“ pri stravovaní. Či už sú to celiatici , diabetici, alergici na laktózu, či na iné alergény.
Našou úlohou je život týmto ľuďom zjednodušiť tak, že budú mať svoje potraviny dostupnejšie, budú mať možnosť si vybrať zo širokej ponuky, z rôznych chutí a od rôznych výrobcov.
Vybrali sme dodávateľov, ktorí garantujú kvalitu a bezpečnosť výrobkov certifikátmi.
Dokonale rouzmieme problémom, ktoré sprevádzajú rôzne diéty. Vieme, je to obmedzujúce a náročné.
Preto vynaložíme všetko úsilie, aby naši zákazníci boli spokojní, aby mali možnosť obohatiť si svoju stravu a nemať pocit obmedzenosti.
Čo je celiakia
Celiakia je vrodené autoimunitné ochorenie. V súčasnosti sa vyskytuje asi u 1 človeka zo 100 ľudí, z toho je pravdepodobne diagnostikovaný asi len 5% ľudí. Celiakia je vyvolaná neznášanlivosťou bielkovín pšenice a raži. Intolerancia sa vzťahuje na zmes bielkovín obilných zŕn glutén (lepok) , z ktorého alkoholom možno extrahovať gliadín.
Predpokladá sa, že ide o vrodenú poruchu metabolizmu s poruchou aktivity enzýmov odburávajúcich glutén. Vznikajú toxické zložky molekuly gluténu, ktoré sa hromadia v sliznici tenkého čreva a poškodzujú ju. Na patogenéze celiakie významne participujú aj autoimunitné mechanizmy tvorbou protilátok proti gluténu a jeho zložkám.
Pri vzniku celiakie sú dôležité aj genetické faktory, až 80% pacientov je nositeľom HLA antigénu B8. Výsledkom uvedených mechanizmov je porucha resorpcie všetkých zložiek potravy.
Celiakia začína najčastejšie koncom prvého roka (po zavedení múčnych jedál do stravy) alebo v 2. a 3. roku života zvýšenou dráždivosťou, anorexiou, vracaním a chronickými hnačkami s objemnými zapáchajúcimi stolicami. Vyvíja sa retardácia rastu a atrofia svalstva. Pacienti majú ragády kútikov úst, vyhladený jazyk a periférne opuchy. Intenzita príznakov kolíše. Infekcie, diétne chyby a nehygienické prostredie vyvolávajú akútne zhoršenie stavu, tzv. celiakálne krízy s obrazom ťažkej dehydratácie až šoku a metabolickou acidózou.
Odporúčame
Začni písať komentár...


