icon
250 / 552
nekysnutý celozrnný chlieb s cmarom a semienkami
avatar

Suroviny:
cmar 300 ml
celozrnná múka špaldová 350g
slnečnicové semienka 50g
mletý mak 2PL
jedlá sóda 1ČL
trstinový cukor 1ČL
soľ 1ČL

Postup:
Plech som si najprv vyložila papierom na pečenie a zľahka potrela olivovým olejom.
V hlbokej mise som si zmiešala múku, slnečnicu, mak, sódu, soľ a cukor. V strede zmesi som si spravila jamku, vliala do nej cmar a postupne ho spracovávala do múčnej zmesi, dokiaľ mi nevzniklo mäkké (troška lepkavé) cesto.
Zmes som si z misky vybrala na dobre pomúčenú dosku, vrch cesta som si posypala ešte múkou a cca 5 minút spracovávala, dokiaľ mi nevzniklo nelepkavé, dobre tvarovateľné cesto. Potom som si vytvarovala bochník a premiestnila na plech. Ostrým nožom som na povrchu chleba spravila prekrížený rez (X) a poprášila múkou. Prvých 15 min som chlieb piekla pri 230 stupňoch a zvyšných 30 minút pri 200 stupňoch.
Pred krájaním necháme chlieb dobre vychladnúť.

Odpovedz
4. sep 2014
avatar

aj toto vyzerá super🙂

Odpovedz
4. sep 2014
avatar

@denanika je super, dnes som mala chlieb po dlhej dobe na ranajky 🙂 a pochutnala som si 🙂

Odpovedz
5. sep 2014
avatar

@kattija toto je on, len teraz som tam pridala, aj sezamove a lanove semienka a namiesto cmaru acidko 🙂

Odpovedz
7. nov 2014
avatar

@catherine63 mnaaaaa! To vypada uzasne skusim urcite

Odpovedz
7. nov 2014
avatar

@kattija ja ho mam velmi rada, a hlavne je hned hotovy a nemusim sa serkat s kysnutim 🙂

Odpovedz
7. nov 2014
avatar

@catherine63 a nieje tvrdy? Alebo taky tazky

Odpovedz
7. nov 2014
avatar

@kattija je taky hutnejsi, nie nadychany, ale mne sa ani kysnuty nikdy taky nepodari, tak uz len taketo nieco robievam 🙂

Odpovedz
7. nov 2014
avatar

Ahoj, prave sa pokusam o vyrobu, chcem sa spytat aky typ ohrevu v rure pouzivas? Horny a dolny ohrev s ventilatorom alebo? Dakujem

Odpovedz
27. mar 2015
avatar

@hellokittynka ahoj, nemam ventilator, mam obycajnu ruru, takze len horny a dolny ohrev, ale myslim, ze nic nepokazis, ked das s ventilatorom 🙂

Odpovedz
27. mar 2015
avatar

Dakujem ti za rychlu odpoved, prave som ho dala do rury, dala som radsej bez ventilatora len horny a dolny, tak uvidime ci sa mi podari, urcite potom napisem ako to dopadlo 🙂

Odpovedz
27. mar 2015
avatar

@hellokittynka tak dobru chut prajem 🙂

Odpovedz
27. mar 2015
avatar

Zvladla som vdaka tvojmu receptu svoj prvy chlebik, a bol vybornyyy..dokonca som neodolala a dala si k salatu na veceru, pricom vecer uz nezvyknem jest pecivo. Manzel bol z neho uzasnuty, dala som slnecnicove a lanove semiacka. Jedine vyzorovo nebol taky pekny bochnik ako je ten tvoj, mne sa trosku viac "rozcapol", mozno preto lebo som pouzila nizkotucne acidko ine som nemala. Uz sa tesim ked ho upeciem znova, dakujem za recept.

Odpovedz
28. mar 2015
avatar

@hellokittynka tak to som rada, ze sa vydaril a ze chutil, ja ho mam tiez velmi rada, teraz mam pokazenu ruru, takze mi toto pecenie normalne chyba 🙂

Odpovedz
30. mar 2015